11 tips voor balans in je leven, zo begin je er mee

Balans in je leven
29/04/2024
611

De juiste balans vinden in je leven is zelden makkelijk, vooral in de hoge druk maatschappij waar wij in zitten. Je moet constant. Je moet presteren, je moet sociaal zijn, je moet naar verplichtingen en je moet jezelf ontwikkelen. Je moet dus echt van alles, maar is dat alles wel goed voor je mentale gezondheid? Als je het kan combineren, dan is dat knap. Maar zo veel mensen, waaronder ik zelf, hebben er moeite mee. Hoe vind je nu die balans om alsnog door de druk van het leven te komen zonder onder te dompelen in al het ‘moeten’? Daar geef ik je hier tips voor, tips die mij dagelijks helpen of in het verleden geholpen hebben!

1. Stress zorgt voor geen succes

Stress zorgt er voor dat je jezelf in de weg gaat staan, soms krijg je zelfs buikpijn door stress. Merk je dat je echt te veel balletjes in de lucht bent aan het houden? Je hebt je werk, je vereniging, wellicht kinderen, sociale contacten, het huishouden en ga zo maar door. Uiteindelijk moet je de keuze maken om even een stap aan de kant te doen en een paar dingen laten vallen. Maak een bewuste keuze over wat je móet aanhouden en wat je voor nu even kan wegzetten. Desnoods maak je een fysiek lijstje met allemaal dingen die je doet en doe je vanaf daar onderverdelen wat je wel en niet aanhoudt.

2. Je bent echt wel genoeg

En blijf dat tegen jezelf zeggen: ik ben genoeg. Constant te veel van jezelf verlangen zorgt er voor dat je verwachtingen naar jezelf toe nooit kan waarmaken. Dit kan zorgen voor stress, paniekaanvallen, gevoel van lage eigenwaarde en zeker níet voor balans in je leven. Niet alles en iedereen hoeft je leuk te vinden en je hoeft niet alles goed te doen. Waarschijnlijk ben je het soort persoon wat altijd tegen anderen zegt dat diegene goed genoeg is, maar tegen jezelf ben je wellicht veel te streng. Ben jij, ja jij degene die dit nu leest, bereid om nu ook eens je eigen advies op te volgen?

3. Nee.

Nee. Zeg het. Zeg het nu eens hardop. Nu denk je het eens. Dat klinkt lekker hè? Nee zeggen. Zeg eens wat vaker nee. Een extra project op je werk terwijl je eigenlijk vol zit? Zeg nee. Je wilt eigenlijk thuis blijven maar vrienden vragen om wat te gaan doen? Zeg nee. Durf jezelf eindelijk eens op de eerste plek te zetten. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven, niemand anders. Gun jezelf de ruimte die je nodig hebt om die balans in je leven te creëren, want het gaat er niet vanzelf komen. Je vermindert je stress doordat je minder op je bord hebt. Het klopt dat niet iedereen dit leuk gaat vinden, maar dat maakt niks uit. Zolang jíj maar in balans bent, dan komt alles goed!

Balans in leven sport

4. Sporten is goed voor je

Balans in je leven creëren betekent keuzes maken. Sommige van die keuzes kan ook zijn om iets weg te strepen en dat te vervangen door iets wat helpt voor je mentale gezondheid. Sporten is daar een perfect voorbeeld van! Bewegen is een geweldige manier om je hoofd leeg te krijgen en je mindset even te ‘resetten’. Naast het feit dat het goed is voor je fysieke gezondheid, zorgt sporten er ook voor dat je dopamine en endorfine in je brein los laat. Dit zijn de blij maak hormonen! Je kan het zo intensief maken als je wilt: je kan rustig wandelen of je kan een full-on fitness routine doen! Een ander goed idee is Yoga, waar je hier de 10 gezondheidsvoordelen van kan lezen!

5. Pauzeren is zo goed voor je

Het hoeft niet lang te zijn, echt niet. Merk je aan jezelf dat je mentaal overloopt? Neem 5 minuten pauze. Ga ergens zitten en probeer aan niks te denken. Geniet van het feit dat je stil zit, ben bewust bezig met het feit dat je stil zit. Hiermee forceer je je brein om even een versnelling lager te gaan! Heb je moeite met zo’n pauzemoment te vinden? Hieronder geef ik je een paar voorbeelden over wat je in zo’n pauzemoment kan doen om even je gedachten van de drukke dag te halen:

  • Sluit je ogen en fantaseer, het maakt niet uit waar je zit maar doe even je ogen dicht. Verminder de impulsen die allemaal binnenkomen en droom lekker weg.
  • Focus op je ademhaling, creëer een mantra als het ware. Meditatie apps kunnen hier bij helpen! Zelf raad ik Headspace aan, puur omdat ik dit als beginner echt super fijn vond.
  • Een diepe buikademhaling kan ook helpen. Adem via je neus in en begeleid de adem naar je buik toe. Hou dit heel even vast en adem weer uit. Denk bewust na over de ademhaling die je doet, dit geeft je echt een pauze momentje
  • Doe niks. That’s it, doe niks. Even niks doen is niet iets waar voor je jezelf moet straffen, soms is niks doen het beste wat je kan doen voor die balans.
  • Lees voor het slapen gaan een boek. Het is zo veel beter dan alleen maar naar zo’n schermpje kijken en constant indrukken krijgen. Je gunt je brein de kans om tot rust te komen, zo sta je de dag erna ook weer frisser op!

6. Plan tijd voor jezelf in

Dit noemen ze ook wel ‘me-time’, tijd wat écht voor jou is. Me-time is kostbare tijd die volledig aan jou gewijd is. Het is tijd die je alleen aan jezelf besteedt. Geen verplichtingen, geen verantwoording afleggen, maar gewoon doen waar jij zin in hebt. Denk eens na over wat je zou willen doen in deze tijd. Waar krijg je energie van? Waar word je blij van? Het nemen van tijd voor jezelf maakt je echt gelukkiger. Het stelt je in staat om op adem te komen. Geef daarom prioriteit aan me-time en plan deze momenten bewust in. Je zult merken dat het zorgt voor meer geluk en balans in je leven. Om dit nog beter te kunnen benutten, kun je eens langs een holistisch therapeut gaan. Vanuit balans, rust en overzicht werken aan jezelf, niks beters dan je tijd zo in te vullen!

7. Richt je woonkamer eens opnieuw in

Of een andere ruimte waar je veel bent, maar gooi het eens om. Een nieuwe omgeving kan al wonderen verrichten voor je mentale gezondheid. Gewoon ‘ff wat anders’. Verander de kleur van de muren, haal nieuwe stoelen, hang andere gordijnen op, verhoog je meubilair. Wat je ook doet, zorg er voor dat het voor jou een fijne verandering is. Wil je voor die laatste gaan dan kan je hier meer lezen over stoelpoten verhogen. Dat maakt het wel zo makkelijk.

8. Focus op hetgeen wat je wél kan

Iets wat ik zelf vaak fout doe is kijken naar wat ik allemaal niet kan. Dan ga ik me daar op fixeren en gaat de gehele balans de boot uit. Focus eens op hetgeen wat je wél kan en haal daar energie uit. Een disbalans in je leven zorgt er ook voor dat je minder energie krijgt. Door te doen waar je goed in bent (en wat je leuk vindt) krijg je energie én balans in je leven!

9. Maak een schema voor je dag in de ochtend

Sommige mensen krijgen disbalans in hun leven omdat ze geen idee hebben waar de dag heen gaat en ze zo het vizier verliezen. Sta een 10 minuten eerder op en maak een kort schema voor jezelf voor die dag bij het ontbijt. Pak pen en papier en schrijf op wat je zoal wilt en moet doen voor die dag. Schrijf ook echt alles op. Of je nu moet gaan sporten of zoeken naar de beste stoelpootdoppen, schrijf het op. Staat er te veel op? Dan ga je schrappen zoals ik al benoemde bij punt 1. Overzicht helpt echt, dat is een belofte.

10. Train jezelf in positief zijn

Een deel van balans in je leven krijgen is de juiste mindset hebben. Gelukkig ben je nu op Mindsetters en kan ik je alles erover vertellen! Ik zal het simpel houden en terugkomen op wat ik al eerder zei: focus op de positieve kant van het verhaal. Je bent niet bezig met mensen en activiteiten weggooien, je bent bezig met het verbeteren van balans. Je bent niet bezig met het ongeluk weghalen in je leven, je bent bezig met geluk creëren in je leven. Je bent niet bezig met negatief zijn weghalen, je bent bezig met positief zijn er bij halen!

11. Lach, lach wanneer je kan

De laatste tip (en mijn persoonlijke favoriet) is lach wanneer je kan. Ook al ben je niet blij, lach. Onderzoek heeft uitgewezen dat lachen er voor zorgt dat je daadwerkelijk blijer wordt. Ook als je niet blijer zou worden, je gooit net wat meer positiviteit de wereld in. Gebeurt er iets? Maak het positief en lach. Gewoon, lach wanneer je kan!

Waar moet ik beginnen voor die balans in mijn leven?

Er is geen duidelijk begin. Ik kan niet zeggen dat tip A beter werkt dan tip B, want het is voor iedereen anders. Het enige wat ik tegen je kan zeggen is dat je ‘gewoon’ moet beginnen. Probeer iets uit en als het niet lukt probeer je wat anders. Focus niet op de tip die niet voor je werkte, maar focus op het feit dat een niet gelukte manier je de kans geeft om een nieuwe manier uit te proberen! Die balans komt niet vanzelf, je moet er wat voor doen, maar vergeet niet om te genieten van het feit dat je er mee bezig bent! Wil je een podcast luisteren hierover? Klik dan hieronder!

Over de auteur

Luc Raets

Hallo daar, mijn naam is Luc Raets en ik ben de nieuwe stagiair van Mindsetters! Ik ben 26 jaar en zit momenteel in de afstudeerfase van mijn opleiding Commerciële Economie. Mindsetters is niet een bedrijf wat je zomaar…

Alle artikelen van Luc Raets

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down