7 tips voor het verbeteren van je bedrijfsreputatie (PR)!

13/06/2023
317

Een heel nieuw onderwerp voor mij om over te schrijven. Een onderwerp waar ik me normaal gesproken niet zo mee bezig hou maar waar we wel onbewust voortdurend mee geconfronteerd worden en erg belangrijk voor bedrijven is. Wat verstaat men onder bedrijfsreputatie? Dit leg ik in dit artikel uit met een aantal voorbeelden. Als laatste zal ik jullie nog een aantal tips geven om jouw eigen bedrijfsreputatie te verbeteren. Lees dus snel verder.

Wat is bedrijfsreputatie (PR)?

Bedrijfsreputatie oftewel Public Relations (afgekort PR) heeft tot doel het bevorderen van de relatie tussen een organisatie of bedrijf en haar publieksgroepen of klanten, door een positief imago ofwel goodwill te creëren. Om te streven naar een goede bedrijfsreputatie wordt er gebruik gemaakt van interne en externe communicatie om het publiek te informeren of te beïnvloeden met behulp van tekst, advertenties, publiciteit, en promoties. Kort gezegd: “Public Relations zorgt ervoor dat mensen op een bepaalde manier over het bedrijf denken.” De reputatie van het bedrijf is dus eigenlijk niks anders dan de steun die het krijgt. Deze steun wordt voornamelijk bepaald door de affiniteit die iemand heeft met een bedrijf en de ideeën en overtuigingen waar het bedrijf voor staat.

Bedrijfsreputatie en Marketing

De termen PR ofwel Public Relations/Bedrijfsreputatie en Marketing worden vaak door elkaar gehaald. Echter zit hier wel een verschil in, namelijk:

Public Relations; datgene wat een bedrijf c.q. organisatie onderneemt om te zorgen dat mensen op een bepaalde manier over het bedrijf denken.

Marketing; datgene wat een bedrijf doet om de verkoop van producten en/of diensten te bevorderen.

PR bedrijf

Vaak worden bovenstaande termen samen gebruikt. Deels terecht, daar bedrijfsreputatie en marketing namelijk allebei het doel hebben om de naamsbekendheid en zichtbaarheid van een bedrijf te vergroten, maar het zijn wel degelijk twee verschillende dingen. Het belangrijkste verschil tussen bedrijfsreputatie en marketing is dat marketing een commercieel doel heeft, waar PR zich richt op het opbouwen en onderhouden van relaties tussen de organisatie en het publiek.

Zo dienen posts op de eigen kanalen van een bedrijf er bij een marketingstrategie voor om nieuwe klanten aan te trekken of bestaande klanten interactie aan te laten gaan met het bedrijf. Bij een PR-strategie worden andere kanalen ingezet om de reputatie van een bedrijf te verstevigen. Soms komt dit de verkoop ook ten goede, maar dat is niet het primaire doel.

Hiernaast is de doelgroep met betrekking op de marketing niet geheel gelijk aan de doelgroep voor een PR-strategie. Waar je bij marketing vooral rekening houdt met (potentiële) klanten, is de doelgroep bij PR veel breder: je communiceert naast klanten ook met journalisten, stakeholders, management en werknemers.

Een laatste verschil zit zich in de werkzaamheden. Daar waar de bedrijfsreputatie zich voornamelijk richt op communicatie, het overbrengen op de juiste boodschappen en het onderhouden van contacten, richt marketing zich voornamelijk op promoten van diensten en/of producten. Hierbij richt PR zich op lange termijn doelen en resultaten. Marketing daarentegen heeft vaker een kortetermijneffect. Een activiteit zorgt tijdelijk voor meer naamsbekendheid en een toename van klanten op dit moment. Denk bijvoorbeeld aan het promoten van een product middels een TikTok video.

Factoren die invloed hebben op de bedrijfsreputatie

Wanneer we naar de top 10 kijken van bedrijven met de hoogste PR/bedrijfsreputatie, met onder andere LEGO, Google, Soney, Rolex en Walt Disney, dan zien we dat ze allemaal eerlijk en integer handelen. Ze staan hiernaast voor dingen die voor mensen belangrijk zijn. Denk hierbij aan diversiteit, inclusiviteit, duurzaamheid en onderwijs. Doordat mensen bedrijven associëren met deze onderwerpen stijgt de reputatie van het bedrijf. Ik neem LEGO even als voorbeeld, lego speelt goed in op de onderwerpen kinderen, spelend leren/educatie en het stimuleren van oplossingsgerichte manier van denken. LEGO ademt maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze zien leraren en pedagogen als belangrijke stakeholders en richten zich op een goede relatie tussen kinderen en hun ouders. Alle programma's die ze opzetten zijn dan ook gebaseerd op deze principes. Waardoor LEGO een goede bedrijfsreputatie heeft met een maatschappelijke kader.

Nog een ander voorbeeld, Coca Cola, iedereen kent dit merk wel! Een aantal jaren geleden had Coca Cola een goede bedrijfsreputatie, echter door de maatschappelijke veranderingen die momenteel spelen, is dit veranderd! Men kent Coca Cola, door middel van branding en marketing, maar dit wilt niet zeggen dat de bedrijfsreputatie ook hoog zal scoren. Op het moment is de bedrijfsreputatie van Coca Cola achteruitgegaan doordat er steeds meer aandacht is gekomen voor de impact die suiker en koolzuurhoudende dranken op onze gezondheid hebben.

bedrijfsreputatie coca cola

Met name de impact op overgewicht en ons gebit. Het is dan ook maar de vraag of deze bedrijven het op langere termijn zullen redden. Echter is Coca Cola hier wel weer slim mee omgegaan. Ze hebben ingezien dat ze op termijn meer geld kunnen verdienen met niet-koolzuurhoudende dranken, zoals flessenwater en sportdranken. Dit is minder schadelijk voor het milieu en wordt gezien als 'the right thing to do'. Hiernaast is Coca Cola ook herkenbaar aan zijn duurzaamheidsambities , dit om de hoeveelheid suiker in onze dranken te verminderen, door het aanbod van ligt en zero producten. Op deze manier is de bedrijfsreputatie van Coca Cola waar gaan stijgen en behouden ze hun klanten.

Zoals eerder genoemd levert PR voornamelijk zichtbaarheid en naamsbekendheid op. Dankzij PR zal een bedrijf/organisatie meer mensen kunnen bereiken. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer klanten en daarmee ook meer omzet en groei van je bedrijf! PR is een strategisch proces waarbij wordt geprobeerd om de relaties tussen een bedrijf en de omgeving te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de relaties tussen een organisatie en klanten, leveranciers en partners maar ook de relaties met de media en het grote publiek. Je positioneert een bedrijf op een bepaalde wijze en zet een imago neer. 

Waar kan een goede PR een bedrijf bij helpen?

Niet alleen voor bekende bedrijven is een PR /bedrijfsreputatie belangrijk, maar ook voor startups. PR kan een oplossing bieden in onder andere:

  • Het veiligstellen van financiering of investeringen
  • Het aantrekken van het beste talent
  • Het laten groeien van het aantal gebruikers/klanten
  • Het bereiken van nieuwe doelgroepen
  • Het bedrijf over de grenzen schalen
  • Diensten genereren
  • Het publiek informeren over nieuwe producten, diensten of ideeën
  • Het uitzetten van zijn plaats tussen de concurrentie
  • Een thought leader worden en je onderscheiden van je concurrentie

7 tips voor het verbeteren van jouw PR!

bedrijfsreputatie PR

1. Het inzitten van verschillende PR middelen

PR kan ingezet worden op talloze manieren. Zo zijn er manieren waarop je kosteloos je organisatie op de kaart zet of kun je ervoor kiezen om geld te investeren in je PR-strategie. Je kunt er ook voor kiezen om de volledige PR-strategie zelf in de hand te houden, of je schakelt professionals in, zoals PR Goeroes, om je bedrijf in een goed daglicht te zetten. Meerdere opties zijn mogelijk.

  • Paid Media: oorspronkelijk is dit meer een onderdeel van de marketing, maar ook binnen PR-strategieen wordt dit steeds vaker ingezet om de organisatie onder de aandacht te brengen. Onder Paid Media verstaan we alle promotie waar een organisatie direct voor betaald heeft. Deze PR strategie kent ook weer verschillende mogelijkheden, waaronder reclamespotjes, advertenties in de krant, maar ook Google ads, advertenties op social media als instagram, linkedin en facebook.
  • Advertorial: Dit is een samenvoeging van advertentie en editorial: een advertentie in de vorm van een redactioneel stuk. Op deze manier kun je in een uitgebreid artikel over je organisatie laten publiceren. Het is hierbij wel belangrijk dat je organisatie naadloos aansluit bij de rest van de inhoud van het medium.

2. Gebruik van verschillende kanalen

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de kanalen van je stakeholders. Denk hierbij aan het schrijven van een gastartikel of het meewerken aan een column. De kans is groot dat je voor deze vorm van PR dient te betalen. Je kunt op deze manier je expertstatus opbouwen binnen je vakgebied en je kennis delen bij het grote publiek. Dit vergroot waarschijnlijk het vertrouwen dat het publiek in je heeft, wat op zijn beurt weer kan leiden tot grotere naamsbekendheid en dus een betere bedrijfsreputatie!

3. Earned media 

Met behulp van earned media kan je je bedrijf in korte tijd populair maken onder de doelgroep. Het betreft media-aandacht die je verdient door nieuwswaarde te creëren. Earned media wordt gezien als gratis publiciteit (en soms zelfs als gratis reclame). Daarom wordt earned media vaker ook wel free publicity genoemd.

Het grootste voordeel van earned media is namelijk dat het je geloofwaardigheid enorm vooruit helpt. Je hoeft immers geen cent neer te tellen voor het nieuws dat over jouw organisatie naar buiten wordt gebracht. Daarbij is de geloofwaardigheid van jullie boodschap veel groter als het door een externe partij wordt gepubliceerd.

De belangrijkste pijlers om te onthouden bij het genereren van free publicity zijn nieuwswaardigheid en relevantie. Het is daarbij dus belangrijk om je doelgroep door en door te kennen. Je wilt weten wat zij relevant vinden en welke informatie zij nodig hebben, zodat jouw berichten het gegarandeerd goed doen.

Earned media kan op verschillende manieren, namelijk:

  • Social media
  • Blogs
  • Blogpost door externe bedrijven/partijen met link naar jouw bedrijf/organisatie
  • Het verkrijgen van reviews
  • Persberichten

4. Podcast of het uploaden van video's

Het geven van interviews of het deelnemen aan podcasts is ook een goede manier om je visie en kennis te delen met het publiek. Dit is ook een manier om je expertstatus te claimen.

Een snel groeiend medium voor deze vorm van PR is natuurlijk de podcast. Bijna iedereen luistert er wel eens naar en er zijn talloze podcasts te vinden over elk denkbaar onderwerp. Het is belangrijk om te onderzoeken naar welke podcasts jouw doelgroep graag luistert, zodat je weet waar je als organisatie moet zijn.

Het voordeel van podcasts is dat de afleveringen vaker lang dan kort zijn. Dit geeft jou meer dan genoeg ruimte om je verhaal te vertellen en om het publiek een goed beeld te geven van wie jij bent en waar je organisatie voor staat. Houd hierbij in gedachte dat het geen verkooppraatje moet worden, maar dat je de luisteraar van informatie wil voorzien waar ze écht wat aan hebben.

Wist je ook dat Mindsetters ook zijn eigen podcast heeft? Bekijk de nieuwste podcast hier!

5. Shared media

De nieuwste vorm van PR! Hier valt onder andere de inzet van social media en influencers onder. Het lijkt heel veel op owned media, maar is toch net even iets anders. Shared media is namelijk niet altijd door de organisatie zelf geüpload, dit wordt door externe partijen gedaan. Denk hierbij aan het re-posten van een Instagram feed. Een belangrijk aspect hierbij is wel dat je content is afgestemd op je doelgroep en dat deze content ook deelbaar is voor anderen. Op deze manier bereik je een grotere doelgroep waardoor je bedrijfsreputatie en naamsbekendheid zal toenemen.

Wat betreft het gebruik van influencers, hen kun je inzetten om jou dienst en/of product te promoten. Zo hoef je dit nu niet zelf te doen. Dit kan door middel van een verkooppraatje, maar ook door het delen van zijn of haar eigen ervaring met het product of de dienst. Op deze manier komt het geloofwaardiger over en is men eerder overtuigd om het product aan te schaffen of de dienst in te schakelen.

6. Owned media

Dit is je eigen content, eigen content op jouw kanalen! Denk hierbij aan Instagram, LinkedIn, Facebook, website, verschillende platforms waarbij je bent aangesloten en ga zo maar door...Hierbij is het wel belangrijk dat je up to date, zichtbaar en actief blijft. Dit betekent dan ook dat je hier veel energie moet insteken. Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om dit uit handen te geven, maar dan wordt het wel een kostenplaatje.

PR social media

7. SEO optimalisatie

SEO is een technische manier om jouw naamsbekendheid te vergroten. SEO staat voor Search Engine Optimalisation. Door de juiste strategieën toe te passen kan je ervoor zorgen, dat wanneer iemand op zoek is naar een bepaald product en of dient, jouw product of dienst hoger in Google te vinden is. Op deze manier zorg je ervoor dat men jou product of dienst weet te vinden, je meer bezoekers hebt op jouw website en eerder geneigd zijn om dit bij jou af te nemen.

benieuwd naar wat SEO voor jou PR en bedrijf/organisatie kan betekenen? Doe nu een SEO scan bij Webwings en ontdek de meerwaarde van SEO!

Echter gaat de wereld van digitale PR nog verder door de toepassing van linkbuilding en het plaatsen van gastartikelen op relevante websites. Wat betreft de linkbuilding gaat het niet alleen om de verwijzing van andere websites naar jouw website, maar gaat het ook om het verwerken van interne links naar jouw eigen website en artikelen!

Hierbij moeten we het effect van het schrijven van gastblogs niet onderschatten. Het overtuigend schrijven van een gastblog kan enorm waardevol zijn om een nieuwe doelgroep aan te spreken en te overtuigen!

Benieuwd wat SEO voor jouw bedrijf kan betekenen, lees hier meer over in het volgende artikel: Bedrijf laten groeien met deze 8 praktische tips!

Jouw PR campagne!

Een succesvolle PR campagne is dus erg waardevol voor jouw bedrijf/organisatie. Wees creatief, sluit aan bij je doelgroep en maak van jou campagne een succes! Blijf bij dit proces vooral dicht bij jezelf, maar durf zo nu en dan ook out of the box te denken. Zoek zo nu en dan de grenzen op, zorg dat je uniek bent en blijft en dat je impact weet te maken!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down