Body Positivity

14/02/2022
115
body positivity

Be body positive. Er is niks mis met een maatje meer!

Positief zijn over je eigen lichaam, maar ook over het lichaam van de mensen om je heen. Dat is body positivity.

Het ontstaan van body positivity

Body positivity is ontstaan als een beweging die zich richt op het idee dat alle lichamen goed zijn zoals ze zijn en gezien mogen worden. Een boodschap die steeds breder gehoord en gedragen wordt. Het gevolg hiervan is dat body positivity steeds meer omarmd wordt door mensen die wel binnen het schoonheidsideaal vallen. Het doorbreekt fatshaming waar mensen met overgewicht onder kunnen lijden.

De wortels van de stroming body positivity liggen ongeveer zo’n vijftig jaar geleden, bij de radicale fat acceptance of fat liberation movement. Zij richtten zich op het adresseren van discriminatie op basis van gewicht. De term body positivity is ontstaan in de jaren 60 in Amerika. Dit gedurende de sociale strijd voor meer acceptatie van gemarginaliseerde lichamen. Deze beweging streefde naar maatschappelijke gelijkheid en dat mensen met overgewicht niet meer gediscrimineerd zouden worden. In 2012 kwam de body positivity beweging op social media. Voornamelijk vollere mensen gebruikten deze hashtag bij hun foto’s. Op een gegeven moment volgden ook de dunne influencers de beweging en deelden ze de hashtags onder foto’s waarbij ze hun cellulitis of ‘een vetrol’ lieten zien. De influencers probeerden op deze manier algemene zelfliefde en lichaamsacceptatie te promoten. Maar de body positivity beweging was juist voor die groep mensen die zich buitengesloten voelden in de maatschappij. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de term body positivity op een verkeerde manier werd gebruikt en de mensen die zich met deze groep in eerste instantie associeerden, zich niet meer thuis voelden in de beweging.

Body positivity is een beweging die door zwarte vollere vrouwen is gecreëerd aangezien zij onderdrukt werden. Een bekend gezegde van deze groep luidde als volgt: “We zijn zoals we zijn en we mogen van onszelf houden”. Het betekent dus ook niet dat je er niet bij hoort als je niet genoeg van jezelf houdt of als je liever neutraal bent over je lichaam. Het is een beweging die opgebouwd is vanuit een plek van haat. Haat vanuit de buitenwereld, haat vanuit hun eigen hoofd. Deze haat moest worden omgezet naar iets dragelijks, om zo ook andere vrouwen te helpen en te stimuleren om uit de sleur te komen. Het is een veilige haven, een plek waar je alles kunt bespreken en een groep die je wilt stimuleren te kijken waar die zelfhaat vandaan komt.

Body positivity gaat over mensen die door hun uiterlijk vaak niet geaccepteerd worden door de maatschappij. Het gaat erom dat iedereen weet waar de term vandaan komt en dat mensen het niet alleen zien als een vluchtige trend.

Verschillende meningen

Body positivity prijst alle lichamen, waaronder dus ook mensen met zowel over- als ondergewicht. Toch brengt overgewicht mogelijke risico’s met zich mee, hetgeen kan leiden tot onder andere diabetes, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Hoewel deze beweging op social media als iets moois wordt getoond, zijn er ook mensen die vinden dat de gevaren van overgewicht worden onderschat. Ze promoten dat gezondheid op iedere maat kan, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Zelfliefde is natuurlijk erg belangrijk, maar overgewicht is per definitie niet gezond en er moet dus wel ook aandacht geschonken worden aan de risico’s die het met zich meebrengt. Hiernaast is ondergewicht ook niet gezond en kan dit ook leiden tot verschillende aandoeningen. Hier wordt echter al veel aandacht aan besteed en je ziet dat de maten van bijvoorbeeld modellen al voor een deel zijn aangepast aan een meer gezondere maat. Een maat waar meiden zich eerder mee mogen definiëren dan het oude modellenplaatje dat heeft bestaan.

Body Positivity

De beweging body positivity moest ertoe leiden dat iedereen, ongeacht welke maat je hebt, trots mag zijn op het lichaam dat je hebt. Zo wil de beweging duidelijk maken dat geen elk lichaam perfect is. Iedereen heeft wel een vetrolletje, cellulitis, rode plekken, littekens, etc. Dat maakt jou als persoon juist uniek en speciaal. Je mag dus trots zijn op je lichaam. Zorg er goed voor, want het gaat maar één keer mee.

Het is onzin om te zeggen dat body positivity een ongezonde trend is, maar je moet je wel goed beseffen waar de beweging vandaan komt en welke drijfveer het heeft. Het heeft allemaal te maken met je mindset. Zie de beweging dan ook als een breder begrip. Het gaat niet alleen om mensen met overgewicht, maar ook om mensen die bijvoorbeeld een arm missen, maar wel van hun lichaam houden.

Natuurlijk zijn er dus ook mensen die hun vraagtekens hebben bij de beweging. Van tegenstanders die denken dat het gaat om het verheerlijken van obesitas en dat het als een excuus wordt gebruikt om niks te hoeven doen, tot mensen die zich afvragen wat en hoe groot de gevolgen zijn voor de gezondheid.

De trend op social media

Zelfacceptatie gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Nooit meer diëten, van jezelf houden zoals je bent en niet hoeven voldoen aan de strakke schoonheidsidealen van de mode-industrie. Hier staan de aanhangers van de body positivity beweging voor. Tegenhangers zetten hier echter toch wel hun vraagtekens bij, want dat is toch ongezond?

De term body positivity is toch belangrijker geworden op social media. Het gebruik van de hashtag #bodypositivity wordt steeds meer ingezet om meer diversiteit in de media te laten zien, te laten weten dat iedereen het waard is om zichzelf mooi te vinden en om ervoor te zorgen dat we anderen niet beoordelen op hun uiterlijk. Niet alleen op social media heeft de beweging een grote impact gehad, maar uiteindelijk ook in de mode-industrie. Verschillende winkelketens hebben gekozen voor vrouwen met een maatje meer, voor diversiteit van mensen of met een zichtbare handicap in hun etalages. Maar ook in boekenwinkels is het onderwerp populair geworden en zijn er meer boeken geschreven waarin het onderwerp body positivity, met andere woorden het tevreden zijn met je lichaam, centraal staat.

Men kwam er steeds meer achter dat de beweging body positivity niet alleen maar ging over je eigen lichaam en dat je er positief naar keek, maar dat het ook gaat over solidariteit, diversiteit en over dat elk lichaam er mag zijn en goed genoeg is op haar eigen manier. Welke maat je ook hebt, je verdient het om gelukkig te zijn met jezelf. Het idee van de beweging is juist dat iedereen, gezond of niet, het recht heeft om er te zijn en dat mensen zichzelf mooi mogen vinden.

Nieuwe trend?

Een nuancering van body positivity is body neutrality. Dit is een beweging waarin uiterlijk geen rol meer speelt en ieder lichaam het recht heeft om er te zijn. Waar het bij body positivity draait om dat ik me goed voel over mezelf want ik weet dat ik mooi ben, gaat het bij body neutrality om hoe ik me over mezelf voel, het heeft helemaal niets te maken met mijn uiterlijk. Dus niet dat je helemaal gelukkig bent met ieder rolletje en vouwtje in je lijf, maar dat je jezelf daar vervolgens ook niet voor straft.

Voor veel mensen hebben beide bewegingen hun leven veranderd. Aanhangers van de bewegingen geven aan dat ze voorheen altijd veel bezig zijn geweest met diëten en erg negatief dachten over zichzelf. Dit heeft body positivity wel echt veranderd. De beweging is echter gecommercialiseerd. Men heeft het gevoel dat je wel een beetje anders mag zijn dan de norm, maar niet te veel. Dus niet te dik, enkel een beetje dikker dan wat geaccepteerd wordt. Body positivity is van oorsprong zo niet bedoeld. Daarom de nuancering naar body neutrality. Het betekent eigenlijk dat je gewoon niet zo bezig bent met je lijf. Het is rationeler, minder gericht op je uiterlijk en meer gericht op jezelf, er mogen zijn. Ongeacht hoe je je dus over jezelf voelt, hoe gezond je ook bent, hoe je eruitziet en hoe dat past in de norm van de wereld. Het draait om zelfrespect en zelfacceptatie.

#Bodypositivity

Enkele bekende influencers die niet vergeten mogen worden zijn:

  • Vivian Hoorn
  • Isadee Jansen
  • Joann van den Herik: ‘je bent meer dan alleen je uiterlijk en lichaam’
  • Mayra Louise heeft een boek geschreven dat geheel in het teken staat van body positivity: op je lijf geschreven.
  • Lynn Quanjel: Als gevolg van een ziekte heeft ze een stoma gekregen, wat voor een hoop onzekerheden heeft gezorgd. In plaats van te gaan zitten mokken, probeert ze hier het beste van te maken en anderen te inspireren om je lichaam te respecteren zoals het is.
  • Vera Camilla
  • Saskia Olivieira: Je bent goed en mooi zoals je bent.
  • Tatjana Almuli
  • Arwa Badran: Een eetstoornis diëtiste: ‘’Laten we stoppen met kritiek hebben op elkaars gewicht en eetpatroon. Je weet nooit waar mensen mee moeten dealen".

Er zijn ook nog voldoende internationale influencers die hun statement van body positivity op social media duidelijk willen maken. De beweging blijft bestaan en er wordt steeds meer aandacht aan geschonken. Uiteindelijk is het belangrijk om tevreden te zijn met wie je bent en het lichaam dat je hebt. Kies voor zelfliefde en ervaar wat dit met je doet.

‘’You define beauty yourself, society doesn’t define your beauty’’
Lady Gaga

Over de auteur

Kiona Lousberg
Kiona Lousberg
Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en kan ik hier vanuit mijn kant over meepraten. Mindsetters is voor mij een tool om mij als persoon verder te ontwikkelen, met behulp van positiviteit mooie inzichten te verwerven die ik dan met anderen heel graag wil delen en binnen mijn beroep als verpleegkundige met plezier mag toepassen. Mijn doel is dan ook om mijn eigen mooiste leven te leiden, dit leven met anderen te delen en anderen te helpen de reis naar hun mooiste leven vorm te geven en uiteindelijk te leven! Heel eerlijk gezegd ben ik totaal niet opgegroeid met het online werken. Zelf ben ik altijd actief op de werkvloer bezig geweest, al meerdere jaren bekend in de gezondheidszorg en werkende als verpleegkundige. Als verpleegkundige heb ik op verschillende gebieden al veel kennis mogen verschaffen. Zo heb ik binnen het algemene ziekenhuis gewerkt maar ben ik momenteel werkzaam binnen de psychiatrie. Mijn eerste ervaring binnen de psychiatrie was op de psychiatrisch afdeling van het Zuyderland maar heb ik sinds kort de overstap gemaakt richting Youz kind en jeugdpsychiatrie. Deze tak van de gezondheidszorg bevalt me erg goed en hoop dan ook mijn eigen kennis en ervaring binnen mindsetters met jullie te delen.
© Mindsetters - 2022
Made with
Web Wings
chevron-down