Ontdek het geheim van omgaan met een boos kind

boos kind

Merk je dat een boos kind jou irriteert? Word je er gek van dat niets helpt om je kind uit de boos-modus te krijgen? In deze blog ontdek je het geheim van omgaan met de boosheid van je kind.

Je kind is boos … alweer

Herken je dit? Je hebt thuis regelmatig een boos kind, dat met geen mogelijkheid tot rede te brengen is. Of je kind verpest stelselmatig de sfeer tijdens het avondeten. Of net als jij je best hebt gedaan om er een gezellige zondagmiddag van te maken, verknalt je kind het door chagrijnig en boos te worden …

Liefde tonen, belonen, straffen of zelf boos worden: niets helpt. Wat nu? 

Boosheid hoort erbij, dus een boos kind ook

We zijn allemaal wel eens boos of geïrriteerd en daar is niks mis mee, het uiten van emoties is nodig. Emoties maken je bewust van onvervulde behoeften. Het zijn eigenlijk signalen die je helpen, zodat je weet wat je echt nodig hebt. Besef dus dat boosheid erbij hoort.

Boosheid kan heel effectief en krachtig zijn. Boos zijn geeft ook energie en is een bron van inspiratie; vaak ontstaan nieuwe ideeën en bedrijven door irritaties aan bestaande oplossingen. De kunst is, om boosheid als kracht in te zetten en niet als valkuil vanuit onmacht.

Ben jij je bewust van jouw emoties?

Als ik tijdens een training vraag, of iemand die dag een emotie heeft ervaren, gaan er weinig handen omhoog. Vaak zijn mensen nog onbewust, ze herkennen hun emoties niet of onderdrukken deze. Misschien was je vandaag niet boos, maar wel geïrriteerd omdat je kind treuzelde met aankleden of het stoplicht weer lang op rood stond.

‘De kwaliteit van je emoties bepaalt de kwaliteit van je leven’ (Tony Robbins).

Gemiddeld genomen ervaren mensen maximaal twaalf emoties, terwijl er meer dan 200 emoties zijn. Zie het als eten, hoe meer variëteit, hoe meer smaaksensaties. Hoeveel emoties ervaar jij in een dag, een week of een maand? Wanneer voel je je blij, bang, boos of bedroefd?

omgaan met boosheid

Onderdrukken maakt ongelukkig

Hoe je omgaat met emoties is aangeleerd. Kom je uit een gezin waar emoties onderdrukt werden? Dan voel jij je ook sneller machteloos, als je emoties ervaart. Je hebt immers niet geleerd hoe je ermee omgaat.

Ook op school leerden we emoties onderdrukken. Als je ze toeliet, dan liep je kans op afwijzing. Net als dat boze jongetje dat telkens de klas uit werd gestuurd en op geen enkel feestje meer werd uitgenodigd. 

Onderdrukken doe je zo

Een signaal dat je boosheid onderdrukt, is oppervlakkige communicatie. Dit herken je door het praten in de je-vorm of we-vorm of doordat je jouw boosheid verklaart en analyseert. Je lichaam kan ook signalen afgeven. Psychologische klachten worden uiteindelijk fysieke klachten, denk aan een burn-out of migraine. Migraine kan ontstaan door structureel negeren van psychologische en kleine fysieke klachten.

Op het moment dat je boosheid onderdrukt, onderdruk je ook je behoefte. Als je bijvoorbeeld boos reageert wanneer je kind niet luistert, spreek je de behoefte dat jouw kind je serieuzer neemt, niet uit. Dat maakt je ongelukkig met jezelf en de situatie. Ga eens na waar jou boosheid vandaan komt, hoe jij ermee omgaat en wat het jou brengt. Doorbreek bepaald patronen en maak een nieuwe gewoonte eigen.

Boos kind

En wat is dan het geheim?

Is het je opgevallen, dat ik het niet meer heb over jouw kind dat boos is? Zelf leren omgaan met een boos kind en je kind leren omgaan met boosheid, lukt pas als je weet hoe je jouw eigen boosheid aanpakt. Je leert ook niet voetballen van iemand die nog nooit gevoetbald heeft.

Dit is het geheim: je kan je kind pas begeleiden met zijn of haar emoties, als je in staat bent om jezelf te begeleiden bij jouw emoties. Wil jij dat leren? Meld je dan aan voor het programma Jouw Bewust Vaderschap.

Ben je opzoek naar meer inspiratie? Luister dan de podcast Bewust vaderschap.

Tip: maak de boosheid van je zoon of dochter niet persoonlijk. Het feit dat je kind zich op jou afreageert, betekent niet dat de oorzaak van de boosheid iets met jou te maken heeft.

Over de auteur

Roderick Timmermans

Als persoonlijk leiderschapscoach en trainer help ik jou, meer verbinding met je kind te ervaren. Ik leer je hoe je meer rust, energie en vervulling kan ervaren in je rol als vader en in je leven. Ik leer…

Alle artikelen van Roderick Timmermans

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down