Brainfood, hoe kies je voor breinenergie?

Brainfood
10/05/2022
720

Voeding kan voor een disbalans zorgen, verkeerde voeding beïnvloedt je mindset en je stressniveau direct. Je brein heeft gezonde voeding nodig om in balans te blijven en optimaal te kunnen functioneren. Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? Welke voeding is nu goed voor onze hersenen? Lees meer over brainfood hieronder.

Wat is brainfood?

Brainfood is voeding die een positieve invloed heeft op je hersengezondheid. In totaal zijn er ongeveer 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee ook je dagelijkse welbevinden.

Net zoals bepaalde voedingsmiddelen gezond zijn voor de hersenen zijn er ook voedingsmiddelen die een negatieve uitwerking hebben op het brein. Met op de eerste plek, suiker (dan wel in de meeste bewerkte, onnatuurlijke vorm). Suiker werd ontsteking verhogend, doet de hersenen krimpen, laat cognitieve functies achteruitgaan en zorgt voor piepen en dalen en de bloedsuikerwaardes. Uiteraard hebben alcohol en andere drugs ook een negatieve uitwerking op je hersengezondheid.

Hiernaast zijn er ook voedingsmiddelen waar onze hersenen heel blij van worden, deze voedingsmiddelen noemt men ook wel brainfood. Hoog in de categorie scoren onder andere omega 3 en water, antioxidanten, voedingsvezels en vitamines. Al deze voedingsstoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen gezamenlijk voor een balans.

brainfood

Voedingsstoffen:

  • Omega 3 bevindt zich voornamelijk in voedingsmiddelen als vette vis, maar er bestaan ook gezonde vetten als extra vierge olijfolie en eieren (inclusief de dooier vanwege de choline).
  • Groente en fruit vanwege de natuurlijk aanwezige vitamines, antioxidanten en voedingsvezels.

De kans is groot dat je te weinig van een aantal belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. De gemiddelde Nederlander eet dagelijks slechts 131 gram groente, aanbevolen hoeveelheid is 250 gram groente per dag.

Gezond eten en drinken is essentieel om gebalanceerd in het leven te staan en jezelf een goede uitgangspositie te geven om je dromen na te jagen. Dit lukt niet met een uitgeput brein dat door teveel en suikerrijk eten van de ene bloedsuikerpiek naar de andere gaat. Hoewel gezond eten ontzettend belangrijk is, is voeding slechts 1 puzzelstukje in de gehele puzzel.

Signalen uit je brein

Soms heb je van die dagen dat je alleen maar zit hebt in lekkernijen, je kunt dan geen weerstand bieden tegen een reep chocolade of een zak chips, terwijl er niet echt sprake is van een hongergevoel. Wat je op dat moment ervaart zijn food cravings, je verlangt intens naar iets dat bijvoorbeeld veel zout bevat of erg zoet is. Deze hunkering naar iets lekkers is een signaal van je lichaam, van je brein om precies te zijn.

Bepaalde hersengebieden wijzen je op een lichamelijke disbalans, hetgeen wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaalde voedingsstof. Hunker je erg naar chips, dan bestaat er een tekort aan natrium. Natrium is een belangrijk mineraal dat samen met chloride en kalium een rol speelt bij het regelen van je vochtbalans en bloeddruk. Het is het hoofdbestanddeel van zout. Gezonde natriumrijke alternatieven zijn onder meer wortels, selderij en ansjovis.

Brainfoods

Brainfood als alternatief

Soms heb je trek in bepaalde dingen. Zoet, hartig of iets specifiek. Vanuit dit signaal kun je gezondere alternatieven kiezen.

Trek in zoet

Ben je een echte zoetekauw? Een tekort aan het mineraal chroom zorgt bij de meeste mensen voor extra trek in zoetigheid. Chroom helpt bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Dit is de valkuil als je snoept, na het eten van bijvoorbeeld een zak snoep piekt je bloedsuikerspiegel, waarna insuline vrijkomt, hierdoor volgt een bloedsuikerdip waardoor je nog meer trekt krijgt in snoep. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken kan je kiezen voor minder zoete alternatieven als sperziebonen, broccoli en andere groene groenten.

Bij trek in frisdrank heb je al snel dezelfde vergelijking als bij trek in snoep. Je denkt dat het door de suiker komt, toch zijn er ook aanwijzingen dat het misschien een calciumtekort is dat ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld een blikje cola opent. Het precieze verwerkingsmechanisme is onbekend, maar duidelijk is dat frisdrank mineralen zoals calcium aan je lichaam onttrekt. Hierdoor kom je in dezelfde cirkel terecht als bij snoep en chroom, je blijft cravings houden omdat je brein je mineraaltekorten wilt aanvullen. Kies daarom voor gezonde calciumrijke alternatieven als kaas, chia- of lijnzaad, amandelen, sardientjes of boerenkool.

Trek in koolhydraten

Hiernaast kan het ook voorkomen dat je veel trek hebt in brood. Brood is nog altijd een van de populairste voedingsmiddelen in Nederland. Het is gemakkelijk, door gebruik van verschillende belegsoorten, er al snel te veel van te eten. Heb je veel trek in brood, dan kan het erop wijzen dat je brein vraagt naar tryptofaan. Ook zit deze stof in andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen als rijst en pasta. Gelukkig kan je deze stof ook uit andere voedingsmiddelen (brainfoods) halen, zoals eieren, walnoten, kip en blauwbaars (vis).

Brainfood, zoet of gezond

Trek in chocolade

Heb je erge trek in chocola, dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium. Magnesium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Bijna iedereen is wel bekend met het geluksstofje dat chocola bevat, waaronder tryptofaan, cafeïne, theobromine en anandamine, deze stoffen zorgen in de hersenen weer voor de aanmaak van extra dopamine en serotonine. Gezondere alternatieven voor chocolade zijn groene bladgroente, avocado, vette vis en noten. Oftewel Brainfood.

Ons brein is de computer van ons lichaam die alle processen aanstuurt. Ons brein bestaat slechts uit 2% van ons lichaamsgewicht, echter gebruikt ons brein maar liefst 20% van de gehele energie. Om een goed geheugen te behouden is het daarom van belang ons brein te voeden met de juiste voedingsmiddelen. Hieronder geef ik jullie 5 Brainfood tips om je mind te boosten!

Tips over brainfood

De laatste tijd wordt er steeds meer bekend over het effect van voeding op ons brein. Zo heeft ons brein veel eiwitten en gezonde vetten nodig om ons lichaam aan te sturen. Op deze processen optimaal te laten verlopen hebben we brainfoods nodig, oftewel veel groenten, eiwitten en gezonde vetten. Suiker, alcohol, gluten en ongezonde vetten vermijden we liever omdat ons brein daar niet zo blij van wordt.

  • TIP 1: Omega-3 rijke voeding: zeker in de eerste levensjaren is het extra belangrijk om voldoende omega-3 binnen te krijgen zodat het brein optimaal kan groeien en zich kan ontwikkelen. De verhouding tussen Omega 3, 6 en 9 is hierbij belangrijk. Omega-3 vind met voornamelijk terug in lijnzaadolie, zalm, haring, forel, sardines, mosselen, walnoten, groene bladgroenten.
  • TIP 2: Bloemkool en broccoli, deze staan bekend om de hoge hoeveelheid choline. Dit is een vorm van vitamine B. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ons brein.
  • TIP 3: Blauwe bessen: het is een sterke antioxidant, maar ze houden ook nog eens sterk verband met de geheugenfunctie.
  • TIP 4: Kokosolie: bevat MCT, een goede bron voor ketonlichamen, spelen een rol bij het herstellen van neuronen en de zenuwfunctie in het brein.
  • TIP 5: Kurkuma (geelwortel): een sterke antioxidant die veel vitaminen en mineralen bevat. Het werkt ontstekingsremmend, beschermt tegen alzheimer en vermindert hart- en vaatziekten.

Tegenwoordig bestaan er verschillende voedingsadviezen, diëten en voorschriften. Wellicht heb jij ook ooit eens een dieet of voedingsvoorschrift gevolgd? En misschien heeft dit wel niet zo voor jou uitgepakt zoals je had gehoopt. Kijk eens of het intuitief eten iets voor jou is. Een beweging die steeds populairder wordt!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down