Business Model Canvas, hoe geef je structuur aan je plan.

business model canvas
30/06/2022
824

Heb jij plannen om een onderneming te starten of heb jij een briljant product idee? In dat geval is het zeer verstandig om een ondernemingsplan te maken dat mee kan groeien met jouw bedrijf. In dat geval doe je er gewoon verstandig aan om voor Business Model Canvas te kiezen, kortweg BMC. Doe je dat, dan breng je als het ware jouw bedrijfsmodel in kaart. Op die manier kun je steeds eenvoudig focussen en bijsturen op je ambitie.

Wat is het Business Model Canvas?

Het is een feit dat als je een ondernemingsplan maakt, dit plan wat betreft de levensduur beperkt is. Alleen al het opstellen van een dergelijk plan is een behoorlijke opgave en bovendien valt het bepaald niet mee om er ook nog eens goed mee te kunnen werken. Met een Business Model Canvas echter, heb je een goed hulpmiddel om jouw bedrijfsstrategie regelmatig eens onder de loep te nemen en zeker ook om naar jouw klanten te kijken. Met een Business Model Canvas kun je steeds beter inspelen op eventuele veranderingen in jouw specifieke markt.

Je kunt stellen dat een BMC bestaat uit negen bouwstenen. Ze omvatten alle aspecten van jouw onderneming. Deze negen bouwstenen gaan onder meer in op de organisatie, waardepropositie, klanten, leveranciers, kosten en natuurlijk ook opbrengsten. Met het canvas model ben je in staat om snel de sterke en de zwakkere punten van jouw organisatie te ontdekken. Bovendien krijg je veel beter inzicht in de exacte wensen van de klanten.

Waarom Business Model Canvas?

Een Business Model Canvas is niet star en niet onbuigbaar. Het is een zeer compleet model vooral en dat is toch iets wat elke ondernemer aan zou moeten spreken. Wanneer je een Business Model Canvas maakt, dan heb je na het doorlopen van de negen onderdelen een uitstekend beeld van waar je precies gaat met jouw bedrijf. Vervolgens kun je zeer goed onderbouwde en doelbewuste stappen nemen. Je kunt vragen stellen en rustig kijken naar wat je precies wilt en kunt veranderen.

Heb jij jouw Business Model Canvas zo goed als rond. Dan is het overigens altijd goed om nog eens te sparren met bijvoorbeeld een adviseur of een bekende. Wat een Business Model Canvas nadrukkelijk onderscheidt van andere ondernemingsplannen is wel het feit dat dit plan altijd leidt tot echte acties. De kans om successen te vieren wordt zo een stuk groter.

Business Model Canvas

Invullen van het BMC

Bij het invullen van het BMC, dien je het antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen. De eerste vraag is wie is de klant? Je beschrijft de verschillende groepen klanten die je wenst te bereiken. Kies bewust welke klantgroepen je wel, maar zeker ook welke je niet gaat bedienen. De tweede vraag die je moet zien te beantwoorden is waarom kiezen klanten voor jou? Dit wordt ook wel de waarde propositie genoemd. Vraag de klanten zelf of ze voor jou kiezen vanwege bijvoorbeeld de goede service, het assortiment, het gebruiksgemak of is het de duurzaamheid van de producten of diensten die je aanbiedt.

De derde vraag gaat in op kanalen, met andere woorden: hoe vinden klanten jouw bedrijf? Het is een feit dat kanalen een zeer belangrijke rol spelen. Je laat immers via communicatie-, verkoop- en distributiekanalen weten dat je er bent. Met kanalen kun je de bekendheid van een product of dienst vergroten. Je kunt eveneens service geven, na het aankoopmoment van de klant en je kunt via de kanalen feedback van klanten verzamelen.

The Business Model Canvas

De bouwstenen binnen het BMC; vul ze zo goed mogelijk in

De vierde bouwsteen gaat over klantrelaties; is dat online of offline? Hoe wil je contact leggen met jouw klant? De volgende bouwsteen binnen BMC gaat over de inkomstenstromen. Je brengt in kaart hoeveel klanten of hoeveel omzet je nodig hebt uit goed uit de kosten te komen. Er zijn verschillende verdienmodellen mogelijk binnen de inkomstenstromen. De zesde stap gaat over de kernmiddelen; dit zijn de belangrijkste gereedschappen en middelen die noodzakelijk zijn om binnen jouw ondernemingsplan te kunnen werken.

Met deze hulpbronnen bereik jij de klant, onderhoud je relaties met klanten en verdien je uiteraard geld. De zevende en belangrijke bouwsteen binnen BMC zijn de kernactiviteiten. Je geeft hier nauwkeurig antwoord op de vraag wat gaat je bedrijf eigenlijk precies doen? Ook de achtste bouwsteen is belangrijk. Deze gaat over de belangrijkste partners. Met andere woorden; met wie ga je als bedrijf precies zaken doen en met wie werk je samen? De laatste bouwsteen is die van de kostenstructuur. Je brengt in kaart wat financiële noodzakelijk is. Heb jij alle resources, kernactiviteiten en ook partners helder in beeld gebracht, dan kun je prima de kosten gaan berekenen.

Business model canvas template

Wil je aan de slag met een Business Model Canvas, dan kun je prima en goed gebruik maken van een template. Dat werkt gemakkelijker en bovendien houd je zo steeds overzicht. De negen bouwstenen van BMC staan op dit template, dat je prima op internet kunt vinden. Je kunt steeds een deel van het template invullen, iets wat je alleen maar nog beter met andere mensen kunt doen. Denk in dat kader aan medewerkers of partners met wie je samenwerkt. Ook als je gaat werken met een template, dan begin je altijd met een goede beschrijving van de bestaande situatie.

Vervolgens maak je steeds strategische keuzes en breng je in beeld wat eventuele koerswijzigingen voor je bedrijf zouden betekenen. Probeer het antwoord te vinden op vragen als wat nou als er voor een andere strategie gekozen zou worden en wat mocht er ineens een belangrijke klant verdwijnen? Geef ook aan waarin je precies wilt investeren. Het mooie van een Business Model Canvas is wel dat het een model is dat je als het ware dwingt om steeds concreet te zijn en ook zo te formuleren. Vraag je bovendien steeds af op welke wijze jij je kunt onderscheiden van de concurrentie en waar jouw sterke punten precies liggen.

Bekijk tevens ons artikel over het OGSM model als alternatief.

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down