Digital nomad worden? Dit komt er allemaal bij kijken

het leven van een digital nomad
18/09/2024
434

De vrijheid om overal ter wereld te kunnen werken klinkt voor velen van ons als een droom. Zeker voor diegene die willen ontsnappen aan het alledaagse leven en toch nog een stabiel inkomen willen verdienen. Voel jij je aangesproken? Dan is het leven als een digital nomad misschien wel wat voor jou! Werk flexibel vanuit tropische bestemmingen, hippe koffietentjes of een gezellige Airbnb en beleef dagelijks nieuwe ervaringen in unieke locaties.

Toch zijn er ook praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Niet alles is zo simpel als je laptop openklappen en direct aan de slag gaan. Het digital nomad-leven vereist voorbereiding en aanpassing. Wil je weten wat je allemaal nodig hebt om als digital nomad te starten? Hieronder lees je meer over wat erbij komt kijken.

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die zijn werk volledig online verricht, zonder vast kantoor te hebben. Dit betekent dat je kunt werken waar je wilt, zolang er maar een goede internetverbinding is. Als digital nomad kan je dan ook verschillende banen hebben, zolang je werk maar volledig online gedaan kan worden. Veel digital nomads zijn zo bijvoorbeeld zzp'ers. Een paar populaire opties zijn freelance schrijven, grafisch ontwerpen en webdevelopment. Ook programmeurs, online marketeers en virtual assistants kunnen prima op afstand werken. Verder zijn er zelfs mogelijkheden voor docenten die online lesgeven of consultants die via videobellen advies geven.

Het belangrijkste is dat je werk flexibel is en je niet afhankelijk bent van een fysieke werkplek. Veel van deze beroepen bieden de vrijheid om je eigen werktijden in te delen, zolang jij je deadlines maar haalt en goed communiceert met klanten of collega's. Dit leven biedt veel vrijheid, maar je moet wel zelfdiscipline hebben.

Hoeveel verdient een digital nomad?

Een grote vraag die veel mensen hebben bij deze leefstijl, is hoeveel het nu precies verdient. Het inkomen van een digital nomad kan daarentegen sterk variëren en hangt af van het type werk, de ervaring en de gekozen branche. Freelancers verdienen bijvoorbeeld vaak per project of uur, terwijl remote werknemers een vast salaris krijgen. Een freelance tekstschrijver kan beginnen met een paar honderd euro per maand, terwijl een ervaren softwareontwikkelaar duizenden euro's per maand kan verdienen.

Locatie speelt ook een rol: wonen in een land met lagere kosten van levensonderhoud betekent dat je meer uit je inkomen kunt halen. Het is belangrijk om vooraf een goed financieel plan op te stellen, zodat je voldoende verdient om comfortabel te kunnen leven en reizen.

Werken als een digital nomad

De praktische zaken van werken vanuit het buitenland

Hoewel werken vanuit het buitenland in eerste instantie erg aantrekkelijk klinkt, vereist deze verandering van omgeving toch een aantal voorbereidingen. Een stabiele internetverbinding is zo ten eerste noodzakelijk voor de meeste remote jobs en niet elke locatie biedt deze betrouwbaarheid. Check van tevoren dus altijd de internetkwaliteit van je bestemming. Ook tijdzones kunnen een uitdaging vormen. Werk je met klanten of collega’s in Nederland? Houd dan rekening met het verschil in tijd. Soms kan dit betekenen dat je moet werken op ongebruikelijke tijden.

Een goede werkplek vinden is ook belangrijk. Veel digital nomads kiezen voor co-working spaces of koffiebars, maar zorg dat je ergens kunt werken zonder afleiding. Daarnaast is het verstandig om een goede reisverzekering te hebben, bijvoorbeeld van Allianz Direct, zodat je gedekt bent tijdens je avonturen.

Financiële en juridische aspecten

Als digital nomad krijg je ook regelmatig te maken met bepaalde financiële en juridische zaken. Werken vanuit een ander land betekent namelijk vaak dat je je moet verdiepen in bijvoorbeeld de lokale belastingregels. Elk land heeft zo zijn eigen regelgeving. In sommige gevallen moet je belasting betalen in het land waar je verblijft, terwijl je in andere landen alleen belasting betaalt in je thuisland. Het is verstandig om van tevoren te onderzoeken wat voor jou van toepassing zal zijn. Verder is het altijd verstandig om een internationale bankrekening te openen. Dit maakt het eenvoudiger om betalingen te doen en geld over te maken zonder hoge transactiekosten.

Uitschrijven uit de BRP
Als je voor langere tijd in het buitenland gaat werken als digital nomad, moet je je uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is verplicht als je langer dan acht maanden buiten Nederland verblijft. De uitschrijving kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering, belastingplicht en stemrecht, dus het is belangrijk om dit goed te regelen voordat je vertrekt.

Je kunt je uitschrijving online of bij de gemeente doorgeven. Houd er rekening mee dat dit ook gevolgen heeft voor je inschrijving bij andere instanties, zoals pensioenfondsen of de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je alles op orde hebt voordat je vertrekt. Lees in het boek The Digital Nomad Handboek hieronder meer handige tips over het leven als digital nomad:

Hoeveel geld moet je sparen voordat het avontuur kan beginnen?

Hoeveel je moet sparen voordat je digital nomad wordt, hangt af van je persoonlijke situatie en de landen waar je naartoe wilt. Een goede vuistregel is om genoeg te sparen om ten minste zes maanden zonder inkomen te kunnen overleven. Dit geeft je de financiële buffer om je aan te passen aan je nieuwe levensstijl en werkritme, en om onverwachte kosten op te vangen. Daarnaast moet je rekening houden met kosten zoals vliegtickets, verzekeringen en eventueel visums. Wonen in landen met lagere kosten van levensonderhoud kan helpen om je spaargeld langer te laten meegaan, maar het is belangrijk om niet alleen hierop te vertrouwen.

Is het digital nomad leven iets voor jou?
Het leven als digital nomad biedt vrijheid, avontuur en de kans om de wereld te verkennen. Toch vraagt het om flexibiliteit en een goede voorbereiding. De balans vinden tussen werk en ontspanning kan uitdagend zijn, maar biedt uiteindelijk veel voldoening. Het is belangrijk om te overwegen of je de zelfstandigheid en discipline hebt om succesvol te zijn als digital nomad. Als je graag de wereld wilt ontdekken zonder je carrière op pauze te zetten, dan is dit leven zeker het overwegen waard!

Besluit je nu echt voor een digital nomad leven? Bekijk hieronder dan de digital nomad tips die jou wellicht verder helpen in jouw zoektocht naar het digital nomad leven!

digital nomad

Digital nomad tips

Het opbouwen van een digital nomad-leven kan een geweldige manier zijn om vrijheid en flexibiliteit te combineren met werk. Het vraagt echter om goede voorbereiding en strategie. Hier zijn een aantal belangrijke tips die kunnen helpen bij het opbouwen van een leven als digital nomad:

  1. Vraag je af hoe jouw ideale digital nomad leven eruit mag zien.
    Droom, visualiseer en trek aan! Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben hoe je jouw toekomst als digital nomad ziet. Het is goed om een plan op papier te hebben en duidelijk te zijn richting jezelf. Dromen mag, maar blijf hierin wel ook realistisch ten opzichte van jezelf.
  2. Bedenk wat voor een werk je wilt gaan doen.
    Het klinkt allemaal zo mooi, voor een langere tijd naar het buitenland... Maar er zal toch ook wel echt gewerkt moeten worden. Zoals eerder benoemd zijn er verschillende sectoren waarin jij als digital nomad kunt werken. Maar zoek wel iets wat bij jou past, waar jouw passie ligt. Hierbij kan je de keuze maken om als ZZP'er te werk te gaan of voor een baan in loondienst, een remote job. Veel mensen kiezen voor een remote job, dan heb je toch nog iets van zekerheid maar aan de andere kant wel minder vrijheid. Voorbeelden van digital nomad jobs zijn onder andere: tekstschrijvers, online coach, content creator (ik zou mijn job dus best wel vanuit het strand in Spanje kunnen doen...), virtual assistent, recruiter, grafisch vormgever, webdesigner, dropshipper, webshop eigenaar, en ga zo maar door...
  3. Bepaal jouw budget en bespaar kosten
    Maak een inschatting hoeveel jij per maand kwijt zou zijn aan het leven dat jij in het buitenland wilt leven. Neem hierin alle kosten mee, kosten als huisvesting, boodschappen, activiteiten, eventueel een auto of ander vervoer en ga zo maar door. Door je maandelijkse kosten op papier te zetten kan je voor jezelf een berekening maken hoeveel jij als digital nomad ongeveer moet verdienen om rond te kunnen komen. Zorg er ook voor dat je altijd een bedrag aan de kant zet als een spaarbuffer! Deze spaarbuffer is niet alleen handig wanneer er iets zou gebeuren en je voor de kosten moet opkomen. Ook wanneer je toch even die reis wilt maken die je al zolang hebt gepland is het handig om wat geld achter de hand te hebben!
  4. Begin alvast met ondernemen in eigen land
    Je kunt ervoor kiezen om pas te beginnen met werken als je net in het vliegtuig bent gestapt, maar toch wordt vaak aangeraden om alvast in eigen land te beginnen met ondernemen en een stabiel inkomen te genereren. Dit is vooral van belang als je als zzp'er in het buitenland wilt gaan werken. Dit omdat bij het opzetten van een eigen onderneming veel bij komt kijken. Dit geregel is in eigen land veel makkelijker dan wanneer je dit ook nog allemaal in het buitenland op papier moet gaan zetten.
  5. Verminder kosten
    Wanneer je naar het buitenland vertrekt heb je natuurlijk niks meer aan dat telefoonabonnement dat je in Nederland hebt lopen, of het abonnement bij de sportschool. Misschien heb je je keuze zo weloverwogen gemaakt dat je jouw huis of appartement ook niet meer hoeft aan te houden. Zeg het op en bespaar op deze manier geld! Geld dat je in het buitenland voor andere doeleindes kunt gaan gebruiken, want ook daar heb je onderdak nodig, vervoer en ga zo maar door.
  6. Regel je zaken optijd!
    Als digital nomad werk je vaak in het buitenland, dus het is belangrijk om de visum- en belastingregels te begrijpen. Dit omvat:
    • Langdurige visa of digitale nomad visa: Veel landen bieden speciale visa voor digitale nomaden aan (bijv. Portugal, Estland).
    • Belastingplicht: Controleer waar je belasting moet betalen en of er belastingverdragen bestaan tussen je thuisland en je werkland(en).
    • Zorg voor goede internationale verzekeringen: Dit omvat zowel medische als reisverzekeringen.
  7. Zorg goed voor jezelf
    Het leven als digital nomad is een grote uitdaging. Creëer een goede balans tussen werk en privé. Als je dan toch op rei bent, geniet ervan en hou je niet alleen bezig met het werk dat ligt en voel je vooral niet schuldig. Ontspanning hoort er natuurlijk ook bij, maar er moet zeker ook geld verdiend worden!
  8. Wees flexibel
    Een digital nomad-leven vraagt om flexibiliteit. Soms zal je moeten omgaan met lastige situaties zoals slechte wifi, verschillende tijdzones, of visa-uitdagingen. Wees bereid om je aan te passen en oplossingen te vinden terwijl je onderweg bent. Het leven van een digital nomad kan enorm lonend zijn, maar het vereist ook discipline, goede planning en aanpassingsvermogen. Begin met een goed voorbereid plan en pas dit aan terwijl je leert en groeit in deze levensstijl.

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down