De 5 manieren hoe je natuurlijk endorfine aanmaakt

endorfine aanmaakt
03/07/2024
210

We houden er allemaal van! Een avondje uit, een goede sportsessie of een afspraak met je vrienden. Of denk aan dat euforische gevoel als je hockey team aan de winnende kant staat; zelfs al val je tijdens de wedstrijd op de grond, je voelt het amper. Je bent namelijk blij en gelukkig.

Dit gevoel van blijdschap en geluk komt door de endorfine, die ervoor zorgt dat we ons goed voelen en de pijn minder erg ervaren. Toch ervaren sommige mensen een endorfine tekort en zoeken ze naar natuurlijke manieren om dit aan te maken. In dit artikel stel ik 5 manieren voor hoe je natuurlijk endorfine aanmaakt.

Endorfine uitgelegd

Wat is endorfine precies? Endorfine is een chemische stof die je lichaam aanmaakt tijdens momenten van vreugde. Het is belangrijk om te weten wat endorfine is, als je erachter wilt komen hoe je dit blije gevoel kan verhogen. Het wordt vaak bestempeld als een ‘gelukshormoon’, omdat het dus gevoelens veroorzaakt van geluk en blijdschap. Hieronder vind je 3 belangrijke functies van endorfine:

Natuurlijke pijnstiller

Even terug naar die hockeywedstrijd, je voelt je blij en onoverwinnelijk, waardoor je de pijn van de val amper voelt. Dit is het effect wat endorfine heeft op je lichaam. Wanneer je lichaam pijn ervaart, zoals bij een verwonding of tijdens intensieve inspanning, maakt het endorfine aan om de pijn te verminderen. Dit is vergelijkbaar met hoe sommige pijnstillers werken, maar dan op een natuurlijke manier.

endorfine aanmaak

Verhogen van je stemming

Om terug te komen op het avondje uit, of de afspraak met je vrienden, dit zijn activiteiten die je leuk vindt en waardoor je lichaam meer endorfine aanmaakt. Het is niet voor niks dat je vaak het advies krijgt om naar buiten te gaan of met andere mensen te verbinden als je niet lekker in je vel zit.

Ook sporten zorgt ervoor dat je lichaam meer endorfine aanmaakt, waardoor je stemming verbetert en je je gelukkiger gaat voelen. In mijn artikel over dopamine, lees je ook alles over het verhogen van dopamine op de natuurlijke manier waardoor je je stemming verbetert. Zeker het lezen waard als je dit artikel ook interessant vindt!

Het verminderen van stress

Tegenwoordig ervaren mensen veel stress en druk door sociale omstandigheden, werk of hun eigen verplichtingen die ze zichzelf opleggen. Het kan hierdoor al snel te veel worden en je lichaam ervaart een endorfine tekort. Je doet weinig leuke activiteiten en vergeet om te sporten. Dit is zonde, want endorfine zorgt ervoor om stress te verminderen dus het werkt tegenstrijdig. Wanneer je gestrest bent, kan het doen van activiteiten die endorfine vrijmaken, zoals lichaamsbeweging en meditatie, helpen om je rustiger en meer ontspannen te voelen.

Oorzaken te weinig endorfine

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je te weinig endorfine aanmaakt. Twee hiervan kon je wellicht al herleiden uit het vorige stuk tekst. Te weinig activiteiten doen die je leuk vindt én te weinig lichaamsbeweging zorgen voor een tekort. Ook chronische stress en slaapgebrek zijn oorzaken waardoor je te weinig endorfine aanmaakt.

Chronische stress

Stress en endorfine gaan hand-in-hand. Door endorfine verminder je stress, wat op korte termijn heel fijn is. Ervaar je chronische stress, bijvoorbeeld door je werk waarbij je continu onder druk staat? Dan raakt je ‘endorfine bron’ in je lichaam op. Je lichaam raakt uitgeput door het constant balanceren van je stressniveaus met de endorfine niveaus, waardoor het minder endorfine aanmaakt.

Dit zien bedrijfseigenaren vaak gebeuren bij hun medewerkers die veel stress en werkdruk ervaren. Ze gaan het werk minder leuk vinden, ze werken niet meer productief en zoeken uitvluchten om zich gelukkiger te voelen. In plaats van deze medewerkers aan te spreken op hun gedrag, overweeg om een bedrijfsfestival te organiseren. Dit is een activiteit die de endorfine niveaus van je medewerkers vast en zeker zal verhogen.

endorfine stress

Te weinig slaap

Tijdens een goede nachtrust herstelt je lichaam en produceert het belangrijke hormonen, waaronder endorfine. Slechte slaap kan deze herstelprocessen verstoren en de aanmaak van endorfine verminderen.

Dit is niet het enige, slaapgebrek kan ook leiden tot een onevenwichtige hormoonhuishouding. Naast endorfine kunnen ook andere hormonen, zoals cortisol (het stresshormoon), uit balans raken. Een verhoogd cortisolniveau kan de productie van endorfine onderdrukken. In het volgende artikel over slaapgebrek door stress vind je tips over hoe je hiermee kan omgaan, waardoor je je nachtrust verbetert.

Hoe je endorfine aanmaakt, natuurlijk!

Je leest dit artikel om de 5 natuurlijke manieren te ontdekken hoe je endorfine aanmaakt! Ik heb mijn top 5 voor je op een rij gezet:

1.    Muziek luisteren

Ik ben een enorme muziekliefhebber en word blij en enthousiast van muziek. Mijn stemming verandert meteen als ik naar muziek luister en het helpt ook bij mijn lichaamsbeweging! Ik kan me vaak niet inhouden om te gaan dansen en voordat ik het weet, sta ik swingend in mijn woonkamer te dansen en zingen! Dit zijn eigenlijk al 3 natuurlijke manieren waardoor je endorfine aanmaakt; namelijk 1. lichaamsbeweging, 2. lachen en 3. stemming verbeteren. Wil je dus een échte endorfine-boost? Zet je favoriete muzieklijst op en dans/zing erop los!

2.    Ga naar buiten met je vrienden en/of familie!

Zonlicht helpt je lichaam vitamine D aan te maken, wat kan helpen voor de aanmaak van endorfine. Gezonde vitamine D-niveaus dragen bij aan je algehele welzijn, wat kan helpen bij het balanceren van een goede hormoonbalans, inclusief de aanmaak van endorfine. Lees hier alles over de symptomen van een vitamine D tekort.

natuurlijke endorfine

3.    Paranoten

Hoewel een paranoot niet direct endorfine aanmaakt, vind ik het wel belangrijk om te benoemen. Paranoten zorgen er namelijk voor dat je stemming verbetert, wat indirect ervoor zorgt dat je meer endorfine aanmaakt. Je gaat je namelijk beter voelen in je welzijn en stemming, waarin endorfine een belangrijke rol speelt.

Paranoten zijn rijk aan selenium, een mineraal dat een rol speelt in verschillende lichamelijke functies, waaronder het ondersteunen van een gezond immuunsysteem en het bevorderen van een goede stemming.

Seleniumtekort is in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie en stemmingsstoornissen. Door voldoende selenium binnen te krijgen, kun je bijdragen aan een betere algehele mentale gezondheid.

4.    Eet chocola!

Say what?! Ja, zelfs chocola draagt bij als natuurlijke manier hoe je endorfine aanmaakt! Je moet er natuurlijk niet veel van eten, maar als je met mate donkere chocola eet, kan je je stemming verbeteren. Niet omdat je het lekker vindt om chocola te eten, maar donkere chocola bevat stoffen zoals theobromine en fenylethylamine. Deze stoffen dragen bij aan de aanmaak van endorfine.

5.    Consistentie en routines

Deze tips over hoe je natuurlijke endorfine aanmaakt, zijn geen quick-fixes.

Lichaamsbeweging, sociale interacties, de buitenlucht opzoeken, je voeding aanpassen, zijn allerlei handvaten die je consistent zal moeten uitvoeren. Vooral bij mensen die chronische stress ervaren, heeft het lichaam enorm hard moeten vechten om endorfine aan te maken, waardoor het uitgeput is.

Je zult dus deze handelingen vaker moeten uitvoeren om weer balans te krijgen in je lichaam. Je zult je lichaam moeten helpen door zelf te werken aan deze natuurlijke manieren hoe je endorfine aanmaakt.

Ga dus vaker sporten, zoek je vrienden vaker op en ga de buitenlucht in! Dans, zing, eet bewust en je zult merken dat je op de langere termijn blijer en gelukkiger wordt. Je kunt natuurlijk ook onze video checken over de perfecte ochtend routine, om bewust je dag te beginnen:

Over de auteur

Kyra Limpens

Mijn naam is Kyra Limpens en ik ben werkzaam bij Mindsetters. Mijn passie is 4 jaar geleden ontstaan toen ik mijn allereerste boek over persoonlijke ontwikkeling had gelezen genaamd: Master Your Mindset. Ik heb alle informatie van het…

Alle artikelen van Kyra Limpens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down