Faalangst overwinnen, 15 belangrijke tips voor jou op een rij!
Faalangst, oftewel angst om te falen. Iedereen heeft natuurlijk wel eens van dit begrip gehoord en jij wilt natuurlijk ook jouw faalangst overwinnen! Van angsten weten we in het algemeen dat het een gevoel is dat ons weerhoudt om nieuwe dingen te leren, te doen en/of te ontdekken. Een onaangenaam gevoel dat je beperkingen oplegt. Echter weten we ook allemaal dat groei ligt in het onbekende en wanneer we ons bij dit onaangenaam gevoel neerleggen zullen we geen persoonlijke groei in gang zetten. We willen allemaal groeien en nieuwe dingen blijven ontdekken, maar hoe ga je hiermee met faalangst om? Lees in deze blogs over wat faalangst is, maar ook geef ik jou tips om dit gevoel te overheersen en ongemakkelijke situaties aan te gaan!
Wat is faalangst
Faalangst is een psychologische toestand waarin iemand een overweldigende angst of angstgevoelens ervaart in situaties waarin ze beoordeeld of geëvalueerd worden. Het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden en kan invloed hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals school, werk, relaties en prestaties.
Van Dale: ''faal·angst (de; m) vrees om tekort te schieten''
Mensen met faalangst hebben vaak een diepgewortelde angst om te falen, niet aan de verwachtingen te voldoen of negatief beoordeeld te worden. Deze angst kan zo intens zijn dat het hun vermogen om goed te presteren belemmert. Ze kunnen zich zorgen maken over wat anderen van hen denken, bang zijn om fouten te maken en hebben vaak negatieve gedachten en zelftwijfel.
Verschillende vormen van faalangst
Er zijn verschillende vormen van faalangst. Ik zal ze hieronder kort toelichten voordat ik je tips geef om faalangst te overwinnen!
- Cognitieve faalangst
Bij cognitieve faalangst ervaren mensen angst in situaties waarin ze moeten nadenken. Dit verwijst naar angst die optreedt in situaties waarin iemand beoordeeld wordt op zijn cognitieve vaardigheden of prestaties. Mensen met cognitieve faalangst kunnen zich bijvoorbeeld zorgen maken over het maken van een examen, het geven van een presentatie of het oplossen van complexe problemen. Ze ervaren intense angst om te falen, maken zich zorgen over negatieve evaluaties en kunnen zichzelf onder druk zetten om perfect te presteren. Deze angst kan hun vermogen om helder te denken en effectief te presteren beïnvloeden. - Sociale Faalangst
Sociale faalangst treedt op wanneer mensen angst ervaren in sociale situaties waarin ze beoordeeld kunnen worden door anderen. Dit kan zich voordoen bij het voeren van gesprekken, presenteren voor een groep, deelnemen aan sociale evenementen of zelfs simpelweg in het openbaar spreken. Mensen met sociale faalangst kunnen zich buitensporig zelfbewust voelen, bang zijn om afgewezen of vernederd te worden, en negatieve gedachten hebben over hun eigen sociale vaardigheden. Dit kan leiden tot vermijdingsgedrag en belemmering van sociale interacties. - Motorische faalangst
Motorische faalangst heeft betrekking op angstgevoelens die optreden bij activiteiten waarbij fysieke vaardigheden vereist zijn, zoals sporten, dansen of muziekinstrumenten bespelen. Mensen met motorische faalangst kunnen zich zorgen maken over het maken van fouten, het niet kunnen voldoen aan bepaalde standaarden of het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Deze angst kan leiden tot lichamelijke spanning, coördinatieproblemen en het vermijden van activiteiten waarin ze zichzelf mogelijk belachelijk of incompetent voelen.
Symptomen van faalangst
Faalangst kan leiden tot verschillende symptomen en gevolgen. Wanneer we spreken over symptomen die zichtbaar en/of merkbaar zijn bij faalangst hebben we het onder andere over hartkloppingen, zweten, trillen, maagklachten, ademhalingsproblemen, concentratieproblemen en een negatief zelfbeeld. Het kan ook leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij mensen situaties vermijden waarin ze mogelijk zullen falen.
Faalangst kan verschillende gevolgen hebben op verschillende aspecten van het leven van een persoon. Faalangst kan gevolgen hebben op academisch, professioneel, emotioneel en sociaal niveau.
Faalangst kan een negatieve invloed hebben op de academische prestaties van een persoon. De angst om te falen kan leiden tot verminderde concentratie, moeite met het organiseren van gedachten, blokkades tijdens examens of presentaties zoals het doen van een rijexamen, en het vermijden van uitdagende taken. Dit kan resulteren in lagere cijfers, verminderd zelfvertrouwen en verminderde motivatie om te leren. Heb jij moeite met het behalen van jouw rijexamen doordat jouw faalangst je in de weg zit? Neem eens een kijkje op theorie oefenexamen voor meer informatie
Verder kan dit ook van invloed zijn op iemands loopbaan. Mensen met faalangst kunnen zich terughoudend voelen om nieuwe uitdagingen aan te gaan, promoties te accepteren of verantwoordelijkheden op zich te nemen die risico's met zich meebrengen. Ze kunnen kansen missen om zichzelf te ontwikkelen en professioneel te groeien vanwege de angst om te falen en negatief beoordeeld te worden.
Op emotionele en psychologische vlak kunnen mensen met faalangst intense angst, nervositeit en spanning voorafgaand aan en tijdens situaties waarin ze beoordeeld worden, ervaren. Ze kunnen negatieve gedachten hebben over zichzelf, een laag zelfbeeld ontwikkelen en gevoelens van hulpeloosheid of hopeloosheid ervaren. Faalangst kan ook leiden tot stress, prikkelbaarheid, angststoornissen en zelfs depressie.
En als laatste kan faalangst van invloed zijn op iemands sociale leven. Mensen met faalangst kunnen vermijdingsgedrag vertonen, zoals het vermijden van sociale situaties waarin ze mogelijk beoordeeld kunnen worden. Dit kan leiden tot isolatie, moeite met het aangaan van nieuwe relaties of het onderhouden van bestaande relaties. Faalangst kan ook van invloed zijn op de communicatievaardigheden en het vermogen om zichzelf vol vertrouwen uit te drukken in sociale interacties.
Faalangst overwinnen
Tips die kunnen helpen om jouw faalangst te overwinnen
Het omgaan met faalangst kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende strategieën die kunnen helpen. Dit omvat onder andere het identificeren en uitdagen van negatieve gedachten, ontspanningstechnieken, het stellen van realistische doelen, het opbouwen van zelfvertrouwen en het zoeken van sociale steun. In sommige gevallen kan professionele hulp, zoals cognitieve gedragstherapie, ook nuttig zijn bij het overwinnen van faalangst.
Het is belangrijk om te begrijpen dat faalangst een veelvoorkomende uitdaging is en dat je er niet alleen voor staat. Veel mensen hebben ermee te maken en er zijn middelen en ondersteuning beschikbaar om ermee om te gaan en je zelfvertrouwen te vergroten. Het onderstaande boek zou je ook kunnen helpen!
Hieronder nog even een opsomming van 15 tips die jou wellicht kunnen helpen om jouw faalangst te overwinnen!
- Identificeer en erken je faalangst: Het eerste stap is het erkennen van je faalangst en begrijpen hoe het je beïnvloedt. Verander hierbij ook je mindset. In plaats van te geloven dat intelligentie en vaardigheden vastliggen, ontwikkel een groeimindset waarin je gelooft dat je capaciteiten kunnen groeien door inspanning, oefening en leren. Dit kan je helpen om faalangst te verminderen, omdat je niet langer gelooft dat fouten en mislukkingen een reflectie zijn van je fundamentele vermogens.
- Get real(istic)! Stel realistische doelen: Zorg ervoor dat je doelen haalbaar en realistisch zijn, zodat je jezelf niet onnodig onder druk zet. Lees in deze blog hoe jij het beste jouw doelen smart kunt opstellen.
- Focus op je inspanning, niet alleen op het resultaat: Richt je op de vooruitgang die je boekt en waardeer je inspanningen, ongeacht het uiteindelijke resultaat. Richt je aandacht op het proces en de inspanning die je levert, in plaats van alleen te focussen op het eindresultaat. Waardeer je inzet en de stappen die je neemt om je doelen te bereiken, ongeacht het uiteindelijke resultaat. Dit helpt om de druk te verminderen en je faalangst te verminderen.
- Herken en daag negatieve gedachten uit: Let op negatieve gedachten die je faalangst versterken en daag ze uit met positieve en realistische gedachten. Kijk dus eens naar je attitude. Als we het hebben over onze focus op de uitkomst van een gebeurtenis, dan is het belangrijk om ervoor te waken dat we geen negatief perspectief hierover hebben. Vaak als iets niet gaat zoals we verwachten of zouden willen zien, benoemen we dit al als falen. Dit is ook wel het principe alles-of-niet-denken. De volgende keer dat je een andere toekomst ervaart dan je had verwacht, breng dat een nuance aan in je denken en gedachten. Zo haal je negatieve gedachten weg wanneer het over falen gaat.
- Leer ontspanningstechnieken: Oefen ademhalingsoefeningen, meditatie of andere ontspanningstechnieken om je te helpen kalmeren in stressvolle situaties.
- Onderzoek je vorige successen: Denk terug aan eerdere successen en herinner jezelf eraan dat je in staat bent om te slagen.
- Oefen zelfcompassie: Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf, net zoals je zou zijn voor een goede vriend. Vergeef jezelf voor fouten en accepteer dat niemand perfect is. Vergelijk je alleen met jezelf en niet met anderen. Wellicht ben je bang dat mensen je beoordelen omdat je bepaalde dingen doet die jij wilt doen, op de manier waarop jij ze wilt doen. Een ander zal het hier niet altijd mee eens zijn, hier heb je verder ook geen controle over. Zodra jij doet niet overeenkomt met een ander zijn verwachtingen, wiens probleem is dat dan? Precies ja, zeker niet de jouwe! Houd in gedachten dat wanneer je merkt dat je jezelf aan het vergelijken bent met anderen, je geen controle hebt over die andere. Waar je uiteindelijk wel de controle over hebt zijn je eigen acties en hoe je ervoor kiest om je angsten onder controle te komen.
- Bereid je goed voor: Zorg voor een goede voorbereiding op situaties waarin je faalangst ervaart. Dit kan je zelfvertrouwen vergroten. Heb je binnenkort misschien wel een sollicitatie gesprek waar je nu al tegenop kijkt? Lees dan deze blog over tips bij voorbereiden van een sollicitatie gesprek.
- Vermijd perfectionisme: Streef niet naar perfectie, omdat dit vaak onrealistisch is en extra druk met zich meebrengt. Accepteer dat fouten maken normaal is en dat het een natuurlijk onderdeel is van leren en groeien. Zie fouten als leermomenten en kansen om te verbeteren.
- Focus op het heden: Richt je op de taak die voor je ligt in plaats van te veel bezig te zijn met toekomstige uitkomsten. Vergeet hierbij niet de kracht van visualisatie. Gebruik de kracht van visualisatie om jezelf succesvol voor te stellen in situaties waarin je faalangst ervaart. Zie jezelf kalm, zelfverzekerd en succesvol presteren. Dit kan je helpen om je angst te verminderen en je zelfvertrouwen te vergroten. Lees in onze blog over visualisatie welke visualisatie oefeningen jij kunt toepassen!
- Leer van mislukkingen: Zie mislukkingen als leermomenten en kansen om te groeien. Fouten maken is normaal en helpt je om sterker te worden. Maak dus van je falen je toekomstig succes! In onze maatschappij heeft de term falen een negatieve associatie. In werkelijkheid is falen niet meer dan het geprobeerd te hebben. Je leert van je 'faal'momenten. Zie het ook als een leermoment zodat je de volgende keer de situatie anders zult aanpakken en een beter resultaat uit weet te halen. In plaats van fouten te zien als bewijs van incompetentie, verschuif je je perspectief en zie ze als waardevolle leermogelijkheden. Fouten maken is normaal en kan je helpen groeien en verbeteren.
- Gebruik positieve bevestigingen: Herhaal positieve affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken en negatieve gedachten te vervangen.
- Stop uitstelgedrag! Wacht niet langer en just do it! Onderzoek wijst uit dat mensen die hoog scoorden op uitstelgedrag ook een hogere score lieten zijn op gebied van faalangst. Dit betekent dat hoe meer we uitstellen, hoe groter de angst wordt voor hetgeen we aan het uitstellen zijn. Dus waarom uitstellen als het nu makkelijker zal zijn dat wanneer je het over een week zou proberen?
- Wees geduldig met jezelf: Het overwinnen van faalangst kost tijd en inspanning. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren. Geef dus zeker niet op, je faalt alleen zodra je ophoudt het te proberen! Zie doorzettingsvermogen als een waardevolle eigenschap en een essentieel onderdeel van succes. Wees niet bang om tegenslagen te ervaren en blijf volharden, zelfs als het moeilijk wordt.
- Zoek professionele hulp indien nodig: Als je faalangst ernstig is en je dagelijks functioneren belemmert, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut. Ze kunnen specifieke technieken en interventies bieden om je te helpen bij het overwinnen van faalangst.
Nu ben jij aan zet, wacht niet langer maar overwin je angsten!
Faalangst kan een belemmerende factor zijn die ons ervan weerhoudt nieuwe dingen te leren, te doen en te ontdekken. Het is een onaangenaam gevoel dat onze groei en persoonlijke ontwikkeling kan tegenhouden. Het overwinnen van faalangst vereist echter een bewuste inzet en een verandering van mindset. Door negatieve gedachten uit te dagen, realistische doelen te stellen, zelfcompassie te beoefenen, jezelf goed voor te bereiden en positieve affirmaties te gebruiken, kun je faalangst verminderen. Het is ook belangrijk om geduldig te zijn en jezelf de ruimte te geven om te groeien. Als faalangst je dagelijks leven belemmert, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Onthoud dat het overwinnen van faalangst een proces is, maar met de juiste strategieën en ondersteuning kun je je angsten overwinnen en de weg vrijmaken voor persoonlijke groei en succes. Dus laat faalangst je niet tegenhouden, maar neem de stap om je angsten te overwinnen en nieuwe hoogten te bereiken!
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!