Geld verdienen met affiliate marketing

01/02/2023
878

Bij Mindsetters lichten we regelmatig online verdienmodellen toe. In deze blog gaan we het hebben over online geld verdienen met affiliate marketing. We zullen uitgebreid toelichten wat affiliate marketing precies is, hoe het werkt, en hoe je er als bedrijf of affiliate het meeste uit kunt halen. Of je nu een beginnende marketeer bent of al ervaring hebt in deze branche, deze gids zal zeker waardevol zijn.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een prestatiegerichte marketingmethode waarbij een bedrijf affiliates (mensen die promotie maken voor hun product of dienst) beloont voor elke klant of verkoop die ze aanbrengen door middel van hun eigen marketinginspanningen. Een affiliate promoot de producten of diensten van het bedrijf en verdient een commissie op eventuele verkoop of leads.

De werking van affiliate marketing

Meestal betreft het producten of diensten die online gekocht worden door de eindconsument, omdat deze aankopen digitaal traceerbaar zijn en daardoor de affiliatie ook meetbaar beloond kan worden. De affiliatie (dus diegene die het product of de dienst namens een bedrijf promoot) krijgt van het bedrijf namelijk een unieke link. Dankzij deze unieke link is het meetbaar hoeveel mensen hierop klikken en vervolgens eventueel een aankoop doen of een formulier invullen.

Meestal worden deze links verspreid door de affiliate op een website, blog, social media post, onder een YouTube video of via een opgebouwde e-maillijst.

Affiliate marketing proces uitgebeeld

Hoe start je als affiliate?

Voordat je aan de slag wilt gaan met affiliate marketing is het aan te raden om een digitaal bereik te hebben. Vaak willen bedrijven die werken met affiliates namelijk eerst zien via welke kanalen je de link wilt gaan promoten voordat je goedgekeurd kan worden tot het affiliate programma. Het meest gebruikte kanaal hiervoor is een website waarop je content deelt in de vorm van blogartikelen of landingpagina’s. Heb je nog geen affiliate website? Dan is een affiliate website maken wellicht handig. In deze informatieve artikelen kun je namelijk makkelijk relevante affiliate links kwijt. Vervolgens doorloop je doorgaans de volgende stappen:

 1. Een affiliate programma vinden en je daarbij aanmelden.
 2. Kiezen welke producten of diensten je wilt promoten binnen je gekozen programma(s). Je kan je namelijk bij meerdere programma’s tegelijk aanmelden.
 3. Een unieke affiliatelink verkrijgen voor elk product/elke dienst.
 4. Deze links verwerken op je website, in je blog of op landingpagina’s. Of de links verspreiden en promoten via andere online kanalen, zoals eerder uitgelegd.
 5. Promoten van je blog door middel van SEO, linkbuilding, social media of andere promotiemiddelen waardoor de bezoekers van je blog op de links klikken.
 6. Monitoren en optimaliseren door te kijken welke links veel kliks en of commissie opleveren.
 7. Einde van elke maand bij het behalen van een minimale drempel van het commissiebedrag krijg je netjes uitbetaald door je affiliate partner.

Hoeveel geld kunnen je verdienen met affiliate marketing?

De hoeveelheid geld dat je met een affiliate programma kunt verdienen hangt af van 4 simpele factoren:

 1. Hoe duur is het product of de dienst dat je promoot?
  Aangezien je een percentage krijgt van de gerealiseerde omzet verdien je gemiddeld bij het promoten en succesvol verkopen van duurdere producten meer commissie dan bij kleinere goederen.
 2. Welk percentage krijg je al affiliate marketeer?
  De percentages verschillen enorm per product en per affialite programma. Bij Bol.com krijg je tussen de 2% en 8% bij het doorverwijzen naar een product en nadat de consument vervolgens succesvol een aankoop heeft gedaan. Het voordeel is wel dat Bol.com vrijwel alles aanbiedt. Er zijn daarnaast bij Bol.com ook nog andere manieren om geld te verdienen, deze hebben we uitgebreid toegelicht in onze blog “geld verdienen met Bol.com”.
  Vaak liggen bij digitale producten zoals cursussen, e-books of andere schaalbare verdienmodellen de commissies stukken hoger, tot soms wel meer dan 50% van het aankoopbedrag. Dit is voornamelijk omdat deze producten voor de verkoper ook enorme marges hebben.
 3. Hoeveel kliks kun je genereren op de affiliate links?
  Een goedkoop product met lage commissies kan alsnog een succesvol affiate product zijn als je op grote schaal kliks weet te realiseren op de links hier naar toe. Wanneer je bijvoorbeeld al een groot bereik hebt met je social media, blog of ander kanaal, kun je ook veel kliks genereren naar eventuele affiliate partners. Massa is immers kassa 😉.
 4. Conversie van de bezoekers die op de link klikken.
  Daarnaast is het ook voor jezelf van belang dat de bezoeker die je doorlinkt ook daadwerkelijk conversie draait op de website van het bedrijf waar je naar verwijst. Je krijgt immers pas betaald wanneer er ook daadwerkelijk een aankoop plaatsvindt en (meestal) niet enkel voor kliks. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld eigenaar van kalknagelbehandelen.nl. Een heel niche domein waarop maandelijks meer dan 30.000 bezoekers komen die allemaal op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem. Deze bezoekers link ik door naar een product om van hun kalknagel af te komen dat via Bol.com te koop is. En ondanks het feit dat het een goedkoop product is en ik maar een lage commissie krijg, levert de website toch veel op. Dit doordat ik veel bezoekers krijg waarvan een groot deel ook daadwerkelijk op de links klikt en daarvan weer een groot deel ook daadwerkelijk overgaat tot een aankoop omdat de verwijzingen relevant zijn. Je kunt ook andere on-page wijzigingen op je website doen om de conversie te verhogen, zoals het toevoegen van een Belfius betaalknop.

Kun je snel geld verdienen met affiliate marketing?

Zoals boven uitgelegd zijn er een aantal factoren die meespelen bij of en hoeveel geld je kan verdienen met affiliate marketing. Als je nu al een goed bereik hebt en een product kan promoten dat aansluit aan dit bereik (en dus conversie draait), kun je al relatief snel geld verdienen met affiliate marketing. Als je nog niks van bereik hebt opgebouwd, dan is de aanloop wel vrij lang. Wanneer je dit bereik echter opbouwt door middel van organisch verkeer via Google, blijft dit wanneer het eenmaal is opgebouwd wel een consistente stroom aan bezoekers en dus ook commissie opleveren. Ook wanneer je er even een paar weken of maanden niks aan doet.

geld verdienen met affiliate marketing

Voordelen van affiliate marketing

Er zitten vele voordelen aan affiliate marketing voor de affiliate (promoten); jij dus. Ik heb de belangrijkste voordelen even op een rij gezet:

 • Geen gedoe met klantenservice, klantvragen of retouren: je verwijst immers enkel iemand door naar een of meerdere plekken waar ze een product kunnen kopen.
 • Weinig risico of aansprakelijkheid: je bent slechts tussenpersoon, dus wanneer producten niet naar behoren zouden werken dan is dat aan de verkoper en niet aan jou.
 • Makkelijk op te starten: je hebt enkel een website / laptop nodig. Geen groot bedrijfspand, investering in goederen of personeel om alles af te handelen. Je kan snel beginnen met ondernemen.
 • Passieve inkomstenstroom: als alles eenmaal loopt, levert het maandelijks geld op zonder dat je er daarna naar hoeft om te kijken.
 • Schaalbaar: of jou nou 1 of 100.000 kliks genereert en producten verkoopt, er komt geen meerwerk bij voor jou als affiliate. Hierdoor heeft affiliate een hoge verdienpotentie. Zo zijn er genoeg miljoenen bedrijven die zijn ontstaan op basis van dit verdienmodel.

Nadelen van affiliate marketing

Naast voordelen zijn er uiteraard ook een aantal nadelen op te noemen van affiliate marketing. Zaken om rekening mee te houden zijn onder andere:

 • Grote afhankelijkheid van affiliate programma: zo hadden we op onze website Restoranto.com (60.000 bezoekers per maand) hele mooie verdiensten middels een affiliate programma met Quandoo voor het reserveren van tafels. Op een gegeven moment besloot Quandoo het affiliate programma echter te stoppen. Na de hele website hier lucratief op te hebben afgestemd, leverde dit vervolgens dus niks meer op.
 • Lagere marges dan het affiliate programma: over het algemeen verdient het bedrijf waar je naar linkt alsnog veel geld, ondanks dat ze aan jou als affiliate een kleine commissie moeten afstaan. Wanneer je dezelfde koper dus had gehad en zelf het product had aangeboden, zou je stukken meer verdienen (je eigen marge en hun marge).
 • Lange termijn om op te bouwen: de meeste en best lopende affiliate sites doen het ofwel heel goed in Google, of hebben een hele sterke branding. Beide kosten veel tijd, geld en energie om te realiseren (afhankelijk van de niche).
 • Je bouwt geen / nauwelijks een klanten bestand op: de koper koopt uiteindelijk bij de partner waar je naar verwijst. Deze verkoper krijgt van de koper een e-mailadres en kan makkelijker producten upsellen of aan aftersales doen. De long term customer value ligt hier dus voor de affiliate erg laag en vergaart geen tot weinig data.

Verschillende soorten affiliate programma’s

Er zijn verschillende affiliate programma’s waar je je kunt aanmelden. Soms is dit direct bij een bedrijf (zoals Bol.com), maar meestal loopt dit via een affiliate netwerk. Dit is een soort Marktplaats of platform waar vraag en aanbod naar affiliate marketeers samenkomt. Bedrijven melden zich hier aan met welke soort affiliate marketeers ze zoeken, welke eisen er zijn en wat de voorwaarden en commissies zijn. En affiliate marketeers kunnen zich gemakkelijk centraal aanmelden bij meerdere bedrijven die ze vervolgens kunnen promoten.

Enkele voorbeelden van affiliate netwerken zijn:

 • TradeTracker
 • PayPro
 • Daisycon
 • Adtraction
 • Awin (voorheen Zanox)
 • Familyblend

Hierbij zijn dus grotere partijen (zoals Thuisbezorgd.nl op awin) aangesloten als relatief kleine partijen die dankzij deze netwerken meer bereik krijgen dat hun affiliate programma onder de aandacht komt bij marketeers.

Je kan ook achterhalen of een bedrijf dat je graag wilt promoten (omdat je er affiniteit mee hebt) een affiliate programma heeft. Meestal staat dit onderaan (in de footer) van de website van dit bedrijf. Anders kun je ook op Google zoeken naar “[bedrijfsnaam] affiliate programma” en dan komt als eerste resultaat vaak een pagina van dit bedrijf over het aanmelden als affiliate in het geval ze dit hebben. Voorbeelden van partijen die losse eigen affiliate programma’s hebben zijn:

 • Bol.com
 • Amazon
 • Shopify
 • Wehkamp
 • Payconiq

Affiliate programma’s hanteren verschillende voorwaardes zoals commissiepercentage, de tijd hoelang na klikken van de link de aankoop hieronder valt en of andere aankopen die daarna gekocht worden ook nog een commissie opleveren of niet.

Voorbeelden van bedrijven die affiliate marketing gebruiken

Zoals al eerder vernoemd bij de voordelen van affiliate marketing, zijn het niet enkel beginnende ondernemers die geld verdienen met dit verdienmodel. Er zijn tal van voorbeelden van grote internationale ondernemingen die miljoenen omzetten op basis van dit businessmodel. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Tweakers.net: Mijn persoonlijke favoriet en go-to place als ik een nieuwe laptop, pc of telefoon nodig heb. Deze vergelijkingssite biedt een gemakkelijk overzicht van elektronica en laatste gadgets en helpt je de beste en goedkoopste verkoper van dit product te vinden. De links in de fijne overzicht bestaan uiteraard uit affiliate links waar Tweakers dus een commissie over vangt.
 • Beslist.nl: Op deze vergelijkingssite staan allerlei consumentengoederen van honderden aanbieders. Beslist maakt er een makkelijk en vergelijkbaar overzicht van, zorgt dat het goed vindbaar is en verdient hier vervolgens goed geld mee.

Populariteit van affiliate marketing

In de afgelopen 5 jaar is het onderwerp affiliate marketing steeds populairder geworden. Vooral tegen het einde van de corona lockdown werd er heel veel gezocht naar dit onderwerp. Waarschijnlijk omdat mensen over het algemeen steeds meer geïnteresseerd zijn in online geld verdienen en door de corona kwam er des te meer een noodzaak voor. Of geld verdienen echt gelukkig maakt, is nog maar de vraag, maar genoeg mensen willen wel een poging wagen!

Doordat de populariteit stijgt, stijgt ook de concurrentie. Het wordt steeds moeilijker een goede niche te vinden om lucratief affiliate marketing in te beoefenen.

Hoe gebruiken wij affiliate marketing?

Bij Mindsetters maken we ook gebruik van affiliate marketing. We proberen vooral enorm veel waarde te creëren door informatieve artikelen, video’s en podcasts te delen over mindset, persoonlijke ontwikkeling, geluk, maar ook over geld verdienen.
Wanneer we echter zien dat een bepaald product je hierbij verder kan helpen en we bieden dit zelf niet aan (zoals boeken die ons enorm hebben geïnspireerd), dan verwijzen we je graag door naar waar je dit product kan kopen. Hier verdienen we een kleine commissie over. Op deze manier kunnen we ook weer meer geld investeren in de groei van ons platform.

Andere manieren om online geld te verdienen

We hebben daarnaast een video gemaakt over andere manieren om online geld verdienen. Hier komt affiliate marketing ook aan bod. Maar daarnaast hebben we het o.a. over dropshipping, Bol.com verkoop en het starten van een online marketing agency.

Lees ook hier onze blog over online handel.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down