6 natuurlijke manieren om gelukshormoon dopamine te verhogen

gelukshormoon dopamine
28/06/2024
684

Dit artikel is echt iets voor jou als je toe bent aan een vleugje natuurlijk geluk en welzijn! Er zijn namelijk genoeg strategieën om je humeur te verbeteren. Hierbij geef ik 6 tips weg om je gelukshormoon dopamine te stimuleren, op de natuurlijke manier!

Lees snel verder als je op zoek bent naar manieren om je productiviteit te verhogen, stress te verminderen en simpelweg je dagelijks geluk te vergroten.

Wat is het gelukshormoon?

Dopamine, ook wel het gelukshormoon te noemen, speelt een van de grootste rollen in ons geluk en gevoel van voldoening. Het is een krachtige neurotransmitter die helpt bij het controleren en reguleren van stemming, motivatie en beloningsgevoel.

Beloningssysteem

Herken je dat gevoel als je heerlijk hebt gegeten en daar enorm blij van wordt? Dit is een voorbeeld van een dopamine afgifte. Je hebt heerlijk gegeten en dan wordt dopamine vrijgegeven als reactie. Dit verklaart waarom mensen ook vaak verslaafd zijn aan het eten van lekker eten, omdat ze zich dan weer heel even ‘gelukkig’ voelen door een korte afgifte van dopamine. Ook sociale interacties en andere plezierige activiteiten zoals een bedrijfsuitje in Limburg, zijn aangename activiteiten die dopamine stimuleren.

De afgifte van gelukshormoon dopamine creëert een gevoel van genot en voldoening, wat ons motiveert om die plezierige activiteiten te herhalen. Door die herhaling, kan dit mechanisme ook betrokken zijn bij verslavingsgedrag, zoals bij het lekkere eten. Je kunt ook denken aan drugs, zoals cocaïne, die de dopamine niveaus kunstmatig verhogen. Op korte termijn leidt dit tot een intens gevoel van euforie, maar dit is een tijdelijk gevoel.

Motivatie en drive

Met dopamine word je doelgerichter en richt je je aandacht op dingen die als belonend worden ervaren. Daarom is het gelukshormoon dopamine ook belangrijk voor je motivatie en drive. Je komt niet tot actie als er geen beloning aan vasthangt.

Lage niveaus van dopamine leiden tot een gebrek aan motivatie en interesse in activiteiten, wat kenmerkend is voor bepaalde gezondheidstoestanden zoals depressie. In tegenstelling tot dit, zijn mensen met hogere dopamine niveaus vaak meer initiatief nemend en proactiever. Ze hebben meer energie en voelen zich meer betrokken bij hun dagelijkse activiteiten, wat kan resulteren in een hogere productiviteit en succes in zowel persoonlijke als professionele situaties.

Bekijk zeker ook onderstaande video om natuurlijke manieren van het verhogen van je motivatie te ontdekken!

Oorzaken en symptonen tekort gelukshormoon dopamine

Je leest dit artikel omdat je wel toe bent aan een verhoging van geluksgevoel. Ook al zijn er medicijnen op de markt, de natuurlijke manier blijft de beste manier. Eerst wil ik je kort bewustmaken van de oorzaken en symptonen van een tekort aan dopamine, voordat ik je de 6 natuurlijke manieren verklap.

Oorzaken

Chronische stress is een van de grootste oorzaken waardoor jij een dopamine tekort ervaart. Door continu in een fight flight of freeze modus te zitten, kan dit leiden tot uitputting van neurotransmitters, inclusief dopamine, wat de niveaus kan verminderen. Of het nu stress is of een andere oorzaak, sommige mensen hebben zelfs een genetische aanleg die invloed kan hebben op de productie en verwerking van dopamine in de hersenen.

Ook neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, kunnen dopamine-producerende cellen in de hersenen beschadigen, wat leidt tot een tekort. Psychische aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen kunnen geassocieerd zijn met veranderingen in de dopaminefunctie.

Het hoeft vaak niet zo extreem te zijn. Zelfs bij ongezonde leefgewoonten zoals slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatig gebruik van alcohol of drugs kunnen de dopamine niveaus negatief beïnvloed worden.

Symptomen

Wanneer spreek je van een gelukshormoon dopamine tekort? Misschien herken je de volgende symptomen:

  • Je hebt geen zin in dagelijkse activiteiten en/of hobby’s
  • Je bent constant moe, hebt gebrek aan energie, zelfs als je voldoende rust en slaap hebt
  • Je ervaart gevoelens zoals verdriet en depressie
  • Je hebt moeite met concentratie, geheugen en je kunt moeilijk beslissingen nemen
  • Bij ernstige dopamine tekorten, zoals bij Parkinson, kunnen trillen, strijfheid en problemen met morotiek voorkomen
  • Je hebt moeite met slapen, je wordt niet fris wakker
gelukshormoon aanmaken

Hoe maak je het gelukshormoon aan?

Dopamine verbetert stemming, concentratie en jouw geluksgevoel. Hoe maak je gelukshormoon aan? Ik heb 6 natuurlijke manieren voor je op een rij gezet.

1.    Fysieke beweging

Sporten, bewegen, dansen en seks! Beweging is enorm belangrijk bij het gelukshormoon aanmaken. Regelmatige beweging in de vorm van sporten stimuleert de productie van dopamine. Dit komt doordat bewegen wordt ervaren als een belonende activiteit, waardoor de hersenen dopamine afgeven. Dit is deel van de reden waarom je je vaak gelukkiger en meer ontspannen voelt na het sporten.

Bij intensievere sporten, zoals hardlopen, kan er een fenomeen optreden dat bekend staat als de "runners high". Dit is een gevoel van euforie dat deels wordt veroorzaakt door de afgifte van endorfines, maar onderzoek suggereert dat dopamine hier ook een rol in speelt, vooral in het gevoel van beloning en voldoening na afloop van de inspanning.

Houd je van dansen net zoals ik? Ga het dan vaker doen om je gelukshormoon dopamine aan te maken! Dit komt doordat dansen zowel fysieke inspanning combineert met sociale interactie, muziek en vaak een vorm van expressie. Dit zijn allemaal elementen die de productie van dopamine kunnen verhogen.

Seks activeert het beloningssysteem in de hersenen op een krachtige manier. Tijdens seksuele activiteit komen er grote hoeveelheden dopamine vrij, wat gevoelens van genot en euforie versterkt. Dit verhoogt het verlangen naar meer seksuele activiteit, waardoor een positieve feedbacklus ontstaat die het gedrag versterkt. Naast dopamine, worden tijdens seks ook andere hormonen zoals oxytocine en endorfines vrijgegeven. Deze hormonen werken samen om stress en angst te verminderen, wat je over het algemeen gelukkiger laten voelen.

2.    Buitenlucht

Als je dan toch al meer aan het bewegen bent, creër dan nog meer dopamine om dit in buitenlucht te doen! Blootstelling aan zonlicht helpt bij de productie van vitamine D in het lichaam en er zijn aanwijzingen dat vitamine D gekoppeld is aan dopaminepaden in de hersenen. Veel vitamine D kan dus helpen bij het verhogen van je dopamine niveaus!

3.    Voeding

Verschillende voedingsmiddelen kunnen de aanmaak van dopamine bevorderen door de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen. Denk aan eiwitrijke voeding (vlees, vis, eieren, zuivelproducten), voedingsmiddelen rijk aan fenylalanine (amandelen, avocado’s, pompoenpitten), voedingsmiddelen rijk aan natuurlijke antioxidanten (bessen, donkergroene bladgroenten, kurkuma en groene thee) en zo zijn er nog veel meer voedingsmiddelen. Meer informatie over dienend voedsel vind je het in het volgende boek:

4.    Dankbaarheid uiten

Heb je een journal die bijna in het stof verdwijnt? Niet meer doen! Je dankbaarheid uiten en journalen is enorm belangrijk in het aanmaken van je gelukshormoon dopamine. Je verhoogt je beloningssysteem door dankbaarheid te uiten, waardoor positieve emoties vrijkomen en je vermindert stress door op het positieve te focussen. Allerlei elementen die helpen bij de aanmaak van dopamine.

5.    Genoeg slapen

Slaap je niet genoeg, onregelmatig of word je vaak wakker? Te weinig slaap zorgt ook voor een dopamine tekort. Slaap helpt de hersenen om te herstellen en te regenereren en optimaliseert de niveaus van neurotransmitters, waaronder dopamine.

Te weinig slaap verstoort de balans van neurotransmitters waardoor dopamine minder wordt aangemaakt. Hierdoor voel je je overdag minder alert en heb je weinig motivatie. Door te letten op je slaappatroon, herstel je je hersenen waardoor er een optimale productie van neurotransmitters kan ontstaan.

6.    Plannen, reflecteren en bijsturen van je doelen

Door je doelen slecht te plannen, er niet op te reflecteren en bij te sturen, stimuleer je je beloningssysteem slecht. Je hebt wellicht doelen opgesteld die niet goed opgebroken zijn in kleinere doelen, waardoor er weinig dopamine vrijkomt. Het doel lijkt bijna niet te behalen! Dit werkt natuurlijk averechts voor je motivatie.

Door kleinere, haalbare doelen te stellen, kun je meer frequente 'dopamine-hits' ervaren, wat helpt om motivatie hoog te houden.

Het zichtbaar maken van je voortgang kan helpen om het gevoel van voldoening te creëeren. Ook dit kan je meenemen in het journalen van je dankbaarheid! Vergeet ook niet om jezelf te belonen voor het behalen van mijlpalen. Dit kan variëren van het nemen van een pauze tot het vieren met iets speciaals, wat allemaal kan helpen om de dopamine-niveaus te verhogen.

Ervaar je juist het tegenovergestelde en ben je verslaafd aan dopamine triggers? Lees dan zeker dit artikel en start nu met je dopamine detox!

Over de auteur

Kyra Limpens

Mijn naam is Kyra Limpens en ik ben werkzaam bij Mindsetters. Mijn passie is 4 jaar geleden ontstaan toen ik mijn allereerste boek over persoonlijke ontwikkeling had gelezen genaamd: Master Your Mindset. Ik heb alle informatie van het…

Alle artikelen van Kyra Limpens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down