Het verschil tussen een fixed en growth mindset
Uit onderzoek blijkt dat er twee verschillende mindsets te onderscheiden zijn in de hersenen. Zo zijn er mensen die een vaste mindset, oftewel een fixed mindset, hebben en mensen die een groeimindset, oftewel een growth mindset, hebben. Wat is een fixed en growth mindset en wat is het verschil tussen een fixed en growth mindset? Growth mindset vs fixed mindset, ontdek het hier!
Het verschil tussen een fixed en growth mindset
het verschil tussen een fixed en growth mindset is in de hersenen duidelijk te zien, namelijk:
- Mensen met een growth mindset blijven gedreven naar een oplossing op zoek als ze in groei geloven. Mensen met een growth mindset gedragen zich naar de wetenschap dat hersenen als een spier getraind kunnen worden
- Mensen met een fixed mindset zijn ervan overtuigd dat bepaalde zaken nu eenmaal zijn zoals ze zijn. Deze mensen gaan er meer uit van vaste gegevens die al opgesteld zijn, zoals het IQ. Dit wordt op 1 moment gemeten en staat als de maatstaf voor het gedrag en de verwachtingen van een persoon. Deze individuele denkvoorkeuren liggen niet vast bij mensen, maar worden beïnvloed door de context waarin zij zich begeven.
Fixed mindset of vaste mindset
Een fixed mindset is een geheel aan innerlijke overtuigingen dat stelt dat iemands intelligentie, vaardigheden en talenten al bij voorbaat vaststaan en dus in de loop van de tijd niet veranderen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat 40 procent van de mensen zo’n fixed mindset heeft. Er wordt gesteld dat als je een fixed mindset hebt, je een uitdaging ziet als een kans op ‘mislukking’.
Mensen met een fixed mindset zien hun intelligentie en vaardigheden als een vaststaande eigenschap. Zij doen weinig moeite om zich te ontwikkelen; talent staat voor hen vast. Zij willen zich wel bewijzen, maar vermijden uitdagingen, negeren kritiek en feedback en zien succes van anderen als een bedreiging.
De motivatie voor mensen met een fixed mindset is om hun talent te laten zien. Als ze denken dat ze talent hebben willen ze zich inzetten. Hun motivatie is dan groot. Maar als ze denken dat ze niet zoveel talent hebben, is hun motivatie gering. Als ze gemotiveerd zijn om zich in te zetten maar het lukt vervolgens niet, is hun doorzettingsvermogen klein. Als ze vinden dat ze weinig talent hebben, is hun zelfvertrouwen minder.
Als iets mislukt, hebben ze het gevoel dat ze dom zijn of een mislukkeling. Ze ervaren tegenslag of kritiek als negatieve feedback op hun als persoon. Deze mensen willen liever geen feedback, want ook dit is een gevaar voor hun zelfbeeld. Ze voelen zich al snel bedreigd door het succes van anderen. Ze reageren defensief op moeilijkheden en vermijden uitdagingen.
Personen met een fixed mindset zijn bang om te falen. Als blijkt dat iets niet lukt, besteden ze er minder tijd aan in plaats van uit te zoeken hoe het wel kan lukken. Ook proberen ze vaak hun eigen gevoel op te krikken door neer te kijken op mensen die het nog slechter dan zij hebben gedaan. Dit is logisch als je je realiseert dat zij negatieve feedback ervaren als een afwijzing. Ze denken heel zwart-wit, dit ook met betrekking tot hun eigen vaardigheden. Hierdoor verliezen ze uiteindelijk een goed zicht op hun eigen kunnen.
''Avoiding effort and challenging situations is my goal''
Growth mindset of groei mindset
Een growth mindset een geheel aan innerlijke overtuigingen dat stelt dat iemand zijn intelligentie kan vergroten of ontwikkelen door inzet, doorzettingsvermogen en door zich te richten op het proces. Mensen met een growth mindset zijn mensen die geloven dat de basiseigenschappen kunnen groeien. Wanneer je een growth mindset hebt, ziet men een uitdaging als een ideale leermogelijkheid. Zij stellen dat je hierbij een kans ziet om je kennis en vaardigheden uit te breiden.
Men spreekt bij deze personen ook wel van het begrip ‘potentieel’. Door het woord ‘potentieel’ te gebruiken kunnen er eindeloze mogelijkheden gestimuleerd worden. Zolang men er maar in gelooft dat intelligentie, talent, vaardigheden en zelfs sportieve aanleg, kunnen worden ontwikkeld. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een growth mindset meer openstaan voor uitdagingen en constructieve, kritische feedback. Ook zijn deze mensen veerkrachtiger met het omgaan van tegenslagen en geloven ze sterker dat je eigen inzet het verschil kan maken. Daarnaast is er gebleken dat deze mensen makkelijker van anderen kunnen leren en meer kans hebben om de top te halen en daar te blijven.
Mensen met een growth mindset werken met gerichte doelen. Vervolgens gaan ze dus uitzoeken hoe ze daar het beste kunnen komen. Ze gaan ervan uit dat je door oefening, inspanning en gerichte instructie heel ver kunt komen. Deze personen willen leren, groeien en nieuwe dingen ontdekken. En als iets niet lukt, gaan ze analyseren waar het fout ging. Ze staan hierbij open voor feedback.
Als je een growth mindset hebt, zegt een fout niet meteen iets over jou als persoon. Dan zegt het iets over de vaardigheid of strategie die je nog onvoldoende beheert. Het is voor jou niet meteen het einde van de wereld.
Deze manier van denken, voelen en doen leidt ertoe dat mensen met een growth mindset uiteindelijk een hogere niveau halen dan mensen met een fixed mindset.
Maar wat is nu het verschil tussen een fixed en growth mindset, lees hieronder verder!
''Ik heb het nog nooit gedaan, maar denk wel dat ik het kan!’’
Pipi langkous
Welke mindset heb jij?
Nu we weten wat het verschil tussen een fixed en growth mindset is, is het goed om even stil te staan bij jouw mindset. Neem de tijd om na te gaan hoe jij reageert als je iets goed hebt gedaan en/of wanneer iets niet gelukt is. En welke gedachten komen dan bij je op? Een fixed mindset is een mindset waarbij je ervan uit gaat dat je bent zoals je bent en dat je niet kunt veranderen, leren en groeien. Zo denkt iemand met een fixed mindset niet alleen over zichzelf, maar ook over anderen.
Een paar kenmerken en gedachtes bij een fixed mindset:
- Denken in problemen en onmogelijkheden (Ik kan het niet, het lukt me niet)
- Ik schaam me rot
- Ik heb gefaald
- Excuses zoeken als eerste reactie (ja maar …)
- Jij kan makkelijk praten
- Feedback vermijden of bagatelliseren
- Anderen en jezelf veroordelen
- Altijd iemand de schuld geven (het ligt niet aan mij, maar aan jou)
- Het hebben van vooroordelen en aannames
- Op mijn manier zal het gebeuren
- Ik vind het saai
- gelukkig heb ik er niet veel moeite voor gedaan
- Niet durven loslaten (controle willen behouden)
Of zijn dat kenmerken en/of gedachten die passen bij een Growth mindset, zoals:
- Denken in oplossingen (alles is op te lossen)
- Hoe zal ik dit gaan doen?
- Ik ga het proberen
- Ervan uitgaan dat gedrag, houding en zelfs persoonlijkheidtypen veranderlijk zijn (iedereen kan leren, zich aanpassen, groeien)
- Ik mag hulp vragen
- Ik kan het
- Zien dat er altijd nieuwe dingen te leren zien en dit als iets positiefs ervaren
- Fouten maken is oké en zelfs noodzakelijk
- Uitdagingen zijn goed en leuk
- Falen is niet erg
- Minder aannames en vooroordelen
- Ik weet niet alles, meerdere wegen leiden naar Rome
- Durven los te laten, alles komt goed
Het kan trouwens best zijn dat je in verschillende situaties en gebeurtenissen de kenmerken van een andere mindset vertoont. Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je leren steeds meer je bewust te zijn van de mindset waarin je zit en hoe die je helpt om je doel te bereiken. Als je niet tevreden bent over je mindset kun je die gaan trainen om te veranderen. Je persoonlijkheid is voor een deel zeker veranderbaar.
Van fixed mindset naar growth mindset, hoe?
Doordat je weet wat het verschil tussen een fixed en growth mindset is en welke opvattingen bij beide mindsets behoren, is het mogelijk om hier zelf ook invloed op uit te oefenen. Iedereen kan zijn of haar mindset veranderen, zo ook jij. Als je maar wilt! Er zijn 4 stappen die jou richting bieden naar een growth mindset, namelijk:
- Word je bewust van de innerlijke stem die jou fixed mindset is.
- Erken dat je een keuze hebt. Je hebt een keuze in hoe je uitdagingen, tegenslagen en/of kritiek ervaart. Je kunt ze interpreteren als signalen dat je tekortschiet, maar ook als signalen dat je aan de bak moet om je handelen bij te stellen, meer inzet te tonen en te werken aan je vaardigheden. Als je erkent dat je deze keuze hebt dan ontstaat er ook ruimte om dit te gaan veranderen.
- Praat terug als je fixed mindset aan het woord is. Probeer de woorden van je fixed mindset te veranderen in woorden die meer betrekking hebben op een growth mindset.
- Onderneem op groei gerichte actie. Oefen met het horen en herkennen van de verschillende stemmen. Oefen met het handelen vanuit een growth mindset door uitdagingen aan te gaan, lering te trekken uit tegenslagen, het opnieuw te proberen, kritiek aan te horen en daar iets mee te doen.
Veranderen is nooit makkelijk, hoe goed of minder goed je er ook in bent. We hebben een tijdje terug een podcast opgenomen over ondernemen, verandermanagement en Mindset Transformatie. Ben jij iemand die als, net zo velen, beter leert met visueel materiaal? Klik dan hieronder!
Niet denken maar doen
Actie overstijgt gedachten. Vaak denk je eerst iets en geeft deze gedachte als eerste reactie. Dit is vaak een gedachte en reactie die vanuit een fixed mindset is gestuurd. Als je je daar bewust van bent en je ruimte hebt om je respons te kiezen, kun je kiezen om het te bekijken vanuit een growth mindset. En vanuit dat standpunt actie te ondernemen. Hoe vaker je dat lukt, hoe beter je er in wordt en hoe meer je je mindset shift van de ene naar de andere.
‘’I can accept failure. Everyone fails at something. But I can’t accept not trying. ‘’
Michael Jordan
Meer boeken over mindset? Bekijk onze top 10 boeken over mindset blog!
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!