Intermittent Fasting schema, 3 voorbeelden
Er is voor Intermittent fasting geen vast protocol. Wel kun je gebruik maken van een intermittent fasting schema's. Zodoende heb je bij je start oog voor enkele aandachtspunten. Het idee is om in een kortere periode dan dat je normaal eet te eten. Je kunt ervoor kiezen om dit op te bouwen om je lichaam eraan te laten wennen. Het eten volgens het principe van Intermittent fasting heeft vele voordelen. Er zijn verschillende intermittent fasting schema’s die je vaak terug ziet komen, maar je kunt natuurlijk ook zelf experimenteren.
Enkele methoden die je ziet terugkomen:
16:8 intermittent fasting schema
Binnen een periode van 16 uur eet je niet. In de overige 8 uur eet je je maaltijden. Bijvoorbeeld tussen 10:00 uur en 18:00 uur. De tijden zijn zelf te kiezen, mede afhankelijk van wat voor jou praktisch is. Heb je minder problemen om in de ochtend op een lege maag te functioneren, dan kun je ook goed doortrekken tot of na 12:00 uur.
Je kunt ook kijken naar de eindtijd. Als je weet dat je ’s avonds eerder zin krijgt in een snack, dan kan het helpen om je laatste maaltijd om 20:00 uur te nuttigen waardoor je minder snel in die verleiding komt. Hiernaast kunnen andere zaken invloed hebben op wat voor jou praktisch is. Denk hierbij aan je werktijden (en die van je partner), of je/geen kinderen hebt en een sportschema.
5:2 intermittent fasting schema
Op 5 dagen eet je op je normale tijden (dus niet zoals de 18:6 methode binnen bepaalde tijden). Op 2 aaneengesloten dagen in de week eet je slechts 500 kcal per dag. De dagen dat je minder calorieën eet kun je uiteraard zelf bepalen. Ook bij deze methode is het zaak het meest praktische en realistische scenario te kiezen. Als je vaak sociale activiteiten in je weekend hebt met een etentje of een borrel, dan zit je al snel aan de 500 kcal en is het weekend geen aanrader. Denk ook na over de dagen die qua energie meer van je vragen door bijvoorbeeld sport.
Vaak is 2 dagen minderen in calorieën best te doen. Je kunt het van te voren plannen en berekenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om na deze 2 dagen direct de calorieën in te halen. Dus denk ook over de overige dagen in je week na.
Eén maaltijd per dag
Je eet slechts 1 grote maaltijd per dag. Soms wordt er gekozen om deze binnen enkele uren te eten. Dit is goed te combineren als je vaak drukke dagen hebt waarop het eten er wel eens bij inschiet. Ik heb meerdere verhalen gehoord en gelezen dat mensen voor deze methode kiezen. Dit vraagt mijns inziens de nodige ervaring met intermittent fasting. Je wordt de gehele dag op de proef gesteld in de gewoonte om iets te eten. Zoals bij alle intermittent fasting schema's is voldoende (water) drinken erg aan te raden bij deze variant. Als mens kunnen we gerust een dag zonder eten.
Intermittent fasting zonder schema
Je kunt er ook voor kiezen om je niet aan een bepaalde routine te houden, maar wanneer het jou uitkomt een periode niet te eten. Hierdoor behoud je flexibiliteit en lijkt het minder dwangmatig. Je kunt bovenstaande methoden combineren en kiest ervoor om op minder momenten te eten door maaltijdmomenten over te slaan. Welke methode voor jou werkt, hangt ook af van jouw situatie en planning. Ook is het relevant wat je eet. Vezelrijke en eiwitrijke voeding dragen bij aan een verzadigd gevoel.
Meer lezen
Wil je meer te weten komen over intermittent fasting en intermittent fasting schema's? Dan is onderstaand boek mogelijk interessant. Of check één van onze ander blogs over dit thema.
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!