Top 10 boeken voor motivatie

motivatie boeken just do it
26/06/2024
537

Motiveren kan je leren, net als manifesteren. Dat is in ieder geval wat men zegt, maar of het ook klopt dat is een tweede. Zelf ben ik niet een grote fan van het woord motivatie in de manier hoe de meeste mensen het gebruiken, ze zien het als een excuus om iets niet te doen. ‘ik kan dit niet doen want ik heb geen motivatie’. Om die manier van denken om te draaien naar ‘ik ga motivatie creëren’ ben ik op zoek gegaan naar de aller beste boeken voor/over motivatie. Gun jezelf de kans om te groeien op dit onderwerp, want jij en ik weten beide dat het belangrijk is voor je dagelijkse leven! Ben jij bereid die stap in je leven te zetten dat jij alles in de hand hebt? Lees dan een van de onderstaande motivatie boeken!

1. Zoeken naar intrinsieke motivatie – R. Vinke

Ik begin met het boek waar mijn Mindsetters collega Kiona een blog over heeft geschreven begin dit jaar: intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is in principe de motivatie die vanuit jezelf komt, je zou het ook wel wilskracht kunnen noemen. Dit boek leert hoe je de maatschappelijke mindset van motivatie, zoals ik ‘m ook beschreef in de intro, om kan zetten naar iets waar je wél invloed op hebt. Pak controle op je eigen leven en gebruik intrinsieke motivatie, jij moet het doen!

2. De kracht van motivatie – Anton Philips

De titel zegt het al, in dit boek leer je de kracht van motivatie. Het klinkt wellicht vrij luchtig, maar niks is minder waar. Ik ben er achter gekomen dat dit boek verrassend informatief is en je forceert om na te denken over wie je nu echt bent. Wat is hetgeen wat jouw drijfveer is, wat is hetgeen wat jou motiveert? Door dit te achterhalen kan je ook een vertaalslag maken naar een stukje geluk, focus op hetgeen wat je wél leuk vindt!

3. Motiveren zonder controleren – Anja van den Broeck

Dit boek is perfect voor de managers onder ons. Ofja, eigenlijk voor iedereen die mensen moet aansturen op de werkvloer, maar dit op een wat natuurlijkere wijze wilt doen. Wil jij de manager zijn die hard op de regels is en uitgespuugd wordt of wil je de manager zijn die zijn of haar personeel naar nieuwe hoogtes tilt? Als je binnen de tweede categorie valt, dan is motiveren zonder controleren het boek wat je vandaag nog moet halen. In dit boek leer je alles over de zelfdeterminatietheorie (ZDT) op de werkvloer!

4. Motiveren kun je leren

Ik zei het al in de intro, motiveren kun je leren! Hoewel dit boek ooit is geschreven voor artsen die hun patiënten willen motiveren, is de les nog steeds hetzelfde: motiveren kun je leren. Door gebruik te maken van de motivational interviewing theorie, wat een bewezen methode is voor gedragsverandering, kan je anderen helpen het beste uit zichzelf te halen. Echter wanneer je andere lessen en tips geeft, kan je er ook voor kiezen om deze zelf toe te passen! Een echte win-win dus!

5. Motivatie – Dan Ariely

Dan Ariely is een hoogleraar aan de hoogst beoordeelde universiteit ter wereld in 2024 (MIT) als gedragseconomist. Als je denkt dat je niet beter kan worden in motiveren dan lieg je tegen jezelf en de wereld, zo eerlijk ga ik zijn. Hoe weet ik dit? Ik dacht dit. Ik loog tegen mezelf en de wereld. Als iemand met een voorliefde voor gedragseconomie wilde ik dit boek gelezen hebben en ik leerde één ding: ik weet/wist he-le-maal niks (en dat is een prachtig iets!). Waarom is dat prachtig? Want dat betekent dat ik nog zo veel meer stappen kan zetten! Wil jij ook stappen zetten in motiveren? Doe jezelf een plezier en lees dit boek.

6. Lefgasten voor jongeren – Pia Crul

Als jongere kan ik het niet laten om een boek voor mijn mede jeugdigen in dit lijstje te zetten. Echter laat je niet misleiden, mensen van alle leeftijden kunnen wat leren van Pia Crul’s motivatie boek. Door oefeningen aan te bieden en uitleg te geven, op een laagdrempelige manier, leert ze je zowel zelfvertrouwen op te wekken als motivatie te creëren. Doe er je voordeel mee!

7. Motivatie binnenstebuiten – Huub Nelis

Ouders opgelet, deze is voor jullie! Dit boek is gericht voor ouders of leraren om pubers te helpen van de bank af te komen en wat nuttigs te doen! In dit boek gaat men op zoektocht om te kijken wat de ‘code’ van motivatie is en hoe dit toegepast kan worden bij een moeilijk te bereiken doelgroep, pubers. Onderschat alleen niet dat dit ook super handig kan zijn voor volwassenen. Eigenwijsheid is iets wat pubers kenmerkt, maar we zijn het allemaal wel eens.

8. Vier wegen naar motivatie – Dirk van der Wulp

Velen wegen leiden naar Rome, maar vier wegen leiden naar motivatie. Dit boek is een van velen, in de trend dat het zich focust op leerlingen vanuit het perspectief van de docent. Ergens snap ik wel dat hier veel boeken over zijn, leerlingen zijn nou eenmaal lastig te motiveren (denk maar eens terug aan de middelbare school). Ik blijf wel een fervente voorstander van het feit dat uit juist deze boeken we allemaal héél veel kunnen leren!

9. Je ongekende vermogens – Tony Robbins

In dit boek wordt Neurolinguïstisch Programmeren toegepast om dingen uit jezelf te halen waarvan je niet wist dat je ze had. Hoewel dit boek niet direct over motivatie gaat, helpt het wel met de juiste mindset (onbedoeld). Zien wat je écht kan, ofwel je ongekende vermogen, zorgt voor een boost aan motivatie om het onderste uit je persoonlijke kan te halen. Een boek wat we ook hebben benoemd in onze top lijst met persoonlijke ontwikkelingsboeken. Deze lijst is zeker ook een kijkje waard!

10. De Wim Hof methode – Wim Hof

Wim Hof is misschien wel de absolute meester in alles wat met mindset te maken heeft. Of je nu een ijsbad pakt op een evenementen locatie in Limburg of ademhalingstechnieken in je woonkamer doet, Wim Hof is de leermeester! Zijn boek raakt ook het onderwerp motivatie aan, maar in de manier hoe ik het beschreef in de intro: gebruik zelfdiscipline om motivatie te maken in plaats van er op te wachten. Ben je bereid om controle te nemen over je leven of blijf je excuusjes maken over waarom dingen niet werken? Kies voor het eerste, als je durft!

Ben jij al gemotiveerd?

Nee? Mooi. Dat betekent dat je de les begrepen hebt! Ben je gedisciplineerd? Nee? Dan lees een, of meerdere, van deze boeken. Je bent nooit uitgeleerd en uitgelezen, pak NU deze kans om jezelf te ontwikkelen!

Over de auteur

Luc Raets

Hallo daar, mijn naam is Luc Raets en ik ben de nieuwe stagiair van Mindsetters! Ik ben 26 jaar en zit momenteel in de afstudeerfase van mijn opleiding Commerciële Economie. Mindsetters is niet een bedrijf wat je zomaar…

Alle artikelen van Luc Raets

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down