Eerste hulp bij omgaan met boosheid kind: valkuilen en tips

Omgaan met boosheid

In de vorige blog las je dat het onhandig is, om vanuit jouw onmacht boos te worden op je kind. Jouw eigen boosheid begrijpen, helpt jou om beter te kunnen omgaan met boosheid van je kind. Essentieel voor bewust opvoeden is dat jij beseft van wie welke emotie is.

Wanneer je boos bent op je kind, reageer je soms vanuit je eigen hulpeloosheid of afwijzing. Je schreeuwt, geeft bevelen, deelt time outs uit of legt regels op. Olie op het vuur!

Vaak heb je over de gevolgen niet goed nagedacht. Sommige ouders blijven bijvoorbeeld dingen afnemen van hun kinderen, totdat er niks meer af te nemen is: het gamen, de telefoon, niet meer uitgaan enz.

Als mijn kind niet zo zou zijn …

Omgaan met boosheid van hun kind leren ouders vaak uit boeken of van experts: je leert je kind om bij boosheid tot tien te tellen of dat het moet ‘afkoelen’ in zijn kamer. Bijna altijd zijn dit acties gericht op het veranderen van het kind. Daarmee zeg je eigenlijk: als mijn kind niet zo zou zijn, zou ik niet zo reageren. Dit is reactief en hiermee leg je de macht buiten jezelf. Dit is dus niet direct de juiste aanpak voor het omgaan met boosheid bij je kind(eren).

Het ontbreekt ouders vaak aan inzicht in de onderliggende dynamiek en aan handvatten om te kunnen omgaan met boosheid bij hun kinderen. Als jij leert waar de echte verandering van gedrag en transformatie zit, help jij je kind veel makkelijker met boosheid en is er minder boosheid in het gezin. Dat ervaar ik als vader van drie jongens ook regelmatig.

Omgaan met boosheid... Waar ben je bang voor?

Toen mijn zoon 7 of 8 jaar oud was, wilde hij niet fietsen. Dit was niet één keer, het werd een patroon. Op een dag wilde ik met hem fietsen en hield ik ondanks zijn weerstand vol. Hij werd boos. Vroeger was ik initieel heel geduldig, maar ik zou er na een tijdje klaar mee zijn: “Kom op, niet zeuren, je gaat nu fietsen!” of “Als je nu niet gaat fietsen, dan …”

Dit keer reageerde ik anders. Door goed te luisteren naar wat hij zei en te kijken naar wat hij uitstraalde, kon ik voorbij zijn boosheid vragen stellen als: “Waar ben je bang voor?” Hij vertelde me dat hij bang was om te vallen. Samen met hem keek ik wat hij nodig had om niet te vallen. We spraken af dat ik hem vast zou houden en dat werkte. We reden rustig weg en aan het eind van de straat fietste hij alleen verder.

Onder elke boosheid zit een angst en als je daarover in gesprek gaat, help je je kind de boosheid wegnemen en ontdek je de oorzaak van de boosheid.

omgaan met boosheid

Maak het niet persoonlijk!

Een andere ingang is, om de boosheid van je zoon of dochter niet persoonlijk te maken. Je kind ervaart een angst en reageert dit met boosheid en soms met schelden op je af. Er gebeurt dus van alles in je kind, wat niet met jou te maken heeft. Zeker jonge kinderen zijn vooral gericht op zichzelf. Zit je kind lekker te spelen en moet het mee om zijn broer of zus op te halen? Grote kans dat het daar geen zin in heeft en boos wordt.

De boosheid persoonlijk opvatten is een valkuil die veel ouders instappen. Vandaar reageer je primair en word je ook boos, waardoor de situatie escaleert en je steeds verder weg van de oplossing komt. Je kind wil blijven spelen, gaat jammeren, gooit met speelgoed en jij denkt; hij doet ook nooit wat ik wil, wanneer gaat ‘ie nou eens naar me luisteren?

omgaan met boosheid

De vlam in de pan door hoge verwachtingen

Het kan ook zijn dat je kind altijd in de pas moet lopen, aan verwachtingen en de agenda van de ouders moet voldoen en uit dat keurslijf barst. En dat gaat gepaard met boosheid.

Leg jij onbewust jouw agenda aan je kind op, omdat je bang bent dat het anders niet goed gaat met je kind?

Dit zit al in kleine momenten.  Bijvoorbeeld een vader die zegt: “Poets even je tanden en doe daarna je pyjama aan”. Waarop het kind antwoordt: “Nee, ik doe eerst even mijn pyjama aan en poets dan mijn tanden”. Het resultaat is het hetzelfde en toch kan de vader zijn agenda, zijn volgorde doordrukken en boos worden als het niet op die manier gaat.

Veel kinderen worden vanuit angst opgevoed en worden daar angstig en soms ook boos van.

Als je kind vaak boos is, jij daardoor boos wordt en de boel zo nu en dan ontploft … Neem dan op een rustig moment de tijd voor deze vragen: Welk voorbeeld geef ik als vader over omgaan met boosheid? Wat weet mijn kind over omgaan met emoties?

Tips voor bij omgaan met boosheid kind

Als je kind boos is, vraag je dan dit af:

  • Wat is de reden dat mijn kind zo boos is of boos reageert?
  • Wat is er gebeurd?
  • Voelt mijn kind zich emotioneel gezien?

Herken je jezelf in de situaties in deze blog en wil je leren boosheid in je gezin te hanteren?

Plan een persoonlijk gesprek met mij in.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Luister dan de podcast Bewust vaderschap.

Over de auteur

Roderick Timmermans

Als persoonlijk leiderschapscoach en trainer help ik jou, meer verbinding met je kind te ervaren. Ik leer je hoe je meer rust, energie en vervulling kan ervaren in je rol als vader en in je leven. Ik leer…

Alle artikelen van Roderick Timmermans

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down