Waarom Jobs' outfit op werk altijd hetzelfde was
“Wat een saaie outfit had Steve Jobs toch altijd aan” dacht ik vaak wanneer ik weer eens naar een van zijn legendarische toespraken keek. Maar juist die eenvoud maakte hem zo herkenbaar. Zou dit de reden zijn geweest achter zijn sombere outfit op werk? Destijds wist ik er maar weinig van, maar er bleek veel meer schuil te gaan achter Steve Jobs’ outfit.
In dit artikel duik ik graag in de redenen waarom iconen als Steve Jobs, Mark Zuckerberg en Bill Gates kozen voor eenvoudige kledingstijlen. Maar we belichten niet alleen de voordelen; hoewel ze legendarische inspiratiebronnen zijn, werpen we ook een blik op de keerzijdes van hun kledingkeuzes.
Het mindsetgeheim achter saaie (werk)outfits
Waarom een eentonige outfit op werk? Steve Jobs maakte het vrij duidelijk; hij had verschillende, maar ook duidelijke redenen hiervoor.
Minimaliseren keuzes
Reden 1 is het minimaliseren van je keuzes op een dag. Het dragen van dezelfde outfit dag in dag uit verkleint de beslissingsmoeheid, waardoor hij energie bespaarde voor belangrijkere zaken. Hij bespaarde letterlijk mentale energie die hij kon gebruiken voor zijn prioriteiten.
Eenvoud
Reden 2 is dat het symbool stond voor zijn eenvoud, waarbij hij de focus legde op functionaliteit en innovatie. Jobs legde de nadruk op de bruikbaarheid en efficiëntie van producten boven hun uiterlijke verschijning. Uiterlijk, zelfs in zijn uitvindingen, was dus minder belangrijk volgens hem, dus hiermee maakte hij ook een statement. De essentie ligt in wat een product kan doen, niet hoe het eruitziet.
Herkenbaarheid
Reden 3 was het creëren van consistentie en herkenbaarheid. Steve Jobs’ outfit was makkelijk te herkennen aan zijn zwarte coltrui, blauwe jeans en New Balance-sneakers. Zijn uniforme stijl maakte hem gemakkelijker te identificeren en zorgt voor een blijvende indruk.
Zo lijkt het heel simpel, maar had hij toch zijn beweegredenen om zijn kledingstijl strak en eenvoudig te houden.
Het effect van keuzes maken op je brein
Wat is beslissingsmoeheid precies? Het is de term die wordt gebruikt om de afname in besluitvormingsvermogen te beschrijven naarmate je gedurende de dag meer keuzes maakt. Steve Jobs hield zijn kleding eentonig om deze beslissingsmoeheid te verminderen. Het brein heeft namelijk maar een beperkte capaciteit voor het maken van goede, weloverwogen keuzes. Een herhaalde keuze zoals werkschoenen kopen hoort daar dus niet bij, tenzij het dezelfde werkschoenen zijn natuurlijk!
Je kunt dit effect misschien herkennen wanneer je naar de supermarkt gaat op verschillende tijdstippen van de dag. 's Ochtends merk je misschien dat je gezondere en bewustere keuzes maakt, terwijl dit 's avonds anders kan zijn. Na een dag vol keuzes is de capaciteit van je brein voor weloverwogen beslissingen namelijk verminderd. Hierdoor neig je 's avonds naar minder gezonde keuzes dan in de ochtend.
Prefrontale cortex en keuzes
Wanneer je voor keuzes staat, activeert je brein verschillende gebieden die betrokken zijn bij besluitvorming, denk aan de prefrontale cortex. Dit is het voorste deel van de hersenen, gelegen net achter het voorhoofd. Dit wordt ook wel je ‘mensbrein’ genoemd. De prefrontale cortex speelt een belangrijke rol bij verschillende cognitieve functies, zoals het plannen van taken en het nemen van beslissingen.
Ook het reguleren van emoties en het beheersen van impulsen horen hierbij. Kortom, de prefrontale cortex is betrokken bij complexe denkprocessen en belangrijk voor het uitvoeren van taken die betrokken zijn bij hogere cognitieve functies.
Bij het maken van herhaaldelijke keuzes, zoals je outfit op werk, kan beslissingsmoeheid optreden. Dit wordt aangetoond door de afname van de kwaliteit van je keuzes, omdat je mentale energie is uitgeput. Dit kan leiden tot impulsieve beslissingen (een ongezond supermarkt bezoekje) of zelfs het uitstellen van keuzes.
Steve Jobs deed het dus niet voor niks, een eentonige outfit op werk. Hij minimaliseerde zijn keuzes door altijd hetzelfde te dragen, waardoor beslissingen over belangrijke zaken goed konden worden gemaakt. Zo verhoogde hij hogere productiviteit en een betere focus op doelen.
Zoals ik al eerder zei, in het prefrontale cortex zitten ook functies zoals het reguleren van je emoties. Het maken van keuzes heeft hier ook invloed op. Het maken van keuzes kan namelijk angst of stress veroorzaken waardoor je bang kan worden om de verkeerde keuze te maken. Aan de andere kant kan het maken van positieve keuzes, die in lijn zijn met je visie en doelen, je een gevoel van waardering en beloning geven.
Kortom, Steve Jobs heeft zijn outfit op werk als routinematige keuze geminimaliseerd om de mentale energie te behouden voor belangrijke zaken en stress te verminderen.
De nadelen van saaie (werk)outfits
Stel je eens voor dat je elke dag met dezelfde outfit naar het werk gaat. Sommigen zullen er misschien dolenthousiast over zijn, omdat ze zo meer tijd hebben om 's ochtends lekker uit te slapen! Maar voor anderen voelt het vast als een beperking van hun keuzevrijheid, als een tik op de vingers.
Wie ben je dan echt? Geen individualiteit
Het grootste nadeel van elke dezelfde outfit op werk dragen is toch wel de beperking om je persoonlijkheid en individualiteit via je kleding tot uiting te brengen. Je wilt bijvoorbeeld nieuwe werkkleding bestellen, maar wie wordt er nu blij van om elke keer hetzelfde te bestellen en te dragen? Kleding is vaak meer dan alleen een item om je lichaam te bedekken. Velen ervaren het als een vorm van zelfexpressie een manier om je identiteit te tonen aan de wereld om je heen.
Je loopt het risico om je uniekheid te verliezen en je gaat sneller op in de massa. Met kleding laten mensen zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Waar je vastzit aan één outfit op werk, ontneem je jezelf de mogelijkheid om je eigen stijl te laten zien.
Weinig uiting van creativiteit
Elke dag hetzelfde dragen, voor sommigen kan dit leiden tot een gevoel van verveling, gebrek aan creativiteit en een gebrek aan zelfexpressie. Door middel van kleding kunnen mensen hun creativiteit de vrije loop laten en mooie, unieke combinaties maken die hun eigenheid benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan dopamine dressing, de trend die sinds kort in de modewereld afspeelt. Mensen vinden het belangrijk dat de kleding ook een positief gevoel geeft. Je leest er hier meer over.
Kleding kan dienen als een manier om te experimenteren en te spelen met verschillende looks en trends. Het kan een leuk proces zijn om uit te proberen wat nieuwe stijlen voor je kunnen betekenen en zo kan je ontdekken wat wel en wat niet bij je past.
Is het iets voor jou? Tips om beslissingsmoeheid tegen te gaan
Wellicht is het iets voor jou om je keuzes met kleding te beperken, net zoals Steve Jobs’ outfit. Vooral op momenten waarop je veel andere beslissingen moet nemen, kan het vereenvoudigen van je kledingkast veel rust in je hoofd creëren. Een paar tips wat je zou kunnen toepassen, zonder je identiteit te verliezen:
- Ruim je garderobe op: Stel een garderobe samen met een selectie van tijdloze en veelzijdige kledingstukken die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn.
- Plan je outfits van tevoren: Neem de tijd om je outfits voor de komende dagen of week te plannen. Je hebt daardoor geen keuzestress in de ochtend
- Kies voor flexibiliteit: Hoewel je een garderobe hebt met tijdloze en veelzijdige kledingstukken, houd je nog een paar opties open voor speciale gelegenheden. Hierdoor geef je jezelf de ruimte om af en toe te experimenteren met andere looks en stijlen
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!