Eerste hulp bij perfectionisme, 2 tips voor jou!

perfectionisme
09/01/2023
625

Perfectionisten, we kennen er allemaal wel een of misschien ben jij er zelf een. Het is soms een vloek en soms een zege. Waar komt perfectionisme vandaan? Wat als het jou in de weg staat? En hoe deal je ermee? Ik spreek uit ervaring en deel graag mijn tips met jou!

Eerst de pen recht leggen

Als kind was ik al de uitstel Queen van de school en had ik moeite met het maken van de meest simpele keuzes. Uren kon ik mij afvragen of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Controle is my middle name en kritiek ontvangen is nou niet echt mijn favoriete bezigheid. Kritiek geven doe ik aan de lopende band, want het is nooit goed genoeg in mijn ogen. Echt genieten van successen zit er ook niet in. Delegeren en loslaten komen niet voor in het vocabulaire van een perfectionist. Toen een therapeute tegen mij zei ‘Dominique, je bent een perfectionist’ wist ik niet of ik blij moest zijn of in huilen uitbarsten. 

Perfectionisme

Ik hoorde heel veel mensen altijd pronken met ‘ik ben een perfectionist’, zeker in sollicitatiegesprekken. Als ik dit nu hoor, dan gaat er wel een alarmbel of twee af. Die gaat ook af als ik mij er zelf op betrap dat ik eerst de pen recht moet leggen of per se moet afwassen voordat ik aan het werk ga. Op het moment dat de druk hoog is en stress om de hoek komt kijken dan steekt perfectionisme de kop op.

Oorzaken van perfectionisme

Perfectionisme is niets anders dan de angst om te falen en niet goed genoeg te zijn. De oorzaak ontstaat vaak in onze kindertijd binnen ons gezin of op school. Vervelende gebeurtenissen zetten we om in beperkende overtuigingen als: ik ben niet goed genoeg, ik doe er niet toe, ik kan niks, ik ben dom en zo kan ik nog wel een hele waslijst opsommen.

Dit noemen we ontwikkeltrauma en kan een behoorlijke sta in de weg zijn tijdens de rest van je leven. Je denken, gedragingen en handelingen zijn perfect afgestemd op jouw overtuigingen. Ontwikkeltrauma blijft in onze breinen voortleven als een neuraal pad en als je getriggerd wordt dan schiet je automatisch in de overlevingsmodus. Een trigger herinnert je aan die vervelende gebeurtenis van vroeger. Bijvoorbeeld toen je aan de wiskunde leraar een vraag stelde en hij als antwoord gaf ‘dan is het boek te moeilijk voor je’ of de trainer die over het veld riep ‘wat ben jij een slechte voetballer’.

Comfort zone UIT

Stiekem wil je heel veel. Een ander leven, heb je de wildste dromen en idealen, maar bij de uitvoering stokt je adem en spring je echt niet van de hoogste plank. Want ‘wat als…’, herkenbaar? Met de ziel onder de arm maak je een rechtsomkeert en blijft alles bij het oude. Shit, dit is het echt niet. Hoe kom ik uit deze eeuwige loop van ‘niet doen wat ik écht wil’.

comfort zone

Tip 1: Bewustwording

Bewust worden van je eigen gedrag is stap één. Erken maar dat jij een perfectionist bent. Als je het ontkent en ertegen vecht, dan kan ik je nu al vertellen dat er maar een verliezer is. Elke keer als ik opmerk dat ik verval in mijn perfectionisme dan trek ik aan de handrem. Even zitten, in stilte, naar binnen keren en voelen what’s going on inside? Waarom wil ik mij vasthouden aan dit oeroude overlevingspatroon? Waar ben ik bang voor?

Tip 2: bewust handelen & ademhaling

Bewust handelen vanuit zelfliefde én ademhaling is mijn remedie. De nadruk ligt toch wel op handelen, want als perfectionist bevries of vlucht je zo maar uit de oncomfortabele situatie weg. Continu observeer ik mijzelf of ik handel vanuit liefde of angst. En als het die laatste is dan ga ik mijn hart en buik erbij betrekken. Door heel simpel te luisteren. En meestal in die stilte fluistert je innerlijke stem ‘wees eerlijk naar jezelf’. Daar kun je toch helemaal niks mee? Jawel, want je weet het ALTIJD. Je bent alleen bang om ernaar te luisteren, want als je ernaar luistert dan moet je het ook DOEN. En juist dat doen is eng, want dan kun je falen.

Kortom, de beste therapeut ben jezelf. Kom in actie en zet die stap met volle angst. En besef na die ene stap dat je nog steeds leeft en zet dan weer de volgende. Zo bewandel je jouw pad en begint dat innerlijk licht weer te schijnen als een wijze leraar die je de weg wijst.

mBit coaching

Heb je begeleiding nodig bij het onderzoeken van jouw perfectionisme of het doorbreken van belemmerende overtuigingen en patronen dan help ik jou graag op weg middels mBit coaching of een familie opstelling met de wijsheid van de paarden.

Boekentips perfectionisme

wil je graag meer lezen over perfectionisme en meer handvaten voor in de praktijk ontvangen, dan heb ik hier een tweetal boekentips omtrent perfectionisme voor jou!

De moed van imperfectie van professor Brené Brown.

Laat jouw perfectionisme los, vertrouw op jouw intuïtie en geef creativiteit de ruimte!

perfectionisme

Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn van Chantal van der Leest

Dit boek geeft jou 13 tips tegen perfectionisme!

perfectionisme

Over de auteur

Kyra Limpens

Mijn naam is Kyra Limpens en ik ben werkzaam bij Mindsetters. Mijn passie is 4 jaar geleden ontstaan toen ik mijn allereerste boek over persoonlijke ontwikkeling had gelezen genaamd: Master Your Mindset. Ik heb alle informatie van het…

Alle artikelen van Kyra Limpens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down