De Piramide van Maslow uitleg in de 5 verschillende behoeften
Wat is de Piramide van Maslow
De piramide van Maslow is een theorie ontwikkeld door Abraham Maslow die uitgaat van de verschillende niveaus in behoeften van de mens. Er is een hiërarchische ordening van behoeften die volgens Maslow voor alle mensen van toepassing is. Pas wanneer aan een bepaalde behoefte wordt voldaan streeft men pas naar een hogere behoefte na. Eerst spelen noodzakelijk behoeften een rol waarna er ruimte ontstaat voor meer “luxe” behoeften. Ben je op zoek naar een E-book? Klik dan hieronder. Wil je meer weten? Lees dan door!
5 behoeften van de Piramide van Maslow uitgelegd
De behoeftepiramide is onderverdeeld in 5 basisbehoeften waar we afzonderlijk op zullen ingaan met voorbeelden:
- Fysiologische behoeften
- Veiligheid & zekerheid
- Sociale behoeften
- Waardering & erkenning
- Zelfactualisatie
1. Fysiologische behoeften
De eerste trede zijn de fysieke behoeften van de mens. Wat hebben we fysiek (lichamelijk) nodig om te overleven en voort te bestaan. Dit zijn de primaire zaken als eten, drinken, ademhalen en slaap. Maar voor ons voortbestaan als mensheid is dit ook seks/voortplanting. Tevens zijn onderdak en kleding ook fysiologische behoeften.
2. Veiligheid en zekerheid
Op de 2de trede van de piramide staat bestaanszekerheid centraal. Dit betreft de behoefte aan (lichamelijke) veiligheid. Bescherming, goede gezondheid en stabiliteit zijn hier voorbeelden van, maar ook financiële zekerheid.
Nadat dus de fysiologische noodzaak vervult, is hebben we dus behoefte aan zekerheid en veiligheid. Deze behoefte gaat in op risico’s die ons kunnen bedreigen. Van een kapot dak laten maken door een dakdekker in Sittard tot camera's om je huis heen laten installeren, veiligheid zit in de kleinste dingen voor de mens. We kiezen vaak bijvoorbeeld voor een verzekering, spaargeld en persoonlijke beschermingsmiddelen om deze behoefte voor onszelf te realiseren.
3. Sociale behoefte
De 3de trede van de behoeftepiramide betreft onze sociale behoefte. Familie en vriendschap, saamhorigheid en intimiteit zijn voorbeelden van deze behoefte. Verbondenheid door relaties met anderen staan hierin centraal.
Ook de acceptatie door anderen (erbij horen) ligt hierin verborgen en zie je vaak terug in ons sociale gedrag. Dit komt voort uit een natuurlijke dreiging om uit de kudde (groep) gezet te worden. Andere voorbeelden zijn (sport)verenigingen, politieke partijen of religieuze bewegingen. Hierin zoeken we groepen waarmee we ons vereenzelvigen.
4. Waardering & erkenning
De een na hoogste trede betreft de behoeften aan erkenning en waardering. Centraal staat eigenwaarde dat op 2 niveaus binnen deze behoefte ingevuld kan worden.
Het eerste niveau is Eigenwaarde in waardering en erkenning door anderen zien we terug door respect, aandacht, status en erkenning. Hierin ben je dus afhankelijk van wat de ander ervan vindt.
Het tweede niveau van eigen waarde betreft je eigen waardering over jezelf. Dit zijn zaken als trots eigendunk, kracht, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het draait om de zelfverzekerdheid en onafhankelijkheid waarmee je in de wereld staat. Lees ook onze blog over innerlijke criticus.
5. Zelfactualisatie
De hoogste trede uit de Piramide van Maslow is die van zelfactualisatie, ook wel zelfontplooiing. Als de overige 4 behoeften zijn, vervult dan ontstaat de behoefte aan persoonlijke groei. Denk hierbij aan je potentieel bereiken, prestatieverbetering en zelfontdekking. Het betreft de psychologische ontwikkeling van een individu.
Binnen ons Mindsetters platform bieden we op veel thema’s inzichten voor deze behoefte aan persoonlijke groei. (zie ook onze podcast tips over persoonlijke groei)
Additionele trede: zingeving
In enkele theorieën zie je als additionele en hoogste trede zingeving terugkomen. Dit is de behoefte om betekenisvol te zijn door bijvoorbeeld andere te helpen en waarde toevoegen. Dit overstijgt het niveau van zelfontplooiing. Hier zitten ideologieën om te werken aan een betere wereld zoals armoedebestrijding, kansengelijkheid en vrijwilligerswerk. Maslow zelf begon in zijn latere jaren ook kritiek te geven op zijn ooit zelf opgezette model, 'er miste wat'. Hij vond dat zelfactualisatie veel te veel afhankelijk was van persoonlijke interpretatie. Daarom heeft Maslow in zijn laatste dagen nog een hoogste trede aan de piramide toegevoegd: zingeving ofwel zelftranscendentie. Hierbij kijkt de persoon verder dan de 'egoïstische vorm van zelfontplooiing' en kijkt de persoon naar hoe het zijn of haar eigenbelang opzij kant zetten voor het belang van de maatschappij. Zo kan de persoon, volgens Maslow, zowel zichzelf als de maatschappij naar een nieuw niveau tillen.
Maslow in 1 minuut uitgelegd
Ben jij meer een visuele leerder? Geen probleem! Alles wat hierboven staat kan je terugvinden in deze korte informationele video!
Toepassing Piramide van Maslow
Nu we weten hoe deze behoeftehiërarchie werkt kan dit zaken verklaren over op onszelf of ons gedrag. Als je je bewust bent van het feit dat je mensen het graag naar de zin maakt, komt dit voort uit een basisbehoefte om erbij te horen.
De behoeftepiramide van Maslow wordt breed ingezet. Bijvoorbeeld binnen marketing, psychologie en sociologie. Het geeft inzicht in wat mensen drijft en motiveert voor bepaalde beslissingen en gedragingen. Het kan mensen naar een nieuwe hoogte brengen of hun eigen plafond in zicht brengen. Uiteindelijk wil je door dat plafond heen doorbreken en dus die nieuwe hoogte bereiken, figuurlijk gesproken dan. Doe je dit letterlijk dan heb je nieuw dakwerk van de DV specialist nodig. Afhankelijk van omstandigheden voor mensen kunnen behoeften anders zijn. Zo hebben we bij de Covidpandemie gezien dat de aandacht van mensen naar meer basale behoeften terugging.
Wie was Abraham Maslow
Abraham Maslow was een Amerikaans psycholoog die leefde tussen 1908 en 1970. Maslow ontwikkelde, samen met Carl Rogers, de humanistische psychologie. Hij publiceerde de theorie van toenemende behoefte in A Theory of Human Motivation en stelde dat elk mens een bepaalde behoefteopbouw doorloopt.
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!