Rust in je hoofd met deze 15+ praktische tips vanuit de vechtkunst

rust in je hoofd
17/05/2024
273

Hectiek, chaos en onrust kenmerken de dagelijkse ratrace waar we allemaal mee te maken hebben. Je hebt weinig tijd voor jezelf en zowel je lichaam en brein krijgen weinig rust. Hoe krijg je rust in je hoofd? Als je ambitieus bent en veel wilt bereiken in je leven, is innerlijke rust vinden een uitdaging. Het is geen quick-fix, maar iets waar investering en aandacht voor nodig is.

Met deze 15+ praktische tips neem ik je mee in hoe je rust in je hoofd creëert.

De 15+ praktische tips om rust in je hoofd te creëren 

Er zijn veel manieren om onrust te kalmeren en je beter te voelen. Denk bijvoorbeeld aan een edelsteen voor rust in je hoofd, een homeopathisch middel voor rust in je hoofd en nog veel meer. Ik geef echter de voorkeur aan praktische tips die ik toepas, geleerd vanuit de vechtkunst.

1.      Bepaal je hoofddoel voordat je in actie komt

Dit heeft alles met mindset te maken. Stel een hoofddoel dat mogelijk onhaalbaar lijkt; vaak onderschatten we onze eigen vaardigheden, kennis en potentieel. In de vechtsport is het doel niet om te denken dat iets makkelijk lukt, maar om jezelf uit te dagen en grenzen te verleggen. Zoek intrinsieke motivatie in een doel waarvoor je traint. Met een duidelijk hoofddoel vind je meer rust in je hoofd, omdat je weet waarvoor je het doet. Hoe groter je doel, des te minder wordt je afgeleid door kleinere doelen.

Tips over succes in het ondernemen vind je ook in deze video:

2.      Bepaal juiste acties die het meest effect hebben

Dit hoofddoel heeft ook zijn nadeel. Ik zie het vaak gebeuren, de meeste ondernemers doen veel en zijn altijd druk. Als ik ze vraag wat ze echt hebben gedaan de afgelopen tijd, is er geen duidelijk antwoord. Het is daarom de bedoeling dat je je hoofddoel opknipt in kleinere doelen. Hierdoor krijg je richting en vind je meer rust in je hoofd op een maandelijkse, wekelijkse en uiteindelijk dagelijkse basis. Dit werkt ook goed voor je productiviteit. Om meer te lezen over het verhogen van je productiviteit, bekijk dan zeker dit artikel die ik heb geschreven.

3.      Non-verbaal signaleren

Heb je echt al eens stilgestaan en geëvalueerd wat er allemaal gebeurt? Als je helemaal opgeslokt bent in je bedrijf en dagelijks leven, word je meegesleurd in een stroomversnelling. Om succes te behalen, heb je rust in je hoofd nodig. Neem vaker momenten om niet verbaal bezig te zijn, maar luister en observeer wat er gebeurt. Onrust ontstaat alleen als jij het toelaat.

4.      Discipline (doen wat je moet doen en niet wat anderen zeggen)

Laat je niet afleiden. Je kunt veel oefeningen vinden om rust in je hoofd te krijgen, maar het belangrijkste is dat je rust prioriteit geeft. Wanneer je aan een taak werkt, moet dat het enige zijn waarop je je focust: zet je telefoon uit, schakel communicatieplatformen op stil en concentreer je. Dit geldt ook voor de richting waarin je werkt. Veel mensen geven goedbedoelde adviezen, maar dit leidt vaak tot verwarring. Doe wat jij vind dat nodig is en laat je niet afleiden door anderen.

Hoe krijg je discipline? Hier lees je er alles over.

5.      Weerbaarheid

Dat je wel eens een klap krijgt in de vechtsport, is onvermijdelijk. Dit gebeurt ook in het dagelijks leven. Je zult vaker ‘klappen’ krijgen, ook al zijn deze niet letterlijk. De vechtsport leert je dat deze klappen er mogen zijn en je niet hoeven af te remmen. Je accepteert dat ze er zijn en wordt er weerbaarder door.

tot rust komen in je hoofd

6.      Geduld – een doel hoef je niet altijd te halen, het gaat om de richting

Blijven rennen zonder dat je overzicht hebt, zorgt er niet voor dat je meer rust in je hoofd krijgt. Wees geduldig in het behalen van je doelen, je maakt meer vooruitgang als je begrijpt welke richting je opwerkt. Het doel is niet het enige dat je voor je mag zien. Het gaat ook om het proces, hoever ben je daarin eigenlijk al gekomen? Tot rust komen in je hoofd is ook accepteren welke weg je al belopen hebt.

7.      Prioriteiten stellen

Wat zijn je hoofddoelen en wat zijn de subdoelen? Je kunt wel druk zijn, maar waarmee ben je druk geweest? Het is belangrijk dat je je dag, week, maand en jaar intentioneel benadert. Met welke intentie begin je vandaag de dag? Hoe draagt die intentie bij aan het doel die je in de week wilt behalen? Hoe draagt dat weekdoel bij aan het doel die je in de maand wilt behalen? Hoe draagt je maanddoel bij aan het doel dat je in het kwartaal wilt behalen?

Je kunt zo steeds verder berekenen. Dit zorgt voor meer rust in het hoofd, want je kunt taken snel elimineren die niet bijdragen aan je doel. Bij de vechtsport werk je meestal naar het gevecht toe. Je stelt een plan op, houd je aan het plan en met dit plan ben je voorbereid op het gevecht.

Stel dus de juiste prioriteiten op een dag, week, maand, jaar en zorg ervoor dat je niet afgeleid raakt.

8.      Maak een plan

Wat heb je aan een hoofddoel en subdoelen, als je geen plan hebt hoe je deze doelen moet behalen? Ook dat brengt onrust. Als je in een 1:1 gevecht bent, moet je weten HOE je de tegenstander kan overwinnen. Meer rust in je hoofd is leven naar een goed, georganiseerd en doordacht plan. Een bewust plan is een dynamisch plan.

In de vechtsport krijg je letterlijk klappen, ondanks je plan. Het is juist de kunst je hierdoor niet te laten afleiden, het is vervelend dat je een klap krijgt, maar je zult razendsnel hierop moeten anticiperen en met een oplossing komen. Het heeft weinig zin om in een gevecht te piekeren waarom je een klap krijgt, je zult moeten anticiperen en actie ondernemen.

oefeningen rust in je hoofd

9.      Creëer een back-up plan

Een plan geeft meer rust in je hoofd, maar onrust staat snel om de hoek als je niet stappen vooruit denkt. Het is enorm belangrijk in de vechtsport om vooruit te denken. Welke stap gaat je tegenstander nemen? Ook dit is belangrijk in het ondernemersveld. Blijf niet vasthouden aan plan A, maar bedenk meerdere strategieën die ook kunnen werken. Het is als schaken, hoe meer stappen jij vooruit kunt denken, des kleiner is de kans dat je schaakmat komt te staan.

10.  Focus

Focus heeft veel te maken met rust in je hoofd. Wanneer je gefocust bent, concentreer je je aandacht op één taak of activiteit, waardoor je amper afleidingen ervaart. Dit kan mentale rust bevorderen omdat je niet constant switcht tussen verschillende taken of gedachten.

11.  Wees ambitieus

Net zoals alle andere projecten, mag je best ambitieus zijn als het gaat om rust in je hoofd te creëren. Een goed begin is het identificeren van de bronnen van stress en overweldiging in je leven. Je kunt hierbij denken aan werk gerelateerde stress, persoonlijke verplichtingen en/of constante stroom van informatie uit digitale kanalen. Neem daarom vaker een moment om te evalueren met jezelf hoe het kan dat je vandaag gestrest bent. Wat heb jij vandaag geconsumeerd, wat was goed en wat niet?

Een goede planner om je wensenlijst te noten, prioriteren en evalueren:

12.  Stop niet bij het begin

Elke vechtsporter moet bij het begin beginnen. Je moet steeds beter worden om het tegen sterkere tegenstanders op te kunnen nemen. Dit proces zie je ook terug in het dagelijks leven, zoals op het werk, waar je wilt groeien en vooruitgang boeken. Je begint onderaan de ladder en werkt langzaam naar boven. Net zoals training, toewijding en doorzettingsvermogen essentieel zijn in de vechtsport, vereist professionele groei vergelijkbare kwaliteiten. Je moet bereid zijn om te leren, feedback te accepteren en consequent aan je vaardigheden te werken. Elk klein succes of elke overwinning, hoe klein ook, bouwt je zelfvertrouwen op en motiveert je om door te gaan.

13.  Houd jezelf verantwoordelijk

Wanneer je actief verantwoordelijkheid neemt voor je acties en beslissingen, kan dit leiden tot een duidelijker en meer gefocust denkproces. Het actief managen van je verantwoordelijkheden helpt je om controle te krijgen over je leven en werk, wat stress kan verminderen en bijdraagt aan meer rust in je hoofd. Dit is persoonlijk leiderschap. Meer uitleg over persoonlijk leiderschap vind je hier.

14.  Train je incasseringsvermogen

Incasseringsvermogen is een belangrijke vaardigheid in de vechtsport die ook relevant kan zijn voor het bevorderen van rust in je hoofd.

Het ontwikkelen van incasseringsvermogen in de vechtsport vereist training, focus en discipline. Deze eigenschappen helpen sporters om kalm en geconcentreerd te blijven onder druk. Deze vaardigheden zijn overdraagbaar naar andere gebieden van het leven, inclusief het omgaan met mentale en emotionele uitdagingen. Door te leren hoe je effectief kunt incasseren en herstellen van tegenslagen, kun je een grotere innerlijke rust bereiken.

innerlijke rust tips

15.  Sta je achter jezelf en je keuzes?

Twijfel, stress en gebrek aan richting dragen vaak bij aan een gevoel van mentale onrust. Wanneer je keuzes maakt waar je niet helemaal zeker van bent, kun je innerlijk conflict ervaren. Dit kan leiden tot piekeren, gevoelens van angst en onzekerheid. Door achter je keuzes te staan, kun je een sterkere gemoedsrust en meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Dit draagt bij aan meer rust in je hoofd.

16.  Sparren

Sparren is een term die oorspronkelijk uit de vechtsport komt en verwijst naar het oefenen van gevechtstechnieken met een partner, onder gecontroleerde omstandigheden. Buiten de vechtsport wordt de term ook gebruikt om het uitwisselen van ideeën, gedachten en communiceren in het algemeen aan te duiden.

Door je gedachtes tegen die van een ander aan te houden, kun je vaak rust in je hoofd vinden. Het uitwisselen van gedachten met iemand anders kan helpen om je eigen ideeën te verduidelijken en perspectieven te verbreden.

Over de auteur

Roland Griek

Mijn naam is Roland Griek en als energieke en gepassioneerde ondernemer coach ik vrijwel dagelijks ondernemers, zodat ook zij energiek gaan leven en daardoor succesvoller gaan ondernemen. Immers is bewezen dat energieke personen betere keuzes maken voor hun…

Alle artikelen van Roland Griek

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down