9 Soorten meditaties

soorten meditaties
08/01/2022
3460

Er zijn veel verschillende vormen en soorten meditaties. De meeste vormen hebben hetzelfde doel met vergelijkbare voordelen. Echter hebben bepaalde stromingen, personen en meditatie apps een eigen draai gegeven aan de uitvoering van deze oude oosterse gewoonte. Wij bij Mindsetters zijn ervan overtuigd dat vrijwel elke vorm van meditatie goed voor je is. In principe kun je niks fout doen bij mediteren. Maar in dit artikel wil ik je graag meenemen naar de verschillende soorten meditaties die er zijn en mijn persoonlijke ervaring hiermee. Op deze manier hoop ik je handvaten te geven om de meditatiesoort te vinden die het beste bij jou past. Mogelijk spreken je meerdere soorten meditaties aan waardoor je kunt afwisselen.

Voor de lezers die niet kunnen wachten, heb ik de belangrijkste soorten meditaties vormen alvast voor je op een rijtje gezet:

  • Mantra meditatie
  • Dynamische meditatie
  • Meditatieve yoga
  • Contemplatie meditatie
  • Visualisatie meditatie
  • Concentratie meditatie
  • Adem meditatie
  • Bidden
  • Begeleiden meditatie
soorten meditatie

De verschillende soorten meditaties

Nu je eenmaal helder hebt wat meditatie met je lichaam en geest doet en wat de voordelen van meditatie zijn, komen we eindelijk tot de kern van deze blog en worden de vragen “welke soorten meditaties zijn er allemaal?” en “welke vorm van meditatie past bij mij?” beantwoord.  Hieronder som ik de verschillende vormen van meditatie nog eens op en geef ik er een korte toelichting bij.

Mantra meditatie

Mantra meditatie is een manier van mediteren waarbij klanken en gebeden constant worden herhaald. Vooral in het boeddhisme zie je deze vorm van meditatie veel terug. Het doel van mantra meditatie is om de geest tot rust te brengen. Bij deze meditatie ga je je concentreren op verschillende soorten klanken die je constant herhaalt. De trillingen in de klanken of gebeden hebben vaak een kalmerende werking. Het positieve effect van deze meditatie is ook wetenschappelijk bewezen. Tijdens het mediteren zijn er namelijk hersengolven waargenomen die een harmoniserende werking hebben.

Mantra's worden gezien als een medicijn voor je ziel. Deze korte gezongen zinnen of gedichten in het Sanskriet (een eeuwenoude Indiase taal) brengen ons in connectie met ons innerlijk en de wereld om ons heen. Mantra's staan erom bekend dat zij een helend, rustgevend en verruimend effect hebben.

Voorbeelden Mantra’s

Er zijn talrijke mantra’s met ieder een eigen betekenis en toepassing. Hieronder mijn persoonlijke top 3:

  • Ohm, aum, om
    De Ohm, ook wel de oerklank genoemd, wordt in het hindoeïsme gezien als het begin van alles. Volgens de Hindoes is dit de allereerste vibratie. Deze klant omvat zowel de geboorte, dood als wedergeboorte.
  • Ohm mani padme ohm
    Deze mantra betekent “het juweel in de Lotumbloem” en is de meest gebruikte mantra binnen het Tibetaans boeddhisme. De mantra is een aanroeping van de bezitter van het Lotus Juweel (de bodhisattva Avalokitesvara). Een boddhisattva is een wezen dat naar verlichting streeft.
  • Gayatri
    De Gayatri is één van de sterkste mantra’s en de vertaling van Gayatri is “moeder”. Het is dan ook niet voor niets dat deze mantra wordt gezien als de moeder van de mantra’s.

Dynamische meditatie

Een andere vorm van meditatie is de dynamische meditatie. Hierbij is het idee dat het lichaam en de geest van elkaar gescheiden worden. Dit is een mentale training waarbij je verborgen gevoelens naar boven haalt. Deze soort meditatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Een van die manieren is het aanhouden van een bepaald ritme aan de hand van instrumenten. Hierdoor raken mensen in een soort trans. In dit proces worden de lichaam en geest van elkaar gescheiden, waardoor er soms aparte dingen kunnen gebeuren. Zo kan het voorkomen dat je opeens begint te springen of hard te lachen. Je ontlaadt als het ware de innerlijke gedachtes die diep verborgen zaten.

Meditatieve yoga

Er zijn ook bepaalde vormen van yoga die vallen onder een meditatiesoort. Sommige vormen zoals Yin yoga hebben een aanpak die zowel mentaal als fysiek is. De meeste soorten meditaties zijn mentaal van aard. Maar Yin yoga voegt er nog een fysiek gedeelte aan toe. Bij deze yogasoort ben je je mentaal bewust van de bewegingen die je doet. Je visualiseert de energie die door de yoga door je lichaam stroomt. Hierdoor wordt de geest gerustgesteld, waardoor je je weer beter kunt concentreren. Het idee is om het lichaam en de energie in balans te brengen, waardoor je kunt genieten van de voordelen van meditatie.

Contemplatie meditatie

Deze vorm van meditatie is erg bekend in het boeddhisme en is vooral gericht op het mentale aspect van mediteren. Bij contemplatie meditatie wordt er goed nagedacht over bepaalde thema’s, die over van alles kunnen gaan. Het doel ervan is om bewuster te worden van de specifieke thema’s. Zo kun je in bepaalde situaties betere beslissingen maken, omdat je al eerder over het thema hebt nagedacht. Daarnaast kan het een positieve werking hebben voor je creativiteit en intuïtie. Je creëert namelijk als het ware een nieuwe visie op de wereld. Door deze meditatie regelmatig te herhalen, zal je anders gaan reageren op bepaalde vraagstukken.

Persoonlijk pas ik deze meditatiesoort vaak toe en is mijn favorieten thema hierin dankbaarheid. Hiervoor gebruik ik meestal de mediatieapp Meditation Moments.

soorten meditatie

Visualisatie meditatie

Bij deze vorm van meditatie wordt de nadruk gelegd op visualiseren. Het is hierbij belangrijk dat je zaken visualiseert alsof ze echt zijn. Deze methode wordt vaak gebruikt in de psychologie en bij het toepassen van de wet van aantrekking. Bij visualisatie meditatie wordt het brein namelijk gestimuleerd om creatief te zijn. Het brein werkt namelijk hard om neurologische paden te creëren waarmee je bepaalde gedachtes visueel kunt maken. Hierdoor wordt het brein getraind om dingen te visualiseren waarvan het denkt dat de visualisatie echt is. Men maakt hier ook gebruik van affirmaties om de kracht van de visualisatie te versterken. Dit is een mentaal pittige methode waarbij het brein veel aan het werk is. Het begin van deze soort meditatie kan lastig zijn, maar door veel te oefenen wordt het steeds makkelijker.

Concentratie meditatie

Bij deze meditatievorm wordt er lange tijd geconcentreerd op slechts één onderwerp, zodat men verankert in het moment. Het maakt hierbij niet uit op welk ontwerp men zich concentreert. Je kunt simpelweg op je ademhaling concentreren tijdens de meditatie, maar je kunt ook een iets complexer onderwerp nemen als god bijvoorbeeld. Hiermee train je ook je concentratie en focus door meditatie.

Adem meditatie

Adem meditatie is een vorm van concentratie meditatie die vrij eenvoudig is om mee te beginnen. Door deze vorm van meditatie leer je op een correcte manier adem te halen. Dit maakt het instappen in andere vormen van meditatie gelijk makkelijker. Bij adem meditatie wordt er eerst diep ingeademd en vervolgens weer rustig uitgeademd. Het is hierbij goed om de ademhaling te visualiseren. Door alleen te focussen op de ademhaling is er geen ruimte voor andere (onbelangrijke) gedachtes. Hierdoor ervaar je na afloop van de meditatie meestal een bepaalde rust in je hoofd.

soorten meditatie

Bidden / christelijke meditatie

Bidden heeft in de kern grote overlap met mediteren en wordt door ons dan ook gezien als een bepaalde vorm van meditatie. Zoals Jezus schreef in zijn Bergreden MATTHEÜS 6.5 tot en met 6.8:

  • 6.5 En wanneer u bidt, zult u niet zijn als de huichelaars; want die zijn er zeer op gesteld om in de synagogen en op de hoeken van de straten te staan bidden om door de mensen gezien te worden. Voorwaar, Ik zeg u dat zij hun loon al hebben.
  • 6.6 Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tot uw Vader, Die in het verborgene is; en uw Vader, Die in het verborgene ziet, zal het u in het openbaar vergelden.
  • 6.7 Als u bidt, gebruik dan geen omhaal van woorden zoals de heidenen, want zij denken dat zij door de veelheid van hun woorden verhoord zullen worden.
  • 6.8 Word dan aan hen niet gelijk, want uw Vader weet wat u nodig hebt, voordat u tot Hem bidt.

Net als bij meditatie gaat het bij bidden om het in jezelf keren en is bidden een van de soorten meditaties die je kunt toepassen.

Soorten meditaties oefenen

Met meditatieoefeningen krijg je meer inzicht in je dagelijkse gedachtes en leer je die te accepteren. Zoals in het dagelijkse leven hebben we niet overal invloed op. Door tijdens de meditatie bewust om te gaan met gedachtes, ze niet te beoordelen en ze te laten zijn, trainen we ons onderbewustzijn om op dezelfde oordeelloze manier om te gaan met slechte gebeurtenissen. Los van de logica hierachter en mijn eigen ervaring die dit kan bevestigen, zijn er tal van wetenschappelijke studies gedaan naar de werking van mediteren op je brein. Hierover lees je meer in onze blog wat mediteren nou écht met je doet.

De werking van verschillende soorten meditaties

Tijdens meditatie word je je bewust van de innerlijke geest en de gedachtes die daaraan gekoppeld zijn. Dit kunnen zowel positieve als negatieve gedachtes zijn. Bij vrijwel elke soort meditatie staat je bewustzijn centraal. Het doel is om tijdens de meditatie een bewustzijn van stilte en rust te creëren. Ook worden er geen controle over de gedachtes uitgeoefend tijdens het mediteren. In plaats van de gedachtes onder controle proberen te krijgen, probeer je je enkel bewust te worden van deze gedachtes.

Bezigheden die een meditatieve werking hebben | Mindfullness

Er zijn ook allerlei manieren om de basisprincipes van mediatie toe te passen bij bepaalde (simpele) activiteiten. Hiervoor wordt vaak de term mindfulness gebruikt. Zo kan mindfull wandelen dezelfde voordelen opleveren als meditatie.

Geleiden meditaties

Een geleiden meditatie is niet echt een mediatiesoort, maar meer een manier van uitvoering. Vrijwel alle bovengenoemde meditatie

Geleidende meditatie apps

Een makkelijke manier om te beginnen met mediteren is door een van de honderd verschillende mogelijke meditatieapps te downloaden. Apps als Meditation Moments, Calm of Headspace zijn ideaal voor en beginnen om te leren mediteren. Zo kan je een geleide meditatie volgen waarbij de spreker je geheel meeneemt in het meditatieproces. Hieronder zet ik je een link naar Headspace neer, zodat je zelf ook kan beginnen!

Vaak voorkomende problemen tegengaan

Er zijn veel alledaagse zaken en problemen opgelost kunnen worden door bepaalde vorm of soorten meditaties. Zo kan stress zich steeds meer ophopen waardoor er uiteindelijk een burn-out ontstaat. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk om de boosdoener bij de oorzaak aan te pakken. Er moet dus voor worden gezorgd dat je minder stress gaat ervaren. Meditatie kan hier goed bij helpen.

Meditatie kan ook goed helpen bij slapeloosheid. Er zijn veel mensen die het lastig vinden om in slaap te vallen. Dit komt meestal doordat het hoofd vol zit met te veel gedachtes. Door meditatie wordt de productie van slaaphormonen opgevoerd en wordt de productie van stresshormonen en adrenaline geremd. Hierdoor val je makkelijker in slaap.

Video over soorten levels van meditatie

In deze YouTube video vertellen Hans Voorn en Jasper Voorn over de verschillende soorten diepte levels en niveau's van meditatie. Van Mindfulness, begeleide meditatie tot transcendente meditatie.

Zo begin je zelf met mediteren

Hopelijk heeft deze blog je een goed beeld gegeven van de vormen, mogelijkheden en soorten meditaties. Iedereen ervaart meditatie op een andere manier en het is dan ook aan jou om uit te vinden welke vorm van meditatie het beste werkt voor jou. Een makkelijke manier om te beginnen met mediteren is door een van de talrijke beschikbare meditatieapps te downloaden. Vooral apps als Meditation Moments en Calm of Headspace zijn ideaal voor meditatiebeginners. Lees hier meer over onze favorieten meditatieapps!

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down