Top 5 voedingsgewoonten die je helpen bij het kiezen van ‘gezonde voeding’

voedingsgewoonten
09/12/2022
1920

Iedereen verlangt naar een gezonder en energieker leven. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je minder lekker in je vel zit. Een factor die bijdraagt aan een gezonder en energieker leven is gezonde voeding. In deze blog geef ik jullie een top 5 voedingsgewoonten die je helpen bij het kiezen van 'gezonde voeding'.

Wat is nou gezonde voeding?

Er bestaan heel veel diëten, voedingsadviezen en voedingsgewoonten die je kan uitproberen. Deze variëren in hoe vaak je het beste kan eten, of je wel of niet moet ontbijten en wat je allemaal wel of niet mag eten. Meestal zijn deze op wetenschap gebaseerd dan wel onderbouwd. Daarnaast kunnen deze adviezen ook nog eens tegenstrijdig aan elkaar zijn. In een eerdere blog is al eens uitgelegd wat intuitief eten is en waarom dit belangrijk is. Echter de vraag die onbeantwoord blijft is: Wat is nu gezonde voeding?

Strenge diëten werken vaak niet, omdat ze moeilijk vol te houden zijn. Ze kunnen ook voor nieuwe disbalansen zorgen in je lichaam, in de vorm van voedingstekorten en/of overschotten. Een dieet kan ook zijn dat je om medische redenen, of een allergie of intolerantie bepaalde voeding niet tot je neemt. Vaak voorkomende intoleranties zijn gluten en lactose in melk. In een restaurants kan men tegenwoordig steeds meer rekening houden met specifieke voedingseisen.

gezonde keuze

Een gezond dieet, liever genoemd gezonde voeding, is een voedingsgewoonte die nooit eindigt. Gezonde voeding voed je lichaam optimaal voor een ‘goede moleculaire omgeving’ in het lichaam. En deze gezonde voedingsgewoonte is voor elke persoon weer anders, want elke persoon en elk lichaam is anders. Zo zijn er verschillen qua smaakvoorkeuren, het functioneren van biochemische systemen, aanwezige allergieën of intoleranties, constitutie, onze leefstijl keuzes, de mate van stress, erfelijke en genetische factoren.

Er zijn wel universele eigenschappen van ‘gezonde voeding’, die ook weer terugkomen in een aantal voedingsgewoonten die ik in dit blog de revue laat passeren. Deze voedingsgewoonten helpen je bij het kiezen van ‘Gezonde Voeding’. Bij elke voedingsgewoonte geef ik op-of aanmerkingen. Je kan vervolgens recepten zoeken bij deze voedingsgewoonten en gaan uitproberen. Als je gaat ervaren wat gezonde voeding voor je doet, wordt het een feestje!

Benieuwd naar de top 5 voedingsgewoonten? Hieronder lees je ze!

Voedingsgewoonten 1: De Voedselzandloper

De voedingsadviezen volgens de voedselzandloper wil het mogelijk maken om door de bomen (alle verschillende en tegenstrijdige voedingsadviezen) het bos te zien, en om te weten wat een gezonde levensstijl inhoudt. De voedselzandloper geeft in een handig figuur makkelijk overzicht welke (bewerkte) producten vervangen kunnen worden door andere alternatieven. Tevens zijn er kookboeken beschikbaar volgens de voedselzandloper zodat je gelijk aan de slag kan.

Categorieën die worden onderscheiden in de zandloper om producten te vervangen zijn: Dranken, koolhydraatrijke producten als brood, aardappelen pasta en rijst vervangers, Fast Food en vlees vervanging, vervangers voor zoetigheden, vervangers voor ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren en medicatie.

In de voedselzandloper wordt het gebruik van margarine en bakboter afgeraden omdat deze veel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren. Omega 6 hebben we nodig, echter krijgen we deze al (onbewust) snel te veel binnen in de westerse voeding. Omega 6 zit in zonnebloemolie, soya olie en maisolie die in veel producten verstopt zitten. Het gebruik van voeding waar veel gezonde ontstekingsremmende Omega 3 vetzuren inzitten worden aangeraden.

In de voedselzandloper wordt als vervanging van melk en yoghurt, soya-yoghurt en melk voorgesteld. In deze producten wordt echter gemodificeerde soya gebruikt. Dus gebruik deze met mate of liever niet. Gefermenteerde soya, zoals tofu, kan wel gewoon goed als vervanging van vlees worden ingezet. Heb je hormonale klachten, probeer dan soya helemaal te vermijden, vanwege fyto-oestrogenen, die lijken op het hormoon oestrogeen. En van dit hormoon heeft een vrouw met hormoon klachten meestal al te veel in het lichaam.

Voedingsgewoonten 2: Mediterrane voeding

De mediterrane voeding bevat veel groente, fruit, peul vruchten, vis, gezonde oliën, noten, weinig vlees. Mediterrane voeding zoals we dit in West-Europa interpreteren, kan veel snelle koolhydraten bevatten in de vorm van pasta en brood. Niet elk lichaam kan goed tegen koolhydraten. Het heeft namelijk een impact op de bloedsuikerregulatie in het lichaam. Bij een lichaam die hiervoor gevoelig is, kunnen de bloedsuikerwaardes al snel hoger of te hoog worden, wat vele negatieve effecten heeft. Italianen eten overigens geen grote hoeveelheden pasta, maar eten dit als een klein voorgerechtje.

Je kan een pasta gerecht gezonder maken door andere pasta soorten. Een volkoren variant is al een betere keuze. Ook zijn er pasta’s die gemaakt zijn van linzen, quinoa en boekweit die goed van smaak zijn. Tot slot kun je meer nadruk leggen op groenten door bijvoorbeeld courgetti (spaghetti slierten van courgette) toe te voegen, een salade erbij te maken, rucola er doorheen te mengen en de pasta deeg te verminderen. 

Voedingsgewoonten 3: Paleo voeding

Paleo voeding is gericht op de voeding zoals onze voorouders aten, bestaande uit: mager vlees en gevolgelte, (vette) vis, eieren, groente, fruit, noten en zaden. Suiker, zuivel, peulvruchten, granen en groenten uit de nachtschadefamilie (aardappelen, tomaat, paprika), worden vermeden. Achterliggende gedachte bij paleo is dat onze genen nog niet zijn aangepast aan deze laatste nieuwe vormen van meer moderne voeding. Door te beginnen met graan en zuivelproducten te vervangen, zoals ook de voedselzandloper voorstelt, zul je in de regel al meer balans kunnen gaan ervaren.

Het voordeel van deze voedingsgewoonten is dat je meer groente gaat eten. Paleo voeding werkt goed voor mensen die gevoelig zijn voor koolhydraten. Paleo voeding kan als valkuil hebben dat je te veel eiwitten eet die in vlees of vis zitten. De ideale verhouding tussen vlees of vis ten opzichte van groente is 1:5. 

Voedingsgewoonten 4: Orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding, is voeding die zorgt voor een juiste orthomoleculaire omgeving. Dit is voeding die bestaat uit een gevarieerd voedingspatroon met: groente, fruit, natuurlijke vetten, dierlijk en vis-eiwit en relatief weinig koolhydraten en suiker. Orthomoleculaire voeding lijkt op paleo en mediterane voeding. Samenvattend is dit voeding die zoveel mogelijk onbewerkt is, volwaardige granen bevat (volkoren spelt, haver, gerst, gierst), veel groente (>350 gr per dag); fruit, noten, zaden, vette vis, gevogelte, beperkt rood vlees. Beperk tarwe en melk, omdat deze voor verstoringen in de vertering zorgen. 

En ook voor de orthomoleculaire voeding geldt dat er door het snel veranderde westers voedsel verstoringen en gezondheidsklachten ontstaan. Omdat onze genen nog niet mee veranderd zijn.

Voedingsgewoonten 5: De schijf van 5

Ben jij helemaal eigen met de schijf van 5 en houdt je je hier netjes aan? Maar wil je je gezonder en energieker voelen? Dan kun je als start voor meer balans, de helft van de categorie ‘Brood, graanproducten en aardappelen’ (de snelle koolhydraten) vervangen door groente en peulvruchten. De voedselzandloper geeft je hiervoor ook opties ter vervanging. Daarnaast door meer recepten te bereiden uit de genoemde voedingsgewoonten, eet je al automatisch meer groente, minder ‘snelle koolhydraten, minder lactose en gluten, die bijdragen aan een gezonder en energieker leven.

voedingsgewoonten

Specifieke voeding gericht op jou als persoon

Wil je weten wat gezonde voeding specifiek voor jou inhoudt, welke voeding jou helpt bij het verminderen van je klachten?  Of wil je weten of er sprake is van een andere verstoring of tekort? Zodat je de balans kan herstellen en je gezonder en energieker gaat voelen? Dan kun je ook advies vragen aan een orthomoleculair therapeut.  Bij Work@YourHealth krijg je bij de gezondheidsbegeleiding advies op maat gericht op jouw gezondheidsdoel of klacht. Denk hierbij aan: vruchtbaarheidsproblemen (zwanger worden lukt niet, zwanger worden met PCOS, andere hormonale klachten (PMS, tussentijdse bloedingen, menstruatie krampen) en daarnaast velerlei aan klachten zoals: stress en burn-out herstel, hoofdpijnen, chronische vermoeidheid, vaak ziek zijn, hoofpijnen, niet herstellen na ziek zijn, ontstekingen, slechte concentratie, vaak onrust ervaren, slecht slapen, veel piekeren, chronische nek spier en rugklachten, weerbaarheid verhogen bij HSP.

Over de auteur

Angeline Vrencken

Ik ben Angeline Vrencken: gezondheidscoach en orthomoleculair therapeut, van Work@YourHealth. Ik ben 36 jaar en woon samen met mijn twee fantastische dochters en Dave in het fijne Spaubeek. Ik heb jarenlang gewerkt als Financial in het bedrijfsleven. Als…

Alle artikelen van Angeline Vrencken

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down