7 tekenen dat je in een toxische werkomgeving zit
Iedereen heeft wel eens een slechte dag op werk. Je raakt in een argument met een collega of krijgt via-via te horen dat er een fout zat in je opgeleverde werk. Erg vervelend, maar kan wel een keer gebeuren. Hoewel het steeds minder voorkomt, accepteren veel werknemers soms nog steeds een slechte werkomgeving te snel als de ‘norm’. Het constant ervaren van stress en angst, roddelende collega’s en micromanaging managers hoort erbij… toch? Nee, absoluut niet! In dit artikel bespreek ik 7 duidelijke tekenen van een toxische werkomgeving en geef ik een paar tips over hoe jij hier mee om kunt gaan.
1. Constant stress en angst op het werk
Natuurlijk heeft iedereen wel eens stress op het werk. Je hebt nog zo veel te doen en dan staat er ook weer een functioneringsgesprek om de hoek.. Ik heb er zelf ook vaak genoeg wel eens last van. Een toxische werkomgeving onthult zichzelf daarentegen door onrealistische deadlines, een hoge werkdruk, grote angst om fouten te maken en voor de backlash die je krijgt als je ze wel maakt. Een gezonde werkplek zou uitdagend moeten zijn zonder dat dit ten koste gaat van je mentale welzijn. Voel jij je dus constant niet op je gemak op werk en heb je moeite met focussen door alle stress, dan zijn dat duidelijke signalen dat jij je in een toxische werkomgeving bevind.
2. Overmatige controle en micromanagement
Micromanagement is een ander duidelijk teken van een toxische werkomgeving. Je leidinggevende controleert iedere kleine taak tot in de puntjes alsof hij/zij je niet vertrouwd. In zulke situaties voelen medewerkers zich vaak ondergewaardeerd. Ze kunnen zich niet tot hun volledige potentie inzetten. Vertrouwen is goed, controle is beter zeggen ze dan..
Door dit gebrek aan autonomie zal je snel gefrustreerd raken en de motivatie verliezen om je werk te doen. Het belemmerd het incentive om te innoveren binnen je functie en je dagelijks werkplezier zal ook niet snel daarna afnemen. Dit is een soort agressie wat dus op de werkvloer kan plaatsvinden. Ontdek alle andere soorten agressie die zich kunnen plaatsvinden op de werkvloer hier.
3. Gebrek aan groei- en ontwikkelingsmogelijkheden
Als je werkplek überhaupt geen mogelijkheden biedt voor persoonlijke of professionele groei, kan dit ook een indicatie zijn van een toxische omgeving. Een gebrek aan trainingen, cursussen of projecten die je vaardigheden uitbreiden, kan namelijk al snel wijzen op een desinteresse in de ontwikkeling van het personeel. Als jij duidelijk hebt aangegeven dat je meer uitdaging wilt en er is na een lange tijd nog geen zicht op verbetering of promotie, is het tijd om na te denken over de gezondheid van je werkomgeving.
4. Gebrek aan communicatie en transparantie
Een derde teken dat jouw werkplek toxisch is, is een gebrek aan communicatie en transparantie. Het ontbreken van open communicatiekanalen zal namelijk leiden toch werknemers die zich vaak buitengesloten en ondergewaardeerd voelen. En wanneer wij ons niet betrokken en belangrijk voelen op werk, zal dat onze tevredenheid erg beschadigen.
Niks is zo vervelend als belangrijke informatie te laat en zonder uitleg te horen te krijgen, vooral als het veel betrekking heeft op jouw werkzaamheden. Of het ineens ergens te lezen op het overvolle whiteboard in de gang. Ik persoonlijk heb hier vaak genoeg last van als het aankomt op mijn studie. De school communiceert belangrijke dingen niet-/ of niet snel genoeg en vervolgens ben ik onvoldoende geïnformeerd. Erg vervelend en bovendien onnodig.
De gevolgen van onduidelijke communicatie
Onduidelijke communicatie zorgt verder voor misverstanden en speculaties, wat de werksfeer voor iedereen verslechterd. Transparantie is onmisbaar voor het opbouwen van vertrouwen. Als jouw bedrijf dit niet aanbied is de kans erg klein dat teams effectief kunnen functioneren.
5. Roddelen
Roddelen op de werkvloer is een sterke aanwijzing voor een toxische werkomgeving. Zoals ik al zei, door onduidelijke communicatie ontstaan misverstanden en speculaties. Medewerkers zijn onzeker en gestrest door de hoge werkdruk en uiten dat op hun collega’s. Er vormt een kantoorcultuur waarin iedereen elkaar probeert te saboteren en ondermijnen om zo zelf wat stabieler in het bedrijf te staan. Bovendien kan het constante geroddel leiden tot conflicten en spanningen binnen het team, wat al helemaal niet goed is voor de samenwerking en communicatie. Als jij jouw collega’s hierin herkent, dan zit jij zeker in een toxische werkomgeving.
6. Geen waardering of erkenning
De zesde krachtige indicator van een toxische werkomgeving is het gebrek van waardering of erkenning op de werkvloer. Iedereen houd van complimenten en confirmatie dat ze hun werk goed doen. Als je consequent hard werkt zonder erkenning kan dat enorm demotiverend werken. Zo heeft Web Wings ons vorig jaar bedankt voor onze inspanningen door iedere medewerker een ergonomische bureaustoel te kopen. Een bedrijfscultuur die goede prestaties negeert, ondermijnt niet alleen de motivatie van hun werknemers, maar beïnvloedt ook de algehele sfeer en productiviteit binnen het team. Het voortdurend over het hoofd zien van bijdragen zal ervoor zorgen dat de talentvolle werknemers op zoek gaan naar een andere baan waar hun inspanningen wel worden erkend.
7. Hoge personeelsverloop
Een hoge personeelsverloop kan dus ook een duidelijk signaal zijn van een toxische werkomgeving. Wanneer werknemers frequent vertrekken is de kans groot dat het komt door een diepgaand probleem binnen de organisatiecultuur of managementstijl. Wanneer jij dus ergens gaat solliciteren en ze hebben erg snel veel personeel nodig, dan kan dat hinten naar eventuele problemen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval en meestal ben je pas op de hoogte van de problemen en de toxische werkomgeving wanneer je er zelf al even werkt.
Voortdurende werving en training
Dit constante vertrek vereist helaas voortdurende werving en training van nieuwe medewerkers. Dit is niet alleen kostbaar, maar kan ook het moreel van het team erg verstoren. Een hoge personeelsverloop is dus niet alleen een teken van een toxische werkomgeving, maar houdt de toxische cultuur ook nog eens in stand.
Hoe herken ik een toxische werkplek?
Je herkent een toxische werkomgeving aan verschillende dingen. Een van de eerste dingen die je zal opvallen, is de hoge werkdruk en onrealistische deadlines die voor veel stress zorgen. Mocht jij nu door al die stress een angst ontwikkelen voor jouw werkplek? Dan weet je zeker dat er iets niet goed is. Ook micromanaging is een groot teken van een ongezonde werkomgeving. Het bedrijf zou moeten vertrouwen in jouw kennen en kunnen. Dat is overigens waarvoor ze je hebben aangenomen… toch? Het maakt het vooral erg duidelijk wanneer het bedrijf geen mogelijkheden tot persoonlijke of professionele groei aanbied. Jezelf niet kunnen bewijzen in je huidige rol in combinatie met een gebrek aan doorgroeimogelijkheden is zeker geen vrolijk toekomstbeeld.
Daarnaast is een groot teken van een toxische werkplek het gebrek aan goede communicatie. Als het bedrijf zijn werknemers niet goed betrekt bij interne keuzes en veranderingen, zal loyaliteit en verbondenheid enorm snel verdwijnen. Niet alleen dat, maar door onzekerheid en onduidelijkheid zal er steeds meer geroddeld worden. Roddelen op zichzelf is niet tegen te gaan, maar zodra dit veel intern gebeurt, zal teambuilding een stuk lastiger worden. En misschien is er op jouw werkplek geen sprake van roddelen of micromanaging, maar word jouw inspanning gewoonweg niet gewaardeerd. Dit is ook een teken van een toxische werkomgeving en vaak al genoeg om je ontevreden te voelen.
Vaak door een combinatie van deze tekenen, heeft een toxisch bedrijf last van een hoge personeelsverloop. Medewerkers voor jou hebben dezelfde negatieve situaties beleeft als jij en hadden er genoeg van. Door deze voortdurende werving aan nieuw personeel en de training zal het moreel van het huidige team extra lijden. Zie dit als een teken van de goden om zelf ook te gaan zoeken voor een betere werkplek.
Het zetten van de stap naar verbetering
Als jij een van deze tekenen in je werkomgeving ziet, neem dan zeker actie! Plan een gesprek in met je HR-afdeling of je directe leidinggevende en leg uit hoe jij je voelt. Dat is vaak de eerste stap naar een betere situatie. Uitdrukken wat je ervaart, kan de aanzet geven tot positieve veranderingen. Herinner jezelf eraan dat je waarde hebt en dat als je huidige werkplek dat niet kan waarderen, je ergens anders een gezondere werkomgeving kan vinden.
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!