De voor- en nadelen van een vierdaagse werkweek
Veel bedrijven experimenteren tegenwoordig met een vierdaagse werkweek, en persoonlijk als werknemer klinkt dat als muziek in de oren! De reden voor dit experiment, is omdat sommige bedrijven denken dat dit het moreel kan verhogen en de efficiëntie kan vergroten.
En hoewel ik zeker geen nee zeg tegen een extra avondje op de bank zitten met een heerlijk glas Spaanse wijn in mijn handen, vroeg ik me toch af wat de voor- en nadelen van een vierdaagse werkweek precies zijn. Zowel voor het bedrijf, als de medewerkers.
In dit artikel zal ik mijn onderzoek met jullie delen over de voor- en nadelen van het verkorten van de werkweek. Ontdek hoe dit de productiviteit, tevredenheid en bedrijfsdynamiek binnen een onderneming kan beïnvloeden.
Wat is een vierdaagse werkweek?
Een vierdaagse werkweek is ongeveer wat je denkt dat het zal zijn. Namelijk, een werkweek van vier dagen. De dagen dat je wel op werk bent, zijn daarentegen vaak langer dan in de normale setting. Toch kijken we dan meestal naar “maar” 32 tot 36 uur per week, verdeeld over 4 dagen (36 : 4 = 9). Deze opzet wint aan populariteit in verschillende industrieën wereldwijd, aangezien dit een betere balans tussen werk en privé te creëren.
Maar waarom zijn bedrijven hier zo geïnteresseerd in? Ook al zijn werkdagen voor die 4 dagen vaak 9 uur in plaats van 8, missen ze in de gevallen van 36 uur per week nog steeds 4 hele uren aan werk. En dat allemaal voor hetzelfde salaris van een standaard 40 uur werkweek!
Voordelen van een vierdaagse werkweek
- Flexibel werken mogelijkheden zijn erg interessant voor (werkzoekend) talent
- De medewerkers zijn productiever
- Werkuren worden efficiënter ingezet
- Een betere werk/vrije tijd verdeling
- Meer tijd voor hobby’s
- Makkelijker kunnen inplannen van doktersafspraken etc.
Sinds COVID-19 is flexibel werken steeds normaler geworden en is er veel geëxperimenteerd met telewerken/ hybride werken. Het is daarom erg interessant geworden voor talent om banen te zoeken bij bedrijven die deze opties aanbieden. Ook zijn er meerdere studies gedaan over hoeveel tijd werknemers in een traditionele werkweek daadwerkelijk productief zijn. Uit dit onderzoek bleek dat maar 15 van de 40 uur per week daadwerkelijk productief gewerkt word! Ook bleek dat langere werkdagen boven minder werkdagen productiviteit kunnen verhogen. Het is dus toch niet zo gek dat steeds meer bedrijven kiezen om de werkuren beter in te zetten.
Verder kun je als werknemer, als je minder werkt, je persoonlijke verplichtingen beter beheren, wat je werkplezier kan verhogen. Stel je voor dat je meer tijd hebt voor hobby's, familie of gewoon om te ontspannen. Dit is een fijne manier om persoonlijke drijfveren van werknemers te stimuleren. Ook is het erg fijn om een doordeweekse dag vrij te hebben voor doktersafspraken en gebruik te maken van andere diensten die niet open zijn in het weekend.
Nadelen van een vierdaagse werkweek
- Niet realistisch voor ieder bedrijf/ elke sector
- Bedrijf moet vaak drastisch veranderen om dit mogelijk te maken
- Werk van 5 dagen moet gedaan worden in 4
Helaas heeft een kortere werkweek ook een paar uitdagingen, zowel voor bedrijven als hun medewerkwerkers. Sommige sectoren kunnen zo bijvoorbeeld moeilijker een vierdaagse werkweek implementeren, door de aard van hun diensten. Denk hierbij aan bedrijven die afhankelijk zijn van klanteninteractie zoals retail en horeca en ondernemingen die 24/7 bereikbaar moeten zijn. Ook moet een bedrijf vaak drastisch veranderen aangaan om deze vierdaagse werkweek te kunnen realiseren, wat soms geen goede match blijkt te zijn.
Hoewel de werknemers een extra dag rust hebben, kan een vierdaagse werkweek toch nog zorgen voor een hogere werkdruk. Ze moeten in deze situatie namelijk 5 dagen werk in 4 dagen tijd weten te stoppen. Het is zo moeilijker om af en toe even een kleine pauze te nemen, want iedere minuut moet zo productief mogelijk besteed worden. Als iemand die werkt binnen de online marketing, weet ik maar al te goed hoe belangrijk die 5 minuten zijn waarin je even wegkijkt van je scherm om je ogen en hoofd rust te geven.
Praktische tips bij het implementeren van een vierdaagse werkweek
Bij de implementatie van een vierdaagse werkweek komen verschillende praktische overwegingen kijken die zorgvuldig moeten worden afgewogen. Als jouw bedrijf deze verandering overweegt, is plannen ZEER belangrijk. Hieronder lees je drie handige tips om dit te realiseren.
Tip 1: Het herverdelen van de werklast
Een belangrijke tip bij het implementeren van een vierdaagse werkweek als bedrijf, is om de werklast te herverdelen. Het doel hiervan is om te zorgen dat de productiviteit niet afneemt ondanks de kortere werkweek. Processen moeten zo efficiënter worden ingericht en er moet mogelijk (meer) gebruik gemaakt worden van bepaalde technologie om tijd te besparen.
Tip 2: Zorg voor duidelijke communicatie en richtlijnen
Ten tweede is het belangrijk om duidelijke communicatie en richtlijnen te bieden aan alle medewerkers over de nieuwe verwachtingen en werkroosters. Bovendien moet de impact op de bedrijfscultuur niet worden onderschat; het is belangrijk dat het management de voordelen van de regeling benadrukt om de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers te vergroten.
Tip 3: Onderzoek alle relevante juridische en contractuele aspecten
Tot slot moeten juridische en contractuele aspecten grondig worden onderzocht om te verzekeren dat de nieuwe werkregelingen voldoen aan lokale arbeidswetten en eerlijk worden toegepast. In Nederland mogen mensen zo bijvoorbeeld maximaal 12 uur per dag werken, in andere landen kan dit minder zijn, etc.
Diverse varianten van de vierdaagse werkweek
De invoering van de vierdaagse werkweek kent diverse varianten. Het is dus niet verplicht om bij een aangepaste werkweek 100% van het salaris uit te betalen. Hieronder staan de drie varianten uitgelegd:
- 32 uur per week voor 80% van het salaris: Werknemers werken in dit geval vier dagen per week, elk acht uur lang, en krijgen 80% van hun normale weekloon uitbetaald. Dit model betekent dat werknemers minder werken en zo dus ook minder verdienen.
- 40 uur per week voor 100% van het salaris: Dit wordt vaak een 'gecomprimeerd schema' genoemd. Hierbij verspreiden werknemers hun gebruikelijke werkuren over vier dagen, wat neerkomt op tien uur per dag, en behouden zij hun volledige salaris. Hoewel dit model in sommige gebieden wettelijk beperkt kan zijn, is het in Nederland toegestaan tot maximaal twaalf uur per dag.
- 32/36 uur per week voor 100% van het salaris: Dit staat bekend als het "100/80/100"-model. Werknemers werken minder uren – slechts vier dagen van acht/ negen uur – maar krijgen hun volledige salaris uitbetaald. De verwachting is daarentegen dat de werknemers een productiviteit behouden die gelijk staat aan die van een vijfdaagse werkweek. Voor werkgevers betekent dit dat de lagere kosten voor arbeidsuren moeten worden gecompenseerd door een hogere efficiëntie en productiviteit van het personeel.
Overstappen op een vierdaagse werkweek kan dus een grote impact hebben op de bedrijfscultuur en maatschappelijke normen. Het welzijn van de medewerkers meer prioriteit geven kan andere bedrijven beïnvloeden om hetzelfde te doen. Dit kan uiteindelijk misschien zelfs leiden tot een bredere maatschappelijke verandering ten opzichte van werk.
De overgang naar een vierdaagse werkweek kan in het begin nog wat lastig zijn, maar de mogelijke voordelen zijn het overwegen waard. Meer persoonlijke tijd kan leiden tot een verfriste en meer betrokken jij op het werk. Denk na over hoe deze verandering van een extra avondje heerlijke rioja wijn drinken niet alleen je welzijn kan verbeteren, maar ook je professionele productiviteit kan stimuleren. Zou je het willen proberen?
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!