Visualisatie, waarom kan dit jou helpen?

Visualisatie
14/07/2022
2210

Ik zie, ik zie, ik zie wat jij niet ziet en dat is …… ! Je kunt dingen waarnemen maar ook inbeelden. Gebeurtenissen of andere aspecten inbeelden door visualisatie, dat kan maar hoe je dit in praktijk kunt doen en wat dit uiteindelijk jou kan opleveren lees je in deze blog!

Betekenis visualisatie

Om dieper in het onderwerp visualisatie te gaan, is het in eerste instantie natuurlijk van belang dat we weten wat visualisatie betekent. Hier zal ik dan ook eerst een korte uitleg over geven.

Wat is visualisatie?

Visualisatie betekenis: het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Bij een visualisatie gaat men ervan uit dat onze verbeelding een grote invloed heeft op ons fysiek, mentale, emotionele en spiritueel welbevinden. Met behulp van verschillende visualisatietechnieken is het mogelijk om ons onderbewustzijn te beïnvloeden en overtuigingen te veranderen.

Door bepaalde gebeurtenissen van te voren al voor je te zien bereidt je je al voor op dit moment. Dit doe je immers niet alleen door de gebeurtenis voor je te zien, maar ook door je alvast in te beelden wat je gaat horen, proeven, voelen en ruiken. Bij het visualisatieproces gebruik je dus al je zintuigen! Je helpt je hele zijn in de juiste mentaliteit te krijgen en op de juiste manier actie te ondernemen.

Het klinkt misschien allemaal iets wat te zweverig voor jou op dit moment. Of je wordt al overdonderd door de gedachten: ‘te mooi om waard te zien en dit kan echt niet’. Maar toch klinkt het ook weer interessant en wordt niet voor niks jou aandacht door dit artikel getrokken. Veel mensen zijn lyrisch over de kracht van een visualisatie, maar waarom? Ik zal jullie hier snel iets over vertellen!

Kracht van visualisatie

Het realiseren van je droom begint vaak met een visualisatie. Echter beginnen negatieve situaties vaak ook met een visualisatie. Denk hierbij aan het hebben van faalangst. Vooraf aan de situatie begin je jezelf al doemscenario’s voor te stellen, je stelt jezelf voor dat je tijdens een presentatie compleet stil valt en totaal niet meer weet wat je moet zeggen.

Alleen al de gedachte kan ervoor zorgen dat je een brok in je keel voelt, je zweethanden krijgt of dat je totaal niet meer weet wat je moet doen en bevriest. Op dat moment beleef je niet daadwerkelijk de situatie maar toch voelen we het met ons gehele lichaam. Dit komt omdat je brein weinig verschil kent tussen de gecreëerde werkelijkheid en wat er echt gebeurt. Als we hier vanuit mogen gaan, kunnen we deze gedachtes ook inzetten om in ons voordeel te laten werken.

visualisatie

Waarom visualiseren

Er zijn verschillende redenen waarom je zou visualiseren. Visualiseren heeft meerdere bewezen positieve effecten, denk hierbij aan:

  • Door beelden te creëren van wat je leert, maak je gebruik van zowel verbale als visuele geheugensystemen, wat de retentie verbetert. Het heeft dus een positief effect op jouw geheugen en begrip van bepaalde situaties.
  • Visualiseren kan helpen bij het stellen en bereiken van doelen. Door je een duidelijk beeld te vormen van wat je wilt bereiken, kun je je motivatie en focus verhogen. Dit wordt vaak gebruikt in sportpsychologie, waar atleten hun prestaties visualiseren om hun zelfvertrouwen en prestaties te verbeteren.
  • Visualisaties kunnen helpen bij stressmanagement en ontspanning. Door je een rustige en ontspannen omgeving voor te stellen, kun je je lichaam en geest kalmeren.
  • Visualiseren kan creatief denken stimuleren en helpen bij het oplossen van problemen.
  • Visualisatie kan helpen bij het vinden van creatieve oplossingen voor problemen. Door verschillende scenario's mentaal door te nemen, kan men nieuwe perspectieven en benaderingen ontdekken.
  • Visualisatie kan bijdragen aan fysieke gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van bloeddruk en hartslag. Dit komt door de ontspanning en vermindering van stress die visualisatie kan bieden.
  • Het regelmatig visualiseren van positieve uitkomsten en het focussen op positieve beelden kan bijdragen aan een positievere mindset en het verminderen van negatieve gedachten en emoties. Iets wat natuurlijk niet mag ontbreken bij ons als mindsetters!

Boosten van je zelfvertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat visualisaties je zelfvertrouwen kunnen boosten en je leven positief kunnen veranderen. Wanneer je namelijk je voorstellingsvormogen traint ben je eerder in staat om dit na te streven in real life. Hetgeen wat we doen, wordt als eerste in ons hoofd voorgesteld. Alles wordt twee keer gecreëerd, eerst mentaal en daarna pas fysiek.

Door dit meerdere keren, met gebruik van visualisaties, te herhalen merk je dat je lichaam er anders op gaat reageren. Je kalmeert erdoor, reacties worden minder heftig, je raakt gemotiveerd en de kwaliteit van je prestaties of de situatie zal positief beïnvloed worden. Het is dus een handige tool om te gebruiken voor een sollicitatiegesprek.

Jouw voorstellingsvermogen

Visualiseren betekent dus letterlijk het vertalen van een gedachte naar een beeld. Visualiseren is heel vergelijkbaar met fantaseren of dromen, maar dan juist heel gestuurd en met een doel. Eigenlijk visualiseren we allemaal de gehele dag door, van woorden en gedachten maak je een voorstelling in je hoofd. Bij een visualisatie haal je de toekomst naar het nu door er een beeld van te maken. Door te visualiseren doe je een beroep op je voorstellingsvermogen en intuïtie, hetgeen beelden in je hoofd creëert.

Je gevoelens en gedachten reageren sterk op deze gecreëerde beelden. Doordat we emoties aan deze gedachtes koppelen worden deze beelden nog sterker. Je brein gelooft eigenlijk alles wat je tegen jezelf zegt, of dit nu positief of negatief is, daar maakt het brein geen onderscheid in. Hoe vaker je iets tegen jezelf zegt, hoe meer je erin gaat geloven en dus hoe krachtiger deze overtuigen zijn. Dit is ook een principe wat in de wet van aantrekking een grote rol speel. Hoe je deze wet kunt toepassen, lees je hier.

Het is echt bewezen: visualiseren werkt!

De kracht van verbeelding en visualisatie wordt vaak onderschat. Wij zijn allemaal meer gefocust op woorden dan op beelden. Dit terwijl onze hersenen juist meer gericht is op beelden dan op woorden. Zo zijn onze hersenen dus erg visueel ingesteld. Door middel van belden is het vaak makkelijker om iets te onthouden en kan er meer informatie in korte tijd worden overgebracht. Vaak is de combinatie van woorden en beelden erg krachtig, iets wat we nog vaak vergeten!

Eigenlijk is dit wel raar, want op school hebben we altijd uit boeken moeten leren. En dit ging dan voornamelijk om teksten die we uit ons hoofd moesten knallen. Er kwamen maar weinig plaatjes voor in de boeken. We worden dus steeds minder visueel geprikkeld en moeten we het steeds meer met enkel geschreven woorden doen. Echter beelden hebben veel meer kracht dan woorden, onze hersenen zijn ook behoorlijk visueel ingesteld, terwijl we daar maar weinig gebruik van maken.

Visualisatie oefening

Time for a change!

Ons geheugen is veel beter in het onthouden van beelden. Een plaatje is één geheel, waarin we verbanden kunnen aanbrengen. Hierdoor zijn we in staat om veel meer informatie op te slaan dan met taal. Bij taal zijn de eenheden veel kleiner en moeten we vooral heel veel herhalen om de informatie op te slaan en op een later moment ons te herinneren. De informatiedichtheid van beelden is dus veel groter dan die van woorden.

Ook op gevoelsmatig gebied zijn beelden vaak sterker dan woorden en kan een visualisatie bewust als strategie worden ingezet om iets in beweging te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld door de inzet van wensbeelden energie opwekken en je prestaties verbeteren zoals in de topsport wordt toegepast.

Het is echter niet zo dat verbeelding in plaats van verwoording moet komen. Woorden hebben ook hun sterke kanten en zul jezelf per situatie moeten bekijken of woorden of beelden een beter instrument zijn om je doel te bereiken. Hiernaast kunnen ze ook samen worden ingezet, hetgeen zorgt voor een ijzersterke combinatie!

‘’Writing it, visualising it, seeing it for yourself and then letting it go. Letting it go, but moving in the direction of moving toward it. So nothing happens at first, it’s over the process of time and the effort and the energy that you put into a thing, that the energy comes out. ‘’

Oprah Winfrey

Zelf aan de slag!

Visualiseren, hoe doe je dat?

Stel jezelf een situatie voor waarin je de situatie om je heen zit, je ruikt de geuren die erbij horen, je hoort de geluiden, je voelt misschien zelf wel de warmte van de zon op je gezicht of de koude wind die flink op komt zetten. Misschien sta je wel op het dak van een hoge flat, je kijkt op de rand van deze hoge flat naar beneden en voelt de spanning in je gehele lichaam.

Misschien heb je wel hoogtevrees en loop je snel weg van deze situatie en probeer je de rust en veiligheid op te zoeken. Dit kan allemaal tijdens jou visualisatie. Je gebruikt al je zintuigen om een situatie voor je te zien. Tijdens het visualiseren gebeurd er veel in je hersenen.

Zoals al eerder gezegd kennen je hersenen niet het verschil tussen de beelden die je in je visualisatie creëert en de gebeurtenis in de werkelijkheid. Door te visualiseren kom je dus in de gemoedstoestand die bij de gebeurtenis hoort. Je kunt nu dus jezelf in de gevoelens trainen en je voorbereiden op deze spannende situatie door deze te visualiseren als je je ontspannen voelt. Je voegt een nieuw gevoel toe aan een stressvolle situatie. Hierbij geldt dat dit voor je hersenen al eens heeft plaatsgevonden. Ze kennen geen verschillen tussen de werkelijkheid en zelf gecreëerde belden en gevoelens!

Beeld jezelf nu in een situatie in, een situatie waarin je misschien wel eens erg bang bent en de spanning al snel toeneemt. Dit kan tevens tijdens een meditatiesessie. Ben je hier nog niet helemaal in thuis, probeer eens een geleide meditatie met behulp van een meditatie app. Tijdens de meditatie ga je proberen jezelf in deze situatie in te beelden. Hiereonder deel ik graag een van mijn favoriete visualisatie meditaties van meditation moments, probeer hem zelf eens uit!

Je merkt al snel welke gedachtes en gevoelens hierbij naar boven komen. Probeer je gevoel en gedachtes om te buigen naar positieve gevoelens en/of gedachtes zodat wanneer je weer in deze situatie terechtkomt je hersenen zich aangepast hebben aan een nieuwe ervaring en deze vervelende gevoelens en/of gedachtes minder snel tot uiting zullen komen. Echter heeft dit wel tijd nodig en moet je hier zelf in investeren. Heb dus geduld want dit zal je niet meteen lukken.

Door te doen en te herhalen zal je zien dat je je hersenen gaat herprogrammeren en er op deze manier een andere uitkomst aan de situatie wordt gekoppeld. Je bent dus niet langer meer bang om een presentatie voor een grote groep te houden, je kijkt er naar uit en je bent er klaar voor! Want wie doet jou nu nog wat? Je hebt je immers zo geprogrammeerd dat je met een big smile voor deze groep staat en dat je vloeiend je presentatie kunt houden. Na de presentatie ben je trots op jezelf en komt iedereen vol lof richting jou en bedanken ze jou voor de gegeven presentatie.

Een visualisatie oefening

Sluit je ogen en bedenk dat je 5 jaar verder bent. Je bent nu net gestart met je droombaan, welke functie heb je nu? Hoe ziet een werkdag ervoor jou uit? Hoe zit je werkplek eruit? Met welke mensen omring jij je? Wie zijn jou collega’s? Als je dit voor je ziet, welke gedachtes komen hierbij kijken en welke gevoelens komen omhoog? Schrijf deze op en probeer na te gaan of je hier tevreden mee bent of niet, zo niet dan is dit niet jou droombaan en weet je nog niet waar je naartoe wilt werken.

Durf te dromen, alles is mogelijk, ook tijdens een visualisatie! De kracht van een visualisatie oefening zit hem erin dat je door de visualisatie in kaart brengt wat je diep van binnen wilt.

visualisatie

Je hoeft natuurlijk niet alleen over je droombaan te visualiseren, dit kan natuurlijk ook over jou droomleven, jou droom partner, jou droomhuis etc. gaan. Laat je niet beperken, alles is mogelijk. Je mag het ook klein houden en visualiseren over een gebeurtenis of een belangrijke afspraak die je die dag gepland hebt staan. Het is wel belangrijk om zo concreet mogelijk te blijven.

Benieuwd naar nog een ander voorbeeld, bekijk en lees hier hoe je jouw droomauto kunt manifesteren. In onze blog: 10 visualisatie oefeningen, geven we nog eens 10 inspirerende oefeningen van visualisatie in de natuur!

Een mooie en praktische manier om visualisaties aan te pakken is door het maken van een vision board. Een vision board is een fysieke plaat van jouw visie over waar je wilt staan en wat je wilt doen in het leven.

Enkele tips:

  1. Neem de tijd en de ruimte, zorg ervoor dat je ontspannen bent.
  2. Het beste moment om te visualiseren is voornamelijk in de ochtend. Net nadat je wakker bent, dit omdat je brein dan nog niet ‘aan’ is en niet wordt afgeleid door omgevingsfactoren. Jou eigen logica en dus gedachtenpatroon kan moeilijk tussen jou en je eigen visualisatie in komen.
  3. Zorg voor regelmaat. Je hersenen en je onderbewustzijn leveren het beste door regelmatige herhaling. Het is daarom van groot belang dat je de visualisatie regelmatig herhaalt. Het liefst elke dag.
  4. Maak gebruik van een vision board, ook kun je met gebruik van een app jou vision board digitaal maken. Hierbij kun je ook gebruik maken van eigen foto’s of video’s en deze combineren met effectieve affirmaties en muziek. Met deze combinatie wordt je onderbewustzijn op alle niveaus aangesproken.
  5. Visualisatie oefeningen toepassen. Deze kun je toepassen om je zelfvertrouwen en voor het behalen van je doelen.

Extra tip: het is het beste om elke ochtend een paar minuten te gaan zitten, sluit je ogen en stel een doel in de toekomst voor je wat je graag wilt bereiken. Stel het je zo nauwkeurig en concreet voor, alsof het al realiteit is. Waar ben je op dit moment? Hoe voelt het? Wat zie, hoor en ruik je? Wie is er allemaal bij jou? Schrijf alle details op die je hebt waargenomen. Houdt dit ook een dagboek bij om elke dag jou visualisatie op te schrijven. Op deze manier krijgt je visualisatie ook woorden, de perfecte combinatie voor onze hersenen.

Ook kan je hierdoor bijhouden welke stappen je richting je doel aan het zetten bent. Maak bij je visualisatie gebruik van affirmaties die je hier ook weer aan kunt toevoegen. Een mooie manier om dit elke ochtend toe te passen is door het inzetten van de LIFE SAVERS van de Miracle morning. Een model waarin ook deze elementen aanbod komen!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down