Voor jezelf opkomen, hoe doe je dat?

Voor jezelf opkomen
14/11/2022
1135

In de coachingspraktijk In Respect ga je met deze vraag “Opkomen voor jezelf” aan de slag. Want voor jezelf opkomen is niet altijd makkelijk. Je krijgt handvatten hoe je dit aan kunt gaan pakken en werken aan je weerbaarheid. Een individueel maatwerktraject, want het moet wel bij jou passen wat je gaat doen.

Vaak zie je dat mensen truckjes leren op een workshop en dat dit daar wel werkt maar in het “echte” leven niet. Men vraagt zich dan af hoe dit komt en denkt dan dat ze het niet goed doen. Niet goed doen, een thema dat bij veel mensen speelt. Wanneer doe je het goed voor jezelf en wanneer voor de ander? Vaak is de balans zoek en dan gaat iets waarvan je eerst energie kreeg opeens veel energie kosten.

Hoe kun je beter voor jezelf opkomen en waarom is dit zo lastig?

Een aantal (mogelijke) oorzaken op een rij:

  • Je bent introvert
  • Je bent perfectionistisch en legt de lat hoog voor jezelf en de ander
  • Je kijkt op tegen anderen, zij zijn beter dan jij
  • Je bent niet zo handig in taal (je wordt vaker verkeerd begrepen)
  • Je hebt geleerd dat je als je voor een dubbeltje geboren bent, nooit een kwartje zult worden
  • Je bent bang voor de mening van de ander
  • Je vindt het heel belangrijk hoe je overkomt op anderen
  • Je wilt graag aardig gevonden worden
  • Je hebt weinig zelfvertrouwen
  • Je vindt het lastig om grenzen aan te geven
  • Nee zeggen is iets wat je liever niet doet
  • Je wilt niet afgewezen worden
  • Je hebt faalangst
  • Je bent hooggevoelig
  • Je houdt altijd als eerste rekening met de ander (“pleasen”)

Een aanpak

En daar zit de kern van de aanpak, hoe ga je om met het stellen van grenzen en voor jezelf opkomen? Kun je zelf voelen waar je eigen grens ligt? En durf je dan voor jezelf op te komen en die grens te stellen naar de ander? En omdat communicatie altijd twee kanten opgaat is de volgende vraag; kun je ook de grens van de ander voelen en accepteer je deze, of wals je er overheen, of vermijd je deze en blijf je onzichtbaar? Voor jezelf opkomen betekent in evenwicht zijn met jezelf, met jouw eigen waarden en normen.

Je bent het waard om gehoord en gezien te worden. Leer ook dat taal een belangrijke rol kan spelen, de manier waarop je je grenzen stelt kent namelijk vele woorden. Welke woorden zijn handig en welke kun je beter niet gebruiken. Leer de kracht van taal die je helpt bij de ontwikkeling van je weerbaarheid.

Opkomen voor jezelf

Geweldloze communicatie

Geweldloze communicatie is hier een manier voor. Door op deze manier te communiceren leer je je eigen behoeftes uiten. En om oog te hebben voor de behoeftes van de ander (soms best lastig als iemand dit bijvoorbeeld schreeuwend aan je mededeelt). Check bij de ander of wat je hebt gezegd ook zo is overgekomen en check meteen wat de ander nodig heeft.

Door empathisch naar de ander te reageren wordt de ander zich bewust van wat hij nodig heeft en wat jij nodig hebt. Er blijft dus communicatie mogelijk waarbij ieder in zijn waarde wordt gelaten en je blijft samen in gesprek. Door samen op zoek te gaan naar oplossingen en deze te vertalen in positieve taal voorkom je een conflict en wordt je eigen mening en behoefte ook gehoord. Een win-win situatie voor beiden.

Door lichaams- en ervaringsgerichte oefeningen te doen die passen bij jouw levensstijl, eventueel ondersteund door een gecertificeerde therapiehond, ga je aan de slag. Je reis speelt zich buiten af in de natuur, waar het recht van de sterkste nog altijd regeert. Lukt het jou om sterk te staan én in verbinding te blijven met jezelf en de ander?

Een natuurlijke spiegel

Een therapiehond heeft een eigen willetje en ondersteunt jou door vanuit zijn natuurlijk aanvoelend vermogen te spiegelen wat er gebeurt. De hond reageert in het hier en nu, zonder oordeel en brengt je tot de kern van je emoties. Samenwerken met een hond zorgt voor een lach en een traan, een unieke manier van leren.

Met praktijkoefeningen leer je beter voor jezelf opkomen, op je werk, maar ook in je gezin, relatie of in je vriendschappen. De Rots en Watermethodiek wordt hiervoor ingezet, deze methode geeft je mogelijkheden om op een constructieve manier assertief te zijn. Soms moet je standvastig zijn als een rots of juist meegaand als het water. Beiden zijn krachtig en sterk en beiden kunnen je verder brengen in het voor jezelf opkomen. Afhankelijk van de situatie kies je voor stelling nemen of juist meegaan met de stroom.

rots en water

Fysieke inzichten

Je doel is uiteindelijk om gehoord en gezien te worden en hiervoor zijn meerdere wegen mogelijk. Bij deze methode wordt er gewerkt met psychofysische didactiek; thema’s worden geoefend met fysieke oefeningen. Hieraan worden verbale en communicatieve vaardigheden gekoppeld. Hierdoor krijgt men meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten en valkuilen. Er wordt gewerkt met buikademhaling, stevig staan, lichaamstaal en stemgebruik. Het is actief aan de slag gaan met voorbeelden uit je eigen praktijk, soms worden hier ook rollenspellen voor ingezet om vanuit de praktijk te oefenen met weerbaarheid en opkomen voor jezelf.

Omdat je lichaam een geheugen heeft en je vooral leert door in actie te komen en te gaan doen, borg je het voor jezelf. Het grote voordeel is dat je het meteen kunt toepassen op je eigen situatie en context.

Oefening: Hoe kom jij op voor jezelf bij een spannend gesprek?

Voorbeeld: op het moment dat je zenuwachtig bent voor een gesprek wat doe je dan? Een mooie oefening is dat je even een moment voor jezelf neemt. Ervaar eens wat eventueel een meditatiesessie met je doet. Check hoe je je voelt, hoe is je hartslag, hoe is je ademhaling, hoe voelt je lichaam, welke gedachten heb je? Heb je je knieën ligt gebogen of staan je op slot? Voel je je voeten stevig op de grond staan? Zo niet, stamp dan een paar keer stevig op de grond!

Waar zit je ademhaling, in je borst of in je buik? Ga met aandacht naar je buikademhaling en adem rustig in en uit vanuit je buik. Pak je stopwatch erbij en zorg ervoor dat je niet vaker dan tussen de 6 en 12 keer in én uitademt in zestig seconden. Neem je tijd hiervoor, herhaal het eventueel als dit hoger is! Je zult merken dat de zenuwen en emoties nu al stukken minder zijn, dat door de buikademhaling je beter gecentreerd bent. Bovendien sta je stevig met je voeten op de grond.

Succes, ik weet zeker dat je gehoord en gezien gaat worden bij je gesprek!

Over de auteur

Claudia Stevens

Hallo, ik ben Claudia Stevens, moeder van 3, wandelcoach, maatschappelijk werker en gespecialiseerd in het werken en trainen van honden. Mijn visie is dat ieder mens al compleet is, de uitdaging ligt erin je eigen “google maps” te…

Alle artikelen van Claudia Stevens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down