Je voornemens volhouden in 2025

goede voornemens volhouden
02/01/2025
845

Het is weer zover, een nieuw jaar met nieuwe voornemens. De bladzijden van het jaar zijn nog maagdelijk schoon en we nemen ons massaal voor om zaken anders te gaan doen dit jaar. Maar hoe kun je deze voornemens volhouden?

Waarom maken we nieuwe voornemens?

We maken nieuwe voornemens omdat we ons realiseren dat bepaalde gewoontes ons niet in de richting brengen van wat we daadwerkelijk willen. Bepaalde trekjes sluipen erin en binnen no time heb je een bepaalde gewoonte ontwikkeld die niet complementair is aan hoe jij je leven wilt leven. Dus in een weloverwogen moment besluiten we dat we dit willen veranderen. Veel mensen kiezen hiervoor 1 januari. Een nieuw jaar. Maar feitelijk kun je elke maand, week of dag iets voornemen om te veranderen.

Veranderen gebeurt echter altijd in het nu. Je kunt niet morgen veranderen. Het draait om de keuzes die je in het moment (het NU) maakt. De keuzes die je dus nu maakt hebben effect op de toekomst. Dus als je in de toekomst een kilootje minder wilt wegen, moet je nu een bepaalde keuze maken.

Waarom voornemens volhouden lastig is

Als mens zijn we een gewoontedier en kiezen we daarbij ook nog eens voor de natuurlijke weg van de minste weerstand.

In het boek “Morgen stop ik echt, net als gisteren” wordt dit mooi omschreven vind ik zelf. Ik zal kort een uitleg geven. Zie jezelf met 101 personen in je hoofd, zijnde een bedrijf. Hiervan werken er 50 op de afdeling Routine, 50 op de afdeling Plezier en is er 1 verantwoordelijk voor de afdeling Planning.

Routine: Ons reptielenbrein (oudste deel van het brein) is gericht op overleven. Het laat ons bij gevaar direct handelen. Tevens helpt ons brein om energie te besparen en vanuit routine te handelen. Het slaat handelingen op zodat je niet steeds hoeft te focussen op regelmatig terugkerende handelingen. Deze routines hebben we zelf gecreëerd en blijven altijd opgeslagen. Als je maanden niet hebt gefietst, zul je het nog altijd kunnen als je weer eens op de fiets stapt.

Wil je iets veranderen, dan heb je deze afdeling vaak tegen je werken omdat je bepaalde gewoontes nu eenmaal hebt gecreëerd. Zorg daarom om de afdeling Routine mee te krijgen.

Plezier: Dit deel van het brein staat symbool voor het zoogdierenbrein. Deze afdeling is dol op plezier en vermijd graag pijn en moeite. Het zoekt de makkelijkste en leukste uitweg. Het zorgt voor uitstel, leeft voor dopamine en wilt graag, net als de afdeling routine, energie besparen. Impulsen uit de routine afdeling worden door de afdeling Plezier verder verwerkt. Het heeft alleen aandacht voor het korte termijn genot. Een snelle beloning.

Planning: Er is nog een klein sprankje hoop. Je rationele brein. De afdeling Planning komt ook met het voornemen en is in staat zich lange termijn genot voor te stellen. Dit is ook wat ons anders maakt dan andere soorten hier op aarde. Met een deel van ons brein kunnen we plannen, voorbereiden of vraagstukken oplossen. Het is het verstand. Helaas is de afdeling Planning zwaar in de minderheid.

Bij het hebben van voornemens is het dan ook vaak het geval dat de afdeling Planning iets verzint dat goed voor je is (op de lange termijn), maar dat de twee andere afdelingen hier weinig trek in hebben. Oude patronen in ons onderbewustzijn hebben het makkelijk voor het zeggen en als dat nog niet genoeg is staan er snel 50 ontevreden medewerkers bij afdeling Plezier op de barricade als het niet leuk genoeg is op enig moment.

Ook al kan de afdeling Planning zaken een tijdje tegenhouden, maar zal op enig moment breken als de twee andere afdelingen geen aandacht krijgen. Het effect. De afdeling Planning verzwakt en daardoor is deze nog minder in staat zaken vol te houden.

Wat werkt dan wel?

Je voornemens volhouden, wat werkt dan wel? Creëer samenwerking met de 2 andere afdelingen.

Zorg voor emotionele balans in de afdeling Plezier. Vanuit een emotionele balans ben je beter in staat zaken vol te houden. Als je slecht slaapt, veel zorgen/stress hebt of je nog oude pijn meedraagt, ben je sneller vatbaar om toe te geven aan korte termijn genot.

Om deze balans te creëren helpt het om goed te zorgen voor de afdeling Plezier. Voldoende nachtrust, gezonde voeding, ontspanning en beweging helpen hierbij (dit kunnen echter natuurlijk ook net je goede voornemens zijn).

Gedachten en emoties hangen veel met elkaar samen. In veel van onze mindset blogs krijg je handvaten om met negatieve gedachtes om te gaan.

Creëer nieuwe routines. Als je een nieuwe gewoonte of voornemens volhouden wilt, moet je de afdeling Routine hierbij betrekken. Vanuit je onderbewustzijn hoeft de afdeling Planning er niet meer bij te staan om instructies te geven.

Gemiddeld duurt het aanleren van een nieuwe routine tussen de 30 en 60 dagen. Door keer op keer te herhalen maak je jezelf iets eigen. De oude routine verdwijnt niet. Het pad in je brein is al eens bewandeld en kan zo weer worden aangesproken. Soms helpt een bestaand pad net iets te verschuiven door hem aan te passen. Dus op de momenten dat je normaal op de bank zakt met chips, kies je er dan voor om te gaan wandelen met een vriend(in).

Hierin is het aantal herhalingen van nieuwe gewoonten van belang en in mindere mate de termijn. Dus wil je voornemens volhouden werk dan aan het aantal herhalingen.

Voornemens volhouden, nog meer tips:

Er zijn zeker nog een aantal andere tips die ik jou graag wil meegeven om jouw goede voornemens vol te houden. Lees ze hieronder, maar vergeet ook zeker niet onze video te bekijken!

  • Benoem voor jezelf waarom je iets wilt veranderen. Waarom is het belangrijk voor je?
  • Neem je omgeving mee in je voornemen. Anderen kunnen en willen je vaak helpen. Een buddy zoeken is een goed idee.
  • Maak een vision board waarop jij je doelstellingen visueel maakt. In de blog vision board en visualisatie leggen wij jou uit waarom dit jou kan helpen.
  • Denk niet aan stoppen. Dus niet denken aan wat je niet wil, maar aan wat je wel wilt. Creëer gezonde gewoontes. Anders ben je bezig met wat allemaal niet mag.
  • Start klein en met 1 ding tegelijk. Start niet met hardlopen, 6:00 uur opstaan, gezond eten en koud douchen in dezelfde week. De kans is groot dat dit niet lukt. Elke dag 1% veranderen heeft op termijn een groot effect.
  • Als 1 dag mislukt zijn er mogelijk wel heel veel wel gelukt. Pak de draad de volgende dag weer opnieuw op. Hierbij kan het handig zijn om een soort dagboek bij te houden. Dit helpt jou wellicht om naar de successen te kijken en niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Benieuwd wat journaling inhoudt en waar het jou zou kunnen helpen? Lees dan hier verder!
  • Gebruik een app die je helpt je nieuwe voornemens volhouden. Vaak zit hier gamificatie achter waardoor je onbewust gemotiveerd wordt door te gaan (let wel, hierdoor zit je mogelijk meer op je telefoon).
  • Beloon jezelf als je een bepaalde doelstelling hebt behaald. Hierdoor heb je iets extra's om naar uit te kijken en helpt je voornemens volhouden.

Start vandaag nog, maakt de juiste keuzes voor jezelf! Maak voornemens volhouden makkelijk, maak er een nieuwe gewoonte van. Wacht niet langer, niet morgen maar nu!

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down