Wat doet meditatie met je?

Wat doet meditatie met je
01/02/2022
807

Meditatie is feitelijk het opzoeken van een stilte in jezelf. Indirect is het ook het contact maken met wie jij écht bent. Wie je echt bent is niet je naam, noch je lichaam nog je brein en al helemaal niet je ego. In “Ego loslaten hoe doe je dat?", zagen we hoe  je in je lichaam op zoek gaat en daardoor komt bij wie je echt bent. Het pad daartoe wordt gevormd door meditatie. Dat geeft je de poort en de trap om af te dalen naar de plek van stilte in je.

Maar wat doet meditatie met je? Meditatie opent de poort en begeleidt je op de weg naar binnen. Het brengt je verder in contact met wat men het zelf en/of het hogere zelf noemt.

Positieve effecten van meditatie

Meditatie levert een directe verbetering op ten aanzien van je stressniveau. Het helpt om het niveau van stress snel weer omlaag te brengen. Ook angstgevoelens worden getemperd en gaan uiteindelijk verdwijnen.

Somberheid en depressie is iets wat door dagdagelijks te mediteren gaat verdwijnen. Een vele male betere, duurzame en gezondere methode dan het chemische pillenrijk van de farmacie en de psychologiepraktijk. Maar waak er voor om vanuit een depressie direct en zomaar te stoppen met medicijn en enkel te gaan mediteren. Het is allemaal een kwestie van stapjes, eerst wiebelige babystapjes en naarmate de tijd en de ervaringen vorderen, het pad meer ingesleten raakt, meer naar de stevige en standvastige tred van het volwassen leven.

Meditatie zorgt er ook voor dat je een betere focus krijgt. Het is een zalige oplossing voor als je een rusteloos brein hebt die je telkens van de ene op de andere gedachte geeft waardoor je de focus op dingen snel verliest en zo moeilijk of helemaal niet tot dingen komt. Ook zorgt het mediteren voor een betere nachtrust. Je bent s ’morgens meer uitgeslapen, droomt rustiger en nachtmerries veranderen op den duur in “my-little-pony’s”. Verder zijn er ook nog andere manieren om jou slaap te verbeteren.

Het leven voelt door meditatie een heel stuk hebbelijker, meer in balans. Er gebeuren nog steeds vervelende dingen, maar je hebt er geen stress meer van, kunt er blij en gelukkig van blijven.

Meditatie wordt ook wel creatieve intelligentie genoemd. Door een bepaalde staat van zijn kom je in de stilte tot ideeën waar je anders niet op gekomen was. Je maakt in die stilte namelijk contact met de giga kracht van je onderbewuste. De naam zegt het al, onderbewuste. Daar ben jij je niet bewust van en kun je (normaal gesproken) al helemaal niet mee communiceren. Via meditatie lukt dat wel. En weet dat het onderbewuste de ijsberg, maar dan onder water is. Serieus vele malen groter als het deel dat je boven water ziet.

Ook ga je in een verder stadium van meditatie komen tot het afstemmen op de diverse energieniveaus in en om je heen. Je kunt zelf komen tot het contact leggen met jouw spirituele gidsen. Meditaties kunnen je op verschillende manieren, kom er zelf achter welke vorm van mediteren het beste bij jou past. Hier kun je eventueel ook gebruik maken van de talloze meditatie apps die je in jouw appstore kunt vinden.

wat doet meditatie

Wat gebeurt er in je lichaam als je mediteert?

Naast dit alles heeft onderzoek uitgewezen dat de kwaliteiten van leven, je fysieke gezondheid en ook de lengte van je leven toenemen door meditatie. Er zijn, zo blijkt, wetenschappelijk bewezen redenen om te mediteren. Naast effecten op het brein is er ook effect geconstateerd in het fysiek lichaam dat er gezonder van wordt. Blijkbaar leven mediterende mensen gemiddeld zeven jaar langer. Daarnaast is hun geluk, de kwaliteit van het leven, groter dan de niet-mediterende medemens onder ons.

Wat doet meditatie met je brein?

Als we geboren worden is ons brein het orgaan dat weliswaar heel veel taken en functies in ons fysieke lichaam heeft doch qua opslag is het volledig)* leeg. Naarmate onze ouders of verzorgers het gaan voeden met taal, beelden en informatie worden daaruit herinneringen vastgelegd. Hier voor zorgen zogenaamde “neuronen” die de communicatie vormen tussen zenuwuiteinden, zogenaamde synapsen. Voor de vorming van een nieuwe herinnering dient er telkens weer communicatie tussen de zenuwuiteinden plaatsvinden.

Herhaling zorgt voor een blijvende pad. Waar eerst maagdelijk grond of een grasveld was, ontstaat een pad en weg en uiteindelijk een ingesleten karrenspoor. Zo gaan we langzaam het beeld van onze ouders/verzorgers herinneren en herkennen. Ook hun naam wordt door constante herhaling gekoppeld aan hun beeltenis. Zo gaat het tevens met die naam die ze jou hebben gegeven en zo meer.

Je brein, het onderbewuste deel van je brein, is niet helemaal leeg. Al hetgeen je in de baarmoeder tijdens de zwangerschap aan geluid, muziek, woorden maar ook eventuele stress en blijdschap hebt meegekregen zit als herinnering opgeslagen. Ook al je ervaringen uit vorige levens schijnen in je onderbewuste vast te liggen.

Zo ontstaan er allemaal herinneringen in de vorm van een spoor dat steeds diepere groeven gaat vormen. Dat maakt het ook zo moeilijk om te veranderen. Steeds verval je met je nieuw aan te leren proces weer in de oude groeven. Alleen met wilskracht kom je er niet. Simpel omdat je de kracht verlies om het vol te houden. Daarom werken diëten en het afkomen van verslavingen niet als je het niet vanuit een andere aanpak gaat vormgeven, een nieuw pad creëert.

Meditatie helpt daar bijvoorbeeld bij. Hoe meer je naar binnen gaat hoe beter je tot oplossingen komt. De meeste, om niet te zeggen alle wezenlijke oplossingen om een goed leven te leiden in plaats van te lijden, zitten als kleine cadeautjes ergens in je verstopt. Je hoeft ze enkel maar te vinden en uit te pakken. Over het “hoe dan?” gaan we het hebben.

Rust in je lichaam

Door in meditatie te gaan wordt je fysieke lichaam rustiger. Door je ogen te sluiten, wordt je afgekoppeld van visuele prikkels. Daar hoeft je brein even niets mee. Door, in een stille omgeving, je aandacht naar binnen te richten worden ook andere prikkels uitgeschakeld. Dat maakt je al een stuk rustiger in je hoofd.

Je gedachten nemen af. Je zult ook merken dat je ademhaling terug gaat evenals je hartslag. Het lichaam maakt oxytocine, het geluk hormoon aan dat je een fijn en vooral rustig gevoel geeft. Welke van de soorten meditaties je gaat kiezen maakt in het begin niet uit. Allemaal brengen ze je naar binnen.

Rust in je brein

Door je focus in je zonnevlecht, het gebied rond de navel te richten, ga je uit je hoofd. Dat komt nog wel met allerlei gedachten, doch die worden door dagelijkse oefening, steeds minder. Uiteindelijk ervaar je een stilte die ongekend is. Je hoofd wordt dus echt stil. Rust in het brein door meditatie. Zeker voor mensen die een overprikkeld brein of zelf gevoelig zijn voor prikkels is dit een genot. Je wordt er heel erg blij van. Op een gegeven moment ervaar je zelfs een glimlach rond je mond.

Beter slapen

Doordat je hoofd leger is, je gedachten worden stilgelegd, gaan ook piekergedachten voorbij. Je gaat door mediatie beter slapen. Immers je hebt via meditatie contact met jouw creatieve intelligentie en reeds een oplossing gevonden. Dan wel je hebt door alle rust het vertrouwen dat je de volgende dag een oplossing vanuit je onderbewuste krijgt aangereikt.

Die oplossingen komen door het afschakelen in je remslaap. Dan gaat je onderbewuste, met een snelheid van ca. 1.1 miljoen bit per seconde, aan de slag en bouwt het aan een construct van een of meerdere oplossingen. Je herinnert het je vast wel. Dat je ging slapen met een probleem en dan s ’morgens wakker werd met dé oplossing. Nou, zo dus.

Meer concentratie en focus

Door meditatie vergroot je concentratie en focus. Doordat de talloze karresporen in het brein zeg maar worden geherstructureerd door nieuwe duurzame verbindingen en het terugbrengen van de elasticiteit in de uitgesleten paden, schiet je brein niet meer zo heen en weer. Je kunt sneller en langduriger gericht zijn op hetgeen je mee bezig bent.

Creatieve intelligentie

Door meditatie boor je vanuit een stilte je creatieve brein aan. Je onderbewuste. Eigenlijk hetzelfde als er in je remslaap gebeurt. Je creëert rust en stilte, het brein stopt met het maken van gedachten en gaat op de achtergrond aan de slag met jouw vraagstelling.

ego brein

Het EGO loslaten door meditatie

Wij worden met een EGO geboren. Vanuit de “eenheid” zijn we op deze duale wereld gekomen. Daarin kun je niet bestaan als je geen dualiteit in je kent. Naast goed is er nu eenmaal kwaad. Los van wat goed en kwaad nu helemaal zijn. Dat is immers door conditionering, DNA, geloofsovertuiging, religie, etc. voor iedereen verschillend.

Ego wat is dat? Het ego is het stemmetje in je hoofd. We weten, tot nu, niet anders dan dat wij dat zijn. We hebben ons er mee geïdentificeerd. We hebben ons EGO de baas gemaakt over wie wij zijn, hoe wij reageren, wat wij denken, hoe wij ons profileren, en zo meer.

Maar wij zijn niet ons EGO. Net zo min als wij onze gedachten zijn of ons lichaam. Het ego loslaten door meditatie, help je om weer de baas te worden over wie jij echt bent. Als het ware de besturing weer over te nemen. Dan zou je gaan denken dat we het EGO dienen op te ruimen, er van af moeten willen. De vraag is feitelijk, waarom kunnen we niet zonder ego? Nou simpel weg omdat we in een duale wereld leven.

Onze zintuigen registreren van alles en we dienen steeds weer keuzes te maken om ons leven te kunnen leiden. Als we iemand tegen komen dan hebben we vaak direct een oordeel. Nu hoor ik je al denken: oordelen is slecht. Waarom zou oordelen slecht zijn?

Nou, we dienen ons af te vragen of degene die wij tegenkomen veilig is of niet. Of we actie dienen te nemen of dat we gezellig met die persoon een kopje koffie kunnen drinken. Met vooroordelen zit dat iets anders. Die zijn gebaseerd op vooringenomenheid en plaatjes die je, vaak volledig ongegrond, over iets in kleurt.

Terug naar het loslaten van het ballast deel van het EGO. Dat stukje ballast dat kun je best kwijt. Liever nog, daar wil je vanaf. Dat is het stemmetje dat in je hoofd altijd en eeuwig twijfel zaait. Toe, nu even geen koude douche! Morgen weer. Nog eentje dan! en ga zo maar door. Tot het moment waarop je gaat zien dat jij niet je ego bent zal dat stukje je blijven lastigvallen.

Blijf je vervallen in verslavingen. Of dat nu eten, werken, drank, drugs, seks of wat dan ook is. Met dat stukje ego gaat dat nooit lukken. Zelf niet al heb je een dijk van een discipline. Alleen als het zonder moeite kan, vanuit bewustzijn, dan heeft het een kans van slagen. Nee, enkel dan gaat het moeiteloos lukken.

Hoe vaak en wanneer ga je mediteren

Het is zoals met alles in het leven, door training ontstaat de kracht of souplesse die je wil bereiken. Pas door iets dagdagelijks te doen ontstaat er een spoor, kom je steeds sneller tot een gewild effect. Sla je een dag over dan is dat 2 stappen terug. Je bent het dan net zo min verleerd als bijvoorbeeld fietsen. Het kost alleen weer meer training om terug te komen op dat niveau. Omdat het een geluksmoment voor je is, wil je het niet overslaan. Het is namelijk je dagelijkse cadeau, dus waarom zou je. Breng het in je dagritme ergens op een tijdstip dat het qua agenda het beste lukt.

De ochtend, voor je de dag begint is een mooi moment bijvoorbeeld. Dan overzie je de dag en ben je nog het dichtste bij je stille brein dat uit zijn slaap komt. Je glijd dan moeiteloos en veel sneller in de stilte dan wanneer je al druk bent geweest. Ook heb je iets meer weerstand tegen de ballast van het EGO die roept, “Nee nu niet, het kan echt niet want……” Neem consequent minimaal 20 minuten. Zet in het begin je timmer. Die laat je stilaan wennen om de inschatting van tijd, het tijdsgevoel. Je zult zien dat je die wekker al snel niet meer nodig hebt.

Kijk of je het s ‘avonds, direct na je werk of voor het slapen gaan nog een keer kunt inbouwen. Het is als een heerlijke verfrissende douche om uit je drukke werkmodus te stappen. Rustig te worden en helemaal te landen. Lukt dat in het begin nog niet, dan focus je eerst op eenmaal per dag. Iets dat je lekker en fijn vind ga je vanzelf meer doen.

Bewustzijn

Als wij niet onze naam zijn en ook niet ons lichaam, noch onze gedachte of emotie, wat zijn we dan wel? Kan het zo zijn dat je puur bewustzijn bent? Ben jij niet de waarnemer die je emoties waarneemt? De ziet wat er in jouw hoofd aan gedachten omgaat? Als jij die waarnemer bent, kun je niet tegelijk je gedachten zijn. Noch je lichaam, gevoel of emotie. Je bent puur en zuiver bewust zijn.

Jij bent je bewust wat er allemaal gebeurt. Als gereedschap heeft het bewustzijn daarvoor zintuigen en hersenen nodig. Immers zonder ogen zou je niet kunnen zien, zonder oren……. en zo voort. Zie je bewustzijn als een lege spiegel. Alleen datgene wat zich laat zien wordt gereflecteerd. Dat zijn enerzijds de beelden en het geluid, maar ook je gevoel, reuk, tast. Een stapje verder zul je ontdekken dat ook je emoties, je gedachten, je gevoelens, het lijden alsook het plezier slechts reflecties zijn in de spiegel. Meditatie help om tot daar te komen.

Helpt je om de sluier die over het bewustzijn liggen stuk voor stuk weg te halen. De eerste sluier is al weggehaald bij je geboorte. Je hebt namelijk “zelfbewustzijn”. Je weet dat jij bestaat. Kijk je in de spiegel dan zie je de reflectie van je buitenkant. Je kunt jezelf niet echt zien. Enkel je reflectie. Doch je hebt reeds het bewustzijn dat jij dat bent. Of in ieder geval je lichaam waarin dat bewustzijn ergens woont. Door meditatie weet je tot een dieper bewustzijn te komen, zullen zich steeds weer nieuwe sluiers worden weggehaald. Ontdek je wat bewustzijn echt is.

Over de auteur

Hans Voorn

Als Hans Voorn neem ik al enige tijd deel aan het leven. Als vader begeleidde ik vier zonen naar zelfstandigheid. Het werkende deel speelde zich af als ondernemer. Als makelaar van de Koper begeleid ik kopers naar een…

Alle artikelen van Hans Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down