Wat is hooggevoeligheid? 10 tips om ermee om te gaan!

wat is hooggevoeligheid
18/02/2024
805

In onze hectische wereld, waar prikkels en stimuli ons van alle kanten bombarderen, wordt het begrip van hoogsensitiviteit (HSP) steeds belangrijker. Voor degenen die hooggevoelig zijn, ik spreek uit ervaring, kan het dagelijks leven een uitdaging vormen. De vraag, wat is hooggevoeligheid, komt vaker voor dan je wellicht denkt.

Het vergroten van het bewustzijn over hoogsensitiviteit en het ontwikkelen van effectieve strategieën om hiermee om te gaan, vind ik dan ook een belangrijk onderwerp.

Definitie van hooggevoeligheid

Door psycholoog dr. Elaine Aron: ‘Hoogsensitieve personen zijn mensen die geboren zijn met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen. Dit in vergelijking met degenen die minder opmerken en sneller impulsief handelen.’ De definitie van hoogsensitiviteit wordt samengevat met de letters D.O.E.S.

De D staat voor diepgaande verwerking. Dit is het meest belangrijke kenmerk van hoogsensitiviteit.

De O staat voor overprikkelbaarheid: dat je snel overprikkeld kunt raken van alles wat er om je heen gebeurt.

De E staat voor emotionele reactiviteit: reageren met heftige emoties, maar ook voor empathie: het inlevingsvermogen.

De S staat voor subtiele details waarnemen.

Twijfel je of je hoogsensitief bent? Doe dan hier de test!

Hoe ga je om met hooggevoeligheid?

Nadat de vraag ‘wat is hooggevoeligheid’ is beantwoord, wil je natuurlijk ook weten hoe je hiermee omgaat. Het omarmen van je hoogsensitiviteit begint met verkrijgen van zelfinzicht en acceptatie. Het is een natuurlijk persoonlijkheidskenmerk en het begrijpen ervan is de sleutel. Hier zijn enkele praktische handvatten die ik en mijn cliënten toepassen:

Zelfinzicht

Begrijp dat hoogsensitiviteit een inherent aspect is van jouw persoonlijkheid. Kennis over HSP kan je helpen jezelf beter te begrijpen en accepteren.

Grenzen stellen

Leer je eigen grenzen kennen en wees niet bang om ze te stellen. Zeg nee tegen situaties die te overweldigend zijn en bescherm jezelf tegen overprikkeling. Bijvoorbeeld door het volgen van een assertiviteitscursus. Bij In Respect kun je een cursus volgen die specifiek rekening houdt met jouw HSP. Wil je meer weten over hoe je voor jezelf opkomt? Lees dan mijn artikel over 'voor jezelf opkomen, hoe doe je dat?'.

Zelfzorg

Besteed aandacht aan zelfzorg. Neem regelmatig tijd voor ontspanning en rust om jezelf op te laden en overprikkeling te voorkomen.

Ga mediteren, doe aan QI gong of een andere vorm van yoga, doe een powernap en neem je pauzes. Heb je geen tijd voor zelfzorg, verdubbel dan de tijd hiervoor. Benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van yoga? Hier vind je 10 gezondheidsvoordelen op een rij!

tips voor hooggevoelige personen (HSP)

Communicatie

Je kunt de vraag ‘wat is hooggevoeligheid’ begrijpen, dus dan wordt communicatie belangrijk. Bespreek je hoogsensitiviteit met anderen die je vertrouwt. Openheid kan begrip en ondersteuning in je omgeving bevorderen. HSP is soms lastig maar vaak ook een kracht en kwaliteit, niks om je voor te schamen.

Lichaamsgerichte coaching als hulpmiddel voor zelfzorg

Een waardevol middel voor HSP-ers is lichaamsgerichte coaching. Deze benadering richt zich op de verbinding tussen lichaam en geest en biedt concrete tools voor het omgaan met hoogsensitiviteit.

  • Bewustwording van Lichaamssensaties: leer bewust te worden van fysieke sensaties en begrijp hoe je lichaam reageert op prikkels.
  • Ademhalingstechnieken: integreer ademhalingstechnieken om jezelf te centreren en te kalmeren in stressvolle situaties.
  • Grondingsoefeningen: versterk de connectie met de fysieke wereld door grondingsoefeningen, waardoor je je meer in balans voelt. Wandelen met aandacht is een zeer effectieve manier hiervoor.
  • Emotionele Verwerking: gebruik je lichaam om emoties te uiten en te verwerken, dit draagt bij aan een verbetering van je emotionele balans. Emoties opkroppen zorgt voor overbelasting en overprikkeling, iedereen heeft emoties, een HSP-er voelt deze echter veel intenser in zijn lijf. Zorg er daarom voor dat deze gevoelens ruimte krijgen. Als voorbeeld; zing, dans, acteer, als je behoefte hebt om te huilen geef hieraan toe.
  • Ontspanningstechnieken: leer diverse ontspanningstechnieken om overprikkeling te voorkomen en jezelf te beschermen. Afhankelijk van je mindset, ga wandelen of juist hardlopen in de natuur en kom tot rust. Mindset start bij bewustwording van wat is hooggevoeligheid, maar je leert ermee omgaan door de juiste technieken toe te passen.

10 tips voor hooggevoelige personen (HSP)

1.     Zoek stilte en rust

Zoek minstens 3 keer per dag momenten van stilte en rust. Dit kan in de vorm zijn van meditatie of wandelen in de natuur. Stilte helpt bij het herstellen van overprikkelde zintuigen. Begin met 3 keer 5 minuten en bouw dit rustig uit.

HSP en hooggevoeligheid tips

2.     Bescherm je energie

Leer jezelf beschermen tegen overstimulatie door situaties te vermijden die te druk of overweldigend zijn. Ga bijvoorbeeld aan de rand van de ruimte of menigte staan bij drukte of boek in het theater de stoel op het einde van de rij. Als het teveel wordt, zoek even de stilte op om te herstellen. Stel duidelijke grenzen en wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als je voelt dat je jezelf moet beschermen.

3.     Ontwikkel een routine

Structuur en routine kunnen stabiliteit bieden. Probeer een dagelijkse routine te ontwikkelen die ruimte biedt voor ontspanning en zelfzorg. Plan jezelf echter niet helemaal vol en geef deze tijd prioriteit 1!

4.     Prioriteer zelfzorg

Investeer tijd in zelfzorg. Dit kan variëren van het lezen van een boek tot het nemen van een warm bad. Zoek naar activiteiten die je batterij weer opladen en je energie geven en maak hier een gewoonte van. Dus niet eerste alle moetjes en als je dan nog tijd over hebt de leuke dingen....

5.     Leer ‘nee’ zeggen

HSP's hebben de neiging om de behoeften van anderen boven die van henzelf te stellen. Leer 'nee' zeggen zonder je schuldig te voelen of je te verantwoorden. Het is essentieel om je eigen welzijn op de eerste plaats te zetten. Als jij je goed voelt heeft dat een direct gevolg voor je omgeving, je bent dan ook leuker in het contact!

6.     Creëer een veilige thuisomgeving

Maak je thuis een rustige en veilige haven. Indien mogelijk richt je ruimte of plekje in op een manier die je kalmeert en vermijd te veel prikkels in je directe omgeving.

7.     Regelmatige beweging

Oefening is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Regelmatige lichaamsbeweging kan stress verminderen en de algehele stemming verbeteren. Er komen namelijk drie ‘gelukshormonen”vrij; endorfine, serotonine en dopamine.

8.     Plan tijd alleen

Voor HSP's is tijd alleen essentieel. Plan regelmatig momenten waarop je jezelf kunt terugtrekken en opladen zonder externe prikkels. Een noise cancelling koptelefoon kan hierbij helpend zijn.

9.     Houd een emotie dagboek bij

Houd een dagboek bij om je emoties te uiten en te begrijpen. Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in jezelf. Door in kaart brengen van je emotie in het dagboek ga je zien waarvan je energie krijgt en waarvan niet. Hierdoor kun je linken gaan leggen naar situaties van overprikkeling, het begint bij bewustwording voordat je dingen kunt veranderen. Dit betekent dat je niet alleen een antwoord moet krijgen op 'wat is hooggevoeligheid', maar ook dat je weet wat JOUW hooggevoeligheid inhoudt.

10.  Zoek ondersteuning bij gelijkgestemden of een professional

Zoek naar gemeenschappen of groepen met andere HSP's. Het delen van ervaringen met gelijkgestemden kan helpend zijn om meer begrip en acceptatie te krijgen voor deze eigenschap, want je bent echt niet de enige!

Kom je er zelf niet uit, overweeg dan professionele begeleiding of therapie. Een deskundige kan helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën en het omgaan met jouw specifieke uitdagingen.

Conclusie wat is hooggevoeligheid

Wat is hooggevoeligheid en hoe ga je hiermee om? Hoogsensitiviteit is geen belemmering, maar eerder een kracht die begrepen en omarmd kan worden. Zelfinzicht, het stellen van grenzen, zelfzorg en lichaamsgerichte coaching vormen samen een krachtig gereedschap om met hoogsensitiviteit om te gaan. Het is tijd om deze eigenschap te omarmen!

Voor verdere verdieping en begeleiding in het omgaan met hoogsensitiviteit, nodigen we je uit om ons profiel te bezoeken. Hier vind je waardevolle informatie en ondersteuning voor een leven in balans met HSP.

Over de auteur

Claudia Stevens

Hallo, ik ben Claudia Stevens, moeder van 3, wandelcoach, maatschappelijk werker en gespecialiseerd in het werken en trainen van honden. Mijn visie is dat ieder mens al compleet is, de uitdaging ligt erin je eigen “google maps” te…

Alle artikelen van Claudia Stevens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down