Wat is REM slaap en waarom is het belangrijk?

rem slaap
15/12/2022
692

De meeste mensen zien slaap als één fase, maar in werkelijkheid bestaat de slaap uit verschillende stadia. REM slaap, of Rapid Eye Movement slaap, is het stadium waarin je droomt. Het is ook de fase waarin het lichaam en de hersenen het meest actief zijn.

Het belang van een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Een goede nachtrust, je slaap, is een essentieel deel van de dag voor het herstel van zowel lichaam als geest. Slaap helpt bij het reguleren van je stemmingen, je eetlust, en zelfs hoe je leert. Maar slaap is vooral belangrijk voor je hersenen. Het helpt je hersenen goed te werken en hun functies te behouden. Tijdens de fase van Rapid Eye Movement (REM slaap) zijn je hersenen zelfs actiever dan wanneer je wakker bent!

rem slaap

Wat is REM slaap?

De REM slaap, ook bekend als de Rapid Eye Movement slaap, is één van de vijf stadia van de slaap die mensen doormaken. Het is de fase waarin dromen ontstaan. Verder is het ook de fase waarin het lichaam en de hersenen het meest actief zijn.

Slaap bestaat uit verschillende stadia, waarvan de eerste vier worden beschouwd als niet-snelle oogbewegingen. In deze stadia wordt je slaap steeds dieper. Stadium 1 is een lichte slaap en stadium 4 een diepe slaap. Fase 3 en 4 worden beide trage-golf of deltagolf genoemd omdat deze toestanden gekenmerkt worden door grote, langzame delta-golven.

Na stadium 4 gaan de hersenen over in de REM slaap. Deze toestand wordt gekenmerkt door verhoogde activiteit in delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor leren en motoriek. Dit is ook de fase waarin dromen ontstaan. Tijdens de REM slaap wordt je lichaam verlamd, zodat je je dromen niet uitvoert, dit kan immers gevaarlijk zijn. De ademhaling wordt in dit stadium sneller, onregelmatiger en oppervlakkiger, de hartslag neemt toe, de bloeddruk stijgt.

rem slaap

De eerste REM slaap vindt ongeveer een uur na het inslapen plaats. Voor de volgende 70 minuten gaan de hersenen de REM slaap in, in cycli van 90 minuten, ongeveer 5 keer per nacht.

Hoeveel REM slaap heb je nodig?

De meeste mensen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig, maar REM slaap is belangrijk, ongeacht hoeveel slaap je krijgt. REM slaap is nodig voor cognitieve functies, leren en geheugen. Het is ook belangrijk voor de emotionele gezondheid, want tijdens de REM fase verwerken de hersenen de emoties van de dag. Sommige mensen worden beroofd van REM slaap, hetzij als gevolg van medische aandoeningen of omdat ze medicijnen gebruiken die de REM fase onderdrukken. Een dergelijk tekort kan leiden tot emotionele instabiliteit, cognitieve problemen en zelfs de dood. Mensen die niet genoeg REM slaap krijgen, hebben de neiging om er langer over te doen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen, en ze kiezen eerder voor onmiddellijke beloningen dan voordelen op lange termijn.

Te veel REM slaap kan net zo gevaarlijk zijn als te weinig. Mensen die meer dan 4 uur aaneengesloten REM slaap krijgen, lopen het risico gezondheidsproblemen te krijgen, zoals hoge bloeddruk, depressie, diabetes en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door verstoringen in de hartslag en hogere bloeddruk die vaak samengaan met langere periodes van de REM fase.

Hoe weet je of je genoeg REM slaap krijgt

Eén manier om te weten of je genoeg REM slaap krijgt, is te kijken naar je slaapgewoonten. vraag jezelf af of je wel de aanbevolen 7 tot 8 uur slaapt per nacht? Val je snel in slaap of lig je lang wakker voordat je in slaap valt? Voel je je overdag uitgerust en energiek?

Als je niet genoeg REM slaap krijgt, kunnen er overdag verschillende problemen voordoen. Denk hierbij aan klachten als vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, stemmingswisselingen en slechte besluitvorming. Je kunt ook moeite hebben met het onthouden van dingen of het aanleren van nieuwe informatie.

Er bestaan verschillende apps waarmee jij je slaapcycli kunt bijhouden. Deze zijn onder andere te downloaden via de app store.

Hoe kun je meer REM slaap in je leven krijgen?

Een manier om de hoeveelheid REM slaap te verhogen en je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren is het vermijden van cafeïne, vooral binnen vier uur voor het slapen gaan. Hoewel het misschien een goed idee lijkt om 's ochtends of na de lunch een extra kopje koffie te drinken, heeft cafeïne een lange halfwaardetijd, en het kan het bereiken van de diepste niveaus tijdens de REM fase verhinderen. Cafeïne is ook een diureticum, dus als je na 14.00 uur koffie drinkt, kan het zijn dat je 's nachts moet opstaan om naar het toilet te gaan.

Regelmatige lichaamsbeweging overdag en niet vlak voor het slapengaan kan helpen om de REM slaap te verbeteren. Het juiste dieet kan ook helpen. Zorg ervoor dat je drie uur voor het slapengaan eet, dat jouw laatste maaltijd licht is (bijvoorbeeld soep of fruit), en dat je alcohol of gekruid eten vlak voor het slapengaan vermijdt. Verminder, maar vermijd liever blauwe schermen vlak voordat je naar bed gaat. Blauwe schermen activeren je hersenen waardoor je REM fase ook uitgesteld wordt.

Voor een goede nachtrust is het ook belangrijk om je stressoren te minimaliseren. Heb je een erg drukke en hectische dag gehad, dan kan het zomaar zo zijn dat je ook niet goed zult slapen. Het kan zijn dat je wel langer in bed ligt, maar de kwaliteit van de slaap zal afnemen, de duur van de REM fase is minder lang. Om tot rust te komen kan mediteren erg zinvol zijn. In onze blog Beter slapen door meditatie, lees je wat meditatie kan doen voor jouw nachtrust. Verder sommen we in een andere blog onze Top 10 meditatie apps op. Zeker de moeite waard om ook te lezen! Verder zijn er ook nog andere tips die je kunt opvolgen om jou slaap te verbeteren, lees ze hier!

Samenvatting

De REM slaap is de fase van de slaap waarin dromen voorkomen. Het is ook de fase waarin het lichaam en de hersenen het meest actief zijn. De meeste mensen hebben tussen 7 en 8 uur REM slaap per nacht nodig, maar het is belangrijk, ongeacht hoeveel slaap je krijgt. REM slaap is nodig voor cognitieve functies, leren en geheugen, maar ook voor emotionele gezondheid. Te veel REM slaap kan net zo gevaarlijk zijn als te weinig, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg krijgt. Om je REM slaap positief te beïnvloeden en dus te verlengen, kun je het beste cafeïne binnen vier uur voor het slapengaan vermijden, overdag voldoende bewegen, een lichte maaltijd 3 uur voor het slapen gaan te nuttigen en het vermijden van blauwe schermen een uur voordat je naar bed gaat. Deze tips en nog een aantal anderen worden ook besproken in de blog Slaap verbeteren met 14 slaap tips.

Slaap lekker alvast!

rem slaap

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn, 27 jaar, en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down