Zwanger worden lukt niet? Hoe orthomoleculaire therapie jou kan helpen om gezond zwanger te worden.
Wanneer je droomt van een gezin, wil je niets liever dan dat je lichaam op natuurlijke wijze meewerkt aan het vervullen van die kinderwens. Orthomoleculaire therapie kan je helpen je vruchtbaarheid te verbeteren en natuurlijk zwanger te worden. Daarnaast leg je ermee een gezonde basis voor zowel jou als je baby. Ik ondersteun je graag bij het natuurlijk zwanger worden, als zwanger worden niet lijkt te lukken.
Ik heb deze weg zelf ook afgelegd om te komen waar ik nu ben. Bij mij lukte zwanger worden ook niet, en voelde een medische weg met fertiliteitsbehandelingen niet goed. Inmiddels ben ik moeder van 2 gezonde kinderen en ben ik als orthomoleculair therapeut met een holistische visie gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen (koppels) met een kinderwens.
Zwanger worden lukt niet
Als je eenmaal het besluit samen hebt genomen om zwanger te worden, is er geen groter verlangen wat hiermee te vergelijken is. Vaak is de eerste beslissing het stoppen met anti-conceptie pil, dan wel het verwijderen van een spiraal. Je weet dat je lichaam een periode nodig heeft om haar hormoonbalans te vinden, en een regelmatige cyclus te krijgen. Dit wachten kan al als een eeuwigheid aanvoelen.
Wanneer bel je de huisarts?
De richtlijnen van de huisarts zijn dat als je na 1 jaar, na regelmatige gemeenschap, niet zwanger wordt, je een doorverwijzing krijgt naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Ben je nu 35 jaar en ouder, dan wordt deze periode verkort na 6 maanden. De periode van 1 jaar kan ook worden verkort in de volgende gevallen:
Je hebt geen menstruatie
Als je menstruatie na enkele maanden tot 6 maanden niet opgang is gekomen, begin je al wat onrustig te worden. Via de huisarts kun je al een doorverwijzing krijgen om bij de gynaecoloog te laten onderzoeken wat er aan de hand is.
Heel onregelmatige menstruatie of (ernstige) menstruatieklachten
Heb je nu een heel onregelmatige menstruatie, dan kun je meestal al eerder dan het vaststaande 1 jaar voor verder onderzoek bij de gynaecoloog terecht.
Na 1 jaar: zwanger worden lukt niet
Als je na 1 jaar, bij een regelmatige menstruatie en bij regelmatige gemeenschap, nog niet zwanger bent kun je als koppel bij de gynaecoloog terecht. In eerste instantie worden de zaadcellen van de man gecontroleerd. Bij de vrouw vindt er niet standaard verder onderzoek plaats als er geen indicatie lijkt te zijn, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een regelmatige menstruatie, geen sprake is van endometriose of lijkt te zijn of geen andere indicatoren/ risico factoren.
Mijn advies is, om als vrouw toch gelijk een medische check te vragen! Hierbij zal er onderzoek plaatsvinden rondom de baarmoeder en de eierstokken, de cyclus wordt gevolgd en de hormoonhuishouding wordt gecontroleerd. Als je deze check gelijk laat doen dan kun je tenminste een deel aan redenen van het uitblijven van een zwangerschap uitsluiten zoals: vernauwing eierstokken en de ligging van de baarmoeder.
Herhaaldelijke miskramen
Als je helaas miskramen hebt mee gemaakt, zul je via de verloskundige waarschijnlijk bij de gynaecoloog terecht komen, die een onderzoek start naar de oorzaken. Er zullen verschillende onderzoeken plaatsvinden, zoals chromosomenonderzoek, bloedonderzoek (waaronder de homocysteïne, nu standaard wordt onderzocht) bij de vrouw, eventueel echoscopisch onderzoek van de baarmoeder en eierstokken.
Oorzaken dat zwanger worden niet lukt
Voorgaand omschreven proces is wat er vaak vooraf gaat aan het moment dat je echt gaat beseffen dat zwanger worden niet lukt.
In dit proces zijn ook al een hele set aan factoren onderzocht en doorgevraagd door de zorgverleners. Waaronder leefstijlfactoren zoals roken, gewicht, werken met gevaarlijke stoffen bij een van de partners, erfelijke ziekten en familiaire aandoeningen. Of andere factoren die de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden zoals ontstekingen, gebruik van geneesmiddelen, seksuele problemen, eventuele eerdere zwangerschappen.
Als dit allemaal achter de rug is, kan er sprake zijn een van de volgende (medische) oorzaken, die zorgen dat zwanger worden niet lukt:
- Je hebt PCOS
- Zonder (medische) oorzaak
- Je bent ouder dan 35 jaar
- Endometriose
- Schildklierproblemen
- Verminderde zaadkwaliteit
Medisch worden er opties geboden, om je te helpen met zwanger worden. Je staat voor de keuze of je doorgaat met fertiliteitsbehandelingen of dat je het zelfhelend vermogen van je lichaam wil aanspreken, en op een natuurlijke manier zwanger wil worden.
In het volgende deel van deze blog neem ik jullie mee in het effect van orthomoleculaire therapie en hoe jou dit kan helpen om toch zwanger te worden!
Orthomoleculaire therapie als basis voor een gezonde zwangerschap
De orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van de gedachte dat een gezond lichaam zichzelf kan genezen en in balans kan houden. Ook wel het zelfhelend vermogen.
Als zwanger worden (nog) niet lukt, is er onbalans in je lichaam die hiervoor zorgt. Met orthomoleculaire therapie stimuleren we het zelfhelend vermogen, waardoor je lichaam weer in balans komt, je vruchtbaarheid bevorderd en je een optimale omgeving voor conceptie creëert. Met de juiste voedingsstoffen, voeding die bij jou lichaam past en leefstijl interventies, breng je het lichaam in een staat die het lichaam van nature kent.
Gerichte interventies, op het gebied van voeding, voedingsstoffen en leefstijl worden bepaald na uitgebreid onderzoek middels vragenlijsten, diverse set aan metingen en eventueel aanvullende labonderzoek. De oorzaken van je verminderde vruchtbaarheid worden duidelijk, en vertaald naar de verschillende lichaamssystemen/ biochemische processen die in onbalans zijn.
Vervolgens worden er persoons specifieke interventies bepaald, op het gebied van voeding, voedingsstoffen, leefstijl en stress bewustzijn. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk wat bij jou de reden is dat je niet zwanger wordt. De interventies zijn gericht om de oorzaak van je verminderde vruchtbaarheid aan te pakken en het zelfhelend vermogen te stimuleren.
Starten met orthomoleculaire therapie en je lichaam weer in haar gezonde staat brengen, is hoe dan ook waardevol voor elke vrouw en man, als een voorbereiding op de bevruchting, een gezonde zwangerschap, de ontwikkeling van een gezonde baby en de gezondheid van de moeder met zo weinig mogelijk complicaties en neven effecten.
In deze blog volgen tips als zwanger worden niet lukt, generiek. Dus in het geval als er geen medische oorzaak lijkt te zijn of als je 35 jaar en ouder bent. .
Zijn er andere oorzaken van toepassing die onder andere hierboven vermeld staan, en ben je nieuwsgierig hoe orthomoleculaire therapie bijdraagt aan je vruchtbaarheid, neem dan vooral contact met me op.
Tips om zwanger te worden
Met de juiste kennis en aanpak, kunnen jouw kansen om zwanger te worden vergroten. Hieronder volgen enkele praktische tips die je zelf kunt toepassen om je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier te vergroten:
Begrijp je menstruatiecyclus
Een van de eerste stappen is het begrijpen van je menstruatiecyclus. Weet wanneer je ovuleerd, of je wel ovuleerd (?) en plan gemeenschap rond deze vruchtbare periode. Er zijn verschillende methoden en hulpmiddelen om je ovulatie te volgen, waaronder temperatuurkaarten, ovulatiestrips en vruchtbaarheidsapps.
Heb je geen of zelden een menstruatie, en ben inmiddels erachter gekomen dat je PCOS hebt? Lees dan mijn volgende blog: Zwanger worden met PCOS.
Optimaliseer de spermakwaliteit
De kwaliteit van het sperma is net zo belangrijk als de vruchtbaarheid van de vrouw. Mannen kunnen de gezondheid van hun sperma verbeteren door een gezond dieet te volgen, te stoppen met roken, alcohol te matigen en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Antioxidanten zoals vitamine C en E, zink en selenium zijn cruciaal voor de spermakwaliteit. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je met supplementen begint.
Gezonde voeding
Wanneer zwanger worden niet lukt is het nuttigen van gezonde voeding een belangrijk aspect! Integreer gezonde voeding in je dagelijkse leven. Voeding die rijk is aan vitaminen, mineralen, gezonde vetten, genoeg vezels. Voeding die volwaardig is en liefst niet of zo min mogelijk bewerkt. Deze voeding helpt jou lichaam haar zelfhelend vermogen optimaal te benutten en het bied die voedingsstoffen die nodig zijn voor herstel.
Focus op een voedingspatroon rijk aan biologische groenten, fruit, volkoren granen zoals spelt en haver, gezonde vetten uit zaden, noten en zaden, avocado's, vette vis en olijfolie en eiwitten uit peulvruchten en magere dierlijke bronnen.
Lees mijn blog Top 5 voedingsgewoonten, voor gezonde voeding, hoe je hier praktisch mee kan starten.
Gezonde voeding is ook afhankelijk van je stofwisseling, hoe jouw lichaam om gaat met bepaalde voeding (koolhydraten, gluten, lactose). Heb je bijvoorbeeld PCOS, dan ben je enorm gebaat bij een koolhydraat armer voedingspatroon. Zoek een deskundige die je begeleidt om tot gezonde voeding te komen, die past bij jou stofwisseling, bij wat jij nodig hebt en wat jij lekker en praktisch vindt!
Beperk de volgende voedingsstoffen:
Cafeïne, alcohol, bewerkt voedsel en suikerrijke snacks. Waarschijnlijk overbodig om te vermelden, maar vermijd roken en drugs volledig.
Aanvullend voedingsstoffen, gebruik van supplementen
Er zijn verschillende aanvullende voedingsstoffen, ofwel supplementen en kruiden die de vruchtbaarheid kunnen ondersteunen en de kans op een zwangerschap vergroten. Dit zijn onder andere:
Foliumzuur, Omega-3, Vitamine D, B-Vitamines, Zink, Selenium, Co-enzym Q10. Andere voorbeelden zijn maca-wortel en vitex (monnikspeper).
Raadpleeg altijd een deskundige voordat je met supplementen begint. Je wilt namelijk de juiste soort, de juiste dosering en een goed opneembare variant die specifiek voor jou ook zijn werk doet. Waar het met name om gaat, is welke biochemische systemen hebben ondersteuning nodig om in balans te komen, zodat het lichaam op een juiste manier ondersteund wordt om haar zelfhelend vermogen weer op te pakken.
In mijn praktijk zie ik dan ook dat het inzetten van die specifieke voedingsstoffen waar jou lichaam om vraagt, het zelfhelend vermogen enorm in beweging brengt. En dan heb ik het absoluut niet over hoog gedoseerde voedingssupplementen, maar over precies de juiste voedingssupplementen afgestemd op wat jouw lichaam nodig heeft!
De twee voedingsstoffen foliumzuur en omega 3 die van belang zijn voor elke vrouw die zwanger wil worden, en ook die de vruchtbaarheid vergroten zal ik onderstaand verder uitdiepen.
Foliumzuur
Alvorens proberen zwanger te worden, is het algemeen advies om foliumzuur te suppleren, idealiter al enkele maanden voor de conceptie. Foliumzuur, een B-vitamine, is bekend om zijn belang in het voorkomen van neurale buisdefecten bij de ontwikkeling van de foetus.
Foliumzuur kan echter nog een andere wezenlijke rol spelen voor je vruchtbaarheid.
Foliumzuur speelt een namelijk cruciale rol in de methylering, een complex biochemisch proces dat essentieel is voor de regulatie van genexpressie, de instandhouding van de integriteit van het DNA en de reparatie ervan. Dit proces is van groot belang voor de vruchtbaarheid, zowel bij vrouwen als bij mannen, omdat het een sleutelrol speelt in de celdeling en de ontwikkeling van het sperma en de eicellen.
Een goede methylering is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van 5-MTHF, de actieve vorm van foliumzuur. Wanneer er sprake is van een tekort aan foliumzuur of wanneer het lichaam foliumzuur niet efficiënt kan omzetten in de actieve vorm, of zelf als er te veel 5-MTHF gesuppleerd wordt voor jou lichaam, kan dit leiden tot verstoringen in de methyleringsprocessen. Dit kan onder andere de aanmaak van hormonen en neurotransmitters verstoren en je ontgiftingsfunctie en daarmee de vruchtbaarheid enorm verminderen.
Het gebruik van supplementen met de actieve vorm van foliumzuur, 5-MTHF, kan vooral voordelig zijn voor individuen met MTHFR-genmutaties, die moeite hebben met het omzetten van folaat naar zijn actieve vorm.
De juiste dosering van foliumzuur, in de juiste vorm, is daarom van groot als je je vruchtbaarheid wil optimaliseren.
Via standaard bloedonderzoek wordt foliumzuur zowel actief als niet-actief geprikt als eenzelfde waarde. Een goede foliumzuur bloedwaarde hoeft dus niets te zeggen. Door je homocysteïne waardes te laten bloedprikken, krijg je al meer bruikbare informatie. Mijn advies, ga opzoek naar een deskundige die je hiermee kan helpen.
Omega 3
Bij een hoog kwalitatief omega 3 supplement is elke vrouw en haar toekomstige baby gebaat.
Omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA, spelen een vitale rol in het proces van zwanger worden en blijven, evenals in de gezondheid van moeder en kind gedurende de hele zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Deze essentiële vetzuren zijn niet alleen cruciaal voor de hormonale balans en de ontwikkeling van gezonde eicellen – een fundamentele stap op weg naar vruchtbaarheid – maar ook voor de ondersteuning van een gezonde zwangerschapsduur.
Tijdens de zwangerschap worden de DHA-voorraden van de moeder direct aangesproken om te voorzien in de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus. Dit benadrukt het belang van een adequate inname van omega-3 vetzuren in deze fase, om te zorgen voor optimale ontwikkelingskansen voor het ongeboren kind.
Na de geboorte is het essentieel dat nieuwe moeders hun omega-3-niveaus op peil houden. Een significante daling kan al binnen twee weken na de bevalling optreden, wat invloed kan hebben op het centrale zenuwstelsel van de baby en de geestelijke gezondheid van de moeder, waaronder het risico op postnatale depressie.
Verder is bewezen dat de consumptie van langeketen-omega-3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding de DHA-niveaus in de moedermelk verhoogt, wat de visuele en neurale ontwikkeling van de baby ten goede komt.
Het is dus van essentieel belang om bewust te zijn van de inname van omega-3 vetzuren in de prenatale fase, voor je vruchtbaarheid, bij conceptie, en de latere belangrijke fasen van het leven, zowel voor de gezondheid van de moeder als voor die van haar kind.
Met eenvoudige bloedtesten (vingerprik) kun je de vetzuurbalans meten, hierin worden de Omega 3;6;9 en de verzadigd vetten weergegeven. Het tekort aan Omega 3 wordt dan gelijk helder, en of je in verhouding te veel omega 6 binnen krijgt. Een herhaal meting kun je telkens na 4 maanden doen, zodra alle cellen in je lichaam weer vernieuwd zijn (3 maanden).
Onder of overgewicht
Een gezond gewicht behouden is essentieel voor vruchtbaarheid. Overgewicht of ondergewicht kan de hormoonproductie beïnvloeden en de kans op conceptie verminderen.
In geval van overgewicht, wordt in vetcellen het geslachtshormoon oestrogeen aangemaakt, wat zorgt voor oestrogeendominantie wat een verstoorde hormoonbalans is, en daarmee de vruchtbaarheid beïnvloed. Tevens zal er bij overgewicht waarschijnlijk sprake zijn van een slechte leverwerking, waardoor de detoxificatie niet goed loopt, die ook weer wezenlijk is voor de afvoer van oestrogenen.
Bij ondergewicht is er vaak sprake van geen of onregelmatige cyclus. Je lichaam staat in een automatische spaarstand, het heeft onvoldoende voeding en voedingsstoffen om ook nog een zwangerschap te volbrengen. Hormonen spelen hier heel ingenieus op in.
Lichaamsbeweging
Regelmatig lichaamsbeweging zoals wandelen, zwemmen of yoga, kan helpen bij het hebben of houden van een gezond gewicht. Het verbeterd niet alleen je fysieke welzijn, maar ook je mentale en emotionele welzijn. Lichaamsbeweging zoals wandelen en yoga, activeren daarnaast het parasympatisch zenuwstelsel, voor rust en herstel. Daar waar we in ons dagelijks leven vaak te veel en te lang in de ACTIE stand zitten, ook wel het sympathisch zenuwstelsel dat geactiveerd is. En in deze actie stand, kan er geen rust en herstel plaatsvinden.
Vermijd schadelijke stoffen en hormoonverstoorders
Blootstelling aan bepaalde chemicaliën en toxines kan de vruchtbaarheid beïnvloeden. Dit omvat pesticiden, zware metalen en BPA, die vaak worden gevonden in plastic. Kies voor biologische producten waar mogelijk en gebruik glas of roestvrijstaal in plaats van plastic containers.
Neem bijvoorbeeld BPA; dit is een xeno-oestrogeen dat de structuur van het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootst, wat kan leiden tot verstoringen in de hormoonbalans.
Daarnaast is het mogelijk dat je lichaam, als gevolg van je eerdere levensstijl of bepaalde gebeurtenissen, nog niet in staat is geweest om alle opgebouwde toxische stoffen effectief te kunnen afvoeren. Een voedingspatroon rijk aan gezonde voeding en de juiste nutriënten kan je lichaam ondersteunen in haar natuurlijke detoxprocessen, wat weer ten goede komt aan je vruchtbaarheid.
Stress beheersing en vermindering
Help: zwanger worden lukt niet! Hoe kan dit nu? En ik wil het zo graag...! Stress, stress, en nog meer stress... Een van de belangrijkste tips om de vruchtbarheid te vergroten is het beheren van stress. Makkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk..
Stress verstoort de hormoonbalans, doordat het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Cortisol heeft voorrang op de aanmaak van het geslachtshormoon progresteron. Bij te veel chronische stress is er dus onvoldoende aanmaak van progresteron, wat de vruchtbaarheid drastisch verminderd. Voldoende rust zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde geest.
Vaak is stress ergens een onbewuste factor, of je weet zelf niet zo goed hoe je deze kan verminderen. Zoek hier vooral begeleiding bij. Veel wandelen en Yoga, zoals eerder in deze blog vermeld, kunnen al hele effectieve remedies zijn.
Door een cortisol dagcurve meting te laten doen, krijg je voor jezelf al een idee hoe druk je bijnieren zijn (of zijn geweest) met de aanmaken van cortisol. Zoek vooral een deskundige voor de interpretatie van deze dag curves in jou situatie.
Ook kan het zijn dat je lichaam niet goed tot rust kan komen of kan ontspannen door het missen van voedingsstoffen. De eerder genoemde methylering kan hier ook een grote rol in spelen. Dus door het verder in balans te brengen van de methylering is er veel winst te behalen.
Slaap goed en genoeg.
Het kan zijn dat je door te veel stress ook slecht slaapt, en laat slaap nu juist het moment zijn voor jou lichaam voor rust en herstel. Daarmee is een goede nachtrust onmisbaar voor een goede gezondheid en vruchtbaarheid.
Tijdens de slaap vinden herstelprocessen plaats die essentieel zijn voor de hormoonregulatie. Het aanhouden van een regelmatige slaaproutine en het zorgen voor een rustige slaapomgeving kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren, wat op zijn beurt weer een positieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid.
Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen kunnen ook bijdragen aan een betere nachtrust en ontspanning.
Ontspannende kruiden en mineralen
Met orthomoleculaire therapie breng je meer balans in jouw lichaam, waardoor je jou lichaam ook helpt beter te ontspannen. Een direct voorbeeld wat je zelf kan toepassen is het gebruiken van het mineraal magnesium. Dit is een mineraal die je lichaam veel verbruikt bij stress. Een tekort aan magnesium verhoogt ook weer juist je stressgevoeligheid. Door extra magnesium te nemen, stel je je lichaam weer instaat makkelijk te ontspannen, wat ook weer voor een stuk mentale rust zorgt.
Daarnaast kun je ook veel onrust en stress ervaren als je methylatie in onbalans is. Methylatie is eerder in deze blog uitgelegd, waar foliumzuur een onderdeel van is.
Zoek steun
Als zwanger worden niet lukt, kan het voelen alsof elke dag een strijd is. Maar je staat er niet alleen voor. Zoek naar steun bij mensen in je omgeving, in online forums en supportgroepen die jouw situatie begrijpen.
Persoonlijke begeleiding wanneer zwanger worden niet lukt.
Elke vrouw is uniek, en dus is elk traject naar zwangerschap dat ook. Als ik je mag begeleiden in jouw natuurlijke zwangerschap, dan stemmen we de juiste stappen geheel af op jouw lijf, leefstijl en stofwisseling.
Dit doen we o.a. door verschillende metingen te doen. En vervolgens vertalen we die naar praktische aanpassingen die passen bij jou. Je gaat ook het effect ervaren wat deze doen met je lichaam, in hoe je je voelt en je energiehuishouding. Natuurlijk zwanger vraagt om een stuk bewustzijn te krijgen over de samenwerking tussen je lichaam en je geest. Je wordt continue een stuk bewuster hoe je beter voor jou lichaam kan zorgen zodat het in staat is, om te doen wat het van nature hoort te doen.
Hierbij ga jij vertrouwen krijgen in de kracht van je lichaam en haar zelfhelend vermogen. Het is het mooiste cadeau wat je jezelf en je toekomstige baby cadeau kan doen.
Als ervaringsdeskundige begrijp ik de uitdagingen en streef ernaar helderheid, vertrouwen en rust te brengen in jouw weg naar zwangerschap. Mijn begeleiding is afgestemd op jouw specifieke situatie en behoefte.
Ik help je heel graag! Neem contact met me op als je meer wilt weten en stappen (of stapjes) wilt zetten.
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!