20 Bespaartips voor korte en lange termijn

Bespaartips
18/07/2022
178

In een tijd waarin veel zaken duurder worden zijn bespaartips vaak een uitkomst. Soms zijn quick fix, voor de korte termijn genoeg, maar er zijn ook tips die voor lange termijn tot besparing op je kosten leiden.

Quick fix bespaartips

 • Vergelijk prijzen: Voordat je iets koopt, vergelijk de prijzen bij verschillende winkels of online. Zo kun je de beste deal vinden en geld besparen. Er zijn veel vergelijking sites die producten op kwaliteit en/of op prijs vergelijken. Tevens zijn er ook sites/browsers die coupons zoeken voor betreffende webwinkels.
 • Doe het zelf: Leer basisvaardigheden zoals koken, schoonmaken, kleine reparaties en tuinieren. Hierdoor hoef je minder geld uit te geven aan uitbesteding van deze taken.
 • Koop tweedehands: Overweeg om tweedehandsproducten te kopen, zoals kleding, meubels of elektronica. Vaak zijn deze nog in goede staat, maar tegen lagere prijzen dan nieuwe producten.
 • Bespaar op energie: Verminder je energieverbruik door onnodige lichten uit te schakelen, elektronische apparaten niet op standby te laten staan en energiezuinige lampen en apparaten te gebruiken. Hanteer een energievergelijker.
 • Laat de auto staan, niet alleen voordeliger maar ook gezonder voor jezelf en het milieu.
 • Switch van leverancier voor bijvoorbeeld (zorg)verzekering, internet, telefoon, energie. Vaak ontvang je welkomstpremie.
 • Eet thuis en neem lunch mee: Uit eten gaan is altijd duurde. Door thuis te koken en je lunch naar het werk of school mee te nemen, kun je veel geld besparen.
 • Koop aanbiedigen groter in. Op het moment dat een product erg goedkoop is en je hebt het vaker nodig, koop dan een voorraad in.
 • Verkoop producten die je niet meer gebruikt. Het is niet zozeer een echte bespaartips, maar dit levert je extra inkomsten op.
spaargeld

Lange termijn bespaar strategie

Deze bespaartips vragen mogelijk een investering en op korte termijn kosten ze mogelijk wat maar leiden op de lange termijn tot uiteindelijk minder kosten.

 • Denk bij een aanschaf in Total Cost of Ownership (TCO). Hoeveel kost het je om een product aan te schaffen en te gebruiken/onderhouden. Mogelijk heb je genoeg voor de aanschaf van een auto, maar zijn de kosten die er maandelijks mee gepaard gaan lastig op te hoesten.
 • Maak een budget: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je te zien waar je geld naartoe gaat en waar je mogelijk kunt besparen. Stel een doel waar je binnen wilt blijven.
 • Verminder onnodige uitgaven: Ga kritisch door je uitgaven en identificeer waar je kunt bezuinigen. Denk aan abonnementen die je niet gebruikt, dagelijkse uitgaven zoals koffie of snacks, of impulsaankopen.
 • Probeer minder waarde te hechten aan spullen. Uiteindelijk geven spullen je geen duurzaam geluk. De vraag is soms of jij een product bezig of het product jou? Lees ook onze blog met tips om van je telefoonverslaving af te komen.
 • Stel spaardoelen: Stel specifieke doelen voor je spaarrekening en houd je eraan. Dit helpt je gemotiveerd te blijven om geld te besparen.
 • Leer van anderen: Praat met vrienden, familie of online gemeenschappen over bespaartips en trucs. Je kunt veel leren van hun ervaringen en ideeën.
 • Kijk vooruit, zie welke aankopen je te wachten staan of hoe je leven gaat verlopen. Gaan je kinderen studeren, wil je een dag minder werken of wil je groter gaan wonen. Anticipeer op je leven en start vandaag met een spaarplan.
 • Creëer een Money Mindset. Heb meer aandacht voor de financiële impact (positief of negatief) van je keuzes.

Onthoud dat het niet alleen gaat om geld te besparen, maar ook om bewust om te gaan met je uitgaven en je financiële situatie te beheren. Het kan even duren voordat je gewend bent aan nieuwe gewoonten, maar met doorzettingsvermogen en discipline kun je succesvol geld besparen. Succes met het toepassen van deze bespaartips!

Over de auteur

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down