10 CV tips bij het maken van een professionele CV!

CV tips
25/11/2024
57

Een goed CV is je visitekaartje in de professionele wereld. Het is het eerste wat werkgevers zien wanneer ze jou overwegen voor een functie. Een goede CV kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek of een snelle afwijzing. Of je nu net begint op de arbeidsmarkt of al jaren ervaring hebt, een sterk CV is essentieel. In deze blog geef ik je 10 praktische CV tips om de aandacht van werkgevers te trekken en meer kans te maken voor een sollicitatiegesprek en wellicht op jouw droombaan. Met een goed CV val je al snel op in de arbeidsmarkt!

Wat is een CV?

Een CV (afkorting van curriculum vitae) is een document waarin je een overzicht geeft van je persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere relevante informatie die een potentiële werkgever nodig heeft om een goed beeld van je te krijgen. Het CV wordt meestal gebruikt bij sollicitaties om jezelf te presenteren en te laten zien waarom jij geschikt bent voor een bepaalde functie.

Het CV is dus een belangrijk hulpmiddel in het sollicitatieproces, omdat het vaak het eerste is dat een werkgever van je ziet. Het moet niet alleen je werkervaring en opleiding duidelijk maken, maar ook je sterke punten en prestaties.

Indeling van jouw CV

Het CV bestaand uit vaste onderdelen. Welke onderdelen jij in jouw CV gaat beschrijven zijn de volgende:

  • Persoonlijke gegevens: Dit bevat je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel je LinkedIn-profiel of andere relevante contactinformatie. Neem hierin ook mee of je wel of geen rijbewijs in bezit hebt.
  • Profiel: Een korte, krachtige samenvatting van wie je bent, je carrière doelen en wat je te bieden hebt.
  • Werkervaring: Een overzicht van je vorige banen, inclusief functietitels, werkgevers, data van tewerkstelling en je belangrijkste verantwoordelijkheden en prestaties.
  • Opleiding: Je behaalde diploma’s, certificaten en andere relevante opleidingen of trainingen.
  • Vaardigheden: Dit kan zowel technische (bijvoorbeeld softwarekennis, talen) als persoonlijke vaardigheden (zoals communicatie, leiderschap) omvatten.
  • Talenkennis: Vermelding van de talen die je spreekt en je niveau (bijvoorbeeld basis, goed, vloeiend, moedertaal).
  • Vrijwilligerswerk of nevenactiviteiten: Dit kan extra waarde toevoegen, vooral als het relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert.
  • Referenties (optioneel): Soms wordt gevraagd om referenties van eerdere werkgevers of collega's. Als je deze niet wilt opnemen, kun je ook aangeven "Referenties op aanvraag beschikbaar."

Een goed CV helpt je om je professionele kwalificaties en ervaring op een georganiseerde en aantrekkelijke manier te presenteren, wat de kans vergroot om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Het is dus essentieel om je CV regelmatig bij te werken en aan te passen aan de functie waarop je solliciteert.

10 CV tips voor jou!

Het is nu aan jou, ben jij klaar om jouw CV op te stellen? Neem de onderstaande CV tips hierin mee, zo maak je nog meer kans op de functie waar jij op wilt solliciteren! Heel veel succes!

1: Kies voor een overzichtelijke indeling

Zorg ervoor dat je de juiste informatie in jouw CV opneemt. Hierboven heb ik de verschillende onderdelen die tot een CV behoren benoemt. Maak jouw CV overzichtelijk zodat de werkgever in één opslag kan zien welke ervaringen jij eerder hebt opgedaan, welke opleidingen jij hebt gevolgd, welke vaardigheden jij bezit, en ga zo maar door... Maak het dus overzichtelijk en concreet!

2: Maak het persoonlijk, kies voor een persoonlijke lay-out

Een CV is eigenlijk maar een saai documentje waarin je bovenstaande onderdelen zult benoemen. Des te belangrijker is het om de persoon achter dit documentje naar voren te laten komen. Wees creatief en blijf dicht bij jezelf. Ook met dit documentje maak je al een eerste indruk bij jouw werkgever, en jij wilt toch ook dat deze indruk al direct goed is...? Zorg wel voor een professionele opmaak en houdt rekening met het gekozen lettertype, lettergrootte, voldoende witregels, regelafstand, uitlijning en maak onderscheid in verschillende koppen door het gebruik van verschillende letterdiktes.

Er zijn verschillende creatieve manieren om een CV op te stellen. Zo zijn er verschillende lay-outs online verkrijgbaar. Deze lay-outs kan je dan ook weer naar persoonlijke voorkeuren aanpassen. Wees dus jezelf en niet zoals een ander, wees creatief en maak er zeker iets persoonlijks van want ook jouw toekomstige werkgever wilt weten welk vlees hij of zij in de kuip heeft.

Naast het kiezen voor een persoonlijke lay-out, kan je een CV ook persoonlijk maken door het benoemen van jouw hobby's en interesses. Dit geeft meer inzicht in jouw voorkeuren en persoonlijke karakter. Zorg bij het benoemen van jouw hobby's en/of interesses dat ze ook daadwerkelijk wel iets over jouw als persoon zeggen. Sporten is leuk, en vertelt dat je sportief bent, maar welke sport beoefen je? Dit zegt uiteindelijk meer over jouw als persoon dan dat je alleen sportief bent.

3: Pas jouw CV aan op de functie

Pas je cv aan op de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Analyseer de vacature en probeer de belangrijkste eisen en vaardigheden te integreren in je cv. Gebruik trefwoorden uit de vacatureomschrijving, zodat het cv relevant is voor de rol die je ambieert. Dit laat tevens ook zien dat je een overwegende keuze hebt gemaakt voor de sollicitatie die jij uitzet, je hebt je volledig ingelezen en dus voorbereid op hetgeen je kan gaan verwachten van de functie.

Dit betekent dus ook dat je jouw CV voortdurend moet aanpassen naar de functie waar jij op solliciteert. Je kunt dus niet telkens jouw CV kopiëren en plakken maar vraagt het om kleine aanpassingen om zo ook op te vallen tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Naast het aanpassen van je CV aan de specifieke vacature, kun je ook de taal uit de vacature overnemen. Werkgevers gebruiken vaak bepaalde termen om de gewenste kennis en vaardigheden te beschrijven. Door deze woorden en zinnen in je CV (en motivatiebrief) te verwerken, maak je de inhoud meer relevant en afgestemd op de wensen van de werkgever. Dit vergroot de kans dat je CV opvalt en aansluit bij wat de werkgever zoekt.

4: Vermeld enkel relevante werkervaring

Op jouw CV vermeld je alleen werkervaring die betrekking heeft op de vacature waar jij op solliciteert. De voornaamste reden dat veel CV's in de prullenbak verdwijnen is dat het ingestuurde CV simpelweg niet aansluit bij de wensen en behoefte van de werkgever. Je moet je dus proberen te focussen op de werkervaringen die daadwerkelijk bewijzen dat jij de betreffende functie goed kan uitvoeren en dat jij een geschikte kandidaat bent.

Als je bijvoorbeeld net bent afgestudeerd, het diploma Geneeskunde hebt ontvangen en nu wilt gaan solliciteren voor een artsenfunctie in het ziekenhuis... Is het dan nog wel zo relevant om dat bijbaantje bij de AH toen je 14 jaar was te benoemen? Dit heeft weinig toevoeging op de functie waar jij nu voor gaat solliciteren, dus dit mag je gerust weglaten!

5: Highlight relevante vaardigheden

Een sectie waarin je je vaardigheden op een rij zet, kan erg waardevol zijn. Denk aan zowel harde vaardigheden (zoals softwarekennis, talen, technische vaardigheden) als zachte vaardigheden (zoals communicatie, leiderschap of samenwerking). Kies de vaardigheden die het meest relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

6: Begin met de belangrijkste onderdelen

Tijdens een sollicitatiegesprek worden de punten van boven naar beneden afgelopen. Wanneer je jouw belangrijkste prestatie bovenaan zet, gaat men hier ook als eerste het gesprek over aan. Op deze manier kan je meteen al een krachtige en positieve indruk maken want dit is meestal ook het onderdeel waar jij het meeste over te vertellen hebt. Dit is tevens ook een manier om met meer zelfvertrouwen het gesprek in te gaan, want stilvallen zal je niet wanneer je hierover mag spreken.

7: Vergeet je opleiding(en) niet!

Zeker als je net je studie hebt afgerond, is het belangrijk om je opleiding goed in je cv te vermelden. Noem je diploma, de instelling en de afstudeerdatum. Voor oudere werkzoekenden kan het minder belangrijk zijn om gedetailleerd op de opleiding in te gaan, tenzij deze relevant is voor de functie.

Naast het vermelden van de opleiding is het ook belangrijk om jouw belangrijkste vaardigheden te benoemen. De functies die je al eerder hebben gehad vertellen immers niets over de vaardigheden die jij bezit. Gebruik hier de vacature ook weer als uitgangspunt. In de vacature tekst staan vaak de vaardigheden die jij moet bezitten om de functie te kunnen uitvoeren. Kies de vaardigheden die jij hiervan bezit en benoem deze in jouw CV. Ook dit mag je weer persoonlijk maken en pas ze dus toe op jouw als persoon.

8: Gebruik geen moeilijke woorden

Een wellicht voor de hand liggende CV tip.... Een CV moet goed leesbaar zijn. Hieronder is het dus ook voor de hand liggend dat werkgevers jouw CV begrijpen. Gebruik dus geen moeilijke woorden en hou het gemakkelijk en interessant om te lezen. Je moet immers iemand interesse wekken om meer over jouw te weten willen komen. Het is immers niet de bedoeling dat je nu al iemand omver blaast met moeilijke benamingen waardoor je jezelf buiten spel zet en geen kans maakt op die functie.

9: Houdt het bij 1 pagina!

Een CV moet overzichtelijk en leuk zijn om te lezen. Weet immers dat een werkgever niet maar 1 sollicitatie voor één functie in zijn mailbox binnenkrijgt. Dit aantal kan gemakkelijk oplopen tot 20 sollicitaties. 20 sollicitaties, zijn 20 sollicitanten en dat zijn weer 20 verschillende CV's die allemaal doorgelezen moeten worden om iedereen een eerlijke kans te geven. Een werkgever heeft naast zijn normale werktaken geen tijd om ook nog eens meerdere CV's van meerdere pagina's te lezen. Houdt het dus kort, krachtig maar zeker ook relevant. Op deze manier kan je iemands aandacht trekken en behouden, hetgeen zorgt voor een goede eerste indruk!

10: Laat het controleren, doe de dubbelcheck

Fouten in je CV maken een slordige indruk. Lees je cv meerdere keren door, gebruik spellingscontrole en vraag iemand anders om het na te lezen. Zelfs kleine typfouten kunnen een negatieve indruk maken, dus zorg ervoor dat je cv 100% foutloos is.

Een foutloos CV is dus essentieel. Spelfouten en grammaticale fouten kunnen een slechte indruk achterlaten en dat wil je zeker niet!

En nog een laatste CV tip voor jou: controleer ook even de naam van jouw CV bestand. Vaak wordt dit vergeten en zorg soms voor verwarring. Door het bestand de juiste naam te geven is deze voor de werkgever ook gemakkelijk terug te vinden. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn CV de volgende benaming gegeven: K.Lousberg CV (naam organisatie vacature).

Benieuwd naar nog meer CV tips? Lees dan hier meer CV tips die jou wellicht verder helpen!

Jouw CV als ticket naar succes!

Met deze 10 praktische CV tips ben je goed voorbereid om een cv te creëren dat niet alleen de aandacht trekt van werkgevers, maar ook je kansen vergroot op een sollicitatiegesprek, en misschien wel je droombaan! Onthoud dat je cv de eerste indruk is die je maakt, dus neem de tijd om het goed te doen. Pas het aan op elke functie, wees zorgvuldig met de opmaak, en laat het controleren om fouten te vermijden.

Een cv is niet alleen een document, het is jouw kans om je persoonlijkheid en kwaliteiten te laten zien. Dus maak er iets moois van, wees trots op wat je hebt bereikt, en zet jezelf in de schijnwerpers. Succes met het opstellen van jouw cv. Ik ben ervan overtuigd dat jij binnenkort de juiste baan zult vinden! Behoefte aan tips hoe jij je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek, lees dan hier verder!

Heel veel succes met het toepassen van deze CV tips, you can do it!

we want you

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down