Maakt een huisdier echt gelukkig? De 7 voordelen huisdieren op een rij !

voordelen huisdieren thuis
15/08/2022
233

In het drukke en vaak stressvolle leven van vandaag de dag, kunnen huisdieren een bron van onvoorwaardelijke liefde en vreugde zijn. Maar er zijn zeker nog meer voordelen huisdieren, ze zijn veel meer dan alleen schattige metgezellen; huisdieren hebben aantoonbaar positieve effecten op ons fysieke, emotionele en sociale welzijn. Of je nu een hond, kat, konijn, vogel of zelfs een vis hebt, het hebben van een huisdier kan talloze voordelen met zich meebrengen. In dit blog zullen we de voordelen huisdieren nader belichten.

Voordelen huisdieren

Het hebben van een huisdier brengt verschillende voordelen met zich mee, welke dat zijn lees je hieronder.

Vermindering van stress en angst

Het aaien en knuffelen van een huisdier heeft bewezen stress verlagende effecten. Onderzoek heeft aangetoond dat interactie met huisdieren de afgifte van oxytocine stimuleert, een hormoon dat gevoelens van genegenheid en rust bevordert. Dit kan helpen om angstgevoelens te verminderen en een kalmerende invloed te hebben op ons zenuwstelsel. Het dagelijkse contact met een huisdier kan ook het cortisolniveau (het stresshormoon) in ons lichaam verlagen, wat op zijn beurt de algehele stressniveaus kan verminderen.

Interactie met huisdieren kan de afgifte van het stresshormoon cortisol verminderen en de afgifte van het "knuffelhormoon" oxytocine stimuleren. Dit kan bijdragen aan een gevoel van kalmte en ontspanning, waardoor stressniveaus worden verlaagd.

Verbeterde immuniteit

Blootstelling aan huisdieren, vooral op jonge leeftijd, kan het immuunsysteem versterken. Studies suggereren dat kinderen die opgroeien met huisdieren een verminderd risico hebben op allergieën en astma. Blootstelling aan huisdieren op jonge leeftijd kan dus helpen om allergieën te verminderen. Kinderen die opgroeien in een omgeving met huisdieren hebben vaak een lager risico op het ontwikkelen van allergieën en astma. Het contact met huisdieren kan het immuunsysteem helpen om beter te reageren op allergenen en de tolerantie ervoor te vergroten. Het omgaan met huisdieren kan hiernaast ook de weerstand van het lichaam verhogen. Door regelmatig in contact te komen met bacteriën en andere micro-organismen die van nature aanwezig zijn bij huisdieren, wordt het immuunsysteem gestimuleerd en wordt het beter in staat om ziekteverwekkers te bestrijden.

Bevordering van lichaamsbeweging

Het hebben van een actief huisdier, zoals een hond, moedigt ons aan om dagelijks actief te zijn. Wandelen, joggen of spelen met onze harige vrienden is niet alleen leuk, maar ook goed voor onze gezondheid. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt niet alleen onze fysieke conditie, maar het kan ook helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat huisdierbezit verband houdt met een lager risico op hart- en vaatziekten. Het knuffelen van huisdieren kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart.

Gezelschap en minder eenzaamheid

Huisdieren zijn uitstekende metgezellen, vooral voor mensen die alleen wonen of zich vaak eenzaam voelen. Ze bieden onvoorwaardelijke liefde en kunnen ons troost en gezelschap bieden in tijden van verdriet of stress. Voor ouderen kunnen huisdieren ook een gevoel van doel en structuur in hun dagelijks leven brengen.

voordelen huisdieren

Verbeterde mentale gezondheid

Het hebben van een huisdier kan ook een positieve invloed hebben op onze mentale gezondheid. Studies hebben aangetoond dat huisdiereneigenaren over het algemeen een lager niveau van depressie en een betere geestelijke gezondheid hebben dan mensen zonder huisdieren. Het verzorgen van een huisdier en het verantwoordelijk zijn voor hun welzijn kan een gevoel van voldoening en eigenwaarde bevorderen.

Huisdieren bieden onvoorwaardelijke liefde en gezelschap. Ze zijn altijd aanwezig en bieden troost en afleiding tijdens moeilijke tijden. Het knuffelen, aaien of spelen met een huisdier kan een gevoel van geluk en vreugde opwekken en helpt negatieve gedachten en gevoelens te verminderen. Zoals eerder benoemd kan de interactie met huisdieren de afgifte van stresshormonen verminderen, waaronder cortisol. Het aaien van een huisdier kan ontspannend werken en het gevoel van angst verminderen, waardoor de stemming verbetert. Op deze manier zijn mensen in staat om hun emoties beter te reguleren. Huisdieren kunnen een bron van troost en steun zijn tijdens emotioneel uitdagende periodes, wat kan leiden tot een verbeterde stemming en veerkracht. Het verzorgen van een huisdier en het ervaren van hun onvoorwaardelijke liefde kan het gevoel van eigenwaarde vergroten. Het hebben van een verantwoordelijkheid om voor een ander wezen te zorgen, kan een gevoel van doel en voldoening geven, wat positieve invloed heeft op de stemming.

Sociale connecties

Huisdieren kunnen ook dienen als ijsbrekers en helpen bij het opbouwen van sociale relaties. Het uitlaten van een hond kan bijvoorbeeld leiden tot gesprekken met andere hondenbezitters, wat sociale interactie en een gevoel van gemeenschap bevordert. Daarnaast zijn er tal van online gemeenschappen en evenementen voor huisdiereneigenaren, waar mensen met gedeelde interesses elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Hieronder lees je nog een aantal positieve effecten van het hebben van een huisdier op het aangaan van sociale contacten, namelijk:

 1. Huisdieren fungeren vaak als uitstekende gespreksstarters. Mensen hebben de neiging om met elkaar in gesprek te raken wanneer ze een huisdier uitlaten, in het park spelen of in de buurt van andere huisdierbezitters zijn. Dit kan leiden tot spontane ontmoetingen en vriendschappen tussen mensen die anders misschien niet met elkaar in contact zouden zijn gekomen.
 2. Samen activiteiten ondernemen: Huisdieren, vooral honden, moedigen hun eigenaren aan om samen activiteiten te ondernemen. Wandelen in het park, spelen in de tuin of deelnemen aan hondentrainingen zijn allemaal activiteiten waarbij mensen met hun huisdieren andere huisdierbezitters kunnen ontmoeten en in contact kunnen komen.
 3. Gemeenschappelijke interesses: Huisdierbezitters delen een gemeenschappelijke interesse in het welzijn en de zorg voor hun huisdieren. Dit creëert een band tussen mensen en geeft hen een gedeeld gespreksonderwerp, wat kan leiden tot diepere gesprekken en betere interacties.
 4. Therapeutisch effect: Huisdieren hebben een therapeutisch effect op mensen, vooral op het gebied van sociale interactie. Ze kunnen gevoelens van eenzaamheid verminderen en mensen aanmoedigen om meer open te staan voor sociaal contact.
 5. Bevordering van groepsactiviteiten: In sommige gevallen kunnen huisdieren leiden tot groepsactiviteiten, zoals hondentrainingen, huisdierenfestivals of wandelgroepen voor huisdierbezitters. Deze evenementen bieden een uitstekende gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen te delen en sociale banden te versterken.
 6. Sociaal steunsysteem: Huisdieren kunnen dienen als een vorm van sociaal steunsysteem. Ze bieden troost en gezelschap, vooral voor mensen die zich eenzaam voelen of weinig sociale interactie hebben. Dit kan leiden tot een groter gevoel van welzijn en het vergemakkelijken van het aangaan van nieuwe vriendschappen.
voordelen huisdieren

Therapeutische voordelen

Huisdieren worden ook steeds vaker gebruikt in therapeutische settingen. Dieren ondersteunde therapie wordt ingezet om mensen met fysieke, emotionele of mentale problemen te helpen. Het rustgevende en empathische karakter van huisdieren kan bijdragen aan de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder autisme, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en angststoornissen.

Dier ondersteunde therapie omvat het gebruik van huisdieren als onderdeel van een gestructureerde therapeutische aanpak. Therapeuten werken samen met speciaal getrainde huisdieren om mensen te helpen bij het verbeteren van hun fysieke, emotionele en sociale welzijn. Bij autisme kan dier ondersteunde therapie helpen bij het bevorderen van sociale interactie, communicatievaardigheden en het verminderen van gevoelens van angst.

Hiernaast heb je ook therapiehonden die bij de behandeling van PTSS worden ingezet. Het zijn speciaal getrainde therapiehonden om mensen met PTSS te ondersteunen. Deze honden kunnen helpen bij het kalmeren van mensen tijdens angstige momenten, het bieden van comfort en veiligheid, en het signaleren van mogelijke gevaren. Therapiehonden kunnen ook helpen bij het verminderen van hyperarousal en het bevorderen van ontspanning.

Twee andere bekende voorbeelden zijn blindengeleidehonden en assistentiehonden bij epilepsie. Blindengeleidehonden zijn speciaal getrainde honden die mensen met een visuele beperking helpen om veilig te navigeren in hun dagelijks leven. Ze bieden ondersteuning bij het oversteken van straten, het vermijden van obstakels en het vinden van specifieke locaties. Deze honden zijn van onschatbare waarde voor mensen met een visuele handicap, omdat ze hen helpen om meer onafhankelijkheid en mobiliteit te bereiken. Hiernaast kunnen assistentiehonden worden getraind om mensen met epilepsie te helpen bij het signaleren van een aanstaande epileptische aanval. Deze honden zijn in staat om subtiele veranderingen in het gedrag of de lichaamsgeur van hun eigenaar op te merken voordat een aanval plaatsvindt. Ze kunnen dan waarschuwen zodat de persoon tijdig maatregelen kan nemen of een veilige positie kan innemen.

voordelen huisdieren

Heb jij al een dier in huis?

Kortom, het hebben van een huisdier kan een buitengewoon positieve invloed hebben op ons leven. Van het verminderen van stress en angst tot het bevorderen van lichaamsbeweging en het verbeteren van onze mentale gezondheid, onze harige metgezellen spelen een waardevolle rol in ons welzijn. Als je nog geen huisdier hebt, overweeg dan om er een te adopteren en ervaar zelf de vele voordelen die ze te bieden hebben.

Cijfers in Nederland

In Nederland speelt het bezit van huisdieren een prominente rol in het leven van vele mensen. Naar schatting zijn er ongeveer 33 miljoen huisdieren verspreid over het land, waaronder een diversiteit aan soorten, variërend van trouwe honden en speelse katten tot kleurrijke vogels, schattige konijnen en knaagdieren. Deze geliefde metgezellen zijn veel meer dan alleen huisdieren; ze zijn bronnen van genegenheid en vreugde, en dragen bij aan het welzijn van hun eigenaren op diverse manieren.

Zowel honden als katten zijn de absolute favorieten onder de Nederlandse huisdieren. Ongeveer één op de vijf huishoudens koestert een trouwe hond als gezinslid, terwijl iets meer dan één op de vijf geniet van het gezelschap van een lieve kat. Echter, andere huisdieren zoals vissen, vogels en konijnen worden ook veelvuldig gehouden.

huisdieren

Het hebben van huisdieren heeft niet alleen een emotionele waarde, maar het heeft ook een aanzienlijke economische impact. In het jaar 2020 werd naar schatting maar liefst 2,2 miljard euro besteed aan verschillende huisdier gerelateerde producten en diensten in Nederland, waaronder voedsel, accessoires en veterinaire zorg.

Bovendien is bewezen dat het bezit van huisdieren talrijke gezondheidsvoordelen biedt voor mensen in Nederland. Interactie met huisdieren kan bijdragen aan het verminderen van stressniveaus en het bevorderen van een algeheel gevoel van welzijn. Het aaien en knuffelen van deze trouwe metgezellen zorgt voor rust en kan gevoelens van eenzaamheid verminderen.

Voor gezinnen met kinderen kan het hebben van een huisdier een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van verantwoordelijkheidsgevoel. Ouders zijn vaak overtuigd dat het zorgen voor een huisdier kinderen leert om rekening te houden met de behoeften van anderen en het brengt structuur in hun dagelijks leven. Uit onderzoeken blijkt bovendien dat veel huisdierbezitters in Nederland zich minder eenzaam voelen dankzij de aanwezigheid van hun huisdieren. Vooral voor mensen die alleen wonen kunnen huisdieren een waardevolle bron van gezelschap en comfort zijn.

Al met al illustreren deze cijfers dat huisdieren niet alleen een belangrijke plaats innemen in de Nederlandse samenleving, maar ook gewaardeerd worden om de vele voordelen die ze bieden op emotioneel en sociaal vlak.

Wel of geen huisdier?

Of je wel of geen huisdier moet nemen, is een persoonlijke beslissing die afhangt van verschillende factoren. Het hebben van een huisdier brengt veel vreugde en voordelen met zich mee, maar het komt ook met verantwoordelijkheden en verplichtingen. Hier zijn enkele overwegingen die kunnen helpen bij het maken van deze belangrijke beslissing:

 1. Tijd en toewijding: Huisdieren vereisen tijd en aandacht. Ze hebben dagelijkse verzorging nodig, zoals voeding, beweging, en aandacht. Denk na over je levensstijl en beschikbare tijd voordat je een huisdier overweegt. Sommige huisdieren, zoals honden, hebben meer interactie en beweging nodig dan bijvoorbeeld vissen.
 2. Financiële verantwoordelijkheid: Het hebben van een huisdier brengt kosten met zich mee, waaronder voedsel, veterinaire zorg (waaronder de vaccinatie voor jouw konijn, hond en/of kat), speelgoed, en andere benodigdheden. Zorg ervoor dat je financieel in staat bent om voor een huisdier te zorgen en eventuele onverwachte uitgaven te kunnen dekken.
 3. Levenssituatie: Overweeg je huidige levenssituatie. Heb je voldoende ruimte voor een huisdier? Ben je vaak van huis? Heb je allergieën? Denk na over hoe een huisdier in jouw leven zou passen.
 4. Allergieën en gezondheidsproblemen: Als je allergieën hebt of gezondheidsproblemen die het moeilijk maken om voor een huisdier te zorgen, is het misschien geen goed idee om er een te nemen. Het welzijn van het dier en jouw gezondheid moeten voorop staan.
 5. Verantwoordelijkheid: Huisdieren zijn levende wezens die afhankelijk zijn van hun eigenaren voor hun welzijn. Overweeg of je bereid bent om de verantwoordelijkheid op je te nemen om voor een ander levend wezen te zorgen.
 6. Gezinsomstandigheden: Als je een gezin hebt, overleg dan met alle gezinsleden voordat je een huisdier neemt. Zorg ervoor dat iedereen bereid is om bij te dragen aan de zorg voor het huisdier.
 7. Emotionele band: Als je een sterke emotionele band voelt met dieren en je bent bereid om de verantwoordelijkheid te dragen die bij het hebben van een huisdier komt kijken, kan het hebben van een huisdier een waardevolle en lonende ervaring zijn.
voordelen huisdieren

Over het algemeen bieden huisdieren veel positieve effecten op ons leven, zoals vermindering van stress, gezelschap en vreugde. Als je bereid bent om tijd, energie, en middelen te investeren in de zorg voor een huisdier en als je levensstijl en omstandigheden het toelaten, kan het hebben van een huisdier een prachtige aanvulling zijn op jouw leven. Echter, als je twijfels hebt over jouw vermogen om voor een huisdier te zorgen of als het niet past bij jouw huidige levenssituatie, is het wellicht verstandig om nog even te wachten of om een andere vorm van diereninteractie te overwegen. Het welzijn van het dier en jouw eigen welzijn moeten altijd de hoogste prioriteit hebben bij het nemen van deze beslissing.

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down