Het eigen bedrijf starten stappenplan helpt jou verder!

eigen bedrijf opstarten stappenplan
05/12/2024
121

Droom jij ook van een eigen bedrijf? Het starten van een onderneming is een spannende en uitdagende reis. Of je nu een innovatieve technologie wilt ontwikkelen, je passie voor mode wilt omzetten in een kledinglijn, of een service wilt aanbieden die het leven van anderen gemakkelijker maakt, de eerste stap naar succes begint met een goed plan. In dit blog geef ik je een concreet stappenplan om je eigen bedrijf op te starten, van het eerste idee tot de lancering. Dus wees goed voorbereid en maak gebruik van dit eigen bedrijf starten stappenplan!

Ook hebben we al eerder een blog geschreven met tips om te starten met ondernemen. Vind je het moeilijk om aan de slag te gaan, neem deze tips dan eens door!

Eigen bedrijf starten stappenplan!

Gebruik dit stappenplan voor het opstarten van jouw eigen bedrijf!

1. Het idee en de marktonderzoek

De eerste stap in het eigen bedrijf starten stappenplan is het vinden van een idee. Dit klinkt simpel, maar het is belangrijk om iets te kiezen waar je gepassioneerd over bent en dat ook een marktvraag heeft. Voordat je verder gaat, is het essentieel om marktonderzoek te doen. Dit helpt je om te begrijpen:

  • Wie is je doelgroep?
  • Wat zijn de behoeften en problemen van je klanten?
  • Hoe ziet de concurrentie eruit?
  • Wat maakt jouw product of dienst uniek?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een duidelijker beeld van je markt en kun je je aanbod beter afstemmen op de vraag.

2. Het schrijven van een ondernemingsplan

Een businessplan of ondernemingsplan is een onmisbaar document voor elke ondernemer. En ook zeker in dit eigen bedrijf starten stappenplan! Het is de blauwdruk voor je bedrijf en helpt je de richting te bepalen. In je businessplan beschrijf je onder andere:

  • Je bedrijfsdoelen: Wat wil je bereiken op korte en lange termijn?
  • Jouw product of dienst: Wat ga je precies aanbieden?
  • Marktanalyse: Wie zijn je klanten, en wie zijn je concurrenten?
  • Marketingstrategie: Hoe ga je klanten aantrekken en binden?
  • Financieel plan: Hoeveel geld heb je nodig om te starten, en hoe ga je het verdienen?

Een goed doordacht businessplan of ondernemingsplan is niet alleen handig voor jou, maar ook voor eventuele investeerders of banken als je financiering zoekt.

eigen bedrijf opstarten stappenplan businessplan

3. Kies de juridische structuur van jouw onderneming

Voordat je officieel van start gaat, moet je de juiste juridische structuur voor je bedrijf kiezen. Je gaat dus een rechtsvorm kiezen. Deze rechtsvorm bepaalt bijvoorbeeld je belastingverplichtingen, aansprakelijkheid en administratieve lasten. De meest voorkomende vormen in Nederland zijn:

  • Eenmanszaak: Jij bent de enige eigenaar en je hebt volledige controle, maar bent ook volledig aansprakelijk.
  • Vennootschap onder firma (VOF): Je deelt de eigendom en verantwoordelijkheid met een partner.
  • Besloten vennootschap (BV): Een rechtspersoon waarbij de eigenaren (aandeelhouders) beperkt aansprakelijk zijn.

Maar er zijn er nog meer:

  • Naamloze vennootschap (nv): het eigen vermogen is verdeeld in aandelen, die vrij verhandelbaar zijn, en de aandeelhouders beperkt aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf.
  • Vereniging: een organisatie die door een groep mensen is opgericht met een gemeenschappelijk doel, waarbij de leden samen beslissingen nemen en de verantwoordelijkheid voor de activiteiten en financiën delen.
  • Coöperatie: leden richten gezamenlijk een bedrijf op om hun economische belangen te behartigen, waarbij de leden zowel eigenaar als klant kunnen zijn en de winst vaak wordt verdeeld op basis van het gebruik of de inbreng van de leden.
  • Stichting: een rechtsvorm zonder leden, opgericht om een specifiek doel te verwezenlijken, zoals een maatschappelijk, sociaal of cultureel doel, waarbij het vermogen van de stichting niet is bedoeld voor winstuitkering aan oprichters of bestuurders.
  • commanditaire vennootschap (cv): een samenwerkingsvorm tussen twee soorten vennoten: de beherende vennoot, die de dagelijkse leiding heeft en onbeperkt aansprakelijk is, en de commanditaire vennoot, die alleen financieel bijdraagt en slechts aansprakelijk is tot het bedrag van zijn inbreng.
  • Maatschap: een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen (maten) die gezamenlijk een bepaald doel nastreven, zoals het uitoefenen van een beroep of het beheren van vermogen, waarbij de maten gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de onderneming en de winst/verlies delen volgens afspraak.

Afhankelijk van je situatie kan het voordelig zijn om advies in te winnen bij een boekhouder of jurist om de juiste keuze te maken. Want deze keuze is erg belangrijk, want wanneer je je gaat inschrijven bij de KVK moet je de gekozen rechtsvorm doorgeven. Dus wees goed voorbereid.

4. Maak een financieel plan

Om een eigen bedrijf op te starten heb je natuurlijk geld nodig. Daarom is een financieel plan in het eigen bedrijf starten stappenplan onmisbaar! Met een financieel plan breng je jouw mogelijkheden in kaart. Want een van de grootste uitdagingen bij het starten van een eigen bedrijf is het verkrijgen van voldoende startkapitaal. Zo heb je bijvoorbeeld geld nodig voor zaken als:

  • Kantoorruimte of werkplek
  • Bedrijfsmiddelen (zoals computers, apparatuur, voorraden)
  • Marketing en reclame
  • Salarissen of uitbetalingen aan jezelf

Er zijn verschillende manieren om het benodigde kapitaal te verkrijgen, zoals persoonlijke besparingen, leningen, investeerders, of zelfs crowdfunding. Het is belangrijk om een duidelijk financieel plan te maken waarin je de verwachte kosten en inkomsten goed in kaart brengt.

Om jouw financiële mogelijkheden in kaart te brengen kan je een financieel plan opstellen. In een financieel plan stel je de volgende zaken op:

  • hoeveel geld je nodig hebt voor de start of groei van je bedrijf
  • de verwachte omzet, kosten voor inkopen en andere bijkomende kosten
  • de winstverwachting voor de komende jaren
  • op welke manier je je investeringen gaat betalen of financieren en tegen welke voorwaarden

Verder bekijk je:

  • of je ondernemingsplan haalbaar is.
  • wat er per maand gebeurt op je zakelijke bankrekening. Hoe verlopen de inkomsten in uitgaves? Het is dus handig om een zakelijke rekening te openen. Laat je hier door professioneels goed in informeren voordat je deze rekening direct zou gaan afsluiten.
business plan opstarten eigen bedrijf

Je maakt in principe een begroting van jouw bedrijf. Deze begroting bestaat uit 4 deelbegrotingen, namelijk:

  • De investeringsbegroting: toont de verwachte uitgaven voor vaste activa zoals machines, voertuigen en apparatuur.
  • De financieringsbegroting: toont aan hoe je de investeringen en het werkkapitaal van je bedrijf gaat financieren. Dit omvat zowel eigen middelen (bijvoorbeeld spaargeld, inbreng van de eigenaar) als externe financiering (zoals leningen, investeringen van derden, of crowdfunding).
  • De exploitatiebegroting: (ook wel resultatenbegroting genoemd) geeft een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven van je bedrijf gedurende een bepaalde periode, vaak een jaar. Het doel is om een prognose te maken van de winst of het verlies dat je bedrijf zal maken. De exploitatiebegroting houdt rekening met opbrengsten (omzet) en de kosten (zoals personeel, materialen, huur, marketing, enz.). Deze begroting helpt je te bepalen of je onderneming financieel levensvatbaar is op de lange termijn.
  • De liquiditeitsbegroting: De liquiditeitsbegroting geeft een gedetailleerd overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven op korte termijn (meestal per maand), en helpt te beoordelen of je genoeg liquide middelen hebt om je dagelijkse verplichtingen na te komen, zoals het betalen van rekeningen, salarissen en leveranciers. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je bedrijf in financiële problemen komt door een tekort aan cashflow, zelfs als je op papier winst maakt.

Vaak is het ook verstandig om nog een privé begroting hieraan toe te voegen. De privé begroting is een persoonlijke begroting van de ondernemer waarin de privé-uitgaven en inkomsten worden weergegeven. Dit is vooral relevant als je als eigenaar een salaris of onttrekkingen uit je bedrijf doet. De privébegroting helpt je inzicht te krijgen in hoe je bedrijfsprestaties je persoonlijke financiën beïnvloeden, en helpt je bij het plannen van persoonlijke uitgaven en besparingen.

5. Bijhouden van administratie

Het nauwkeurig bijhouden van je administratie is essentieel voor de gezondheid en legaliteit van je bedrijf. Een goede administratie helpt je niet alleen bij het nemen van zakelijke beslissingen, maar is ook noodzakelijk voor belastingaangiften en het voldoen aan wettelijke verplichtingen. Daarnaast heb je als ondernemer te maken met een bewaarplicht voor je administratieve gegevens.

De wet verplicht je om bepaalde administratieve documenten minimaal zeven jaar te bewaren. Dit geldt voor:

  • Boekhouding en belastingdocumenten (zoals facturen, btw-aangiften, jaarrekeningen).
  • Arbeidscontracten en andere personeelsadministratie.
  • Jaarrekeningen en belastingaangiftes.

Voor sommige documenten, zoals onroerendgoedtransacties, kan de bewaarplicht zelfs langer zijn (tot 10 jaar). Zorg ervoor dat je documenten op een veilige en toegankelijke manier bewaart, bijvoorbeeld in een goed gestructureerd digitaal systeem of in fysiek archief.

Er zijn verschillende manieren om geholpen te worden bij jouw administratie. Zo zijn er verschillende online tools die jou verder kunnen helpen. Maar zou je er echt niet uit komen, kan je altijd nog een boekhouder of accountant inschakelen. Benieuwd naar nog meer tools die jij kunt gebruiken in jouw startende onderneming? Lees dan onze blog over business tools!

Door je administratie op orde te hebben en de bewaarplicht na te leven, voorkom je problemen met de belastingdienst en ben je goed voorbereid op eventuele inspecties of audits. Het is dus van groot belang om hier aandacht aan te besteden.

6. Opstellen van algemene voorwaarden en verzekeringen

Bij het starten van je bedrijf is het belangrijk om niet alleen je producten of diensten te organiseren, maar ook de juridische en financiële bescherming van je onderneming. Twee cruciale aspecten hiervoor zijn algemene voorwaarden en verzekeringen. Deze zijn dan ook in dit eigen bedrijf starten stappenplan opgenomen. Hieronder volgt een toelichting:

  • Algemene voorwaarden: Algemene voorwaarden zijn de standaardvoorwaarden die je hanteert bij de verkoop van producten of diensten. Ze leggen de rechten en plichten vast voor zowel jou als de klant, en beschermen je tegen juridische geschillen. Algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke transactie die je aangaat, tenzij anders overeengekomen.
  • Verzekeringen: Verzekeringen helpen je om risico’s te dekken die zich kunnen voordoen bij het runnen van je bedrijf. Niet alleen je persoonlijke veiligheid, maar ook die van je bedrijf, medewerkers en klanten moet goed beschermd worden. Denk hierbij aan aansprakelijkheidsverzekering, ziekte- of arbeidsongeschiktheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheid en een autoverzekering.

Zorg er ook voor dat je zelf pensioen gaat opbouwen, dit kan met behulp van een pensionregeling. Je bent natuurlijk niet in loondienst, dus bouwt niet vanzelf pensioen op. Maar is natuurlijk wel handig om te doen om op je oude dag ook van jouw harde werken te kunnen genieten.

7. Bedenk een unieke bedrijfsnaam

Voor een inschrijving bij de KVK heb je een bedrijfsnaam nodig. Het bedenken van een unieke en passende bedrijfsnaam is dus een cruciale eerste stap in het eigen bedrijf starten stappenplan. Je bedrijfsnaam is vaak het eerste contactpunt met je klanten en speelt een belangrijke rol in de branding en herkenbaarheid van je onderneming. Wees in het bedenken van de bedrijfsnaam creatief en onderscheidend van andere aanbieders en houdt het vooral simpel. Het moet namelijk een naam zijn wat gemakkelijk te onthouden is en herkenbaar voor iedereen.

Wat ook erg belangrijk is is dat je de beschikbaarheid van jouw gevormde naam controleert. Want je wilt natuurlijk niet de naam hebben van een bestaand bedrijf, dit is tevens ook niet mogelijk! Een identieke naam wordt niet geaccepteerd door de KVK. De naam moet dus juridisch beschikbaar zijn, wat betekent dat je geen inbreuk maakt op bestaande merken of handelsnamen.

Controleer of de naam beschikbaar is als domeinnaam voor je website en als gebruikersnaam op sociale media platforms. Het is ook verstandig om je bedrijfsnaam te registreren als merk om juridische problemen in de toekomst te voorkomen.

Wanneer je een naam gaat bedenken is het verstandig om ook naar de toekomst te kijken. Denk na over de lange termijn en of de naam je bedrijf in de toekomst kan blijven vertegenwoordigen, zelfs als je uitbreidt of nieuwe producten/diensten aanbiedt. Kies een naam die flexibel genoeg is om mee te groeien met je onderneming.

Houdt verder rekening met eventuele betekenissen van jouw bedrijfsnaam. Zorg ervoor dat de naam een positieve betekenis of associatie oproept bij je doelgroep. Vermijd namen die in andere talen negatieve connotaties hebben of ongewenste associaties oproepen.

Een goede bedrijfsnaam legt de basis voor een sterk merk en helpt je om je te onderscheiden van de concurrentie. Het is een belangrijke stap die invloed heeft op je marketing, branding en klantperceptie, dus neem de tijd om de juiste naam te kiezen.

eigen bedrijf opstarten stappenplan

8. Registratie en vergunningen

Als je bedrijf een solide basis heeft, is het tijd om je onderneming officieel te registreren. Een feestelijke stap in eigen bedrijf starten stappenplan! In Nederland doe je dit bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarnaast moet je je bedrijf aanmelden bij de Belastingdienst, zodat je belastingplichtig wordt. Vergeet niet om even stil te staan bij dit moment, het begin van jouw eigen bedrijf!

Afhankelijk van de aard van je bedrijf, heb je mogelijk ook specifieke vergunningen of licenties nodig, bijvoorbeeld voor de verkoop van alcohol of het aanbieden van bepaalde gezondheidsdiensten. Zorg ervoor dat je alles op een rijtje hebt voordat je begint.

9. Branding en marketing

Zodra je bedrijf officieel is geregistreerd bij de KVK, is het tijd om je bedrijf bekend te maken. Branding speelt hierbij een grote rol: hoe wil je dat je bedrijf wordt gezien door klanten? Denk hierbij aan:

  • Een logo en huisstijl: Dit maakt je merk herkenbaar.
  • Website en online aanwezigheid: Tegenwoordig is een goede website en social media een must om klanten te bereiken.
  • Marketingstrategie: Denk aan zoekmachineoptimalisatie (SEO), betaalde advertenties, of het inzetten van influencers om je product of dienst te promoten.

Een consistente en professionele uitstraling helpt om vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep. Dus het zeker de moeite waard om hier in het begin al in te investeren! Je kunt namelijk maar 1 keer de eerste indruk maken en je wilt natuurlijk dat deze meteen goed is.

branding eigen bedrijf

10. De lancering van je bedrijf

Als alles in plaats is, is het tijd om je bedrijf te lanceren. Dit kan een spannende stap zijn! Zorg ervoor dat je lancering goed gepland is. Organiseer bijvoorbeeld een evenement, stuur een persbericht uit, of bied speciale promoties aan om klanten te trekken.

Een succesvolle lancering vraagt om aandacht voor detail en een goed uitgedachte communicatiestrategie. Zorg dat je bereik hebt bij je doelgroep, bijvoorbeeld via social media of via je netwerk.

Na de lancering is het belangrijk om je bedrijf goed te blijven volgen. Wat gaat goed en waar kun je verbeteren? Door feedback te verzamelen, je financiën bij te houden en je marketingresultaten te analyseren, kun je je strategieën aanpassen om je bedrijf te laten groeien. Het is niet ongewoon dat je in de eerste jaren van je bedrijf veel moet bijsteken en bijstellen. Wees flexibel en bereid om te leren van je ervaringen. Benieuwd naar meer tips om jouw bedrijf te laten groeien? Lees dan hier verder!

Van droom naar bedrijf: Jouw stappenplan naar succes

En zo ben je klaar om de sprong te wagen! Het opstarten van je eigen bedrijf is niet alleen een spannend avontuur, maar ook een geweldige kans om je dromen te verwezenlijken en je eigen pad te creëren. Natuurlijk komt er veel bij kijken, maar met dit eigen bedrijf starten stappenplan heb je een solide basis om je onderneming op te bouwen en te laten groeien.

Onthoud: succes komt niet van de ene op de andere dag, maar met geduld, doorzettingsvermogen en een goed plan ben je goed op weg naar het realiseren van je ondernemersdromen. Dus waar wacht je nog op? Zet die eerste stap, blijf leren, pas je strategie aan wanneer nodig, en laat jouw bedrijf bloeien! Succes met jouw ondernemingsreis!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down