Mediteren voor betere concentratie en focus

mediteren voor betere concentratie en focus
12/01/2022
1055


Er zijn veel voordelen die mediteren met zich meebrengt, maar voor mij persoonlijk doe ik het voornamelijk voor een betere concentratie en focus. Dit is voor mij de grootste winst die ik terugkrijg voor de dagelijkse investering van een paar minuutjes mediteren.

Waarom een betere focus door mediteren?

Tijdens de meditatie train je je ‘concentratiespier’ waardoor je vermogen om je te concentreren na de meditatie groter wordt. Zelf merk ik dit bijvoorbeeld terug in de productiviteit van een werkdag wanneer ik in de ochtend voor het werk start met een meditatie. Het tegenovergestelde is echter ook waar. Wanneer ik een of een aantal dagen oversla door tijd te kort, merk ik mindere concentratie en focus door de dag heen. Daarom probeer ik elke dag voor het werk te mediteren. Tenzij ik het te druk heb... Dan twee keer op een dag ;).

Concentratie meditatie

Het effect van concentratie of focus door meditatie hangt natuurlijk ook af van welke soort meditatie je doet. Ondanks dat ik erin geloof dat elke vorm van meditatie hieraan bijdraagt, is een bepaalde vorm wel aan te raden. Wanneer je mediteert met als hoofddoel meer concentratie en focus, dan kun je het beste kiezen voor de concentratie meditatie. It's in the name. Bij deze meditatievorm wordt er lange tijd geconcentreerd op slechts één onderwerp, zodat men verankert in het moment. Het maakt hierbij niet uit op welk onderwerp men zich concentreert. Je kunt simpelweg op je ademhaling concentreren tijdens de meditatie, maar een complexer onderwerp zoals bijvoorbeeld god of het universum kan ook. Hiermee train je ook je concentratie en focus door meditatie.

Mediteren is een investering

Door simpelweg een deel van jouw tijd te besteden aan meditatie kan je een verbeterde versie van jezelf worden. Die tijd win je als het ware terug door onder andere hogere productiviteit in andere bezigheden. Ben je nog op zoek naar een app die je kan helpen om te beginnen met mediteren? Klik dan eens hieronder om de eerste 14 dagen gratis te kunnen mediteren via Headspace!

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down