Niet lekker in je vel zitten symptomen en tips
Iedereen heeft wel eens dagen die wat minder gaan. Je bent snel moe, hebt geen zin in dingen waar je normaal dol op bent en je voelt je rusteloos. Met andere woorden; je zit niet lekker in je vel. Sommigen van ons krijgen er slaapproblemen van, zijn geïrriteerd of trekken zich juist meer terug. Deze emoties maken ons menselijk en hoewel het nu eenmaal bij het leven hoort, is het belangrijk om te weten wanneer je aan de bel moet trekken. Je lichaam en geest geven vaak signalen af en het is aan jou om ze op te merken en serieus te nemen. Alleen zo zal je de balans in je leven weer terug kunnen vinden. Daarom leg ik in dit artikel uit wat nu precies de niet lekker in je vel zitten symptomen zijn en hoe je ze kunt herkennen.
Wat betekent “niet lekker in je vel zitten”?
Met niet lekker in je vel zitten bedoelen we dat we ons (in negatieve zin) anders voelen dan normaal. Dit herkennen we vaak aan een combinatie van fysieke en mentale signalen die ons lichaam naar ons stuurt. Misschien slaap je slecht, of heb je minder zin om met je vrienden af te spreken. Het kan ook zijn dat je vaker piekert of moeite hebt met concentreren. Soms zijn deze signalen tijdelijk, bijvoorbeeld door stress of een drukke periode. Maar wanneer dit gevoel langer blijft, kan het betekenen dat er een dieperliggende oorzaak is.
De manier om balans terug te krijgen, is door precies te weten wat deze gevoelens veroorzaakt. Heb jij het erg druk op je werk? Eet je daardoor minder goed of maak jij je zorgen over de gezondheid van een familielid? Al deze situaties kunnen een groot effect hebben op jouw mentale en fysieke gezondheid. Vooral omdat we meestal geen controle over de situatie hebben. Waar we daarentegen wel controle over hebben, is hoe wij er mee om gaan. Let dus op de signalen en zorg goed voor jezelf.
De meest voorkomende mentale signalen
Niet lekker in je vel zitten is vaak het makkelijkst te herkennen aan de mentale signalen. Deze signalen kunnen subtiel beginnen, maar worden vaak duidelijker naarmate je langer met regelmatige stress, spanning of emotioneel zware situaties te maken hebt. Hieronder zijn de meest voorkomende mentale signalen om op te letten op een rijtje gezet:
1. Moeite met concentratie: Taken die normaal eenvoudig zijn, voelen ineens overweldigend. Je vergeet vaak kleine dingen en verliest snel de draad van een gesprek.
2. Emotionele instabiliteit: Je ervaart plotselinge stemmingswisselingen, hebt vaker huilbuien zonder duidelijke aanleiding en bent prikkelbaar.
3. Gebrek aan motivatie: Dingen die je normaal plezier geven, voelen nu als een opgave. Het kost moeite om de dag te beginnen of om aan je persoonlijke goals te werken.
4. Overweldigd gevoel: Je ervaart een constante druk en hebt het gevoel dat alles je te veel wordt.
5. Slaapproblemen: Je hebt moeite met inslapen of doorslapen, je slaapt te veel of juist veel te weinig.
6. Negatieve gedachten: Je denkt zeer negatief over jezelf en moeite om hoopvol naar de toekomst te kijken.
7. Sociale terugtrekking: Contact met vrienden of familie voelt als een klus. Je voelt je geïsoleerd of kiest bewust voor afzondering.
8. Overmatig piekeren: Je maakt je constant zonder specifieke reden zorgen over alles wat fout kan/ is gegaan.
Wat heb jij nodig om je balans terug te vinden?
Ervaar jij een of meerdere van de bovenstaande signalen? Dan is het tijd om hier de oorzaak van te achterhalen. Meestal zijn deze signalen een reactie op stress of emotionele belasting. Zodra jij weet hoe jij je voelt en waarom, kan je na gaan denken over wat jij nodig hebt om je emotionele balans terug te vinden. Soms is dat rust, een goed gesprek, of het aanpakken van de stressvolle situatie (mocht jij hier invloed op hebben).
Het is belangrijk om aandacht te geven aan je mentale welzijn, net zoals je dat zou doen bij fysieke klachten. Ga dus voor wat extra hulp ook zeker langs bij een vertrouwenspersoon, huisarts of coach om een burn-out te voorkomen.
De meest voorkomende lichamelijke signalen
Niet alleen mentaal, maar ook fysiek kunnen wij merken dat we ons niet lekker in ons vel zitten. Hoewel we deze symptomen een stuk minder snel koppelen aan stress, spanning en emotionele problemen, zijn dit vaak toch de oorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende fysieke symptomen van niet lekker in je vel zitten:
1. Vermoeidheid: Zelfs na een goede nachtrust voel jij je uitgeput, zonder duidelijke reden waarom.
2. Hoofdpijn: Je ervaart migraineaanvallen en spanningshoofdpijn, wat voelt als een band rondom het hoofd.
3. Spier- en gewrichtspijn: Spieren zijn stijf en pijnlijk, vooral in de nek, schouders en rug. Het lichaam is constant gespannen.
4. Maag- en darmklachten: Je hebt last van een onregelmatige stoelgang, opgeblazen gevoel, misselijkheid of maagzuur.
5. Hartkloppingen: Je hart klopt snel of onregelmatig, vooral in die stressvolle momenten en je voelt een beklemd gevoel op je borst.
6. Veranderingen in eetlust: Voedsel is jouw vorm van afleiding. Je eet minder of juist meer en verlangt naar de meest ongezonde opties, zoals zoet of vet eten.
7. Verlaagde weerstand: Wondjes genezen trager, je wordt sneller ziek en je voelt je voortdurend fysiek kwetsbaar.
8. Huidklachten: Je hebt een droge, geïrriteerde huid en puistjes, eczeem of andere huiduitslag wordt alleen maar erger.
9. Onrustige ademhaling: Diep ademhalen is moeilijk, je hebt last van kortademigheid en hyperventilatie.
Hoe help jij je lichaam?
Als je een of meerdere van deze symptomen herkent en ze aanhouden, is het belangrijk om actie te ondernemen. Lichamelijke signalen zijn vaak een alarmsignaal van je geest dat je meer rust, balans of hulp nodig hebt. Deze signalen zijn niet altijd duidelijk, maar door goed naar je lichaam te luisteren, kun je ontdekken wat het nodig heeft om weer in balans te komen. Misschien is dat regelmatige beweging, een beter slaapritme, een beter dieet, ademhalingsoefeningen of het zoeken van professionele hulp. Kleine aanpassingen, zoals dagelijks tijd nemen voor ontspanning en het vermijden van overbelasting, kunnen al een groot verschil maken.
Mocht jij hierna nog steeds erg vermoeid zijn, dan kan een orthomoleculair therapeut je helpen om te onderzoeken of je lichaam misschien door alle stress een tekort heeft aan belangrijke voedingsstoffen. Zo ja kan deze therapeut je de ondersteuning bieden die je lichaam nodig heeft.
De symptomen herkennen bij jezelf en anderen
Deze niet lekker in je vel zitten symptomen kunnen subtiel beginnen. Zo merk je bijvoorbeeld dat je misschien wat vaker zucht of sneller geïrriteerd raakt. Bij anderen kun je dan weer veranderingen in gedrag zien, zoals minder interesse in sociale contacten. Denk aan een collega die vaker klaagt over vermoeidheid of een vriend die vaker afspraken afzegt. Het helpt om alert te zijn op deze kleine signalen, aangezien je zo de patronen sneller zal zien. Voor jezelf geldt hetzelfde. Als je merkt dat je lichaam of geest niet doet wat je wilt, is het tijd om aandacht te geven aan die signalen.
Geef jezelf en anderen de ruimte om open te zijn over wat er speelt. Het herkennen van deze symptomen is een eerste stap richting verbetering en het voorkomen dat je in een burn-out raakt.
Waarom is het belangrijk om actie te ondernemen?
Nu je weet wat de niet lekker in je vel zitten symptomen zijn en hoe je ze kunt herkennen, is het belangrijk om er iets aan te doen. Het negeren van deze signalen kan op lange termijn namelijk grote gevolgen hebben. Zo kun je in een negatieve spiraal terechtkomen, waarin je klachten alsmaar verergeren. Mentale symptomen, zoals somberheid, kunnen zich verdiepen en fysieke signalen, zoals chronische vermoeidheid, kunnen dan weer leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen.
Je lichaam en geest geven signalen af om je iets te vertellen. Het is aan jou om te luisteren en actie te ondernemen. Of het nu gaat om mentale of fysieke klachten, het herkennen en serieus nemen van deze signalen is een belangrijke stap. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen. Geef jezelf de ruimte om te herstellen en te groeien. Soms betekent dat praten met een professional, zoals een orthomoleculair therapeut, of gewoon meer tijd nemen voor rust en ontspanning.
Door je bewust te zijn van wat je nodig hebt, kun je werken aan een leven waarin je je weer prettig voelt. Jouw welzijn staat centraal en begint met luisteren naar jezelf.
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!