Heb ik een burn-out? 10 misvattingen over een burn-out!

burn-out
05/12/2022
550

Wees er op tijd bij, herken de symptomen en oorzaken bij een burn-out. Door de symptomen op tijd te signaleren kan je een verdere burn-out en een depressie voorkomen! In deze blog leg ik jullie uit wat een burn-out is, welke oorzaken ten grondslag aan een burn-out kunnen liggen en welke symptomen zichtbaar kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende misvattingen over een burn-out die ik aan het einde van deze blog met jullie zal delen. Vergeet immers niet, je staat er niet alleen voor en je hoeft het dus zeker niet alleen op te lossen! Praat erover, maak het bespreekbaar en zoek eventueel hulp.

Wat is een burn-out?

‘’Burn-out: exhaustion of physical or emotional strength or motivation usually as a result of prolonged stress or frustration’’

Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en spanning. Door deze langdurige stressperiode krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’, i am burned out… Bij een burn-out zijn vaak je fysieke als mentale energiereserves volledig opgebrand. In het begin merk je dat je hier vaak nog wel mee om kunt gaan, je werkt bijvoorbeeld door je vermoeidheid heen. Na een tijdje wordt dat natuurlijk steeds moeilijker, en lukt het niet meer om de meest alledaagse taken volledig af te ronden, het kost immers heel veel moeite.

Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar ook een duidelijk lichamelijk probleem. De oorzaak van een burn-out zijn heel erg uiteenlopend, het is niet alleen door werkstress, maar ontstaat vaak in combinatie met spanningen in de privésfeer.

burn-out

Verschillende oorzaken van een burn-out

Zoals eerder benoemd kan je dus een burn-out ontwikkelen door langdurige overbelasting en/of stress waar je moeilijk mee om kunt gaan. Hierdoor is er geen moment van rust en herstel. Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out, dit is voor iedereen anders. Mogelijke oorzaken zijn onder andere:

  • Langdurige werkstress
  • Perfectionisme
  • Persoonlijke eigenschappen
  • Omgevingsfactoren
  • Overmatige fysieke inspanning
  • Chronische ziekte
  • Onzekerheid
  • Negatief zelfbeeld

Verschillende symptomen van een burn-out

Wanneer je tegen een burn-out aanloopt of wanneer er al sprake is van een burn-out, gaan zich verschillende symptomen en/of klachten manifesteren. Deze symptomen zijn onder te verdelen in cognitieve en lichamelijke symptomen. Hieronder heb ik zo voor jullie opgesomd.

Cognitieve symptomen:

  • Geheugenproblemen
  • Besluiteloosheid
  • Onzekerheid
  • Laag zelfbeeld
  • Neerslachtig
  • Opgejaagd voelen
  • Angst-en paniekaanvallen
  • Emotioneel
  • Prikkelbaar
  • Concentratieproblemen

Lichamelijke symptomen:

  • Uitputting
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Hartkloppingen
  • Hoge bloeddruk
  • Benauwdheid
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Slechte weerstand

‘’You will burn and you will burn out: you will be healed and come back again’’

burn-out

Beginfase: stemmingswisselingen

In het begin van het ontstaan van een burn-out heb je meestal last van enorme stemmingswisselingen. Dit wilt zeggen dat je van het minste of geringste al boos kan worden of geïrriteerd kan raken. Het lukt je dan ook steeds minder goed om je emoties te relativeren. Je wordt gevoeliger, doordat je weinig controle hebt over je emoties kan je veel sneller huilen en voel je je neerslachtig. Deze gevoelens kunnen ook heel snel omslaan in gevoelens dat je het gevoel hebt dat je de wereld aan kunt en je je euforisch begint te voelen. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat je niet meer op jezelf kunt vertrouwen omdat in no time je mood kan switchen van heel verdrietig naar heel blij en weer heel verdrietig.

Afwezig zijn, vergeetachtigheid

Als je in de gevarenzone van een burn-out dreigt te komen merk je dat je er met je hoofd niet meer helemaal bij bent. Je begint zaken en afspraken te vergeten en soms kom je niet eens op de juiste woorden tijdens een gesprek. Het is alsof je hersenen vertraagd werken en je niet meer helemaal helder kunt nadenken. Hierdoor ga je fouten maken en heb je het idee dat je constant achter de feiten aanloopt. Hiernaast kunnen piekergedachten, twijfels en het niet kunnen kiezen signalen zijn die er op wijze dat je gevaar loopt op een burn-out. Men spreekt ook wel van besluiteloosheid. Elke beslissing voelt dan als te veel, hiernaast twijfel je ook aan elk genomen keuze. Je weet niet wat goed is en je voelt je enorm onzeker. Je kunt nauwelijks plezier halen in de dingen die je dagelijks deed. Ook activiteiten die je voorheen leuk vond, doen je nu niet meer veel. Je hebt nergens meer zin in. Alles voelt als te veel en dus als een last, ook sociale bezigheden is niet iets waar je naar uit kijkt.

Onrust, opgejaagd gevoel

Op de een of andere manier kan je ook geen rust vinden, je hebt nergens zin in maar daarentegen blijf je voortdurend wel in gedachten malen. Ook in de avond uren blijf je piekeren, waardoor je moeilijk in slaap valt en dus lang wakker ligt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een slaap tekort, waardoor presteren ook steeds moeilijker wordt. Je wordt prikkelbaarder, emotioneler en raakt snel in paniek doordat je je gaat ergeren en moeilijk het overzicht kunt bewaren.

Lichamelijke klachten

Naast dat je cognitieve functies achteruitgaan, je wordt meer vergeetachtig, je concentratie is nul etc. begin je ook last te krijgen van lichamelijke kwaaltjes. Denk aan pijn in spieren, buikpijn, een hoge hartslag, misselijkheid, verminderde eetlust etc. Je lichaam geeft vaak eerder signalen af dan je hersenen. Het is daarom ook verstandig om naar je lichaam te blijven luisteren en de signalen niet zomaar aan de kant te wuiven. Meestal geeft je niet toe aan deze lichamelijke klachten en ga je gewoon door met je dagelijkse bezigheden. Echter tegen je gevoel in, is het nu juist verstandig om even je rust te nemen, een stapje terug is hetgeen je eigenlijk nodig hebt, ook al voelt dat niet aan als iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn. Door alsmaar door en telkens weer over je grenzen heen te gaan eis je veel te veel van jezelf en kom je jezelf elke keer weer tegen.

burn-out

In het boek: ''Wanneer je lichaam nee zegt'', wordt heel duidelijk beschreven dat je lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Door dit boek te lezen ben ik gaan inzien dat verborgen stress grote gevolgen op je lichaam heeft. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress ingevulde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk wel voor ons doen. Op deze manier raken we uitgeput en kunnen zich verschillende ziekten ontwikkelen.

Angstig

Gezien je niet snel toegeeft aan je klachten, verergeren de klachten en lijkt de situatie uitzichtloos. Dit voelt als een soort beklemming en je weet je geen raad met de situatie. Je ervaart veel sneller angst, hetgeen kan leiden tot een paniekaanval. Je hebt het gevoel dat je geen tijd hebt voor jezelf, alleen maar voor anderen bezig te zijn en dat kan erg benauwd aanvoelen.

Misvattingen bij een burn-out

  • Mensen met een burn-out hebben geen wilskracht: het is niet nodig om je schuldig of een minder mens te voelen wanneer je een burn-out hebt. Gelukkig is op dit moment een stuk meer onderzoek gedaan naar psychische stoornissen en bestaat er minder taboe op het hebben van een burn-out.

    Tegenspraak: mensen die een risico lopen op een burn-out zijn vaak harde werkers met veel ambitie en een hoog verwachtingspatroon. Kenmerken als perfectionisme, hoog inlevingsvermogen, veel verantwoordelijkheidsgevoel zorgen ervoor dat je snel geneigd bent om jezelf voorbij te rennen.
  • Burn-outs komen alleen maar voor bij hoge en belangrijke functies waar veel werkdruk bij hoort. Een hoge werkdruk speelt een grote rol in de stress die je in het dagelijks leven ervaart. Sommige mensen vinden een hoge werkdruk in tegendeel juist fijn mits je daar ook genoeg voor terug krijgt.

    Tegenspraak: een simpelere functie kan veel stress-voller zijn, omdat je er niet genoeg voldoening uithaalt en je weinig groeimogelijkheden hebt. Je kunt je dus niet verder ontwikkelen. Mensen met een burn-out krijgen vaak niet genoeg feedback, waardering en steun vanuit hun omgeving en werk. Dit veroorzaakt een gevoel dat je er alleen voor staat en constant achter de feiten aan rent zonder vooruit te gaan. Je bent niet gelukkig en je wordt niet uitgedaagd hetgeen emotioneel erg zwaar kan zijn.
  • Als je een burn-out krijgt, was je blijkbaar niet geschikt voor het werk. Als je een burn-out krijgt heb je in de meeste gevallen te veel hooi op de vork genomen.

    Tegenspraak: burn-outs hebben niks te maken met hoe goed of niet goed jij in je werk bent, het heeft met veel meer dan alleen werk te maken.
  • Een burn-out is altijd werk-gerelateerd. Vaak klopt dit wel, omdat dat de plek is waar je je de lat hoog legt en dus veel van jezelf verwacht. Maar het heeft eerder te maken met het gevoel van te veel geven en te weinig terug krijgen, te veel verwachten en te weinig voldoening, te veel werken en te weinig ontspannen, te veel geven en te weinig nemen.

    Tegenspraak: het heeft te maken met een disbalans die in je leven ontstaat door verschillende factoren en hoeft dus niet altijd werk gerelateerd te zijn. Het werk speelt hierin wel een grote rol.
  • Een burn-out is iets psychisch.

    Dat klopt, maar niet alleen psychisch.
    Tegenspraak: bij een burn-out heb je jezelf langdurig overbelast, dit gebeurt op psychische, emotionele en op een lichamelijke manier. Sommige symptomen zijn onder andere gespannen spieren, hoofdpijn, pijn op de borst, buikpijn etc. Een burn-out heeft een grote impact op je gehele lichaam.
  • Een burn-out en burn-out klachten zijn hetzelfde.

    Tegenspraak: hier zit een groot verschil in, je hoeft geen burn-out te hebben maar kunt wel klachten ervaren. Als je er even op let kunnen deze klachten ook weer verdwijnen, probeer bijvoorbeeld bewust te ontspannen. Wanneer je alleen maar door blijft gaan kunnen deze klachten zich inderdaad ontwikkelen tot een burn-out, dan ben je echt helemaal opgebrand. Dit gaat niet zomaar over en zit je dus ziek thuis.
  • Als je dingen doet die je leuk vindt is de kans op een burn-out minimaal.

    Tegenspraak: natuurlijk voel je je beter als je leuke dingen doet, maar als je de hele tijd bezig bent met het doen van leuke dingen en geen tijd voor jezelf neemt kunnen zich toch klachten ontwikkelen.
  • Je kunt automatisch een stapje terug doen want een burn-out voel je aankomen.

    Tegenspraak: was het maar zo gemakkelijk. Je lichaam geeft wel signalen maar het is nog aan jou om daarop te reageren en naar te luisteren.
  • Burn-out = depressie.

    Tegenspraak: de termen burn-out en depressie lijken met elkaar verward te worden. Er zit wel een groot en belangrijk verschil in. Bij een depressie voel je je ontzettend somber en bestaat er een gebrek aan motivatie om dingen te ondernemen. Bij een burn-out heb je wel de motivatie, maar ben je gewoon te moe om je ergens toe te zetten.
  • Door een burn-out mis je kansen in het leven.

    Tegenspraak: tijdens je burn-out staat je leven even helemaal stil. Herstel staat voorop en de rest van je leven komt even op een lager pitje te staan. Het is dan ook een moment van reflectie en een periode waarin je veel over jezelf te weten komt.
burn-out

A friendly reminder

‘’Friendly reminder that doing your best does not mean working yourself to the point of a mental breakdown’’ 

Wees lief en zorg goed voor jezelf zodat je een juiste balans in je leven kunt creëren. De juiste balans bestaat uit inspanning en ontspanning. Doe leuke dingen, werk hard maar zorg ook dat je tijd hebt voor jezelf om je eigen batterij op te laden en de dingen die je graag doet ook met plezier kunt blijven doen.

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down