Het belang van meer planten in huis

planten in huis
13/09/2022
41

In de drukte van het moderne leven kunnen we soms het contact met de natuur verliezen. Echter, het brengen van meer planten in huis is niet alleen een esthetische keuze, maar het heeft ook tal van voordelen voor onze gezondheid en welzijn. Van het zuiveren van de lucht tot het verlichten van stress, laten we eens kijken waarom het belangrijk is om meer groen in huis te halen en welke planten goed gedijen in onze leefruimtes.

Waarom meer planten in huis halen

Het halen van planten in huis biedt verschillende voordelen die een positieve invloed hebben op zowel ons fysieke als mentale welzijn. Hier zijn enkele redenen waarom planten in huis halen een goed idee is:

Verbetering van de luchtkwaliteit

Planten zijn natuurlijke luchtzuiveraars. Ze absorberen koolstofdioxide en andere verontreinigende stoffen uit de lucht en zetten deze om in zuurstof. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit door planten in huis, wat vooral gunstig is voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.

Er zijn verschillende planten die de luchtkwaliteit kunnen bevorderen door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Hier zijn enkele voorbeelden van luchtzuiverende planten die je in huis kunt halen:

 1. Lepelplant (Spathiphyllum): Deze plant staat bekend om zijn efficiënte vermogen om schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en tolueen uit de lucht te verwijderen. Bovendien voegt de lepelplant een vleugje elegantie toe aan je interieur met zijn mooie witte bloemen.
 2. Sansevieria (Vrouwentongen): De Sansevieria is een zeer veerkrachtige plant die gemakkelijk te verzorgen is. Het is een uitstekende luchtzuiveraar en kan formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht filteren.
 3. Areca-palm (Dypsis lutescens): Deze tropische palm is niet alleen een opvallende aanvulling op je interieur, maar ook een geweldige luchtzuiveraar. De Areca-palm kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde en tolueen uit de lucht verwijderen.
 4. Krulvaren (Nephrolepis exaltata): Krulvarens staan bekend om hun uitstekende vermogen om formaldehyde en andere verontreinigende stoffen uit de lucht te zuiveren. Ze voegen ook een weelderig groen accent toe aan je huis.
 5. Klimop (Hedera helix): Klimop is een klimplant die zich goed aanpast aan verschillende omgevingen. Het kan helpen bij het verminderen van schadelijke stoffen zoals benzeen, xyleen en tolueen in de lucht.
 6. Drakenbloedboom (Dracaena): Er zijn verschillende soorten Dracaena, zoals Dracaena Marginata en Dracaena Massangeana. Ze zijn effectief in het verwijderen van chemicaliën zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht.
 7. Pothos (Epipremnum aureum): Pothos is een populaire kamerplant vanwege zijn gemakkelijke verzorging en luchtzuiverende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van verontreinigende stoffen zoals formaldehyde en benzeen.
 8. Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii): Naast zijn vermogen om luchtverontreinigende stoffen te verwijderen, staat de vredeslelie ook bekend om zijn vermogen om de luchtvochtigheid te verhogen, wat gunstig kan zijn voor mensen met ademhalingsproblemen.
planten in huis

Stressvermindering

Meer planten in huis brengt een gevoel van rust en kalmte met zich mee. Het kijken naar planten en het verzorgen ervan kan stress verminderen en een ontspannen sfeer bevorderen.

Het zien van groen en de aanwezigheid van natuurlijke elementen in huis kunnen een gevoel van rust en kalmte bevorderen. Groen wordt geassocieerd met de natuur, en het brengt ons in contact met een meer ontspannen omgeving. Hiernaast kan het verzorgen van planten in huis een therapeutisch effect hebben. Het biedt ons een manier om onze gedachten te verzetten en ons te richten op een rustige en plezierige activiteit, wat kan helpen om stress te verminderen. Voor sommige kan het zelf heet mindfulness zijn. Het bewust bezig zijn met het water geven, snoeien en observeren van de groei van de planten kan ons helpen om in het huidige moment te zijn en ons te bevrijden van zorgen en spanningen. Van nature hebben wij als mensen een aangeboren verbondenheid met de natuur. Het hebben van planten in huis vervult deze biophilic behoefte, waardoor we ons meer ontspannen en gelukkiger voelen. En als laatste kunnen planten helpen om de omgevingsstress te verminderen door het dempen van geluid en het creëren van een kalmerende sfeer. Een rustigere omgeving draagt bij aan het verminderen van algehele stressniveaus. Het in huis halen van planten heeft dus een positief invloed op onze gezondheid. Het is aangetoond dat planten in huis het welzijn bevorderen en de bloeddruk verlagen. Deze fysieke voordelen dragen bij aan het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

Verbeterde stemming

Planten in huis hebben een positieve invloed op onze stemming. Het zien van hun groei en bloei kan ons gelukkiger en meer tevreden doen voelen. Het toevoegen van planten aan ons interieur kan de algehele esthetiek van onze leefruimte verbeteren. Een mooi ingerichte en groene omgeving kan ons een positief gevoel geven en onze stemming verbeteren.

Betere concentratie en productiviteit

Studies hebben aangetoond dat het hebben van planten in huis onze concentratie en productiviteit kan verbeteren. Groen in huis kan ons helpen gefocust te blijven en onze cognitieve functies te verbeteren. Zo hebben verschillende studies aangetoond dat werknemers in kantoren met planten over het algemeen productiever zijn dan in omgevingen zonder groen. Planten in huis of op kantoor kunnen een positief effect hebben op de werkefficiëntie en prestaties. Hierbij blijkt dat de aanwezigheid van planten de mentale vermoeidheid kan verminderen. Het kijken naar groen en natuurlijke elementen kan een rustgevend effect hebben en ons helpen om te herstellen van cognitieve belasting. Verder kan het groen in de omgeving de verbeelding stimuleren en ons creatiever maken in ons denken en werk. Weet ook dat je op andere manier jouw concentratie, productiviteit en creativiteit kunt verbeteren, denk aan een meditatie moment voor jezelf.

planten in huis

Geluidsabsorptie

Sommige planten kunnen geluidsgolven absorberen, waardoor de akoestiek in huis verbetert en storende geluiden worden verminderd. Dit kunnen planten op verschillende manieren bereiken, namelijk door hun bladeren (fungeren als natuurlijke geluidsabsorberende oppervlakken. Geluidsgolven kunnen worden geabsorbeerd en verstrooid door de verschillende structuren en texturen van de bladeren, waardoor het omgevingsgeluid wordt verminderd), takken en stammen (Zowel de takken als de stammen van planten kunnen geluidsgolven opvangen en absorberen. Dikke stammen en dichte takken kunnen fungeren als effectieve barrières voor geluid), dichte vegetatie (Dichtbegroeide planten, zoals struiken en hagen, kunnen fungeren als geluidsbarrières. Ze kunnen het geluid van buitenaf blokkeren en voorkomen dat het onze leefruimte binnendringt), luchtige bladeren (sommige planten hebben luchtige en zachte bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen en dempen) en het gebruik van plantenpotten kan zorgen voor geluid absorptie.

Het vermogen van planten om geluid te absorberen is vooral merkbaar in binnenruimtes waar harde oppervlakken zoals muren, vloeren en plafonds het geluid kunnen weerkaatsen en versterken. Door planten in deze ruimtes te plaatsen, kunnen we de akoestiek verbeteren en een meer aangename en rustige omgeving creëren. Niet alleen door het halen van planten voor in huis, kan je ook de akoestiek van buitenhuis verminderen door de overweging van het laten plaatsen van een groen dak. Naast dat het de akoestiek vermindert, verhoogt het de isolatie van het huis (positief voor jouw energierekening), versterk je de biodiversiteit en haal je de natuur nog dichter bij huis.

Leerervaring

Planten in huis halen kan een leuke en leerzame ervaring zijn, vooral als je ze verzorgt en hun groei en ontwikkeling op de voet volgt. Het kan een gevoel van voldoening geven om voor levende wezens te zorgen.

Verbinding met de natuur

In drukke stedelijke gebieden kan het moeilijk zijn om contact te maken met de natuur. Planten in huis halen biedt ons de mogelijkheid om een stukje natuur naar ons toe te brengen en een band met groen te behouden.

Het in verbinding staan met de natuur is van groot belang voor onze gezondheid en welzijn. Regelmatig in de natuur zijn kan onze fysieke gezondheid bevorderen. Frisse lucht, zonlicht en buitenactiviteiten dragen bij aan een betere weerstand, gezondere longen en een actievere levensstijl. De natuur biedt een kalmerende omgeving die helpt om stress te verminderen en onze geest tot rust te brengen. Het zien van groen en natuurlijke landschappen kan onze geest ontspannen en zorgen voor een gevoel van welzijn. Hiernaast kan het ook onze stemming verbeteren en een gevoel van geluk en tevredenheid bevorderen. Het kan verder helpen bij het verminderen van angst en depressieve gevoelens. De natuur kan tevens ook een bron van inspiratie zijn. Het kan onze creativiteit stimuleren en ons nieuwe perspectieven bieden. De natuur heeft een rustgevend effect op onze geeft en kan helpen bij het herstellen van onze aandacht en focus, het kan ons helpen om beter te concentreren en productiever te zijn. Woon je dus midden in de stad en is er geen natuurgebied om de hoek, haal de natuur in huis en ervaar de positieve effecten ervan.

Haal jij vandaag nog nieuwe planten in huis?

Het halen van meer planten in huis is niet alleen een esthetische keuze, maar het heeft ook tal van voordelen voor onze gezondheid en welzijn. Allereerst kunnen planten de luchtkwaliteit in huis verbeteren door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en zuurstof af te geven. Dit is vooral gunstig voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.

Daarnaast hebben planten een bewezen stress verlagend effect, beïnvloed het onze stemming, concentratie, productiviteit positief, kan het geluid absorberen, meer rust creëren en is het in verbinding staan met de natuur van groot belang voor onze gezondheid en welzijn. Dus waar wacht je nog op?

Benieuwd naar de top 3 kamerplanten, lees nog even door en kom er al snel achter.

planten in huis

Top 3 planten in huis:

 1. Monstera (Monstera deliciosa): De Monstera, ook wel bekend als de gatenplant, is een trendy kamerplant met prachtige, ingesneden bladeren. Het is een populaire keuze vanwege zijn unieke en opvallende uiterlijk. De Monstera gedijt goed in helder, indirect licht en heeft regelmatig water nodig.
 2. Vioolbladplant (Ficus lyrata): De vioolbladplant heeft grote, glanzende bladeren die lijken op de vorm van een vioolblad, vandaar de naam. Het is een indrukwekkende kamerplant die een echte blikvanger kan zijn in je interieur. Het houdt van helder, indirect licht en regelmatig water geven.
 3. Calathea: Calathea-planten zijn bekend om hun prachtige bladtekeningen en patronen. Ze komen in verschillende soorten en variëteiten, elk met unieke bladpatronen. Calathea's gedijen goed in kamers met hoge luchtvochtigheid en indirect licht. Ze hebben regelmatig water nodig om de grond licht vochtig te houden.

Deze 3 planten voor in huis zijn zeer geliefd vanwege hun decoratieve uitstraling en kunnen een prachtige aanvulling zijn op elk interieur. Ze hebben elk hun eigen verzorgingsbehoeften, maar met de juiste aandacht en liefde kunnen ze je woonruimte zeker opfleuren.

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down