Wat is communicatie?

wat is communicatie
02/10/2024
249

Dagelijks hebben wij te maken met veel verschillende soorten communicatie. Sommige soorten zijn duidelijker en makkelijker te ontcijferen dan anderen. Maar wat is communicatie nu precies? Communiceren met elkaar is meer dan alleen spreken en luisteren. Het gaat ook om non-verbale signalen zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en zelfs stiltes! Communicatie zorgt ervoor dat mensen gedachten, ideeën en gevoelens kunnen uitwisselen, zowel persoonlijk als in een professionele setting. Het begrijpen van de verschillende aspecten van communicatie helpt je om effectiever te communiceren in allerlei situaties.

De basisprincipes van communicatie

Om de diepte van communicatie volledig te kunnen begrijpen, is het verstandig om een goed overzicht te krijgen over de basis. Communicatie bestaat namelijk uit verschillende elementen die allemaal een rol spelen in het overbrengen van een boodschap. Denk hierbij aan (lichaams)taal, woordkeuze, en zelfs emoji’s en nog zo veel meer.

We categoriseren deze elementen in 4 categorieën:

  • De zender
  • De boodschap
  • Het medium
  • De ontvanger

Bijvoorbeeld; jij wilt iemand op werk een belangrijke vraag stellen. Dat maakt jou de zender en jouw collega de ontvanger van de communicatie. Vervolgens moet je goed nadenken wat je precies wilt vragen en hoe je dat het beste kan doen. De boodschap moet duidelijk zijn en gevormd zijn naar de verwachtingen van de ontvanger. Houd het in dit geval dus professioneel, kort en informatief. Daarna moet jij je medium bepalen. Hoe snel heb jij het antwoord nodig? Is het slimmer om het verbaal na te vragen, of heb je specifieke informatie nodig waardoor een e-mail sturen meer duidelijkheid zal bieden?

De geheime laatste stap: feedback

Nadat jij je boodschap hebt gedeeld het de ontvanger, denk je misschien dat de communicatie voorbij is. Dit is daarentegen niet het geval! Feedback is namelijk een van de meest belangrijke stappen in dit proces. Door feedback te geven of te ontvangen, weet je of de boodschap goed is overgekomen. Feedback kan verbaal of non-verbaal zijn, zoals een knik of glimlach. Begrijp je de basisprincipes? Dan zul je effectiever met anderen kunnen communiceren.

Wat is communicatie en zijn barrières

De verschillende vormen van communicatie

Communicatie is er in twee verschillende vormen; namelijk verbaal en non-verbaal. Verbale communicatie verwijst naar zowel gesproken woorden, als geschreven woorden, hoewel we daar niet altijd meteen aan denken. Je denkt misschien eerst aan fysieke gesprekken als het aankomt op verbale communicatie, maar ook geschreven teksten zoals e-mails en artikelen vallen hieronder. Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk. Dit gaat over alles wat je zegt zonder woorden te gebruiken. Denk aan je lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en handgebaren. Deze vormen geven vaak meer informatie over hoe je je voelt dan woorden zelf. Het kan ook de boodschap versterken of juist een andere betekenis geven.

Stel je voor dat je zegt dat alles goed gaat, maar je kijkt weg of zucht diep. De ontvanger kan dit als een teken zien dat het tegenovergestelde waar is. Ook stilte kan een vorm van communicatie zijn. Het laat vaak ruimte voor de ander om te reageren of na te denken over wat er is gezegd.

Emoji’s om het non-verbale duidelijk te maken

Helaas weet onze generatie maar al te goed, dat het uiten van non-verbale communicatie in een conversatie online erg lastig kan zijn. Men kan jouw onschuldige berichtje door de missende emotionele data op veel verschillende manieren interpreteren. Dit kan (en heeft vaak genoeg) voor veel onnodige conflict gezorgd. Hier komen emoji’s van toepassing. Emoji’s helpen ons om non-verbale communicatie toe te voegen aan geschreven tekst. Ze zorgen ervoor dat de emotie achter een bericht duidelijker overkomt, omdat woorden soms niet genoeg zijn om een bepaalde toon of gevoel over te brengen.

Een paar voorbeelden
Denk bijvoorbeeld aan een simpel “dankjewel.” Dit kan oprecht klinken, maar ook sarcastisch overkomen, afhankelijk van de context. Voeg je een glimlachende emoji toe 😊, dan weet de lezer direct dat het op een positieve manier is bedoeld. Ook maken emoji’s het makkelijker om intenties aan te geven, zoals verrassing 😲 of twijfel 🤔, zonder daar uitgebreide zinnen voor te gebruiken. Op die manier worden misverstanden verminderd en komt je boodschap dichter bij hoe je die in een gesprek zou overbrengen.

wat is communicatie non-verbaal

Effectieve communicatie binnen marketing

Goede communicatie gaat niet alleen over wat je zegt, maar ook over hoe je het zegt. Het is belangrijk om rekening te houden met de toon en timing. Zorg ervoor dat je boodschap duidelijk is en geen ruimte laat voor misverstanden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van marketingmateriaal, zoals een brochure drukken, waarbij de inhoud helder moet zijn om de lezer direct te overtuigen. Probeer ingewikkelde termen te vermijden en gebruik liever eenvoudige taal. Het is ook erg belangrijk om de tekst die je wilt overbrengen aan je doelgroep door verschillende mensen te laten nakijken en beleven. Ervaren zij de boodschap exact zoals jij voor ogen had, of komt het niet juist bij hun binnen?

Dit kunnen we ook via de ogen van de consument bekijken. De dingen die je koopt en de merken die je draagt kunnen namelijk erg veel vertellen over wie jij bent, zonder er een woord gesproken en een blik gedeeld te hoeven zijn. Gebruik jij zo bijvoorbeeld een herbruikbare fles? Dan kunnen mensen ervan uit gaan, dat je een duurzame mindset hebt. Draag jij kleding van dure merken? Dan is de conclusie snel gelegd dat jij (veel) geld uit te geven hebt en je misschien graag investeert in kwaliteit kledingstukken.

Veel mensen kiezen ook voor stickers bestellen bij Drukzo.nl van hun interesses of merchandise te dragen van hun favoriete band om hun persoonlijkheid duidelijk te uiten.  

Communicatiebarrières en hoe deze te overwinnen

Hoe erg we ook ons best doen, verloopt communicatie toch niet altijd vlekkeloos. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de boodschap anders overkomt dan bedoeld. Taalbarrières spelen zo bijvoorbeeld een grote rol bij het misverstaan van elkaar. Niet iedereen begrijpt dezelfde woorden op dezelfde manier. Dit geldt vooral in situaties waarin mensen met verschillende achtergronden of leeftijdscategorieën elkaar ontmoeten. Ook de omgeving kan ruis veroorzaken. Harde geluiden, onderbrekingen of zelfs een onduidelijke internetverbinding kunnen er al voor zorgen dat belangrijke informatie verloren gaat.

Vervolgens kan ook interne ruis voor miscommunicatie zorgen. Misschien heb je het erg druk en gaat er veel door je hoofd heen. Misschien heb je niet goed kunnen slapen door stress of andere factoren en ben je nu moe. Dit zijn allemaal varianten van interne ruis.

Hoe voorkom je zulke problemen?
Het is belangrijk om regelmatig te checken of de ander je goed begrijpt. Stel zo bijvoorbeeld vragen of vat samen wat er is gezegd. Hiermee verminder je de kans op misverstanden. Merk je toch dat er een communicatie barrière optreedt? Probeer dan geduldig te blijven en bied duidelijkheid waar nodig. Dit zorgt ervoor dat je boodschap toch helder aankomt. Snap jij nu niet precies wat er gezegd is, of had je niet alles fatsoenlijk meegekregen? Dan kan je het gewoon nog even navragen.

Of je nu een gesprek voert, een presentatie geeft of schriftelijk communiceert: de basisprincipes van communicatie blijven hetzelfde. Besteed daarom aandacht aan je woorden, luister goed en zorg voor een positieve houding. Begrijp jij de basis van goede communicatie? Door te blijven oefenen, kun je steeds effectiever communiceren en je relaties versterken.

''Communicatie gaat niet over zenden en ontvangen maar over begrijpen en verbinden''

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down