Een bullet journal, iets voor jou?

bullet journal
29/11/2022
919

Zoals je wellicht weet heb ik eerder het onderwerp journaling beschreven. Journaling is als het ware het bijhouden van een dagboek. Hierbij kan je op verschillende manieren te werk gaan. Niks is fout, alles mag! Laat je niet tegenhouden door beperkende gedachtes maar laat je gedachtes op de vrije loop. Journaling heeft meerdere voordelen, het schrijven van een dagboek kan je stemming verbeteren, je stressniveau verlagen maar je ook inspireren om op een meer optimistische manier naar jezelf te kijken.

Maar nu terug naar deze blog. Naast het bijhouden van een journal (journaling) staat het internet ook vol met het begrip: bullet journal. In deze blog zal ik jullie uitleggen wat een bullet journal is en wat het verschil is met een ‘gewone’ journal.

‘’create the life you always wanted’’

Een bullet journal?

De afkorting voor bullet journal is ook wel BuJo. Bullet journaling is een hulpmiddel om zaken te organiseren maar help je ook om jezelf verder te ontwikkelen en te verbeteren. Dagelijkse to-do lijsten, kalenders zijn een uitbreiding binnen de bullet journal. Dit bevat een journal niet. Waar het bij een journal voornamelijk gaat om het bijhouden van een dagboek en dagelijks omtrent een eigen gekozen thematiek aspecten van die dag noteert, kun je bij een bullet journal ook je agenda, to do list en things to remember in bijhouden.

Een bullet journal is hierdoor ook wel een agenda. Het bevat bladzijdes met zwarte puntjes op gedrukt. Om deze bladzijdes te kunnen gebruiken zul je zelf creatief moeten zijn en de puntjes gebruiken om je eigen bladzijdes in te vullen. Een bullet journal wordt minder snel gebruikt voor de reden waar je een journal voor zou aanschaffen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de organisatie van zaken, afvinken van to do’s en ter verbetering van jezelf. 

bullet journal

Het verschil tussen een bullet journal en journaling

Veel mensen denken dat het om hetzelfde gaat, maar helaas, het is toch echt iets anders!

Een bullet journal gebruik je niet voor dezelfde doeleindes als een gewone journal. In een bullet journal organiseer je je dag en je gewoontes. Het helpt je op weg naar zelfverbetering. Een journal kan ook gebruikt worden ter zelfverbetering. Je beschrijft je eigen gevoelens en moeilijkheden op om het op deze manier los te kunnen laten. Echter hebben journals een andere methode. De intentie bij een journal is om deze gevoelens, gedachtes en/of moeilijkheden op te schrijven. Het gaat bij een journal alleen maar om het schrijven, terwijl bij een bullet journal het maar een klein deel betreft. Een ander verschil is het design. Een bullet journal heeft alleen witte pagina’s met zwarte puntjes erop, terwijl de journal alleen zwarte horizontale lijnen bevat.

Het maken van een bullet journal kost nogal wat meer werk. In een journal hoef je alleen maar te schrijven. Hierbij mag je alles opschrijven wat er op dat moment in je opkomt. Bij een bullet journal geef je er ook zelf vorm aan, echter gaat het eerder erom dat je creatief aan het werk gaat met behulp van tekeningen, plaatjes, kleuren etc. je mag er natuurlijk ook dingen in opschrijven, maar het overgrote deel gaat het om de creatieve werkjes.

Je kunt dus met behulp van een journal maar ook van een bullet journal je eigen dagboek bijhouden. Ben je iemand die liever schrijft en niet geheel zelf invulling hoeft te geven aan je dagboek, dan is de journal een juiste keuze. Echter ben je iemand die het moeilijk vind om gedachtes in woorden vorm te geven en op te schrijven, ben je eerder creatief en is dat voor jou de manier om zaken een plek te geven, overweeg dan de bullet journal. Wacht niet te lang, ga aan de slag!

In een eerder verschenen blog leg ik jullie uit wat een journal is en welke voordelen het bijhouden van een journal, oftewel een dagboek, voor jou kan hebben.

#bujocommunity

De bullet journal (bujo) get famious! Niet alleen op het internet maar ook op instagram. De bullet journal is dus helemaal van deze tijd, heb je er nog geen.. waar wacht je nog op?

Weet je niet goed waar je moet beginnen en ben je opzoek naar meer inspiratie kijk dan eens op instagram. Hier kun je verschillende habitat trackers vinden maar ook pagina’s waar je op kunt schrijven waar je dankbaar voor bent, voorbeelden van agenda’s, to do listen etc. Echter maak het voor jezelf niet te moeilijk, begin gemakkelijk en hou het dicht bij jezelf. Het is immers jou bujo! Het draait uiteindelijk om tijd te besparen en overzicht te creëren op een manier die geheel bij jou past!

Een bujo maak je voor jezelf, maar je staat er zeker niet alleen voor. De community die eraan verbonden is zal jou ook motiveren en inspireren om door te gaan daar waar je gebleven was. Connect je met andere planner-verslaafden en kom met hun in contact. De bujo community kent vele soorten personen, denk hierbij aan tieners, ouders, professionals, hobbyisten, studenten, sporters, creatievelingen etc. Niemand die buitengesloten wordt, iedereen hoort erbij!

Bullet journal beginnen, where to start?

Zonder een bullet journal kan je natuurlijk ook niet van start gaan. Sta op, ga naar de winkel en kies er een uit. Op internet vind je verschillende voorbeelden hoe jij je bullet journal vorm kan geven. Hieronder volgen een aantal tips die ik voor jou heb opgesomd!

Wat heb je nodig?

 • Een bullet journal boekje
 • Wat pennen, stiften, kleurpotloden, kleuren papier etc.
 • Een ‘beetje’ tijd

En nu? Let’s start!

 • Stel vast waar jij jou bullet journal voor wilt gaan gebruiken
 • Maak een jaarkalender aan het begin van jou bullet journal
 • Stel voor jou doelen een challenge vast en geeft dit vorm in een tabel. Zodat je elke dag kunt aanstrepen of het je wel of niet is gelukt. Denk hierbij aan het dagelijks mediteren. Stel jij voor jezelf als doel om elke dag minimaal 5 minuten te mediteren, hoe dit aan de hand van jou meditation tracker bij.
 • Maak een eigen calendex en vergeet zo nooit meer een verjaardag of belangrijke dag!
 • Voeg een weekly spread toe en stel je to do’s voor die week samen.
 • Voeg eventueel een dagelijkse journal toe. Wil je jou bullet journal eigenlijk alleen maar gebruiken als to do lijstjes, dat kan natuurlijk ook!
 • Maak een vision board voor jou langetermijn goals.
 • Durf creactief te zijn
 • Enjoy it!

Een bullet journal is niet iets om een middag leuk mee op te vullen, het is wel iets wat je dagelijks gebruikt. Probeer dan ook het gebruik van jou bullet journal in je dagelijkse structuur te plannen. Maak er dus een gewoonte van. Zorg ervoor dat je het niet als een moeten en/of verplichting gaat zien, het moet immers wel leuk blijven. Het geeft ook niet als je het eens vergeet, straf jezelf niet en pak het de volgende keer gewoon weer op. Ga niet uit van het nu of nooit, alles of niets principe want dat ga je het niet zien als iets leuks, maar als iets dat je moet! Geef dus niet te snel op, uiteindelijk zal het je gaan helpen om meer rust en orde in jou leven te creëren. Als je een gewoonte creëert, ontwikkel je een ritme en zal het voor je in positieve zin gaan werken.

Zeg vaarwel tegen de onpersoonlijke agenda’s en dagboeken, wees creatief en maak er zelf een!

‘’The way get started is to quit talking and begin doing’’

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down