Wat is employer branding en waarom het belangrijk is voor personeelswerving en behoud

employer branding
20/02/2024
460

Zoals we allemaal wel weten, is de hedendaagse arbeidsmarkt erg competitief. Employer branding is dan ook erg cruciaal geworden voor zowel het aantrekken van talent als het behouden van bestaande werknemers. Maar wat is employer branding nu precies, en hoe gaat het in zijn werk?

Wat is employer branding?

Wanneer een bedrijf of onderneming nieuwe werknemers wil aantrekken, kunnen ze ervoor kiezen om dat te doen door middel van employer branding. Met employer branding probeer jij je als onderneming namelijk als een zo aantrekkelijk mogelijke werkplek te profileren. Dit gaat daarentegen verder dan alleen het kunnen aanbieden van goede arbeidsvoorwaarden en een mooi salaris. Het omvat het identiteit van een bedrijf als geheel. Denk hierbij aan de missie en visie, de waarden van het bedrijf en de bedrijfscultuur.

Een sterke employer brand trekt niet alleen talent aan, maar speelt ook een belangrijke rol in het behouden van medewerkers. Wanneer je als medewerker achter de missie en visie van je werkgever staat, dan zul je sneller trots zijn dat je voor het bedrijf mag werken.

Het belang van employer branding

Al met al is het einddoel van succesvol implementeren van employer branding strategieën, om een positief bedrijfsimago te creëren. Dit zet jou als bedrijf af van de concurrentie en verhoogd je kansen in het vinden van nieuw talent. Lees hier meer redenen waarom employer branding tegenwoordig erg belangrijk is:

Werknemerstevredenheid en -behoud: Employer branding draagt bij aan een positieve werkomgeving, wat een hogere werknemerstevredenheid als gevolg heeft. Tevreden werknemers zijn namelijk meer betrokken, productiever in hun werkzaamheden en hebben een grotere kans op langdurig dienstverband.
Bedrijfsimago en reputatie: Een sterke employer brand verbetert het imago van een bedrijf. Dit is niet alleen voordelig onder potentiële werknemers, maar ook onder klanten, investeerders en andere stakeholders.
Concurrentievoordeel: In sectoren waar veel arbeidstekorten zijn, biedt een sterkere employer brand een duidelijk concurrentievoordeel. Het stelt bedrijven in staat zich te onderscheiden door wat ze uniek maakt als werkgever.

Kostenbesparing: Door het aantrekken van beter passende kandidaten, kunnen bedrijven met een sterke employer brand enorm besparen op wervings- en opleidingskosten.
Versterkt de Employer Value Proposition (EVP): Employer branding helpt bij het versterken van het unieke aanbod dat een bedrijf biedt aan zijn werknemers. Een sterke EVP is zeer belangrijk bij het aantrekken van toptalent in een competitieve markt.
Verbetering van de Candidate Experience: Employer branding beïnvloedt ook de ervaring van kandidaten gedurende het wervingsproces. Een positieve perceptie van het bedrijf kan de betrokkenheid en interesse van kandidaten tijdens het sollicitatieproces verhogen.

employer branding

Employer branding en personeelsbehoud

Employer branding speelt dus een grote rol in personeelsbehoud door het creëren van een positieve werkomgeving en bedrijfscultuur. Een sterke employer brand communiceert niet alleen naar mogelijke kandidaten wat het betekent om deel uit te maken van een organisatie, maar versterkt ook de band met bestaande werknemers. Het creëert een gevoel van trots en verbondenheid bij het personeel, waardoor hun motivatie en loyaliteit aan het bedrijf groeien.

Daarnaast helpt een positieve en duidelijke employer branding jouw werknemers te herinneren aan de redenen waarom ze voor het bedrijf hebben gekozen. Het stimuleert ze om op lange termijn betrokken te blijven. Door te investeren in employer branding, investeer je als organisatie niet alleen in het aantrekken van talent, maar ook in het behouden ervan. Dit garandeert lagere verloopcijfers, wat helpt in het behoud van kennis binnen de organisatie en het verminderen van de kosten van werven en inwerken van nieuw personeel.

Wat is employee branding?

Employer branding en employee branding zijn twee termen die vaak door elkaar worden gehaald, terwijl ze beide een unieke focus en doelstelling binnen een organisatie hebben. Employee branding is het proces waarbij werknemers als ambassadeurs van het bedrijf optreden, zowel binnen als buiten de organisatie. Het grootste doel is om te motiveren en de werknemers de visie, waarden en cultuur van het bedrijf uit te laten stralen in hun dagelijkse interacties, zowel professioneel als persoonlijk.

Dit kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en kan de reputatie van het bedrijf als aantrekkelijke werkplek versterken. Employee branding promoot de rol van de individuele werknemer in het vormgeven en delen van de bedrijfsidentiteit. Het stimuleren van actieve deelname aan het promoten van de organisatie.

Het verschil tussen employee en employer branding

Kortom is employer branding gericht op het promoten van het bedrijf als goede werkplek vanuit management of de HR-afdeling, terwijl employee branding zich richt op de werknemers als merkambassadeurs te laten optreden. Hoewel beide strategieën elkaar aanvullen en overlappen in doelstellingen, leggen ze de nadruk op verschillende aspecten van de organisatiecultuur en betrokkenheid.

employer branding en employee branding

Hoe bouw je een sterke employer brand?

Nu hebben we besproken wat een employer brand is en waarom die noodzakelijk is. Maar hoe bouw je nu een sterke brand? Hieronder bespreken we een paar van deze belangrijke stappen.

  1. Definieer de Employer Value Proposition (EVP): Begin met het duidelijk vormen van wat jouw organisatie uniek maakt als werkgever. Dit omvat niet alleen de voordelen en salarissen, maar de bedrijfscultuur, carrièremogelijkheden, en de waarden van het bedrijf. De EVP van het bedrijf moet resoneren met de huidige werknemers en aantrekkelijk zijn voor potentiële kandidaten.
  2. Begrijp de doelgroep: Weet wie jouw ideale kandidaten zijn en wat zij zoeken in een werkgever. Dit kan verschillen afhankelijk van de sector, de functie en het niveau van ervaring. Door jouw doelgroep te begrijpen, kan jij jouw employer branding strategieën beter afstemmen op hun behoeften en wensen.
  3. Communiceer het merk consistent: Nu de personaliteit van het bedrijf vast staat, is het tijd om die merkboodschap consistent te communiceren over alle bruikbare kanalen. Dit bevat de website, sociale media, jobadvertenties, en zelfs de manier waarop jouw werknemers over het bedrijf praten. Consistentie helpt bij het opbouwen van vertrouwen en herkenbaarheid.
  4. Betrek de huidige werknemers: Jouw werknemers zijn de beste ambassadeurs. Motiveer ze hun ervaringen te delen met de wereld en positief te spreken over de bedrijfscultuur en -waarden. Dit kan via mond-tot-mond gesprekken, sociale media, of door deel te nemen aan evenementen.
  5. Investeer in de werknemerservaring: Een sterke employer brand gaat hand in hand met positieve werknemerservaring. Dit bevat alles van het onboardingsproces tot aan ontwikkelingsmogelijkheden, erkenning en een gezonde werk-privébalans. Tevreden werknemers zullen niet alleen langer blijven, maar ook positief spreken over jouw organisatie.
  6. Meet en optimaliseer: Employer branding is een voortdurend proces en niet iets wat je maar één keer hoeft te doen. Feedback van werknemers, sollicitatiegesprekken, en enquêtes zijn handige tools om te begrijpen hoe jouw merk wordt waargenomen. Pas de strategieën dusdanig aan om jouw employer brand continu te versterken en te verbeteren.
  7. Laat de cultuur en waarden zien: Laat in al jouw communicatie en acties zien wat jouw bedrijfscultuur uniek maakt. Dit kan door het vertellen van verhalen, het bezoeken van evenementen of het initiëren van initiatieven die jouw toewijding aan jouw waarden benadrukken, zoals duurzaamheid, diversiteit, of gemeenschapsbetrokkenheid.
  8. Gebruik sociale media en digitale platforms: Het sociale media is een krachtige tool voor het bouwen van jouw employer brand. Maak gebruik van verschillende platformen om jouw bedrijfscultuur te laten zien, successen te delen, en direct te communiceren met potentiële kandidaten.

Door deze stappen te volgen, kunnen organisaties een sterke en aantrekkelijke employer brand opbouwen die niet alleen top talent aantrekt maar ook behoudt. Het is een investering in de toekomst van uw bedrijf.

Uitdagingen en oplossingen in employer branding

Helaas zijn er ook bepaalde uitdagingen die komen kijken bij het ontwikkelen van een sterke employer brand. Een van die grootste uitdagingen is het waarborgen van authenticiteit en consistentie in de boodschap die naar buiten wordt gebracht. Door de groei van het sociale media kunnen bedrijfsgeheimpjes snel aan het licht komen. Zo kan een bedrijf van de daken schreeuwen hoe milieubewust ze zijn, maar ondertussen altijd bedrijfsuitjes organiseren met de privéjet. Dit komt natuurlijk helemaal niet overheen met de opgezette employer brand, en als dit algemene kennis word, schadelijk zijn voor de reputatie van het bedrijf.

Jezelf onderscheiden van de huidige markt
Daarnaast kan het een uitdaging zijn om de employer brand te onderscheiden in een verzadigde markt, waar veel bedrijven strijden om de aandacht van dezelfde groep werknemers.

De oplossing voor deze uitdagingen

De oplossing voor deze uitdagingen begint met het bouwen van een authentieke employer brand die echt weerspiegelt wie je bent als organisatie en wat je werknemers kunnen verwachten. Dit vereist open en eerlijke communicatie, en het accuraat volgen de waarden die je promoot. Om boven de rest van de concurrentie uit te komen, moeten bedrijven dieper graven om unieke aspecten van hun (bedrijfs)cultuur en aanbod te identificeren. Door deze uitdagingen aan te pakken met doordachte strategieën, kunnen organisaties een sterke en aantrekkelijke employer brand ontwikkelen die zowel talent aantrekt als behoudt.

Hoe ik employer branding toepas

Zoals veel lezers weten, ben ik naast Mindsetters ook eigenaar en oprichter van een online marketingbureau genaamd Web Wings gelegen te Sittard. Dit betekend dat ik eerstehands ervaring heb met employer branding en ben ik er veel mee bezig. Web Wings is een jong en informeel bedrijf en veel van ons huidige talent is bij ons in dienst gekomen via traineeships en stages. Het is dus niet alleen belangrijk om jezelf te profileren als een goed bedrijf om full-time bij te werken, maar ook voor andere soorten contracten en werkzaamheden.

Enquêtes afnemen

We nemen dan ook na iedere stageperiode enquêtes af onder de stagiaires en trainees om erachter te komen wat ze van hun tijd bij ons vonden, wat ze graag verbeterd zouden willen zien voor de volgende stagiaires en of ze tevreden zijn met wat ze allemaal hebben geleerd. Jaarlijks nemen we ook een soortgelijke enquête af onder ons vast personeel. Daar kunnen ze anoniem aangeven wat ze van het bedrijf vinden en feedback geven op dingen waar ze het mogelijk niet mee eens zijn. Deze input bespreken we dan ook serieus met ons management team én alle conclusies en veranderingen die we op basis van de enquête gaan doorvoeren koppelen we vervolgens weer terug aan het hele team. Zo blijven we als bedrijf werken aan onze tevredenheid en de branding die ons personeel weer grotendeels uitstraalt naar de buitenwereld.

Bedrijfsuitjes plannen

Zoals ik al zei, is Web Wings een jong en informeel bedrijf. Dit laten wij dan ook zien in onze werkwijze met onze klanten, aankleding van het kantoor maar ook in onze bedrijfsuitjes. Een bedrijfsuitje is niet alleen gezellig, maar het is ook een goede manier om aan je werknemers te vertellen dat je ze waardeert en ze af en toe wilt trakteren op een mooi dagje uit.

Ik weet dat mijn team blij is dat ze werken voor Web Wings, omdat ze genoeg momenten krijgen voor het geven van feedback en het uiten van hun mening over het bedrijf (zowel anoniem als persoonlijk). We zijn open met elkaar en luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Zonder hun zou Web Wings nooit zijn waar we nu zijn.

Dit laten wij ook blijken in onze vacature teksten en onderbouwen dit door onze sociale media posts. Op onze sociale media laten we aan de buitenwereld zien hoe wij werken als bedrijf, wat onze prestaties zijn en delen wij onze leukste momenten. Web Wings is jong, flexibel, leergierig en vliegt zo de concurrentie voorbij.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down