Angsten overwinnen, hoe doe je dat? 5 tips!

Angsten overwinnen
19/01/2022
732

De meeste mensen vechten het liefst tegen hun angsten. Echter door te vechten tegen je angsten, zal je angst alleen maar groeien. Door los te laten zal je zien dat de impact van je angst zal verminderen. Maar vechten is makkelijker dan loslaten. Hoe kan je dit nu het beste doen? Hieronder volgen een aantal tips om je angsten los te laten en gedag te zeggen! Ben sterk en ga door middel van deze inzichten je angsten overwinnen.

Wat zijn angsten?

Definitie angst (van Dale): gevoel van beklemming, vrees, onveiligheid of onzekerheid: iets met angst en beven tegemoetzien er erg tegen opzien, het vrezen;

Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens. Het is een gezonde reactie op dreigend gevaar.

Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst 'ongezond' wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt. Mensen met een angststoornis zijn namelijk óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Op deze manier zal je angst(en) je dagelijks functioneren gaan beïnvloeden en spreekt men van een stoornis. Om het niet zo ver te laten komen, kan je een aantal praktische dingen leren om je angsten onder ogen te komen en op deze manier je angsten overwinnen. Hieronder volgen enkele tips en handvaten om van je angst je beste vriend te maken.

‘’Thinking will not overcome fear, but action will.’’
angsten overwinnen

Hoe maak jij van je angst je beste vriend?

Voordat we het groter maken dan het is, gelukkig kent vrijwel iedereen zijn angsten. De een ervaart een grotere angst dan de ander. De angsten die veel mensen tegenwoordig kennen zijn erg subjectief geworden, denk hierbij aan de angst voor spinnen, drukke ruimtes, hoogtes etc. Het hebben van angsten is dus heel normaal.

Angsten overwinnen stappenplan

Stap 1 is ervaren dat vechten echt niet werkt. Erkennen dat vechten je uiteindelijk meer angst oplevert, is een ongelooflijk belangrijke stap op weg naar het loslaten.

Stap 2 is van je angst je beste vriend maken. Als je eenmaal hebt ervaren dat je kennelijk nooit van je angst af zult komen, ben je dan bereidt om je angst in je leven toe te laten? Dat klinkt als een zwak alternatief voor het vechten, maar niets is zo krachtig als het actief omhelzen van alles wat je eigenlijk niet wilt ervaren. Als je de strijd met je angst niet langer voert, is er geen strijd meer en kun je alles gaan doen wat je al die tijd al had willen doen.

‘’Angsten overwinnen is simpelweg beginnen’’

Enkele praktische tips: angsten overwinnen

Maar je zult je nu zeker wel afvragen, hoe doe ik dit nu precies?

 • Leer je angsten toe te laten, zodra je dit doet ben je bewust van je eigen angsten.
 • Analyseren van je angsten, diep je angsten eens uit. Ga hierbij na of je angst wel echt een angst is en daarmee terecht. Misschien heb je jezelf wel iets aangeleerd en blijkt dat je hier in werkelijkheid niet bang voor hoeft te zijn. Onze angst wordt gevormd door onze gedachten, ons ego.
 • Relativeren. Angsten die we voelen zijn vaak onrealistisch, onwaarschijnlijk en uit hun verband gerukt.
 • Ga je angsten aan, ben moedig. Moedig zijn draait om het volgen van je hart. Je doet wat je wilt doen zonder je te laten belemmeren door je angsten. Maar je voelt je angst wel degelijk. En je besluit er toch voor te gaan. Als je dit niet doet – en dus je angsten niet overwint – dan gaan je angsten je leven dicteren. Dan wordt het onmogelijk om je hart te volgen, om echt te doen wat je wilt. Dan leid je een klein en beperkt leven dat je nooit de voldoening kan brengen waar je diep van binnen naar op zoek bent.
 • Gebruik je angsten om te groeien. Ga buiten je comfortzone, want hier vind je grootste groei plaats.

10 oefeningen: angsten overwinnen

 • Onderzoek wat je angsten zijn en confronteer jezelf ermee
 • Varieer: Oefen in zoveel mogelijk verschillende situaties en varieer de exposure-oefeningen.
 • Maak combinaties: Voer verschillende exposure-oefeningen uit, eerst apart en dan tegelijkertijd. Let erop dat je hierbij de oefeningen combineert met dezelfde angstige verwachting.
 • Herhaal
 • Hoe een dagboek bij
 • Bouw veiligheidsgedrag af: kom uit je comfortzone
 • Benoem wat je voelt
 • Blijf gefocust
 • Reminders: Blijf denken aan de succesvolle exposure-oefeningen die je gedaan hebt. 
 • Betrek je nabije omgeving
 • Zorg goed voor jezelf: De confrontatie aangaan met je angst kost energie. Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Alleen zo houd je het vol. 
 • Visualiseer hoe jij zonder jouw angsten verder gaat
angsten overwinnen

Een angststoornis, huh?

We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel gezond. Het is een waarschuwing voor gevaar en helpt je om jezelf te beschermen. Maar wat nu als je vaak angstig bent op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is? En wat als de angsten steeds meer je leven gaan beheersen? Dan spreken we van een angststoornis. Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen. Vormen waarvan iedereen wel eens gehoord heeft, denk hierbij aan faalangst, sociale angst, pleinvrees, verlatingsangst etc.

Wanneer jij echter constant een grote angst hebt voor bepaalde voorwerpen of situaties, dan kan het zijn dat je aan een specifieke fobie lijdt. Denk hierbij aan hoogtevrees, vliegangst of overgeefangst. Dit zijn angsten die diep geworteld zitten en deze angsten overwinnen vraagt meer tijd en mogelijk begeleiding.

Weet dat iedereen kampt met een specifieke angst. Hier hoef je je dus ook niet voor te schamen. Praat met anderen over je angst en je zult herkenning en erkenning vinden. Je staat er niet alleen voor, anderen zullen je begrijpen. Anderen kunnen jou helpen om angsten overwinnen realiteit te maken!

angsten overwinnen
‘’Fear is nothing more than an obstacle that stands in the way of progress. In overcoming our fears, we can move forward, stronger and wiser within ourselves.’’

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down