Wat is de beste slaaphouding?
We besteden ongeveer een derde van ons leven aan slapen, gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht. Ondanks dat slaap zo belangrijk is, staan we zelden stil bij de manier waarop we slapen. Want onze slaaphouding zegt veel over onze kwaliteit van slapen, maar wat is nu eigenlijk de beste slaaphouding? Dat is een goede vraag en erg interessant om eens uit te zoeken!
Terwijl we slapen, ontspant ons lichaam zich en voert het essentiële herstelprocessen uit. Echter, de manier waarop je ligt tijdens het slapen, kan een aanzienlijke invloed hebben op hoe effectief deze herstelprocessen zijn en hoe je je voelt wanneer je wakker wordt. Niet alleen beïnvloedt je slaaphouding je slaapkwaliteit, maar het kan ook directe gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Ben jij je bewust van je eigen slaaphouding en weet je welke slaaphouding nu eigenlijk het beste is voor jouw gezondheid? Dat zal ik jullie verder toelichten in deze blog!
Waarom is een goede slaaphouding zo belangrijk?
Je slaaphouding beïnvloedt meer dan alleen je slaapkwaliteit. Het kan een aanzienlijke impact hebben op je algehele gezondheid, inclusief je rug, nek en zelfs je ademhaling. De juiste slaaphouding kan helpen bij het verminderen van rugpijn, het voorkomen van snurken en het verbeteren van de spijsvertering. Aan de andere kant kan een verkeerde houding leiden tot allerlei ongemakken en gezondheidsproblemen.
Je slaaphouding heeft dus een grotere impact op je gezondheid dan je denkt. Een verkeerde slaaphouding kan het herstelproces dat je lichaam gedurende de nacht in gang zet, verstoren. Wanneer dit proces gedurende langere tijd verstoord wordt kan dit leiden tot een reeks gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele redenen waarom je slaaphouding zo belangrijk is:
- Ondersteuning van de wervelkolom: De wervelkolom speelt een cruciale rol in de ondersteuning van je hele lichaam. Een goede slaaphouding helpt je wervelkolom in een natuurlijke positie te blijven, wat essentieel is om spanning en druk op de rug en nek te verminderen. Een slechte slaaphouding kan echter leiden tot een verkeerde uitlijning van de wervelkolom, wat rug- en nekklachten kan veroorzaken of verergeren.
Wist je dat de keuze voor een juiste matras jouw slaaphouding en dus slaapkwaliteit kan verbeteren. Vooral wanneer we het hebben over de ondersteuning van het wervelkolom. Zo heb je de keuze uit een zacht, hard of matrassen met een medium stevigheid. De matrassen met medium stevigheid worden vaak aanbevolen omdat ze een goede balans bieden tussen comfort en ondersteuning voor alle slaaphoudingen. Ze ondersteunen de natuurlijke kromming van de wervelkolom en verlichten drukpunten, dus goed voor de juiste slaaphouding!
Heb je misschien wel eens een waterbed overwogen? Dit is natuurlijk geen standaard bed, maar wel een bed met veel voordelen! Wist je bijvoorbeeld dat een van de belangrijkste voordelen van een waterbed de uitstekende drukverdeling is? Het water past zich namelijk perfect aan de contouren van je lichaam aan, waardoor drukpunten op je schouders, heupen en rug worden verminderd. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met gewrichtsproblemen, artritis of chronische pijn, omdat het helpt om pijn en ongemak te verlichten. Een goed afgesteld waterbed kan namelijk zorgen voor een uitstekende ondersteuning van de wervelkolom. Door de gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht wordt de natuurlijke kromming van de wervelkolom behouden, wat helpt om rugklachten te verminderen of te voorkomen. Hiernaast heeft het nog meer voordelen, namelijk: je kunt zelf de temperatuur ervan regelen, ideaal wanneer je het warm of koud hebt! Ook is een waterbed erg hygiënisch, allergievriendelijk, duurzaam en geeft het je een uniek comfortgevoel! Heb je al meerdere matrassen geprobeerd, maar heb je nog niet de juiste matras gevonden, dan is misschien een waterbed wel iets voor jou? Of heb je een waterbed en is deze aan reparatie toe? Laat je waterbed repareren zodat je weer snel in je eigen bed kunt slapen! - Ademhaling: Hoe je ligt, beïnvloedt ook je ademhaling. Sommige slaaphoudingen, zoals op de rug slapen, kunnen de luchtwegen gedeeltelijk blokkeren, wat snurken of zelfs slaapapneu kan veroorzaken. Aan de andere kant kunnen slaaphoudingen die de luchtwegen vrij houden, zoals op de zij slapen, bijdragen aan een betere ademhaling en zuurstofopname.
- Verminderen van pijn en ongemak: Een verkeerde slaaphouding kan druk uitoefenen op gevoelige punten in het lichaam, wat leidt tot pijn en ongemak. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen, zoals artritis of gewrichtspijn. Een goede slaaphouding kan deze druk verlichten en helpen om pijn en stijfheid te voorkomen.
- Gezondheidsklachten voorkomen: Een consistente slechte slaaphouding kan bijdragen aan chronische slaapproblemen, zoals slapeloosheid of frequent wakker worden. Dit kan leiden tot slaaptekort, wat op zijn beurt het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hartziekten en mentale gezondheidsproblemen verhoogt.
- Impact op slaapcycli: Je slaaphouding kan ook invloed hebben op de verschillende fasen van je slaapcyclus, waaronder de diepe slaap en REM-slaap, die cruciaal zijn voor herstel en cognitieve functies. Een comfortabele houding helpt je sneller in slaap te vallen en langer in een diepe slaapfase te blijven, wat leidt tot een goede nachtrust. Een ongemakkelijke houding kan ervoor zorgen dat je vaak draait en woelt, waardoor je niet volledig door alle slaapfases gaat en niet uitgerust wakker wordt.
Welke slaaphouding heb jij?
Om erachter te komen welke slaaphouding jouw voorkeur heeft is het in eerste instantie wel handig om te weten welke slaaphoudingen er allemaal zijn. Hieronder heb ik ze voor jouw opgesomd!
De meest voorkomende slaaphoudingen
1. De zijligging
- Voordelen: De zijligging, vooral op de linkerzij, wordt vaak aanbevolen door experts. Het helpt bij de spijsvertering, vermindert snurken en is goed voor de bloedcirculatie. Deze houding is ook populair onder zwangere vrouwen omdat het de druk op de rug verlicht.
- Nadelen: Het kan leiden tot rimpels en doorligplekken door het langdurige contact van het gezicht met het kussen. Ook kunnen sommige mensen last krijgen van schouderpijn.
2. De rugligging
- Voordelen: Slapen op je rug wordt vaak beschouwd als de beste houding voor de wervelkolom, omdat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Het vermindert de kans op nek- en rugpijn en helpt bij het voorkomen van rimpels, omdat je gezicht niet tegen het kussen ligt.
- Nadelen: Mensen die gevoelig zijn voor snurken of slaapapneu, kunnen last krijgen bij het slapen op hun rug. De luchtwegen kunnen gemakkelijker worden geblokkeerd, wat leidt tot ademhalingsproblemen.
3. De buikligging
- Voordelen: Deze houding kan helpen bij het verminderen van snurken, omdat het voorkomt dat de luchtwegen worden geblokkeerd. Voor sommige mensen met milde vormen van obstructieve slaapapneu kan de buikligging ook helpen de symptomen te verminderen. Door op de buik te slapen, blijven de luchtwegen in een positie waarin ze minder snel geblokkeerd raken. Voor sommige mensen kan de buikligging een kalmerend effect hebben. Het gevoel van het lichaam dat in contact staat met het matras kan zorgen voor een gevoel van veiligheid en comfort, wat kan bijdragen aan een sneller in slaap vallen.
- Nadelen: De buikligging wordt over het algemeen als de slechtste slaaphouding beschouwd. Het veroorzaakt spanning in de nek en rug, wat kan leiden tot pijn en ongemak. Bovendien kan het ademhaling bemoeilijken, omdat je gezicht naar beneden ligt. Ben je wel eens met een stijve nek wakker geworden? Dan kan komen doordat je vannacht wellicht op je buik heb gelegen en een stijve nek heb gekregen door een verkeerde slaaphouding.
4. De driekwart-houding
De driekwart-houding, ook wel bekend als de semi-zijligging of halfzijligging, is een slaaphouding waarbij je niet volledig op je zij ligt, maar ook niet volledig op je buik. In deze houding lig je deels op je zij en deels naar voren gekanteld, met één been gestrekt en het andere licht gebogen, vaak ondersteund door een kussen. Deze houding combineert elementen van zowel de zij- als de buikligging en wordt door veel mensen als comfortabel ervaren.
- Voordelen: De driekwart houding verminderd snurken doordat je gedeeltelijk op je zij ligt, blijven de luchtwegen meestal vrij. Daarnaast biedt deze houding een comfortabele uitlijning. Deze houding kan de druk op de onderrug en heupen verminderen, vooral als je een kussen tussen je knieën gebruikt om de wervelkolom in een neutrale positie te houden. Omdat het een houding tussen de zijligging en buikligging betreft is het ook zeker geschikt voor mensen met spijsverteringsproblemen. Vooral als je op je linkerzij ligt, kan het helpen bij de spijsvertering en de kans op zure reflux verminderen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de volledig zijligging. Als laatste biedt het ook een balans tussen zij- en buikslapen. Voor mensen die het moeilijk vinden om volledig op hun zij of buik te slapen, biedt de driekwart-houding een balans. Het vermindert de spanning op de buik die bij buikslapen vaak optreedt, terwijl het nog steeds de voordelen van zijslapen biedt.
- Nadelen: Omdat je gedeeltelijk naar voren gekanteld ligt, kan je nek in een gedraaide positie komen, wat spanning en ongemak in de nek kan veroorzaken, vooral als je geen geschikt kussen gebruikt. Daarnaast kan deze houding ook druk uitoefenen op bepaalde gewrichten als je niet de juiste ondersteuning gebruikt. Net als bij de volledige zijligging kan je gezicht in contact komen met het kussen, wat op termijn kan bijdragen aan de vorming van rimpels. Hoewel minder dan bij volledig buikslapen, kan de driekwart-houding soms de borstkas beperken, waardoor diep ademhalen moeilijker wordt, vooral als je naar voren bent gedraaid.
Beste slaaphouding bij lage Rugpijn
Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht die vaak wordt verergerd door een verkeerde slaaphouding. De beste slaaphouding voor mensen met lage rugpijn is meestal de zijligging, waarbij een kussen tussen de knieën wordt geplaatst. Dit helpt de ruggengraat in een neutrale positie te houden en vermindert de druk op de onderrug. Voor rug slapers kan een kussen onder de knieën ook helpen om de natuurlijke kromming van de ruggengraat te ondersteunen en druk op de onderrug te verminderen.
Buikslapen wordt sterk afgeraden voor mensen met lage rugpijn, omdat deze houding de natuurlijke kromming van de wervelkolom verstoort en extra spanning op de rug legt.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Nekklachten kunnen het gevolg zijn van een slechte slaaphouding, vooral wanneer de nek niet goed wordt ondersteund. De zijligging en rugligging worden over het algemeen beschouwd als de beste houdingen voor mensen met nekpijn. Bij zijslapen is het belangrijk om een kussen te gebruiken dat de ruimte tussen het hoofd en de matras opvult, zodat de nek in lijn blijft met de rest van de wervelkolom.
Rug slapers kunnen baat hebben bij een kussen dat de natuurlijke kromming van de nek ondersteunt. Een opgerold handdoekje of een speciaal ontworpen nekkussen kan hierbij helpen. Buikslapen wordt afgeraden bij nekklachten, omdat deze houding de nek in een onnatuurlijke positie dwingt, wat de klachten kan verergeren.
Wat is de beste slaaphouding?
De beste slaaphouding kan verschillen per persoon, afhankelijk van individuele gezondheidsbehoeften, comfort en eventuele specifieke klachten zoals rug- of nekpijn. Echter, als we alle factoren afwegen, komt de zijligging vaak naar voren als de beste algehele slaaphouding voor de meeste mensen.
De zijligging (met voorkeur voor de linkerzij) wordt over het algemeen beschouwd als de beste slaaphouding voor de meeste mensen. Deze houding biedt de beste balans tussen ondersteuning van de wervelkolom, vermindering van rug- en nekpijn, en bevordering van een gezonde ademhaling. Het is vooral gunstig voor mensen met slaapapneu, zwangere vrouwen, en mensen met spijsverteringsproblemen. Mensen die veelal op hun zij slapen, noemen we ook wel een zijslaper.
Voor mensen die geen ademhalingsproblemen hebben en die zich zorgen maken over rug- of nekpijn, kan de rugligging ook een uitstekende keuze zijn, mits er extra ondersteuning wordt geboden aan de onderrug en nek. De buikligging wordt doorgaans afgeraden vanwege de negatieve impact op de wervelkolom en nek, ondanks het voordeel van het verminderen van snurken.
Het is belangrijk om te onthouden dat de beste slaaphouding voor jou afhangt van je persoonlijke gezondheid en comfort. Als je last hebt van pijn of ongemak, kan het nuttig zijn om je slaaphouding aan te passen en te experimenteren met verschillende kussens of matrasopties om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam.
Ben je opzoek naar nog maar slaaptips? Lees dan onze blog over slaap verbeteren en wellicht dat een van onze slaaptips jou helpt om beter en sneller in slaap te vallen!
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!