Top 8 boeken over geluk in 2023

boeken over geluk
14/10/2023
166

Het is een top jaar geworden waarin persoonlijke groei en ontwikkeling centraal staan. Nu meer dan ooit zijn mensen op zoek naar manieren om hun geluk te versterken. Wat is een betere manier om dat te doen dan je te verliezen in de wereld van boeken? Boeken bieden ons niet alleen een ontsnapping uit de dagelijkse sleur, maar ze kunnen ons ook essentiële inzichten geven over onszelf en de wereld om ons heen. In deze blog duiken we in de top 8 boeken over geluk. Of je nu op zoek bent naar praktische tips, inspirerende verhalen of wetenschappelijke inzichten, deze lijst heeft alles wat je nodig hebt. Ook op zoek naar boeken over zelfvertrouwen? Wij hebben de beste 8 boeken voor je op een rij gezet!

1.      De kracht van het NU – Eckhart Tolle

Het boek dat bovenaan onze lijst prijkt, is ‘De kracht van het NU’ van Eckhart Tolle. Waarom staat deze op de eerste plek tussen alle boeken over geluk? Het boek geeft de juiste inzichten over het overgeven aan de kracht van het nu. Ben je iemand die veel nadenkt? Met dit boek kan je jezelf bevrijden van de psychische pijn. Door in het nu te leven wordt zelfliefde en acceptatie gestimuleerd. Geluk vind je bij jezelf, daar zit de kern van liefde hebben voor jezelf. Eckhart Tolle verdient daarom met “De kracht van het NU’ de allereerste plek in deze lijst van boeken over geluk.

2.      Goed zoals je bent – Frederike Mewe

Voel je soms wat onzeker en kun je wel een oppepper gebruiken? Check dan het boek 'Goed zoals je bent' van Frederike Mewe. Echt, dit is de perfecte gids tussen de boeken over geluk om die hardnekkige zelfkritiek aan te pakken. In plaats van jezelf constant naar beneden te halen, leer je met dit boek om van jezelf te houden, precies zoals je bent. Je vindt er niet alleen herkenbare verhalen in terug, maar ook handige oefeningen die je helpen geluk naar een niveau hoger te tillen.

3.     De logica van geluk – Mo Gawdat

Hij genoot van een goede gezondheid, was enorm succesvol en rijk, maar toch voelde Go Gawdat een diepe ontevredenheid. Als de huidige Chief Business Officer van Google X, besloot hij om zijn zoektocht naar geluk te benaderen met de precisie van een ingenieur. Hij onderzocht meetbare feiten en paste analytische logica toe. Zijn missie was duidelijk: hij wilde een formule vinden voor geluk die herhaalbaar was, zodat iedereen in hun leven het kon toepassen en geluk als voorspelbaar resultaat kon ervaren.

Bij geluk horen ook tegenslagen. In dit mooie boek is de boodschap helder. Ongeacht de obstakels die we tegenkomen, de lasten die je draagt en doorstaat, bezit iedereen het vermogen om gelukkig te zijn met het leven zoals het nu is. Gawdat’s boodschap werd helder toen zijn 21-jarige zoon Ali plotseling overleed. Te midden van dit diepe verdriet bleek zijn jarenlange onderzoek een redding voor hem en zijn familie te zijn. Dit is een inspirerend boek waarbij positiviteit en optimisme centraal staat, ondanks alle donkere periodes die men kan ervaren en meemaakt.

4.      Voluit leven – Ernst Bohlmeijer

Het boek ‘Voluit leven’ van Ernst Bohlmeijer wilt laten inzien dat geluk te vinden is in een stuk acceptatie over leed. Veel mensen voelen zich gevangen in hun eigen leven, voornamelijk door psychisch leed zoals gevoelens van angst, somberheid, twijfel of uitputting. Ze hebben het gevoel dat hun échte leven pas kan starten als deze hindernissen zijn weggenomen. Zo wordt het gevecht tegen deze problemen het middelpunt van hun bestaan.

In een constante poging om zowel mentaal als lichamelijk ongemak te vermijden, raken ze verwikkelt in een strijd die ze belemmert voluit te leven. Ironisch genoeg versterkt deze houding vaak juist het innerlijk leed, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat die moeilijk te doorbreken is. Middels acceptatie naar het proces, krijg je het gevoel weer dat je voluit kan leven.

5.      Self Love Mindset – Merel Teunis

Dit boek biedt een diepgaande kijk op de innerlijke mechanismen van onze geest die vaak onze eigen grootste vijand worden. Veel mensen worstelen dagelijks met negatieve zelfpercepties en twijfels, wat een directe impact heeft op hun welzijn en het bereiken van hun potentieel. Door de unieke benadering van dit boek, word je niet alleen bewust van deze destructieve patronen, maar krijg je ook concrete tools en strategieën aangereikt om deze te doorbreken.

De schrijver benadrukt het belang van zelfliefde en hoe essentieel het is om een gezonde relatie met jezelf te hebben. Het gaat verder dan motivatie; het biedt een stappenplan naar ware zelfacceptatie en groei. Dus, of je nu aan het begin staat van je zelfontdekkingsreis of al verder gevorderd bent, dit boek heeft de kracht om de liefde voor jezelf terug te vinden tussen onze boeken over geluk.

6.      Je bent al genoeg – Thijs Launspach

Thijs Launspach brengt in zijn boek 'Je bent al genoeg' een verfrissende mix van scherpe observaties, persoonlijke anekdotes en verhelderende inzichten. Met zijn kenmerkende humor neemt hij je mee op een reis door de hedendaagse prestatiemaatschappij, waarin het vaak lijkt alsof we continu meer moeten bereiken. Thijs stelt hierin kritische vragen: Waarom jagen we constant naar meer? Waarom is het zo moeilijk om tevreden te zijn met wie we zijn en wat we hebben?  Waarin vind je echt geluk? Door zijn eigen ervaringen te delen, biedt hij een perspectief voor velen die worstelen met dezelfde gevoelens van onzekerheid en ontoereikendheid.

Het boek nodigt je uit om stil te staan bij wat écht telt in het leven en hoe je vanuit die kern kunt groeien. In plaats van je te verliezen in eindeloze zelfhulpmethoden, herinnert Thijs je eraan dat het antwoord vaak dichterbij is dan je denkt.

7.      De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

Mark Manson's 'De edele kunst van not giving a fuck' biedt een frisse kijk op persoonlijke ontwikkeling. In tegenstelling tot de meeste boeken over geluk die suggereren dat een eeuwigdurend optimisme de sleutel is tot succes, stelt Manson dat acceptatie van onze tekortkomingen en het omarmen van tegenslagen de echte weg is naar een vervuld leven. Met zijn scherpe humor en recht-voor-zijn-raap stijl, haalt hij de conventionele wijsheden van de zelfhulpindustrie onderuit.

Manson benadrukt dat niet elk probleem opgelost moet worden met positiviteit. Soms is het juist het erkennen van het negatieve dat ons sterker maakt. Hij moedigt de lezers aan om authentieker te leven, prioriteiten te stellen en te kiezen waar ze wel en niet om geven. Het is een bevrijdende boodschap voor iedereen die zich overweldigd voelt door de druk van de hedendaagse samenleving.

8.      Handboek werkgeluk – Ad Bergsma

Hoewel het als laatste op onze lijst verschijnt, is ‘Handboek werkgeluk’ van Ad Bergsma absoluut niet de minste. De schrijver verdient absolute complimenten met dit boek. In een tijd waarin de balans tussen werk en privé steeds meer centraal staat en organisaties de waarde van het welzijn van hun medewerkers inzien, komt ‘Handboek werkgeluk’ van Ad Bergsma als geroepen. Bergsma, een gerenommeerd psycholoog en expert op het gebied van geluk, benadert het concept van werkgeluk vanuit zowel een wetenschappelijke als praktische hoek. Hij duikt diep in de psychologie achter motivatie, tevredenheid en welzijn op de werkvloer.

Het boek is niet alleen informatief, maar ook inspirerend en activerend. Het nodigt professionals uit om kritisch naar hun eigen werkomgeving te kijken en stappen te ondernemen om het werkgeluk te optimaliseren. Anders dan andere boeken over geluk, biedt dit boek concrete handvatten en oefeningen die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Een must-read voor iedereen die streeft naar een gezondere, gelukkigere werkcultuur. Of je nu manager, coach, of HR-specialist bent, je zult hier zeker je voordeel mee doen.

Lezen over de impact van muziek tijdens het werk? Je leest er hier alles over.

Conclusie

Geluk is een cruciaal element die een diepgaande invloed heeft op de kwaliteit van ons leven. De top 8 boeken over geluk die in deze blog besproken zijn, bieden een breed scala aan perspectieven, technieken en inzichten om dit thema te verkennen. Van praktische handvatten tot inspirerende verhalen, deze boeken zijn voor iedereen die ernaar streeft om een gelukkiger leven te leiden. Meer willen lezen over geluk? Lees dan zeker dit artikel over het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Ook willen kijken naar dé manieren om succesvol te worden? Kijk dan zeker naar deze video, geluk vind je namelijk altijd in jezelf:

Over de auteur

Kyra Limpens

Mijn naam is Kyra Limpens, 24 jaar, en ik ben werkzaam bij Mindsetters. Mijn passie is 4 jaar geleden ontstaan toen ik mijn allereerste boek over persoonlijke ontwikkeling had gelezen genaamd: Master Your Mindset. Ik heb alle informatie…

Alle artikelen van Kyra Limpens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down