Diarree door stress, tips om door stress veroorzaakte diarree te stoppen!

Diarree door stress
23/07/2024
229

We hebben allemaal wel eens last van stress. Het is druk op werk, je hebt autoproblemen of misschien loopt alles niet zo gesmeerd met de schoonfamilie. Wat de bron van je stress ook is, als het lang aan blijft houden kan het naast mentale vermoeidheid ook verrassende fysieke reacties uitlokken, zoals diarree. Als je ooit diarree door stress hebt moeten ervaren, ben je zeker niet de enige. In dit artikel bespreek ik wat praktische tips om deze ongemakkelijke situatie te kunnen beheersen.

Wat veroorzaakt stress gerelateerde diarree?

Stress heeft een directe impact op je spijsverteringsstelsel en is dan ook de reden dat je vaak naar de wc moest vlak voor die belangrijke presentatie of meeting. We noemen dit het ‘vecht-of-vlucht’ reactie. Het is een natuurlijk mechanisme wat ons lichaam voorbereid op actie in tijden van gevaar. Onder stress produceren onze hersenen en darmen namelijk stresshormonen en neurotransmitters die de activiteit in onze darmen kunnen verhogen of verstoren. Het resultaat hiervan is vaak diarree. Lees hier meer over de algemene klachten van buikpijn door stress.

Diarree kan dus het gevolg zijn van een (te) snelle passage van ontlasting door de darm, onder invloed van stress of spanningen. Normaal gesproken duurt het 24-48 uur voordat voedsel door de hele spijsvertering is en de ontlasting via de darm wordt uitgescheiden. In de dikke darm worden water en zouten aan de ontlasting onttrokken, hier wordt de ontlasting dus ingedikt. Als ontlasting sneller dan normaal door de dikke darm heen gaat, krijg je dunne ontlasting of zelfs diarree.

Het herkennen van diarree door stress

Het herkennen van diarree door stress begint bij het luisteren naar je lichaam. Denk hierbij aan frequent plots naar het toilet moeten, een waterige ontlasting hebben en last hebben van buikkrampen. Andere veelvoorkomende symptomen kunnen zijn:

  • Opgeblazen voelen
  • Winderigheid
  • Een rommelende en borrelende maag
  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Een opgejaagd gevoel

Tips om diarree door stress te beheersen

We weten nu wat de connectie van diarree door stress is en wat het inhoud, maar het blijft gewoon erg naar om te moeten ervaren. Het laatste waar we zin in hebben in stressvolle tijden is om het ook nog eens te moeten spenderen op het toilet, wat voor een ruime keuze aan toiletten van kwaliteit je ook uit te kiezen hebt. Hieronder bespreek ik daarom een paar erg handige tips om de symptomen een beetje in check te kunnen houden, beginnend bij het aanpassen van je dieet!

1. Het aanpassen van je dieet

Start met het vermijden van voedingsmiddelen die je darmen kunnen irriteren, zoals cafeïne, alcohol, vetrijke maaltijden en pittig eten. In plaats daarvan kun je je richten op volkorenproducten, groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen zitten namelijk vol met vezels, wat de darmfunctie helpt reguleren (en de ontlasting weer de normale vorm geeft). Ook is het belangrijk om veel water te drinken. Omdat diarree zo waterig is, blijft er namelijk minder water in ons lichaam en drogen we sneller uit. Zorg er dus voor dat je goed gehydrateerd blijft!

Om een gezonde darmflora te kunnen garanderen is het toevoegen van voldoende prebiotische voedingsmiddelen aan je dieet, zoals yoghurt en kefir, een must! Daarnaast kan het nuttig zijn om regelmatig kleinere maaltijden te eten in plaats van grote maaltijden, om de spijsvertering minder te belasten.

2. Stressmanagementtechnieken

Natuurlijk kunnen we ook altijd proberen om het probleem aan te pakken bij de kern. ‘Als ik geen stress ervaar, dan zal ik ook geen last hebben van diarree door stress’, toch? Vaak zijn de meest stressvolle situaties diegene waar jij weinig invloed op hebt. Waar we wel invloed op hebben daarentegen, is de manier waarop we ermee omgaan. Het toepassen van effectieve stressmanagementtechnieken kan een wereld van verschil maken.

Een van de meest gebruikte technieken is mindfulness en meditatie, waarbij je je concentreert op het huidige moment en je ademhaling. Zo kan je een gevoel van kalmte en focus creëren. Yoga combineert dan weer fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie om zowel lichaam als geest te ontspannen. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, hardlopen of zwemmen, is een andere effectieve manier om stress te verlichten. Deze activiteiten produceren namelijk endorfine, wat een natuurlijke stemming verbeteraar is.

Wanneer er interne stress plaatsvind
Het onderhouden van sociale contacten en praten met vrienden of familie kan ook een belangrijke rol spelen in het verminderen van stress. Tot slot, voor de situaties waarbij de stress vooral intern plaatsvind, is het structureren van je tijd en het stellen van realistische doelen erg belangrijk om wat meer controle over je leven te krijgen.

3. Het belang van een rustgevende omgeving

Als laatste kunnen we ook ons huis in een rustige ‘safe space’ veranderen. Een dergelijke omgeving helpt ons namelijk om de prikkels en afleidingen die stress kunnen veroorzaken, te minimaliseren. Overweeg om je leefruimte aan te passen om een meer ontspannen sfeer te creëren. Dit kan zo simpel zijn als het kiezen van rustgevende kleuren voor je muren of het installeren van comfortabele wastafelmeubels voor badkamers, die elke dag een spa-achtig gevoel geven. Begin bij het verwijderen van lawaai en rommel, zodat je ruimte hebt om je alledaagse leven te kunnen leven.

Veel van ons hebben gemerkt hoe frustrerend het was om tijdens de pandemie te moeten werken in de omgeving wat ons rust zou moeten bieden. Zorg er dus voor dat je een aparte plek hebt om te werken, een plek hebt om te slapen, om te eten, etc. Het integreren van natuurlijke elementen, zoals planten, zacht licht en frisse lucht, kan de rustgevende effecten verder versterken. Kortom, zorg ervoor dat jouw woonruimte je voorziet van alle rust en relaxatie die jij nodig hebt om de stressvolle buitenwereld aan te kunnen gaan.

4. Drink genoeg water en vermijd frisdranken, alcohol en cafeïne houdende dranken zo veel mogelijk

Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft. Dit is belangrijk omdat wanneer je diarree hebt je veel vocht verliest en dit moet je natuurlijk wel blijven aanvullen voordat nog andere lichamelijke klachten ontstaan. Koffie prikkelt je darmen. Daarom is het goed om bij diarree minder koffie te drinken. Je kunt bijvoorbeeld meer thee drinken, dit helpt je ook nog eens om voldoende water binnen te krijgen. Alcohol prikkelt ook je darmen. Daarom kun je beter ook dat ene glaasje wijn even laten staan.

Wanneer medische hulp zoeken?

Hoewel diarree door stress vaak met bovenstaande zelfzorg en stressmanagement kan worden beheerst, zijn er situaties waarin medische hulp toch noodzakelijk is. Trek dus aan de bel als de diarree langer dan enkele dagen aanhoud, ondanks dat de stress verminderd is. Ook als je veel last hebt van symptomen zoals uitdroging, hevige buikpijn, bloed in de ontlasting of onverklaarbaar gewichtsverlies is het tijd om een arts te raadplegen.

Effectieve copingstrategieën ontwikkelen
Heb je nu erg veel moeite met het verminderen van / omgaan met de stress, dan kan professionele begeleiding van een psycholoog of therapeut wonderen doen. Tijdens deze begeleiding zal je effectieve copingstrategieën leren en ontwikkelen, die de rest van je leven erg van toepassing zullen komen.

Stressgerelateerde diarree is onaangenaam maar vaak goed te beheersen met de juiste aanpak. Door je dieet aan te passen, stress te verminderen en een ondersteunende omgeving te creëren, kun je je levenskwaliteit verbeteren. Start vandaag nog met deze veranderingen en ervaar hoe kleine aanpassingen grote verbeteringen kunnen brengen. Vergeet niet, als de problemen aanhouden, aarzel dan niet om medische hulp in te schakelen. Jouw gezondheid is het belangrijkst.

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down