Een speciale manier van meditatie

15/01/2022
60
vipassana meditatie

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van meditatie. Meditatie verwijst eigenlijk naar vele oefeningen die allemaal in verband staan met je geest. Het woord is afgeleid uit het Latijns woord meditatio. Dit is weer afgeleid van meditari. Dit laatste woord betekent nadenken en overdenken. Het is dus niet gek dat de meditatie zoals wij deze kennen vaak rustgevend is en je daardoor je gedachte op nul kunt zetten. Meditatie bestaat tegenwoordig ook in allerlei vormen. Zo heb je bijvoorbeeld geleide meditatie, maar ook slaap meditatie, bodyscan meditatie en mindfulness meditatie. Je hebt zelfs vipassana meditatie. Deze laatste vorm van meditatie is een van de oudste vormen van meditatie. Ben je benieuwd naar vipassana meditatie? Lees dan vooral even verder.

Boeddhisme

De vipassana meditatie is een meditatie die gericht is op inzicht. We noemen dit inzicht meditatie. De meditatie komt van het boeddhisme. Pali is te taal die in het boeddhisme gesproken wordt. In pali betekent vipassana letterlijk inzicht. Vipassana komt voort uit Satipatthana Sutta. Dit is een uiteenzetting in het boeddhisme. Vertaald betekent dit de vier velden van aandacht. Ook is voor vipassana de basiskennis van Dhamma nodig. Dhamma is een leer van de Boeddha. Met deze vorm van mediteren proberen mensen inzicht te krijgen in de ware aard van alle verschijnselen die er zijn. Tijdens deze meditatie wordt er gekeken of er helderheid kan worden gegeven over hetgeen zich aandient.

Houding

Vipassana meditatie moet op een bepaalde manier worden uitgevoerd. Zo is het belangrijk dat je let op je zithouding en dat je een anker gebruikt. De zithouding kun je het beste aannemen in de lotushouding of in de kleermakerszit. Als dit niet lukt dan kun je ook gebruik maken van een meditatiebankje, een krukje of bijvoorbeeld een stoel. Vipassana kun je ook lopend uitvoeren. Het is vooral de bedoeling dat je met vipassana oefent, zodat je deze oefening dadelijk in je dagelijks leven kunt gaan toepassen. Wanneer je dit in je dagelijks leven toepast dan maakt het ook niet uit in welke houding je dit doet. Kies je ervoor om te gaan zitten? Let er dan op dat je wel zo recht mogelijk zit, maar let op je moet wel ontspannen blijven.

vipassana meditatie

Anker

Bij deze vorm van meditatie is het heel normaal om een anker te gebruiken. Je kunt op het anker je initiële aandacht richten. Er wordt meestal een buikademhaling aanbevolen, maar je kunt je ook richten op de ademhaling vanuit je neus of vanuit je hele lichaam. Dit is voor iedereen anders, het is maar net wat je fijn vindt. Als je gevorderd bent dan kun je er ook voor kiezen om zonder anker te mediteren. Als je dit doet dan noemen we dat keuzeloos gewaarzijn. Als je net begint met vipassana dan is het wel altijd aan te raden om met een anker te werken.

Gedachten

Tijdens de meditatie kun je afleiding ervaren. Deze afleiding kan in de vorm zijn van gedachten, pijntjes, stress of andere dingen. Dit is normaal en hier hoef je je geen zorgen over te maken. Merk dit op, probeer daarna weer rustig te worden en dan terug te keren naar je anker. Het is vaak niet je bedoeling om te worden afgeleid, maar dit gebeurt gewoon. Ga hier niet te veel over nadenken en probeer er dan ook geen oordeel aan vast te hangen. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van het woord afleiding het woord bezoekers te gebruiken. Een bezoeker is iemand of iets wat er mag zijn. Begroet het als je het opmerkt en laat het daarna weer zo snel mogelijk los. Zonder oordeel.

Bezoekers

Tussen de bezoekers die je krijgt kun je ook nog onderscheid maken. Je kan kleine bezoekers hebben, middelgrote bezoekers of grote bezoekers. Kleine bezoekers zijn bezoekers die je over het algemeen niet van je anker afhalen. Je hebt dan alsnog je ademhaling onder controle en je begroet de bezoeker, waarbij deze vervolgens weer gaat. Middelgrote bezoekers kunnen je ademhaling door de war brengen. Je wil bij je ademhaling blijven, maar je merkt dat je bent afgedwaald. Probeer hetgeen te benoemen wat je heeft afgeleid. Heb hier geen oordeel over, begroet en probeer weer naar je anker te gaan. Als laatste de grote bezoekers. Bij deze bezoekers ben je ook afgeleid van je anker. Het lukt bij grote bezoekers niet zo makkelijk om terug te keren naar het anker. De bezoeker vraagt veel aandacht. Als dit het geval is wordt de bezoeker het nieuwe anker. Geef de bezoeker alle aandacht die het nodig heeft, maar probeer in je gedachte niet mee te gaan.

Over de auteur

Jasper Voorn
Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 27 jaar, en ik ben één van de initiatiefnemers van Mind Setters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook samen met mijn broer Joeri Voorn in 2022 Mind Setters begonnen. Naast mijn bezigheid bij Mind Setters houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor 300+ klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Mind Setters komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en werken aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling samen. Mijn doel is om vanuit Mind Setters 1 miljoen mensen te kunnen bereiken en inspireren om het maximale uit hun leven te halen.
© Mindsetters - 2022
Made with
Web Wings
chevron-down