Hoe vind ik mijn passie?

social media
21/07/2022
727

Misschien verricht je je huidig job al een aantal jaren en merk je dat je in een dagelijkse sleur bent beland. Je begint je langzamerhand toch af te vragen of je huidige job wel nog altijd hetgeen is wat je wilt blijven doen, je vindt je huidige werkzaamheden misschien al niet meer leuk, je verricht je werkzaamheden met gemak, op routine, zonder plezier en voldoening. Vragen komen op..."Is dit passie en hoe vind ik mijn passie?

Je bent opzoek naar een nieuwe uitdaging, want je wilt natuurlijk weer plezier hebben in je werk en er voldoening uithalen! Maar heb je geen idee waar je naar opzoek bent? Dit omdat je eigenlijk totaal niet weet wat je echt graag wilt gaan doen. Wat je niet wilt, dat kan je natuurlijk direct opsommen, maar wat wil je wel?

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlandse bevolking ontevreden is over hun werk, 52% graag ander werk wilt doen en maar liefst 88% niet volledig bevlogen is over hun werk… en dan nog eens dat 14% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten heeft en … 15% bored-out zijn… Iets om over na te denken, want misschien behoor jij wel tot deze groep?

bored out

Maar hoe vind je je passie? Want ook jij wilt natuurlijk graag ontdekken wat je echt leuk vind om te doen en je passie volgen! Hieronder geef ik je enkele op de vraag hoe vind ik mijn passie. Tevens biedt ik handvaten om ook daadwerkelijk de stap te zetten om verandering te weeg te brengen, want als je dit niet gaat doen zal je met steeds minder plezier naar je werk gaan en brengt het je weinig tot zelf geen voldoening meer. De keuze is aan jou, wacht niet te lang! 

Betekenis passie

Letterlijk betekent passie : het lijden van Jezus. Het woord passie is afkomstig van het Latijnse woord 'passio' en dat betekent hartstocht. Een passie is iets wat je doet en betrekking heeft op het hart. Een handeling waar je ontzettend veel van houdt. Passie is een overwegend positieve emotie, waarbij genegenheid en warmte centraal staat. Dat begrijp ik nog wel, maar de eerste betekenis: het lijden van jezelf, klinkt me minder bekend in de oren.

Het lijden van Jezus komt voort uit: The Passion of the Christ’. Deze betekenis van passie is het verhaal, een toneelstuk, een muziekstuk of een beeldend kunstwerk dat het lijden van Jezus Christus als uitgangspunt heeft. Dit gaat dus over de lijdensweg die Jezus aflegde. Jezus geloofde zo sterk in iets, dat hij zelf bereid was om ervoor te sterven. De diepere betekenis van passie is dus datgene waar je volledig voor durft te gaan.

Je hebt er iets voor over, je durft er opofferingen voor te doen. Jouw geloof is zo sterk, dat je er achter staat, dat je misschien wel bereid bent om ervoor te sterven en dus om je hele leven eraan te wijden. Je doet het niet voor de goedkeuring, erkenning en/of bevestiging van een ander, nee je doet het volledig voor jezelf.

Innerlijke drijfveer

Je eigen passie komt overeen met je innerlijke drijfveer. Oftewel iets wat je doet met heel je hart en ziel. Door iets te doen met je hart geeft het je voldoening, maakt het je vrolijk, geeft het je kracht en helpt het je je doelen te bereiken. Maar zo gemakkelijk is dat natuurlijk niet. Door je passie te volgen zul je ook offers moeten brengen. Passie is iets wat je enorm belangrijk vindt in het leven, waar je graag veel tijd en energie in stopt. De gedachte er alleen al aan maakt je enthousiast. En op het moment dat je ermee bezig bent, maakt het je vrolijk en krijg je nog meer energie.

Kenmerken passie

Als we het woord passie kort samenvatten komen we op de volgende definitie: ‘’Passie is een vurig verlangen naar datgene waar jij opgewonden van raakt. Iets dat tijdloos is, waar jij volledig achter staat. Een passie is iets dat groter is dan jou ego, het heeft een hoger doel en het gaat je van nature goed af. Het kost je weinig inspanning, het geeft je energie en maakt het verschil tussen leuk en fantastisch!’’

Het woord ‘passie’ heeft verschillende kenmerken:

 • Passie is tijdloos, het is een rode draad in je leven.
 • Jouw passie draagt iets bij aan een ander.
 • Jouw passie is iets waar je van nature goed in bent, het kost je weinig energie en je doet het met plezier. Je hebt er aanleg voor, je groeit er snel in als je het aandacht geeft.
 • Een passie is iets waar je het gevoel bij hebt dat je er bijna elk moment van de dag en dus zelfs je leven aan wilt besteden. De drive om er iets mee te doen is erg sterk.
 • Het volgen van jouw passie motiveert je, je raakt erdoor geïnspireerd en je weet wat je te doen staat.
 • Door je passie te volgen wordt je productiever, je tevredenheid stijgt en je stressniveau daalt, je neemt sneller informatie op.

Hoe vind ik mijn passie?

Er zijn verschillende manieren om je passie te ontdekken, ik zal je enkele tips geven om erachter te kunnen komen wat jij het allerliefste wilt doen. Dit kan natuurlijk op persoonlijk vlak maar ook werk gerelateerd.

 • Vraag jezelf af wat je ontzettend graag wilt, wat vind je leuk om te doen? Weet je hier niet direct antwoord op, ga dan na wat je absoluut niet wilt, wat vind je vervelend en wat doe je dus niet graag? Vanuit deze vragen is het meestal gemakkelijker om na te gaan wat je dan wel wilt!
 • wat heb je altijd al eens willen doen? Maak eens een overzicht van zaken en dingen die je graag zou willen doen, maar nog nooit hebt gedaan. Dit vanwege belemmeringen, financiële obstakels, tijdgebrek, angsten en ga zo maar verder. Maak dus eigenlijk een soort bucketlist voor jezelf.
 • Welke activiteiten geven je energie en maken je gelukkig? Misschien is het vinden van je passie niet eens zo moeilijk, kijk eens naar je dagelijkse bezigheden, je hobby’s of sporten. Welke vervullen je met plezier, vreugde, geven je energie en zelfvertrouwen?
 • Welk werk zou je elke dag onbetaald willen doen? Oftewel welk werk vindt je inspirerend, motiveren, uitdagen? Welke activiteiten zou je dagelijks wel willen doen zonder er betaald voor te worden?
 • Wat zegt je onderbuikgevoel? Oftewel wat verteld jou intuïtie jou? Maken de gedachtes aan bepaalde werkzaamheden jou energierijk, vrolijk, extra gemotiveerd? Of juist neerslachtig, krijg je er slechte zin van? Volg je intuïtie, volg je hart!
 • Hoe omschrijven anderen jou? Ga eens na bij belangrijke personen in jou leven hoe ze jou als persoon zouden omschrijven en waar ze jou eventueel zouden zien werken. Personen in je directe omgeving kennen jou door en door, kennen jou goede kanten maar ook jou valkuilen. Ze kunnen jou vertellen hoe je op iemand anders overkomt en waar jou krachten zitten. Probeer deze eigenschappen en krachten te vertalen naar een functie of rol waar jij je goed bij voelt en wie weet, misschien is dat wel jou toekomstige functie!
 • Stel jezelf de vraag: Wat zou ik veranderen als ik mijn leven over mocht doen, waar zou ik dan werken? Leid een leven waarin je trouw blijft aan jezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen. Ook jij mag gelukkig zijn! Geluk is een keuze en die keuze heb jij! Blijf niet steken in oude patronen en gewoontes, de angst voor verandering zorgt ervoor dat je zowel tegenover jezelf als tegenover anderen doet alsof je gelukkig en tevreden bent. Angsten zijn slechte leidraden, angsten zorgen ervoor dat je niets tot weinig nieuwe dingen gaat ondernemen en je inderdaad werk blijft doen waar je in vastgeroest bent, waar je gaan plezier en/of voldoening uit haalt. Luister naar je intuïtie en neem vandaag nog die stap om hier een verandering in te weeg te brengen, leid je eigen leven!
hoe vind ik mijn passie

Oké, droom nog maar even verder over jou droom baan…. Dromen kunnen we allemaal, maar nu moet je toch echt eens even die belangrijke stap zetten. De stap die jou leven gaat veranderen, de stap om voor jezelf te kiezen. Door voor jezelf te kiezen ga je ook de dingen doen die goed voor jou zijn. In en kader van bovenstaande informatie is dat door te besluiten voor een job waar jij plezier uit haalt, voldoening en energie.

Maar voordat je deze stap kunt maken moet je eerst oude patronen doorbreken en dat betekent opzoek te gaan naar jou passie, naar een job die bij jou past en dat betekent indirect ook het opzeggen van je huidige job. Dit roept voor veel mensen angst en spanning op en zorgt ervoor dat mensen lang werk blijven uitvoeren waar ze zich niet goed bij voelen, ze kiezen voor een ongelukkig leven, want zoals ik al zei de keuze om gelukkig te zijn heb jezelf! Wacht niet langer, ontdek wat jou passie is en maak de stap naar een gelukkig leven!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down