Leven om te werken of werken om te leven? Vindt het balans!

Leven om te werken of werken om te leven
15/10/2024
261

Leven om te werken of werken om te leven? Dat is de vraag die velen bezighoudt. De balans tussen werk en privé is lastig te vinden, maar toch is het mogelijk! Het begint bij het herkennen van je eigen grenzen. Veel mensen blijven namelijk in dezelfde werkroutine hangen, omdat ze het gevoel hebben dat het zo hoort. Maar hoe bewust ben jij eigenlijk bezig met de manier waarop je jouw tijd verdeelt?

Probeer je niet te veel te laten meeslepen door verwachtingen van buitenaf. Jouw balans is uniek. Of je nu kiest voor meer tijd met familie, hobby’s of ontspanning, het is belangrijk dat je hierin zelf de regie houdt. De vraag blijft natuurlijk: wat vind jij belangrijker? Is het werk dat jou voldoening geeft, of zijn het de momenten buiten je werk om die je gelukkig maken? Werken we hard om comfortabel te kunnen leven, of leven we om hard te kunnen werken?

De druk van de moderne werkcultuur

Zoals we allemaal wel weten, zijn de werkdruk en verwachtingen in het werkleven de afgelopen- zeg 20 jaar, aanzienlijk veranderd. Een grote boosdoener hierin, is de opkomst en ontwikkeling van technologie. Technologie heeft er namelijk voor gezorgd dat we vrijwel altijd en overal bereikbaar zijn, wat de grens tussen werk en privé vervaagt. Hoeveel tijd besteed jij bijvoorbeeld buiten werktijd aan werkzaken? Beantwoord jij nog even die mail, pleeg jij nog even dat belletje of rond jij nog even de presentatie af? Dit lijkt normaal, maar kan oprecht na bepaalde tijd een grote impact hebben op je welzijn. Waar je vroeger na werktijd de deur achter je dicht kon trekken, verwachten veel werkgevers nu dat je ook buiten kantooruren beschikbaar blijft.

Stijgende eisen op de werkvloer
Daarnaast zijn ook de eisen op de werkvloer gestegen. Aangezien alles nu efficiënter kan, moeten werknemers steeds meer taken binnen een kortere tijd kunnen afronden. Niet alleen dat, maar ook de focus op prestaties en kwaliteit is toegenomen, wat leidt tot hogere druk om constant te presteren. Tegelijkertijd is er een groeiend bewustzijn over het belang van een goede werk-privébalans, wat werknemers stimuleert om vaker grenzen te stellen. Dit zien we vooral terugkomen bij generatie Z.

Welke beroepen hebben vooral een goede balans nodig?

Voor beroepen waarin hoge mentale of fysieke druk centraal staat, is het bijzonder belangrijk om een goede balans tussen werk en privé te behouden. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, zoals artsen en verpleegkundigen, die vaak lange diensten draaien en met emotioneel zware situaties te maken hebben. Ook in de juridische sector, zoals bij advocaten en rechters, kan de combinatie van complexe zaken en strakke deadlines leiden tot hoge stress.

Daarnaast zijn beroepen in het onderwijs en de hulpverlening, waar empathie en constante aandacht nodig zijn, ook gevoelig voor werkdruk. Voor deze beroepen is het zeer belangrijk om tijd te nemen voor herstel en ontspanning, zodat ze optimaal kunnen blijven functioneren en voorkomen dat ze opgebrand raken.

Hoeveel je ook houdt van je baan, is het belangrijk om jezelf niet te vergeten.

Leven om te werken of werken om te leven; een gezond balans tussen werk en prive

De voordelen van een betere balans

Leven om te werken of werken om te leven? Een betere balans tussen werk en privé brengt, zoals jij je vast wel kan voorstellen, veel voordelen met zich mee:

  • Allereerst draagt het bij aan een verbeterde concentratie op de werkvloer. Wanneer je uitgerust bent en tijd voor jezelf hebt genomen, ben je productiever. Dit komt doordat je hersenen de ruimte krijgen om zich te herstellen van de constante werkdruk.
  • Ook zorgt een gezonde balans ervoor dat je meer voldoening haalt uit je vrije tijd. Door werk en ontspanning goed te scheiden, kun je bewuster genieten van de momenten buiten werk. Dit kan dan weer bijdragen aan een gezondere relatie met werk en privé.

Het gaat er niet om minder hard te werken, maar juist om slimmer met je tijd om te gaan. Wanneer werk niet de overhand heeft, voel je je meer in controle over je leven. Zo kan jij je mens blijven voelen buiten werktijden, wat je tevredenheid op de werkvloer weer kan verhogen.

Is generatie Z echt zo lui?

We horen het vaak terugkomen in het nieuws, “generatie Z wil niet werken”. Maar is dat echt zo? Generatie Z hecht veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Voor deze jongere generatie staat werk niet centraal in hun leven; ze willen vooral dat hun werk aansluit bij hun persoonlijke waarden en hun levensstijl. Ze kiezen eerder voor flexibiliteit, zoals remote werken of parttime werk, en zijn minder bereid om lange dagen te maken ten koste van hun privéleven. Leven om te werken of werken om te leven? Deze generatie heeft hun keuze gemaakt en kans is groot, dat dit de toekomst van het werkleven zal worden.

Generatie Z ziet werk vooral als een middel om hun leven buiten het werk te kunnen vormgeven en betalen. Voor hen is het belangrijk dat ze ruimte hebben voor persoonlijke groei, sociale contacten en zelfzorg. Hierdoor zijn ze eerder geneigd om banen te zoeken die hen de mogelijkheid bieden om die balans te behouden. Maakt hun dat lui? Zeker niet!

Hoe creëer je balans?

Het vinden van balans vergt soms kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine:

  • Start met het stellen van grenzen. Geef aan wanneer je wel en niet beschikbaar bent, zowel op werk als thuis. Grenzen bieden structuur en duidelijkheid voor jezelf en anderen.
  • Daarnaast kan het handig zijn om je tijd bewuster te verdelen. Plan vaste momenten in voor ontspanning, zoals sporten of het lezen van een boek. Deze momenten zorgen voor een rustpunt in je dag.

In sommige gevallen kan een verandering in je carrière de juiste stap zijn om meer balans te vinden. Zo zou je kunnen overwegen om je droom “pursue a masters of counselling online” eindelijk te volgen, als je merkt dat jouw huidige werk je geen voldoening meer geeft. Het helpt om na te denken over de richting die je écht op wilt, en keuzes te maken die aansluiten bij jouw welzijn en interesses.

Het belang van tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is erg waardevol en wordt vaak onderschat. Je dag zit waarschijnlijk vol met afspraken, verplichtingen en verantwoordelijkheden. Hierdoor is het makkelijk om jezelf te vergeten. Toch is het juist belangrijk om tijd in te plannen waarin je niets hoeft. Deze momenten van rust helpen om je energie weer op te laden en bieden de mogelijkheid om te reflecteren op wat er echt toe doet in jouw leven.

Zelfzorg hoeft niet groots te zijn. Kleine dingen zoals een wandeling, het luisteren naar muziek, het volgen van een hobby of gewoon even rust pakken kunnen al veel verschil maken. Probeer te voelen wat jouw lichaam en geest nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat je in balans blijft en de druk van het dagelijkse leven beter kunt hanteren. Vergeet niet dat het nemen van pauzes je op de lange termijn veel oplevert.

Leven om te werken of werken om te leven?

Balans vinden tussen werk en privé is geen eenmalige keuze. Het is een proces waarbij je constant moet blijven schakelen tussen wat er van je gevraagd wordt en wat je zelf nodig hebt. Door bewust stil te staan bij de verdeling van je tijd, kom je steeds dichter bij die balans. Het belangrijkste is dat je hierin keuzes maakt die voor jou goed voelen, zonder je te laten leiden door verwachtingen van buitenaf.

Je kunt altijd opnieuw de balans opmaken en kleine aanpassingen doen waar nodig. Zo voorkom je dat werk de overhand krijgt. Maak bewuste keuzes over hoe je jouw leven wilt invullen. Zo geniet je niet alleen van je werk, maar ook van het leven daarbuiten.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down