Medicinale paddenstoelen: wat zijn het, voordelen en voorbeelden op een rij

medicinale paddenstoelen
06/09/2023
519

Medicinale paddenstoelen zijn een mysterieus en fascinerend onderdeel van de natuur. Door de eeuwen heen hebben ze voor ons mensen in verschillende culturen wereldwijd een centrale rol gespeeld in de traditionele geneeswijzen. Hoewel ze in het Westen langere tijd onder de radar zijn gebleven, beginnen ze nu steeds meer erkenning te krijgen binnen de moderne geneeskunde. In deze tekst duiken we dieper in de wereld van medicinale paddenstoelen, hun traditionele toepassingen en de wetenschappelijke onderbouwingen.

"DISCLAIMER: Raadpleeg altijd eerst een arts voor medicinaal of recreatief gebruik van paddenstoel supplementen. Mindsetters is niet aansprakelijk voor medische of andere gevolgen. De informatie die verstrekt is in dit artikel is gebaseerd of openbare informatie en onze kijk op dit onderwerp"

Wat zijn medicinale paddenstoelen

Paddenstoelen behoren tot het rijk van de fungi en zijn heel divers qua vorm, grootte, kleur en eetbaarheid. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar en worden gebruikt in de keuken vanwege hun smaak en textuur, terwijl andere giftig zijn en ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij consumptie.

Naast hun ecologische en culinaire waarde worden sommige paddenstoelen ook gewaardeerd om hun medicinale eigenschappen. Een paddenstoel wordt als medicinaal beschouwd als het specifieke bioactieve stoffen bevat, die potentiële gezondheidsvoordelen voor ons kunnen bieden. Wat die voordelen zoal zijn lees je hieronder;

De voordelen van medicinale paddenstoelen

Elke medicinale paddenstoel bezit zijn eigen specifieke voordelen, maar er zijn enkele algemene positieve effecten die vaak geassocieerd worden met het regelmatig eten van medicinale paddenstoelen:

 • Versterking van het immuunsysteem
 • Cognitieve versterking en bescherming van het brein
 • Stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
 • Balanceren van hormonen
 • Functie als afrodisiacum
 • Verhoging van de energie
 • Bescherming van het cardiovasculaire systeem
 • Stimulering van de metabolisme
medicinale paddenstoelen voordelen

De effectiviteit kan daarentegen variëren per individu en afhankelijk van het type paddenstoel.

De wetenschap over de medicinale paddenstoel

Bioactieve stoffen zijn natuurlijke componenten in voedingsmiddelen en planten, waaronder dus medicinale paddenstoelen, die invloed kunnen hebben op biologische processen in ons lichaam en zo bijdragen aan onze gezondheid. Binnen medicinale paddenstoelen zijn er verschillende bioactieve stoffen die gezondheidsvoordelen kunnen bieden:

Polysachariden: Dit zijn complexe suikers. Een bekende groep binnen deze categorie is de beta-glucanen. Deze stoffen staan bekend om hun immuunversterkende eigenschappen en kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen ziekten.

Triterpenen: Deze stoffen hebben een breed scala aan biologische activiteiten, waaronder ontstekingsremmende en antitumorale eigenschappen.

Sterolen: Dit zijn moleculen die lijken op cholesterol in onze cellen. Ze kunnen antitumorale, antivirale en cholesterolverlagende effecten hebben.

Antioxidanten: Veel medicinale paddenstoelen bevatten antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam neutraliseren en zo bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress, wat geassocieerd wordt met verschillende chronische ziekten.

Peptiden en proteïnen: Sommige paddenstoelen bevatten specifieke peptiden en eiwitten met antivirale, antimicrobiële en immunomodulerende effecten.

Enzymen: Paddenstoelen bevatten een scala aan enzymen die kunnen helpen bij diverse metabolische processen in het lichaam.

Vitaminen en mineralen: Hoewel deze niet uniek zijn voor medicinale paddenstoelen, spelen ze een cruciale rol in de algemene gezondheid en welzijn.

Het is belangrijk om te weten dat ook al kunnen deze stoffen goed zijn voor onze gezondheid, wetenschappers nog steeds onderzoeken hoe ze precies werken, vooral als ze samen met andere stoffen worden gebruikt. Het is ingewikkeld hoe deze stoffen samenwerken in ons lichaam, dus we moeten dat goed bestuderen. De complexiteit van deze stoffen en hun interacties in het lichaam vereist meer grondig onderzoek.

medicinale paddenstoelen voorbeelden

Voorbeelden van medicinale paddenstoelen

Reishi

Deze paddenstoel, ook wel 'Ganoderma lucidum' genoemd, staat bekend als 'de paddenstoel van de onsterfelijkheid'. Men gelooft dat Reishi een positieve invloed heeft op het immuunsysteem, helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust. Ook zou het ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Chaga

De Chaga paddenstoel, wetenschappelijk bekend als 'Inonotus obliquus', groeit voornamelijk op berkenbomen in koude noordelijke klimaten. Deze paddenstoel heeft een ruwe, korstachtige buitenkant die veel lijkt op verbrand hout, wat in contrast staat met zijn rijke voedingsprofiel. Al eeuwenlang wordt Chaga in traditionele geneeswijzen, zoals die van de Siberische, Koreaanse en Chinese culturen, gebruikt vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Men gelooft dat het helpt bij het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het bestrijden van virussen. Ondanks zijn historische gebruik, wordt er nog steeds wetenschappelijk onderzoek gedaan om de exacte voordelen en werkingsmechanismen van deze bijzondere paddenstoel te begrijpen.

Medicinale paddenstoel cordyceps

Cordyceps

Er zijn verschillende soorten Cordyceps, maar de meest bekende voor zijn medicinale eigenschappen is 'Cordyceps sinensis'. Deze paddenstoel wordt vaak "de rupsenzwam" genoemd vanwege de manier waarop het groeit op insectenlarven. Traditioneel wordt aangenomen dat Cordyceps de energie verhoogt, het uithoudingsvermogen verbetert en de longfunctie ondersteunt.

Daarnaast wordt het ook ingezet als een adaptogeen, wat betekent dat het het lichaam helpt zich aan te passen aan stress. Hoewel veel van deze claims anekdotisch zijn, zijn er recente wetenschappelijke studies die enkele van deze gezondheidsvoordelen ondersteunen. Toch is verder onderzoek nodig om het volledige potentieel en de veiligheid van Cordyceps volledig te begrijpen.

Lion's Mane

De Lion's Mane paddenstoel, wetenschappelijk bekend als 'Hericium erinaceus', wordt zo genoemd vanwege zijn unieke uiterlijk dat doet denken aan de manen van een leeuw. Recent onderzoek heeft gesuggereerd dat Lion's Mane neuroprotectieve eigenschappen kan hebben en mogelijk in te zetten is om de groei van zenuwcellen te stimuleren.

Hierdoor wordt deze paddenstoel in verband gebracht met potentiële voordelen voor geheugen, concentratie en algemene hersenfunctie. Naast de neurologische voordelen kan Lion's Mane ook ontstekingsremmende en immuunsysteem-versterkende eigenschappen hebben.

medicinale paddenstoel shiitake

Shiitake

De Shiitake paddenstoel, wetenschappelijk bekend als 'Lentinula edodes', is niet alleen populair in de culinaire wereld vanwege zijn smakelijke en vlezige textuur, maar heeft ook een rijke geschiedenis in de Oost-Aziatische traditionele geneeskunde. De Shiitake wordt al eeuwenlang in China en Japan gebruikt om diverse kwalen te behandelen en om het welzijn te bevorderen. Deze paddenstoel bevat een reeks bioactieve stoffen, waaronder polysacchariden, die worden gelinkt aan potentiële immuunversterkende effecten.

Verder hebben studies gesuggereerd dat Shiitake kan bijdragen aan de verlaging van het cholesterolgehalte en ontstekingsremmende eigenschappen kan bezitten. Naast deze gezondheidsvoordelen bevat de Shiitake paddenstoel ook essentiële vitaminen en mineralen, waardoor het een waardevolle aanvulling kan zijn op een evenwichtig dieet

Maitake

De Maitake paddenstoel, wetenschappelijk bekend als 'Grifola frondosa', wordt ook wel 'hen of the woods' genoemd vanwege zijn opvallende, gelaagde uiterlijk. Deze paddenstoel heeft zijn oorsprong in Japan, maar is nu ook te vinden in andere delen van Azië en Noord-Amerika. In de traditionele Oost-Aziatische geneeskunde staat Maitake al lang bekend om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Een van de meest besproken voordelen van Maitake is zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken. Er zijn ook studies die suggereren dat Maitake kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

Een geweldig boek over medicinale paddenstoelen en hun werkingen

Supplementen

Deze paddenstoelen kunnen in verschillende vormen worden geconsumeerd, zoals in theevorm, tincturen, poeders of paddenstoel supplementen. Hoewel veel mensen positieve ervaringen rapporteren met het gebruik van medicinale paddenstoelen, is het belangrijk op te weten dat ze niet als vervanging voor conventionele medische behandelingen moeten worden beschouwd. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het nemen van medicinale paddenstoelsupplementen, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

De juiste dosering

De juiste dosering voor het nemen van paddenstoelensupplementen kan variëren afhankelijk van het type paddenstoel, het specifieke product, de bereidingswijze van het supplement, en het doel van gebruik. Hier zijn enkele algemene overwegingen:

 • Type paddenstoel: Verschillende medicinale paddenstoelen hebben verschillende aanbevolen doseringen. Bijvoorbeeld, voor Reishi kan de aanbevolen dagelijkse dosering variëren van 250 mg tot enkele grammen, afhankelijk van het product en de concentratie.
 • Productvorm: Paddenstoelensupplementen komen in verschillende vormen zoals capsules, poeders, tincturen en meer. De dosering kan variëren afhankelijk van de vorm. Neem zo eens een kijkje op Mushpeak voor alle opties en aanbevolen doseringen.
 • Concentratie: Sommige supplementen bevatten geconcentreerde extracten, terwijl andere de hele paddenstoel bevatten. Lees altijd het etiket om de sterkte of concentratie van het product te begrijpen.
 • Persoonlijke factoren: Factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, lichaamsgewicht en eventuele medische aandoeningen kunnen invloed hebben op de ideale dosering.
 • Raadpleeg een deskundige: Het is altijd raadzaam om voor het starten van een nieuw supplement een arts of een andere gezondheidsdeskundige te raadplegen, vooral als je al andere medicijnen of supplementen inneemt.

Als algemene regel geldt: begin altijd met de aanbevolen dosering zoals aangegeven op het productetiket en pas dit indien nodig aan op basis van persoonlijke ervaring en/of professioneel advies. Het is essentieel om te onthouden dat meer niet altijd beter is; overmatige inname van bepaalde supplementen kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

Conclusie

Medicinale paddenstoelen, al eeuwenlang gebruikt in diverse traditionele geneeswijzen over de hele wereld, bevatten een scala aan bioactieve stoffen met potentiële gezondheidsvoordelen. Deze voordelen variëren van versterking van het immuunsysteem tot bescherming van het brein en stabilisatie van de bloedsuikerspiegel. Enkele van de bekendste medicinale paddenstoelen zijn Reishi, Chaga, Cordyceps, Lion's Mane, Shiitake en Maitake.

Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap doorgaat met het onderzoeken van hun exacte voordelen en werkingsmechanismen, wordt het gebruik van deze paddenstoelen als supplementen steeds populairder. Echter, zoals bij elk supplement, is het essentieel om de juiste dosering te volgen en deskundig advies in te winnen voordat je begint met de consumptie ervan.

Lees ook hier onze blog over de voordelen van het eten van insecten!

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down