7 manier van de natuur als medicijn

Natuur als medicijn
04/02/2023
442

Het gebruik van de natuur als medicijn staat bekend als "natuurgeneeskunde" of "ecotherapie." Het is een benadering van gezondheid en genezing waarbij je de natuurlijke omgeving gebruikt om je welzijn te bevorderen. Hierbij enkele voorbeelden waarop je de natuur als medicijn kunt gebruiken:

Manier van de natuur als medicijn

Zonlicht

Matige blootstelling aan zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor de gezondheid van botten en het immuunsysteem. De zon geeft letterlijk energie. Zorg ervoor dat je verstandig omgaat met blootstelling aan de zon en bescherm jezelf tegen overmatige blootstelling, niet alleen je houd maar ook je ogen.

Buiten zijn in de natuur

Eenvoudige activiteiten zoals wandelen, fietsen, joggen of gewoon ontspannen in een park kunnen al een positief effect hebben op je gezondheid. Blootstelling aan de natuurlijke omgeving ontspant en kan stress verminderen, het humeur verbeteren en het gevoel van welzijn vergroten. Lees ook de blog over voordelen van wonen in de natuur.

Lucht- en zeetherapie

In de buurt van de zee of de oceaan zijn heeft vaak een rustgevend effect. Zeelucht bevat negatieve ionen die kunnen bijdragen aan een gevoel van welzijn. Ook zeewater heeft gezondheidsvoordelen.

We bespreken momenteel uitgebreid hoe de natuur een ongelooflijke bron van helende krachten is. Maar wist je dat je deze natuurlijke voordelen kunt versterken met één geweldig product? Ontdek ons exclusieve product in onze webshop:

Tuinieren

Het kan nog simpelere. Werken in een tuin kan zowel therapeutisch als fysiek gunstig zijn. Het verbindt je met de aarde, zorgt voor lichaamsbeweging en kan een gevoel van voldoening geven als je planten laat groeien en bloeien.

Bosbaden

Shinrin-yoku, ook wel bekend als bosbaden, is een Japanse activiteit waarbij je doelbewust tijd doorbrengt in het bos en je onderdompelt in de natuurlijke omgeving. Shinrin-yoku omvat meestal het vertragen van het tempo en het betrekken van al je zintuigen tijdens het wandelen of gewoon zijn in een natuurlijke omgeving. Het gaat niet om intensieve lichaamsbeweging of het bereiken van specifieke doelen, maar eerder om aanwezig zijn en mindful zijn in de natuur. Dit kan helpen om stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en het immuunsysteem te versterken.

Dieren als gezelschap

Het gezelschap van huisdieren of het observeren van wilde dieren kan therapeutisch zijn. Huisdieren kunnen stress verminderen en een gevoel van verbondenheid geven. Vogels kijken of het spotten van andere dieren kan een gevoel van verwondering en vreugde opwekken.

Meditatie en mindfulness in de natuur

Door meditatie en mindfulness-oefeningen uit te voeren in een natuurlijke omgeving, kun je jezelf helpen te ontspannen, je gedachten tot rust te brengen en je zintuigen te versterken.

De natuur biedt talrijke voordelen biedt voor je gezondheid, maar bepaalde gevallen is het geen vervanging is voor medische behandelingen. Het kan echter wel een waardevolle aanvulling zijn op je algemene welzijnsroutine. Als je gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan altijd een medische professional voor passend advies en behandeling.

Geneeskrachtige planten

Het gebruik van geneeskrachtige planten, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, bestaat al ontzettend lang en wordt in verschillende culturen al generaties toegepast. Veel planten hebben bioactieve stoffen die therapeutische eigenschappen kunnen hebben. Het is echter van belang om te benadrukken dat het veilig gebruik van planten afhangt van verschillende factoren, waaronder de juiste identificatie van de plant, de juiste bereidingswijze en dosering, eventuele interacties met andere medicijnen en individuele gezondheidsomstandigheden. Veel van deze producten kun je bij een drogist of natuurgeneeswinkel veilig kopen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om natuurlijke producten te gebruiken in plaats van producten met allerlei dubieuze toevoegingen. Een bedrijf als Ecobliss bij tevens eco-friendly Pharmaceutical packaging.

Hier zijn enkele voorbeelden van geneeskrachtige planten die doorgaans als veilig worden beschouwd wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt:

1. Pepermunt (Mentha x piperita): Pepermuntbladeren, dus niet het snoep uit de winkel want dit is 95% suiker, kunnen worden gebruikt om thee te maken die kan helpen bij spijsverteringsproblemen zoals indigestie en maagkrampen. Het heeft ook een verkoelend en kalmerend effect.

2. Kamille (Matricaria chamomilla)**: Kamillebloemen worden vaak gebruikt om kamillethee te maken, die kan helpen bij het kalmeren van de zenuwen, het bevorderen van slaap en het verlichten van maagklachten.

3. Echinacea (Echinacea purpurea): Echinacea wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem en kan helpen bij het voorkomen of verminderen van verkoudheid en griepsymptomen.

4. Gember (Zingiber officinale): Gemberwortel kan worden gebruikt om thee te maken of als een culinair kruid. Het kan helpen bij het verlichten van misselijkheid, ontstekingen en pijn.

5. Kurkuma (Curcuma longa): Kurkuma is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Indiase keuken en heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

6. Valeriaan (Valeriana officinalis): De wortel van valeriaan wordt gebruikt om thee of supplementen te maken die kunnen helpen bij het bevorderen van ontspanning en slaap.

7. Mariadistel (Silybum marianum): De zaden van mariadistel bevatten stoffen die gunstig kunnen zijn voor de levergezondheid en het ontgiftingsproces ondersteunen.

Houd er rekening mee dat hoewel deze planten over het algemeen als veilig worden beschouwd, sommige mensen mogelijk allergisch zijn voor bepaalde planten. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met bepaalde medische aandoeningen en mensen die medicijnen gebruiken, moeten altijd een zorgverlener raadplegen voordat ze geneeskrachtige planten gebruiken om mogelijke interacties of contra-indicaties te vermijden. Ook is het belangrijk om planten te gebruiken die afkomstig zijn van betrouwbare bronnen om verontreinigingen of verkeerde identificatie te voorkomen. Als je niet zeker bent over het gebruik van een bepaalde plant, raadpleeg dan een gekwalificeerde kruidendokter of een gezondheidsdeskundige met ervaring in kruidengeneeskunde. Ga dus niet zomaar zelf experimenteren.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down